Slovenija

Sanacije in zbiranje pomoči v polnem teku, ponekod motena oskrba s pitno vodo

Ljubljana, 10. 08. 2023 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, K.K., N.V.
Komentarji
40

Ob umirjanju hidroloških razmer se nadaljujejo sanacije in zbiranje pomoči. Več cest je še vedno neprevoznih, ponekod je še vedno motena tako oskrba s pitno vodo kot dobava električne energije. Pomoč s helikopterji nudita vojska in policija, ki na nedostopna območja prevažata materialna sredstva. Na več območij s poškodovanim vodovodom dovažajo tudi pitno vodo.

Sanacija v Črni.
Sanacija v Črni. FOTO: Aljoša Kravanja

Vlada je na današnji tretji seji v enem tednu obravnavala izhodišča za pripravo nadaljnjih interventnih ukrepov, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Premier Robert Golob je ob sredinem obisku predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki je napovedala, da bo Sloveniji za odpravljanje posledic poplav letos iz solidarnostnega sklada EU na voljo 100 milijonov, prihodnje leto pa 300 milijonov evrov, in potrjevanju novele zakona o odpravi posledic naravnih nesreč v DZ napovedal nove ukrepe.

Med drugim je napovedal vzpostavitev posebnega sklada za obnovo po poplavah. Vanj bodo vključili evropska in proračunska sredstva, prvi obrok iz nacionalnega proračuna bo 300 milijonov evrov. Za naslovitev sanacije škode po poplavah je napovedal povečanje proračunske rezerve za okoli 220 milijonov evrov. Napovedal je še nadaljnje ukrepe za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu.

Podjetja so utrpela za blizu 400 milijonov evrov škode

Podjetja so po dosedanjih podatkih Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) v poplavah utrpela za blizu 400 milijonov evrov škode. Gre za škodo na infrastrukturi, opremi, materialu in izgubi prihodka, so sporočili iz GZS. Z zbiranjem podatkov o škodi od svojih članov bodo nadaljevali.

"Podjetja na najbolj prizadetih območjih nas opozarjajo, da v prvi vrsti potrebujejo funkcionalno prometno infrastrukturo, da lahko sploh dostopajo do svojih podjetij, dovažajo material in odvažajo izdelke," so sporočili iz GZS. Stanje infrastrukture je posebej pereče na Koroškem.

Sanacija škode v Mežici
Sanacija škode v Mežici FOTO: Aljoša Kravanja

Novelo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki jo je v sredo sprejel DZ, na GZS pozdravljajo. Podjetja so z zadovoljstvom sprejela možnost predplačila do višine 10 odstotkov prehodne ocene škode upravičencem, ki zaradi posledic naravne nesreče ne morejo poslovati ali imajo oteženo poslovanje, ugotavljajo na GZS. Prav tako je treba čim prej zagnati shemo pomoči, ki je predvidena že v zakonu o odpravi posledic naravnih nesreč iz leta 2004. Domisliti je treba tudi shemo pomoči za povrnitev škode na stavbah in za subvencioniranje nakupov nove opreme.

Podjetja pričakujejo tudi pomoč pri zagotavljanju likvidnostnih sredstev ter moratorij na komercialne kredite, prav tako predlagajo odlog plačila akontacije dohodnine, DDV in prispevkov za neposredno prizadete, navodila za ravnanje z uničenimi zalogami in pojasnila glede olajšav, ki so jih prejela za nakup opreme, če je bila ta uničena v poplavah, so nanizali na zbornici.

Veliko podjetij sprašuje, kako lahko pomagajo drugim podjetjem z donacijami. Ker obstoječa zakonodaja v primeru doniranja med pravnimi osebami ne omogoča davčnih olajšav, je gospodarska zbornica pristojno ministrstvo pozvala, naj se takšna donacija šteje kot davčno priznan odhodek, pri čemer pa naj njenemu prejemniku ne viša davčne osnove, kot določa veljavna zakonodaja.

Tudi ponoči na več deloviščih odpravljali posledice poplav

Posledice nedavnih katastrofalnih poplav, ki so prizadele velik del države, so na več deloviščih odpravljali tudi ponoči. Več cest je zaradi poplavljenega ali poškodovanega cestišča še vedno neprevoznih, ponekod je še vedno motena tako oskrba s pitno vodo kot dobava električne energije, kaže jutranje poročilo uprave za zaščito in reševanje.

Na terenu posredujejo vse razpoložljive sile za zaščito, reševanje in pomoč s prizadetih območij, drugih regij in držav članic EU. Pomagajo pri črpanju vode iz poplavljenih objektov, poskušajo zagotoviti dostop do odrezanih naselij in prevoznost cest, odstranjujejo podrto drevje, naplavine ter oskrbujejo prebivalstvo s telekomunikacijami in električno energijo.

