Samostojni 20 let

'Samostojnost je bila izborjena'

Trbovlje, 18. 06. 2011 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Türk opozarja, da ne smemo pozabiti, da je bila samostojnost najprej izborjena na bojnem polju, šele potem za pogajalsko mizo. Poudarja, da smo lahko slovenski državljani ponosni na samostojnost.

Slovesnost ob 20. obletnici vojne za Slovenijo na Kumu - 8
Slovesnost ob 20. obletnici vojne za Slovenijo na Kumu - 8 FOTO: POP TV

Na Kumu je danes potekala osrednja zasavska slovesnost ob 20. obletnici vojne za Slovenijo in napada jugoslovanskih letal na tamkajšnji radiotelevizijski oddajnik, na kateri je zbrane nagovoril predsednik republike Danilo Türk. Samostojnost Slovenije je bila izborjena, njeni državljani pa so lahko nanjo ponosni in z njo zadovoljni, je poudaril predsednik.

Po besedah predsednika Türka Slovenci ne smejo pozabiti, da je bila samostojnost Slovenije najprej pridobljena na bojnem polju, šele potem pa za pogajalsko mizo.

Četudi državo bremenijo težave in nezadovoljstvo ob političnem procesu ter nevšečni dogodki v politiki in gospodarstvu, se velja ob njeni 20-letnici spomniti celotnega razvoja in dejstva, da se danes v Sloveniji na splošno živi bolje ter bolj polno, kot se je pred desetletjema in več nazaj, je opozoril.

Skozi razvoj je država dosegla napredek, njene dosežke na različnih področjih pa je treba ohranjati in razvijati, da bodo še boljši, je dejal in nadaljeval z opisom ključnih osamosvojitvenih dogodkov, ki se jih v teh dneh spominjajo po različnih koncih Slovenije.

Slovesnost ob 20. obletnici vojne za Slovenijo na Kumu - 6
Slovesnost ob 20. obletnici vojne za Slovenijo na Kumu - 6 FOTO: POP TV

Ob teh je napad jugoslovanskih letal na oddajnik na Kumu – 28. junija 1991 – in njegovo obrambo označil za eno izmed odločilnih slovenskih osamosvojitvenih bitk. "To je bila bitka za medije, za resnico, informiranost in enotnost," je izpostavil.

Slovenija je imela v času osamosvajanja in napada nanjo dobro organizirane ter usklajene vse vojaške in nevojaške dejavnike obrambe ter enotne medije, ki so svoje delo dobro opravili ter dobili učinkovito medijsko vojno, je pojasnil Türk.

Prav bi bilo, je dodal, da bi tudi takratnim požrtvovalnim poročevalcem in medijskih delavcem ob dveh desetletjih slovenske države zagotovili čast veteranov vojne za Slovenijo.

V sklepnem delu govora je Türk pozval k vnovični odločnosti Slovencev ter k odpravi slabosti in napak 20-letne Slovenije. Med temi je navedel korupcijo, klientelizem, vzpostavitev sodnega sistema, ki bo zagotavljal uspešen pregon vsega kriminala, vključno z gospodarskim, ter izboljšanje sistemov socialnega in zdravstvenega varstva.

Slovesnost ob 20. obletnici vojne za Slovenijo na Kumu - 3
Slovesnost ob 20. obletnici vojne za Slovenijo na Kumu - 3 FOTO: POP TV

Z omenjenim bi Slovenci lahko šli v nadaljnji razvoj okrepljeni, ob tem pa se morajo vprašati, kje bi radi bili v naslednjih dveh desetletjih, je še povedal predsednik Türk in povzel, da morajo, da bi bili uspešni tudi v prihodnje, danes pokazati odločnost in mladino usmeriti, da se bo lahko razvila do najvišjih možnosti.

