Slovenija

Okoli 200 prebivalcev v Jelendolu še vedno odrezanih od sveta

Tržič/ Belca/ Dravograd, 31. 10. 2018 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
A.K. / K.H.
Komentarji
30

Po državi potekajo intenzivne sanacije po vremenski ujmi, na terenu pa so tudi že zavarovalničarji. Z deli hitijo predvsem v občini Tržič, saj želijo čim prej vzpostaviti prometno povezavo do vasi Jelendol, ki je še vedno odrezana od sveta. Po prvih ocenah je v Tržiču nastalo za vsaj 10 milijonov evrov škode.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kje po Sloveniji je neurje povzročilo škodo?
    02:23
    Iz 24UR: Kje po Sloveniji je neurje povzročilo škodo?
  • Iz 24UR: Evakuacija domačinov ni potrebna
    03:03
    Iz 24UR: Evakuacija domačinov ni potrebna
  • