Slovenija

Sanacija se je začela

Ljubljana, 22. 01. 2010 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mira Matković/N.S.
Komentarji
19

Predor Trojane bo odprt predvidoma v nedeljo, vendar ne prej, dokler ne bodo zagotovljeni ustrezni prometnovarnostni pogoji. Veljala bo tudi omejitev hitrosti na 60 km/h.

Predorska cev v smeri Ljubljane bo odprta predvidoma najpozneje v nedeljo, vendar ne prej, dokler ne bodo zagotovljeni ustrezni prometnovarnostni pogoji. Marjan Koler, Dars

Danes zjutraj so izvajalci del v predoru Trojane, v katerem sta se v sredo zgodila prometna nesreča in požar, začeli s sanacijo, je za 24ur.com povedal tiskovni predstavnik Darsa Marjan Koler. Včeraj je namreč ves dan potekalo še čiščenje vozišča in betonske obloge na širšem območju mesta požara. Danes se opravljajo dela na instalaciji razsvetljave, sistemu za avtomatsko detekcijo linijskega javljavca požara, videodetekciji in drugem. Nato bo sledila površinska sanacija poškodovanih betonskih površin, ki pa je, tako Koler, na samem vozišču precej lokalno omejena le na območje mesta požara. Nosilni elementi na območju požara tako niso poškodovani, veliko več dela pa bodo imeli delavci s sanacijo elektro in strojne opreme.

Promet je z avtoceste preusmerjen na izvozu Vransko na vzporedno regionalno cesto do uvoza na avtocesto v Blagovici.
Promet je z avtoceste preusmerjen na izvozu Vransko na vzporedno regionalno cesto do uvoza na avtocesto v Blagovici. FOTO: Mojca Hernčič

Opisal je tudi potek del. Nujno potrebni ukrepi, ki so pogoj za varno obratovanje predora, so predvsem zagotovitev delovanja že omenjenega linijskega požarnega javljavca. Tu bodo zamenjali poškodovani kabel v dolžini približno 300 metrov. Prav tako bodo morali zamenjati kable in kabelsko polico za razsvetljavo (dolžina približno 300 metrov). Poškodovani so tudi drugi kabli in stropne svetilke, kabina za klic v sili, talne označbe na mestu požara in betonske površine vozišča.

Omejitev na 60 kilometrov na uro

Komisija za izvedbo izrednih pregledov cest in objektov na njej po prometnih nesrečah je ocenila, da stabilnost in varnost notranje obloge nista ogroženi. Ocenila pa je, da bo po sanaciji na lokaciji požara zagotovljena posebna varnost predora v obratovanju pod posebnimi pogoji, to je z omejitvijo hitrosti na prvih 600 metrih na 60 kilometrov na uro, je razložil Koler.

Zakaj v predoru ni protipožarnih sistemov?

Koler je za 24ur.com še povedal, da je izvedba protipožarnih sistemov na stropih v predorih sicer možna, vendar jo je pred tem potrebno utemeljiti. V predoru Trojane pa namestitev teh sistemov ni predvidena. Prav tako sistemi niso poceni, ne z vidika investicijskih stroškov kot tudi ne z vidika vzdrževalnih stroškov.

'Dokončna sanacija bo opravljena, ko bodo dopuščale vremenske razmere'

Trojane
Trojane FOTO: PGE Celje

Kolerja smo vprašali, koliko bo sanacija stala, toda natančne številke še nimajo. "Ta trenutek še ne moremo podati celovite ocene škode; končna cena sanacije bo znana po izdelavi projekta dokončne oz. celostne sanacije poškodb zaradi sredinega požara v predorski cevi Trojan v smeri Ljubljane, do katerega je prišlo zaradi naleta tovornih vozil. Dokončna sanacija pa bo opravljena, ko bodo dopuščale vremenske razmere," je razložil predstavnik Darsa.

Spomnimo, da so ljubljanski policisti včeraj sporočili, da je v nesreči nastalo za več 100.000 evrov škode na vozilih in objektih.

Kako bo Dars poskrbel za dežurne gasilce, pristojne za trojanske predore?

Včeraj so novinarji informativne oddaje 24UR poročali, da Dars dežurnim gasilcem za trojanske predore že poldrugo leto obljublja nov gasilski dom. Gasilci namreč dežurajo v zasilnih prostorih, gasilsko vozilo pa jim posojajo celjski in domžalski kolegi. Na Dars smo zato naslovili vprašanje, kako bodo poskrbeli za dežurne gasilce.

