Salzburški zdravilec zavajal paciente?

Salzburški alternativni zdravilec naj bi izkoriščal stisko pacientov. Izdaja se tudi za zdravnika, čeprav to ni. Slovenskim rakavim bolnikom naj bi zaračunaval do 12.000 evrov.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Onkološki inštitut

Na onkološkem inštitutu so pod drobnogled vzeli salzburškega zdravilca Klehra, saj k njemu hodijo tudi slovenski bolniki. (Foto: POP TV)

Slovenski zdravniki so že pred časom vzeli pod drobnogled strokovnjaka za zdravljenje raka iz Salzburga, pri katerem se zdravijo predvsem Slovenci. Po več smrtnih primerih med njegovimi bolniki so nanj postali pozorni tudi na Onkološkem inštitutu v Ljubljani (OI) in v Zdravniški zbornici Slovenije.

Strokovni svet OI je po prejemu pisma murskosoboške radiologinje že marca obravnaval primer Waltherja Nikolausa Klehra, ki naj bi se ukvarjal z alternativnim zdravljenjem raka. V mnenju, ki so ga z OI posredovali na Zdravniško zbornico Slovenije, člani strokovnega sveta med drugim navajajo, da vse večje število slovenskih bolnikov z rakom išče pomoč pri omenjenem zdravniku. Od avstrijske zbornice pa so zahtevali tudi pojasnilo.

Klehr naj bi enemu od slovenskih rakavih bolnikov obljubil še vsaj pet let življenja, mesec in pol po vrnitvi iz Salzburga pa je omenjeni bolnik umrl. Sin umrlega je avstrijskemu časniku Salzburger Fenster razkril račune v skupni višini 12.683 evrov, ki jih je moral nemškemu zdravniku plačati za očetovo zdravljenje, poleg tega pa je moral njegov oče med 14-dnevnim zdravljenjem aprila in maja letos za prenočitve v hotelu v Salzburgu plačati 1.819 evrov.

Čeprav zdravniki niso videli možnosti za ozdravitev, je zdravilec obljubil še pet let življenja

Zdravljenje raka

Zdravilec je enemu izmed slovenskih bolnikov obljubil še vsaj pet let življenja, ta pa je dejansko po mesecu in pol umrl. (Foto: Reuters)

Poleg računov je sin pokojnega priložil tudi izvide pregledov s podpisi treh zdravnikov Kliničnega centra v Ljubljani. V izvidih je moč prebrati, da zdravniki ne vidijo možnosti, da bi bolnik lahko ozdravel. Po oceni slovenskih zdravnikov je bila vsaka nadaljnja operacija brez pomena, saj se je rak pri bolniku že preveč razširil. Kljub temu sta bolnik in njegov sin slepo zaupala obljubam Klehra.

Klehr je že zanikal vse očitke glede smrti dveh javno omenjenih bolnikov. Za njuno smrt naj bi bila po njegovih besedah kriva slabo zdravljenje s strani nekega slovenskega zdravnika in pa malomarnost njunih svojcev.

Člani strokovnega sveta pa v svojem mnenju navajajo več argumentov zoper Klehrove trditve. Kot pišejo, "upravičeno sklepajo, da gre pri alternativnem zdravljenju dr. Klehra za sleparstvo, zaslužkarstvo in izkoriščanje stisk bolnikov."

Ob tem navajajo, da so vsi raziskovalci na področju onkologije, posamezniki in ustanove odprti za nova spoznanja, ne glede na to, od kod prihajajo. "Skoraj polovica zdravil, ki jih danes uporabljamo za zdravljenje raka, ima svoj izvor v rastlinskih izvlečkih, ki so jih uporabljali v tradicionalni medicini. Zato odločno zavračamo očitek, da iz ljubosumja ali nekakšne vzvišenosti ne želimo slišati za alternativne načine zdravljenja, kakršne uporablja tudi dr. Klehr."

Klehr se predstavlja kot zdravnik, čeprav to ni

Rakava celica

Klehr je očitke glede smrti bolnikov zanikal, za njuno smrt naj bi bila po njegovem kriva slabo zdravljenje slovenskega zdravnika in malomarnost svojcev.

"Žoga" je na strani Klehra, pravijo člani strokovnega sveta OI. "On je tisti, ki bi moral povedati, kaj počne in kakšni so njegovi rezultati. Kdor svoja spoznanja skriva in zavija v meglo, si je sam kriv, če mu resni strokovnjaki ne verjamejo," poudarjajo v strokovnem svetu.

Po navedbah strokovnega sveta OI salzburški zdravnik nima niti ene objave v znanstvenem tisku, sami pa nimajo podatka niti o enem samem bolniku, ki bi imel zanesljivo potrjeno diagnozo raka, ki bi ne prejel običajnega onkološkega zdravljenja in bi ga Klehr ozdravil.

"Mnogi bolniki, ki so prejemali zdravljenje pri dr. Klehru, so sočasno prejemali tudi običajno onkološko zdravljenje. Pred seboj imamo tudi pričevanje zdravnice, ki nam sporoča, da dr. Klehr zavaja bolnike, ko povečanje tumorja na kontrolni radiološki preiskavi bolniku predstavlja kot pozitivno reakcijo na zdravljenje," navajajo v strokovnem svetu.

Med drugim še navajajo podatek, da se cena zdravljenja pri omenjenem zdravniku prične pri 6.000 evrih. Opozarjajo pa tudi, da je pravna in etična zavrženost Klehrovega delovanja še večja zaradi dejstva, da se predstavlja kot zdravnik in s tem dodatno zavaja bolnike.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 78
 
topovsek@hotmail.co.uk 27.06.2009 08:20:41
za novinarja:
"Klehr se predstavlja kot zdravnik, čeprav to ni"

Ta trditev je kazniva. P.J. naj bi tudi bolj zavedno in zavestno opravljal svoj novinarski posel.
Več komentarjev