Slovenija

Sanacijo bo izvedla vojska

Ljubljana, 20. 02. 2008 14.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minister za obrambo Erjavec je predstavil načrt sanacije nesreče letala takratne Inex Adrie na Korziki.

Kot je pojasnil minister za obrambo Karl Erjavec, se je v soboto s Korzike vrnila strokovna komisija, ki je preučila možnosti sanacije. Komisija je po ogledu ugotovila, da je sanacija možna, a bo zelo zahtevna. Ker je operacija zelo zahtevna, jo lahko izvede le vojska, je še poudaril Erjavec. V njej bodo uporabili helikoptersko zmogljivost Slovenske vojske (SV), gorske reševalce in druge specialiste. V projektu pa bosta sodelovala tudi Adria Airways in Kompas.

Sanacija je mogoča, poudarja Erjavec.
Sanacija je mogoča, poudarja Erjavec. FOTO: Kanal A

Kot je še povedal Erjavec, je tudi francoski minister za obrambo Herve Morin izrazil podporo in zagotovil pomoč pri izvedbi operacije.

Raztresenih 15 ton razbitin

Vodja sektorja za organizacijske in operativne zadeve pri Upravi RS za zaščito in reševanje Bojan Kopač, ki je vodil komisijo za oceno sanacije je pojasnil, da so si kraj nesreče ogledali štirje predstavniki MORS, dva predstavnika Adrie Airways in Kompasa ter dva predstavnika civilne zaščite.

Po ogledu je komisija ugotovila, da je na področju 1500 kvadratnih metrov raztresenih približno 15 ton razbitin letala. Večina so manjši deli letala, nekaj pa je tudi velikih kosov, ki jih bo pred prevozom v dolino potrebno razrezati, je še pojasnil Kopač. Poleg tega je teren izredno zahteven, zato lahko to nalogo opravijo le psihofizično dobro usposobljeni ljudje, je dodal.

Sanacija do 15. junija

Nesreča na Korziki se je zgodila 1. decembra 1981 in je največja letalska nesreča kakega slovenskega prevoznika.
Nesreča na Korziki se je zgodila 1. decembra 1981 in je največja letalska nesreča kakega slovenskega prevoznika. FOTO: POP TV

Po prvi oceni bi delo lahko končali v 14 delovnih dneh, je še dejal Kopač. Kot je pojasnil poveljnik Civilne zaščite RS Miran Bogataj pa bi sanacijo morali končati do 15. junija, saj se na Korziki takrat začne turistična sezona.

Erjavec je tudi dejal, da v tem trenutku še ne morejo oceniti točnih stroškov sanacije, da pa bo operacija stala "najmanj milijon evrov". Operacijo bo po njegovih besedah plačalo ministrstvo za obrambo. Pri tem je dodal, "da v tem primeru ne smemo gledati preveč na stroške, saj je dolžnost države da to uredi". Po sanaciji nameravajo na gori San Pietro postaviti tudi spominsko obeležje žrtvam nesreče, je še pojasnil minister.

Nesreča na Korziki se je zgodila 1. decembra 1981 in je največja letalska nesreča kakega slovenskega prevoznika. V njej je umrlo 180 ljudi. Sicer pa je po slovenski zakonodaji za sanacijo posledic nesreče odgovoren povzročitelj, je še pojasnil Bogataj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

badi 27
20. 02. 2008 22.07
A za to so miljoni za plače pa ne
deyvi.edini@gmail.com
20. 02. 2008 21.02
Račun naj izstavijo poslanki Zalokarjavi.
Siniša Bizjak
20. 02. 2008 18.48
miskozna....ne si preveč tega želet ker je zelo blizu tega že....
miskozna
20. 02. 2008 16.28
Upam da do akcije že vsi piloti helikopterjev daste odpoved, glede na to kako se norčujejo iz vas s plačami. Naj nosijo sekretarji in generali razbitine na hrbtih dol z planine!