Evakuacija oseb je večinoma končana. Pripadniki sil za zaščito in reševanje ter pripadniki slovenske vojske pomagajo tudi pri iznosu poškodovane in uničene opreme iz objektov, odstranjevanju mulja in blata ter začasni sanaciji.

Pomoč s helikopterji nudita vojska in policija, ki na nedostopna območja prevažata materialna sredstva. Na več območij s poškodovanim vodovodom dovažajo tudi pitno vodo, še poroča uprava za zaščito in reševanje.

Na Koroškem in v Zgornji Savinjski dolini, ki sta v nedavnih ujmah utrpela najhujšo škodo, še naprej vse sile usmerjajo v odpravo posledic. Med drugim prioriteta ostaja vzpostavljanje močno poškodovane infrastrukture. V Prevaljah, kjer so v dnevu in pol s pomočjo podjetnika Ambroža Dulerja in njegove ekipe v podjetju Adteh izdelali in nato v torek zvečer tudi postavili most za pešce čez reko Mežo, danes pričakujejo tudi montažni most, ki naj bi ga nato v naslednjih dneh postavljali na lokaciji t. i. leškega mostu.

Regijski štab Civilne zaščite Koroške naproša vse organizacije, podjetja in posameznike naj do nadaljnjega ne dovažajo hrane in oblačil, saj so skladišča trenutno zapolnjena. V prizadeti regiji so po večini že vzpostavljeni osnovni življenjski pogoji.

V preteklih dneh so veliko nevarnost predstavljali tudi plazovi. Stanje na plazu nad Koroško Belo je bilo tudi preteklo noč in dan brez posebnosti in stabilno. Danes zjutraj so s pomočjo helikopterja stekla dela za ponovno vzpostavitev alarmnega sistema, ki bo predvidoma vzpostavljen v nedeljo. Do tedaj v veljavi ostaja vrsta ukrepov za zagotavljanje varnosti prebivalcev.

Do vzpostavitve alarmnega sistema na plazu Urbas se še naprej 24 ur na dan izvaja video nadzor v strugi potoka Bela, z obhodi pa strugo spremljajo tudi na sami lokaciji. 

Zaradi vseh začetih del za odpravo posledic neurja je na lokalnih cestah skozi Koroško Belo in v neposredni bližini veliko težke mehanizacije. Ceste so lahko blatne in spolzke, zato prosijo vse prebivalce, naj bodo previdni in strpni v prometu.

Ponoči nekaj nalivov

Po dokaj mirnemu sredinemu popoldnevu pa so po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) ponoči spet zabeležili nekaj nalivov. Glavnina padavin je padla predvsem v severovzhodni in vzhodni Sloveniji, količine so bile med pet in 15, krajevno pa ponekod tudi 20 milimetrov. Nekaj neviht je preko tega območja potovalo precej hitro, je pojasnila vremenoslovka Veronika Hladnik Zakotnik.

Pretoki rek po Sloveniji se medtem postopoma zmanjšujejo. Obetavna je tudi vremenska napoved, saj se bo po napovedih meteorologov danes čez dan delno zjasnilo. Popoldne sicer lahko nastane kakšna ploha, a Agencija RS za okolje ni izdala nobenega opozorila. V petek bo vreme sončno in nekoliko topleje, podobne razmere je pričakovati tudi v prihodnjih dneh.

Humanitarne organizacije medtem nadaljujejo z zbiranjem in razdeljevanjem pomoči, Slovenija je deležna tudi izdatne pomoči iz tujine. Radiotelevizija Slovenija pa danes pripravlja tudi dobrodelni dan Skupaj za Slovenijo, na Radiu Slovenija in spletni strani rtvslo.si bodo ves dan zbirali dobrodelne prispevke za prizadete v poplavah, na prvem programu Televizije Slovenija pa drevi pripravljajo dobrodelno oddajo. 

Kljub solidarnosti, smo priča "vojnim dobičarjem", ki želijo izkoristiti nastalo situacijo

Kljub solidarnosti, ki smo jim priča te dni, se lahko pojavijo tudi "vojni dobičkarji", ki bi želeli izkoristiti nastalo situacijo zaradi poplav in stisko oškodovanih sebi v prid, sporočajo iz Tržnega inšpektorata Slovenije. Z namenom preprečitve dodatnega oškodovanja svetujejo previdnost pri morebitnem pridobivanju finančnih sredstev v primeru sklepanja kreditnih pogodb.