Koler je za 24ur.com povedal, da Dars skladno z uredbo o organiziranju, opremljanju in usposabljanju sil za zaščito, reševanje in pomoč iz leta 2007 sofinancira delo gasilcev na območju Jesenic (14 gasilcev) ter Celja/Domžal (skupno 15 gasilcev, tudi s tistimi na Vranskem) v skupnem znesku letno približno milijonov evrov (v letu 2009 1,1 milijona evrov). Dars pokriva stroške enote za zagotavljanje neprekinjenega dežurstva (24 ur na dan, in sicer vsaj trije na Vranskem ter šest na Jesenicah, ki v primeru požara, kot je bil v predoru Trojane, predstavljajo t. i. prvo udarno enoto) in zagotavlja pogoje za dežuranje gasilske enote za trojanske predore na avtocestni bazi Vransko.

SLS je premierja Pahorja in prometnega ministra Vlačiča pozvala, da promet iz Maribora do Ljubljane začasno preusmeri na drugi pas avtoceste, kjer bi promet začasno potekal v obeh smereh po enem voznem pasu, saj zdaj, ko je predor Trojane zaprt v smeri proti Ljubljani, pot v jutranji konici traja od štiri do pet ur.

Dodal je tudi, da je Dars financiral nakup skupno sedmih gasilnih vozil za gašenje v predorih v skupni vrednosti približno tri milijone evrov. Nazadnje so to storili lani.
 
Skladno s sporazumom z obrambnim ministrstvom iz sredine leta 2003 je Dars nabavil šest hitrih tehničnih vozil za reševanje v predorih Golo rebro in Pletovarje na avtocesti Hoče–Levec, Ločica in Jasovnik na avtocesti Vransko–Trojane, Trojane in Podmilj na avtocesti Trojane–Blagovica, Golovec in Šentvid na obvoznici Ljubljane, Kastelec in Dekani na avtocesti Klanec–Srmin ter Barnica in Tabor na hitri cesti Razdrto–Vipava. Lani so še priskrbeli vozilo za predor Karavanke.

Po požaru v predoru Trojane se je postavilo vprašanje, kaj bo policija storila z vozniki, ki so v predoru vozili vzvratno. Res je, da je pogled na prihajajoči dim grozljiv, toda pravila so pravila. Če v predoru zagori, ne obračajte in ne vozite vzvratno! Predor zapustite skozi izhod v sili!