Današnjo slovesnost na Kumu je priredilo območno Združenje veteranov vojne za Slovenijo Zasavje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mahoslo
25. 06. 2011 10.20
Po besedah predsednika Türka Slovenci ne smejo pozabiti, da je bila samostojnost Slovenije najprej pridobljena na bojnem polju, šele potem pa za pogajalsko mizo. *
TakeItEasy
25. 06. 2011 09.20
ma kakem bojnem polju!? Prosim vas lepo :)
titovka
21. 06. 2011 21.18
Osvald19.06.2011, 13:15...imaš popolnoma prav...slovenijo so uničili komunusti alias;janša, grims, zver, pučnik, bučar, brejc, jambrek, rupel, starman, petan, pirkmamajer, slivnik, arhar, bavčar, kovačič, hribarjeva, jerovšek, vasle, itn - potem se spršujemo kdo je uničil jugoslavijo, in zakaj je propadla kom partija!!!!!
Buena Vita
20. 06. 2011 06.44
prašek ne prepisuj o turku poglej na strani generalne skupšine Z N,tam nimajo nič dobrega,ops imajo,največje in razkošne fešte je v NEW YORKI pripravljal,zunanji minister budimir lončar je celo v skupščini SFRJ JAVNO ZAHTEVAL OMEJITEV NJEGOVEGA PRORAČUNA,
Tonček Balonček
19. 06. 2011 22.59
Ta elvak močno pretirava o tej vojni. verjetno ej bil zaveden, kar ap ni čudno, saj ga sploh ni bilo zraven, vsaj jaz ga nisem videl! On pa kar o vojni!
Tonček Balonček
19. 06. 2011 22.58
A mi lahko kdo razloži, kakšna vojna ej to, da so ves čas odprte trgovine, črpalke, dela TV, ardiom časopisi ibns ploh vse, le enkaj prometnih zastojev je, saj je šlo az začetek turistične sezoneen!Mi smo imeli ap bitke, veterane vojne in ne vem kaj še vse, kot v pravi vojni. Kaj jim ers ni ajsne, da s tem žanjejo posmeh povsod, kjer so imeli ersnično vojno. Kot d abi govorili o naravni aktastrivi, kjer bi padla ena steršna opeka ali bi odnesla voda 5 m drv.
LuckyBastardo
19. 06. 2011 19.56
bile so to hude bitke :) bosanci se temu nemorejo nehat smejat
prašek
19. 06. 2011 19.25
dule 100 Danilo Türk je bil prvi otrok svojih staršev, očeta Štefana in matere Marije - učitelja ter šivilje. Oče mu je umrl še pred dokončano osnovno šolo. Po tej se je vpisal na II. gimnazijo Maribor, sledil pa je študij na ljubljanski Pravni fakulteti. Po opravljenem magisteriju Mednarodno pravno varstvo manjšin leta 1978 je postal asistent na fakulteti, nakar je leta 1982 opravil še doktorat. Istega leta se je zaposlil na fakulteti, nakar je naslednje leto postal predstojnik Inštituta za mednarodno pravo in mednarodne odnose. Posvečanje manjšinski problematiki in človekovim pravicam je Türka vodilo do delovnega mesta sekretarja komisije za manjšinska in izseljenska vprašanja v okviru Socialistične zveze delovnega ljudstva Slovenije. S področja človekovih pravic je izhajalo tudi njegovo sodelovanje z Amnesty International pri reševanju primerov kršitev v Jugoslaviji. Leta 1989 je bil v Ustavo Slovenije zapisan amandma, ki je onemogočal uvedbo izrednega stanja brez slovenske skupščine, pri čemer je imel vpliv Türk. Ravno tako je dve leti zatem sodeloval pri snovanju ustave novoustanovljene suverene države, in sicer kot avtor osnutka poglavja o človekovih pravicah. Leta 1988 je bil soustanovitelj Sveta za človekove pravice Socialistične zveze delovnega ljudstva.
dule100
19. 06. 2011 18.49
Prašek Naj ti pomagam, vsaj v osnovi; 1. Türkova politična kariera se začne v kabinetu V.Tomšič. 2. V komisiji za zamejce in izseljence pri RK SZDL, katere predsednik je bil Türk, je sodeloval kot član tudi visoki funkcionar UDBE, odgovoren za akcije v zamejstvu, ki ga je v komisijo predlagal neposredno Ertl. To je bil P.Car, ki je bil od 1973 do 1982 zaposlen na RSNZ. V tem času je bila SDV vpletena v najmanj devet terorističnih akcij na Avstrijskem Koroškem. Najbolj odmevna je bila tista 18. sept.1979. v Velikovcu. 3. Med napadom jugovojske na Slovenijo je Türk lepo sedel na varnem v New Yorku in agitiral proti osamosvojitvi. 4. V Slovenijo se je vrnil, ko je od Kofi Anana dobil čevelj ! 5. V Sloveniji se je hitro podredil in se priključil trdi levi liniji, ter postal akter politike kontinuitete in njenih interesov. Povsem brez potrebe je za kratkoročne leve politične interese zapravil svoj nestrankarski status. Če bi v nekaterih aferah KGB zavzel bolj nestrankarsko stališče, bi danes z veliko večjo moralno kompetentnostjo pozival k dialogu in spremembi politične kulture !
MERDE-AVE-MERDE
19. 06. 2011 16.15
11xwer11219.06.2011, 16:14 0 Osvald19.06.2011, 13:15 3 Začelo se je lepo potem so morali komunisti spet vse uničiti. A ne da? In zdaj se eni celo predstavljajo kot neka alternativa, pa 50plus pa takšne. komunisti komunisti