V primeru odločitve potrošnika za sklenitev kreditne pogodbe svetujejo pridobitev kredita pri kreditnih institucijah oziroma bankah. Če se potrošnik odloči za pridobitev kredita pri ponudniku na nebančnem trgu, svetujejo, da ga pridobi pri ponudnikih, ki imajo dovoljenje Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport za opravljanje storitev potrošniškega kreditiranja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

St. Gallen
10. 08. 2023 17.38
-2
Le kje so bili poslanci iz koalicije?
utrinek25
10. 08. 2023 12.12
+1
...takoj po poplavah, ko so ljudje bili res na koncu obupa, in ko vidijo okrog sebe kaj je narava naredila.... Takrat v daljavi vidijo kako helikopter prihaja do njih v upanju, da jim je država pripeljala vodo in hrano .. Ko helihopeter pristane pa vrata helihopeterja odpre Šarec.... 😭
son?ek11
10. 08. 2023 14.41
+2
Kaj pa je narobe s Šarcem????Meni deluje,kot v redu človek, kar se pa ne bi moglo reči za prejšnjega tipa, ki se je igral obrambnega ministra!!
Dragica Cegler
10. 08. 2023 15.06
-2
Meni osebno so se ti kulovi razgrajaci zamerili,a moram priznati,da Šarec je pa edini iz te nesposobne vlade,ki se je trudil.
Uporabnik1888402
10. 08. 2023 15.31
-1
Mene bolj moti videti obraza Janse in Hojsa, ko dolgo cakani helikopter pride ...
zibertmi
10. 08. 2023 11.45
+6
Vidim IJJ ,ki že štiri dni premetava blato, pa se še kar smeji,vse za reklamo .Danes sem srečal osebo,ki je od 7 zjutraj do 8 zvečer čistiila klet v hiši, ker jo zalila voda in blato .Ni se mogla smejati,še govorila je počasi ,utrujen obraz in zaspana..Samo to je dejala - pridem domov ,v bano ,pa spat. Ja res si Janez kavelj,takih ni ,kot si ti.
Žuža88
10. 08. 2023 11.00
+2
Denar gor denar dol. Sam denar bi radi. Pa kaj se bo financiralo obnovo bajt, ki so zgrajene na poplavnih obmocjih? In bomo potem vsako leto obnavljali bajte po poplavah? A to je pa posteno do davkoplacevalcev? Kdo je dal gradbena dovoljenja? Marsikdo si je zrihtu papirje za gradnjo po vezah na obmocjih, ki zahtevajo protipoplavno gradnjo, zdej pa je bajta pod vodo. Ja denar ampak postavit stroge omejitve glede gradnje.
spoštovanje
10. 08. 2023 11.25
+6
podkupljivi birokrati in nekoristna pisarniška navlaka
spoštovanje
10. 08. 2023 10.38
+9
vlada bi največ naredila, če bi se odpovedala oderuškim davkom, in pocenila goriva in prehrambene artikle, izdelke za otroke, medicinske pripomočke in brezdušne birokrate poslala na teren, če zna kdo od njih kaj dobrega naredit
devote
10. 08. 2023 10.10
+4
manjka vojska na terenu , da bi ponudila svojo logisticno infrastrukturo..prevoz oseb iz enega delovisca na drugo, organizacija prehrane za prostovoljce, suhi obroki malice, pac po vzoru bivse Juge. pa takoj ven iz Nata ..
Samo12
10. 08. 2023 10.57
+4
Ve ne bi bil zaprt v kvedru in navijal negativne komentarje, ter raje lopato vrtel namesto jezika, bi videl, da je tukaj veliko vojske, mehanizacije, helikopterjev, itd,…
Regina Si
10. 08. 2023 12.14
+4
Moj nasvet? Ko vse tako dobro veste - prijavite se za Šestanovega pomočnika.
ŠTELJO
10. 08. 2023 10.02
+1
EU naj da procent tistega, kar da za Ukrajino pa bomo takoj sanirali vse ceste in plazove
lejzng
10. 08. 2023 09.52
+3
jank
10. 08. 2023 10.39
+0
Da, mnogi samo v glavah. Tukaj se jih precej takšnih izživlja z velumnimi komentarji.
Makalunga
10. 08. 2023 09.25
+16
Vlada bi se lohka odpovedala trem usranim na novo ustanovljenim nepotrebnim ministrstvom in denar nakazala direktno oškodovanim ne pa tistim na rdečem križu, ki so si delili kredite in odpravnine na račun siromakov. Set bo 10 milijonov končalo za njihove plače..
Finfer
10. 08. 2023 09.22
+12
Ponovno bodo prišli na račun ljubljanski tajkuni in podobni lopovi ki bodo pokradli ves denar namenjen pomoči in preko raznih javnih zavodov in karitasov nakraden denar skrivali v davčne oaze !!