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murgelj1
23. 01. 2010 11.21
Kaj pa varnost in brezhibnost tovornjakov ,ki vozijo po aših cestah. imamo službo,ki izvaja izredne tehnične preglede in ustreznost listin? če ja , zakaj ta služba ne dela več in bolje in poostri kontrole kamionov. dnevno beremo in poslušamo , koliko je torvornjakov v okvari in stem tudi ovir na cesti in s tem potencialnih nevarnosti za nesrečo. V Nemčiji npr.je okvara kakšnega kamiona na sami avtocesti izjema in ne, kakor pri nas že pravilo in dnevno na dnevnem redu. Predlagam, da za zaščito ostalih udeležencev čimprej začnejo izvajati poostrene kontrole kamionov in kaznujejo šoferje za neustrezno opremljene in okvarjene kamione na naših cestah.
klavdijl
23. 01. 2010 09.19
Veljala bo tudi omejitev hitrosti na 60 km/h. in za to mi plačujemo avtoceste... goza in obup namest da bi dobr uštimal ...dajmo raj kar po celi avtocest 60 pa vinjeto na 150 eur - in to vse zarad ene boge nesreče ... ma dejte no
odkimasin
22. 01. 2010 18.41
Najboljš, da to cev kar zazidajo. Iz Štajerske ne pride nič dobrega!
pijanec22
22. 01. 2010 15.35
V Avstriji imajo v času del v predorih včasih omejitev celo 30 km/h. Pri nas na srečo niso tako nori.
pikanet
22. 01. 2010 15.29
Je treba zdaj popravt na pol narejene tunele,ker bo zavarovalnica plačala.
Bartolomeus
22. 01. 2010 15.29
Zanima me, kakšen vpliv ima vreme na dela v predoru?
Viki83
22. 01. 2010 15.09
Piše : Kaj storiti v predoru Nasveta dekana naravoslovnotehniške fakultete Jakoba Likarja in strokovnjaka za požarno varnost v predorih Andreja Čufarja sta zelo preprosta: • Čim prej zapustite vozilo. To naj bo odklenjeno. "Čakanje v vozilu, da ga bomo rešili, je povzročilo marsikatero smrt," opozarja Likar, projektant trojanskega predora. • Umaknite se v nasprotni smeri dima. Umaknite se prek prehodnih prečnikov v sosednje cevi. Če to ni mogoče in če je požar v predoru pred vami, preverite, v katero smer se pomika dim (po navadi v smeri prometa) in se umaknite v nasprotni smeri. No in npr., da ljudje to upoštevajo kako bo lahko nekdo prišel do drugega avtomobila, če mu ta, ki ga ima sedaj zgori????? Glede na to, da vemo kako težko je pregurat mesec do naslednje plače.
Tonček Balonček
22. 01. 2010 14.36
>>A za sanacijo ne bo nič javnega razpisa?
antonino
22. 01. 2010 14.31
bostjan22.01.2010, 13:05-6 bojo kej znižal ceno vinjet v teh dneh?? pošteno bi blo, vsaj za tiste k se vsak dan vozjo pot ej cesti! ZA TISTE SO PA VINJETE TAKO ALI TAKO PREPOCENI, RAZLIKO PA PLAČAMO TISTI, KI SE PELJEMO DVAKRAT LETNO PO AVTOCESTI, ZATO NE JAMRAJTE
antonino
22. 01. 2010 14.28
KAKO BODO SPET NEKATERI MASTNO ZASLUŽILI. NI MI JASNO KAKO BO LAHKO DARS LETOS ZA VZDRŽEVANJE PORABIL ENKRAT VEČ. KOT JE SREDSTEV - A BO ŽE NAŠE PRA,PRA,PRA VNUKE ZADOLŽIL. ( ta doktoratska mišlenja, da lahko poješ dvakrat več, kot imaš, nimajo prihodnosti )
murkecc
22. 01. 2010 14.00
Spet blesavih 60km/h, tok se js s kolesom peljem. A je od teh, k postavlajo omejitve, dejansko kdo probu pelat 60 po avtocesti???
Viki83
22. 01. 2010 13.57
Pa kake pa mate ja zdej bodo kr vinjete znižal, ker se boste vi vozili drugje in ne čez predor. Če nekaj velja za enega velja za vse! Ni izjem vinjete bomo vsi plačali tolikor kolikor pač stanejo.
kum11
22. 01. 2010 13.56
upam da bo policija pomagala gda se bodo držali omejitve na prvem delu predora-radar
buderus
22. 01. 2010 13.52
Ppri naših strokovnjakih, po zaprt najmanj 1 mesec.
kekec_pokec
22. 01. 2010 13.43
Tovornjakarje bi moral, če prečkajo Slovenijo enostavno sterat na vlak in jih peljat čez, pa še SŽ bi nekaj zaslužil. Kako to naredit? Poceni prevoz z vlakom in svinsko draga cestnina za tovornjake (čist enostavno). Če bi pa kdo iz EU kaj muksnil pa lepo poslat jih nekam, pa naj se po domačih cestah vozijo. Šoferji tovornjakov se pa vsak dan posebej trudijo da izpadejo največji bedaki kar jih je. Varnostna razdalja jim je španska vas, najraj bi se en drugmu na rit nalimal, da bi manj goriva porabili, če pa kateri od njih vozi prepočasi potem se pa prehitevajo en drugega, kar pa vemo, da ob razliki v hitrosti med enim in drugim, ki znaša največ 5 km/h traja celo večnost.
FCL
22. 01. 2010 13.41
Kar imejte zaprto, se bom vsaj normalno mimo Domžale v Lj. vozil :)))))
alesi0
22. 01. 2010 13.39
mogoče bo predor odprt do ponedeljka, vendar bo omejitev 60 in kasneje samo 1 vozni pas do konca poletja... oz. dokler bodo "potekala dela"
Mr.Somebody
22. 01. 2010 13.13
najbolje da dajo še omejitev 80km/h tako kot v Šentvidu, da se bomo ja 3 ure čez trojane peljal
bostjan@kocevje.com
22. 01. 2010 13.05
bojo kej znižal ceno vinjet v teh dneh?? pošteno bi blo, vsaj za tiste k se vsak dan vozjo pot ej cesti!