MERDE-AVE-MERDE
19. 06. 2011 16.14
Osvald19.06.2011, 13:15 3 Začelo se je lepo potem so morali komunisti spet vse uničiti. A ne da? In zdaj se eni celo predstavljajo kot neka alternativa, pa 50 pa takšne. komunisti komunisti
prašek
19. 06. 2011 14.11
tito-idol 19.06.2011, 12:24 Naj ti pomagam, vsaj v osnovi ; Posvečanje manjšinski problematiki in človekovim pravicam je Türka vodilo do delovnega mesta sekretarja komisije za manjšinska in izseljenska vprašanja v okviru Socialistične zveze delovnega ljudstva Slovenije. S področja človekovih pravic je izhajalo tudi njegovo sodelovanje z Amnesty International pri reševanju primerov kršitev v Jugoslaviji. Leta 1989 je bil v Ustavo Slovenije zapisan amandma, ki je onemogočal uvedbo izrednega stanja brez slovenske skupščine, pri čemer je imel vpliv Türk. Ravno tako je dve leti zatem sodeloval pri snovanju ustave novoustanovljene suverene države, in sicer kot avtor osnutka poglavja o človekovih pravicah. Leta 1988 je bil soustanovitelj Sveta za človekove pravice Socialistične zveze delovnega ljudstva. Med vojno za Slovenijo se je vrnil v domovino, kjer je sodeloval z zunanjim ministrom in informacijskim ministrom. Leta 1984 je bil izvoljen v Podkomisijo OZN za preprečevanje diskriminacije in zaščito manjšin, s čimer je pričel delovati na mednarodnem področju. Junija 1991 je pridobil ustrezna pooblastila za predstavljanje Slovenije v mednarodnih organizacijah. Leta 1992 je Türk nastopil kot prvi stalni predstavnik (v rangu veleposlanika) Republike Slovenije na sedežu OZN v New Yorku, kjer si je med drugim prizadeval za uveljavitev države v OZN, pa tudi za veljavo enakopravnosti pri nasledstvenih zadevah razpadle Jugoslavije. Kot veleposlanik je dvakrat tudi predsedoval Varnostnemu svetu OZN (1998 in 1999). Takratni generalni sekretar OZN Kofi Annan je Türka 1. februarja 2000 imenoval za svojega pomočnika za politične zadeve, kar je opravljal pet let.
Osvald
19. 06. 2011 13.15
Začelo se je lepo potem so morali komunisti spet vse uničiti.
Jožajoža
19. 06. 2011 12.51
vsi imajo koristi , samo slovenci ne. zanimivo. vsi novodobni politiki ali demos po domače so se obagatili, samo kučan,drnovšek,pahpr,potrč......... oz nepokvarjeni komunisti ne. zanimivo. baje eni predlagajo, da gredo v učbenike janšeji,šroti,bavčerji pod poglavje :kako obogatet na lahek način
tito-idol
19. 06. 2011 12.24
Mene pa zanima,kdaj se je predsednik Turk vrnil v Slovenijo iz Amerike?Je bilo to avgusta,septembra,oktobra,novembra,decembra leta 1991 ali še kasneje?Ker on je bil PROTI OSAMOSVOJITVI SLOVENIJE,prav tako MILAN KUČAN in še nekateri,ki so pobegnili v tujino(prav tako kot kralj Karađorđević).Oni so IZDAJALCI SLOVENSKEGA NARODA!!!IZDAJALCI!Hočemo,da gredo taki podatki v učbenike zgodovine.PIKA.
Osvald
19. 06. 2011 12.14
Dobro da smo se rešili teh juhuhujev
Svitek00
19. 06. 2011 12.08
0:18 moja mami :D
Martuljek
19. 06. 2011 11.41
Združenje veteranov vojne za Slovenijo Zasavje se je močno skisalo. To, da povabijo drugorazrednega tovariša predsednika za govornika, ki je že s svojo prisotnostjo osramotil srečanje, ni za oprostiti.Sami pa,tako izgleda, ne znajo nič pametnega povedati. Res sramota in ničvredno hlapčevstvo. Veterani se za to, kar imamo sedaj, sigurno nismo borili.
kawboy
19. 06. 2011 10.28
Samostojnost je bila izborjena? Sedaj se pa pokazalo v 20 letih za koga je bila resnično izborjena? Za navadne državljane sigurno ne saj se je več izgubilo kot pridobilo.
kawboy
19. 06. 2011 10.13
In predsednik države živi v drugem svetu, stran od navadni ljudi. In kako smo lahko slovenci ponosni na svojo državo. Tu je le nekaj primerov, da temu ni tako. Saj imamo sistem plenilskega kapitalizma. Šli smo iz družbenega na zasebno lastnino. Pa tega v praksi nobeden ne preverja in ne nadzoruje, saj lahko podjetje odpreš v enem dnevu in nobeden nima toliko kapitalskih rezerv, da bi lahko nemoteno posloval, a delavcev lahko zaposliš ter izkoriščaš koliko te je volja ne da bi jih zato plačal in potem odgovarjal tako kazensko kot odškodninsko. Imamo pa sistem v katerem je odsotna pravna država, razbohotil se je kliantelizem, korupcija in onemogočanje konkurence. Sprašujem vas kako bo potem sistem učinkovit, pošten in pravičen za vse oškodovance in žrtve kaznivih dejanj? Če država premalo ali nič ne stori za tiste posameznike, ki si na protipraven in protizakonit način prilastijo (pridobijo) premoženjsko korist in zato ne dogovarjajo? Vi pa živite na naš račun. Iz delavcev delate novodobne sužnje, da vas ni sram.