boslo
10. 08. 2023 09.46
+5
Potem pa preko "skritih" skladov poceni kupovali slovenska podjetja
Samo12
10. 08. 2023 10.59
+3
A misliš, da bojo spet kupovali neuporabne golfe, toalet papir z elastiko, ljudi zapirali kot živino? A ja ne, to so bi prejšnji nesposobneži, ki niso vedli izpeljat nic brez afer.
Beverly
10. 08. 2023 12.58
+1
Zakaj Ljubljanski, aja Štajerci so se z lubenica i ukvarjali
Wolfman
10. 08. 2023 09.19
+8
Le upam lahko, da bo vlada RS tudi tako solidarna, kot so njeni državljani, in da se bodo tudi čemu odpovedali, da se lahko pomaga tako ogroženim kot gospodarskim subjektom. Vlada le daj denar iz proračuna in Evropskih sredstev in različhih skladov, a odpovedali pa se nebi ničemur, kot so npr. raszličnio prispevki itd... za gospodarske dejavnosti!
ŠTELJO
10. 08. 2023 10.06
-5
Takoj se odpovem 10% pokojnine, če se odpovejo svojih 10$ vsi zaposleni in uoikojenci v Sloveniji
old skul
10. 08. 2023 09.06
+2
Ta nesposobna vlada bo vse zašuštrala. Brezveze, ljudje ne zanašajte se na državo, imamo en drugega, tale golob se vam bo samo usral na glavo.
Samo12
10. 08. 2023 11.00
+0
Daj se sam v prazen prostor med očmi. 100x so pokazali več v parih dnevih, kot sekta v dveh letih
brabusednet
10. 08. 2023 08.58
+19
Mene pa zanima,kaj sedaj rečejo okoljevarstveniki,razni nevladniki,ki so skoz strašni nasprotniki že z lopato poseč v struge vodotokov.Se sklicujejo na ribe in vodni živelj v vodah.Vemo,kako nasprotujejo hidro elektrarnam in podobno.Kaj je pa sedaj narava naredila z vodnim življem in strugah vodotokov.Če bi premišljeno in strokovno skrbeli za vodotoke sem prepričan,da bi bila škoda mnogo manjša.Pri nas je nacjonalni šport postal nasprotovanju vsemu.Kot naprimer energetskih virov,nasprotujejo nuklearni,vodni,termo,veterni in tudi sonči elektrarni.Ne pa ti nasprotniki ne povedo od kot potem dobit elektriko.Verjetno iz uvoza ravno iz teh elektrarn.
jutri_pa_res
10. 08. 2023 09.14
+3
Kadar se zgodi kaj takega, so okoljevarstveniki in drugi NVO modro tiho. Sicer pa smo nov Zakon o vodah vsi skupaj zavrnili na referendumu, čeprav omogoča večjo poplavno varnost.
ŠTELJO
10. 08. 2023 10.06
+1
Koronavirusovec
10. 08. 2023 08.50
+2
Ko sem bil jaz star 5 let sem pomagal s samokolnico in se tega vesel bolj kot če bi igral igrice, v tem času pa če pomagaš kot otrok si heroj
Koronavirusovec
10. 08. 2023 08.51
+4
Metati stvari v samokolnico da ne bo kdo mislil kako sem jo vozil
Makalunga
10. 08. 2023 08.38
+8
Nova časovnica za obnovo leto 2045..In teden fraj. Baje bodo študije stale 600 milijonov evrov.
brabusednet
10. 08. 2023 08.37
+14
Mene pa prav zanima,kako bodo zavarovalnice ocenjevala škodo.Ali bodo odbijali razno razne postavke,sterost,obrabljenost in podobno.Zato bi bilo dobro,da prizadeti to javno objavite.Ko se zavaruje se obljublja vse mogoče,potem pa vemo,kako ispade.
jutri_pa_res
10. 08. 2023 10.21
+3
Kdor ima sploh zavarovano poplavo, ima velika večina do nekega limita, na primer do 10000 Eur, ker vsak računa, da bo šel parket in pohištvo, ne pa cela hiša.
Julijann
10. 08. 2023 08.36
+7
Nekateri so že pred poplavami čakali na rekonstrukcijo ceste, kot pes na kost. Kot pravi prijatelj v njihovem kraju urejajo že od februarja manjši odsek državne ceste, slaba 2 km. Pa je bila otvoritev napovedana za 1.7. , pa je bila prestavljena na 29.7, pa je spet prestavljena na 30.9. Problem pa je v tem, ker se vozijo po obvozu, kjer je most, ki je le enosmeren, takoj zraven pa še železnica. Pa čakajo in čakajo da sploh pridejo na drugo glavno cesto. Če bodo tako obnavljali odnešene ceste in podrte mostove kot opisano rekonstrukcijo, potem bo Slovenija povezana šele čez 30 let.
MitraljezovDarko
10. 08. 2023 08.25
+11
3 dni sejnin naj podarijo zrtvam poplav
Perovskia
10. 08. 2023 08.48
+7
Bi se ljudje za glavo drzal koliko kostajo kosilca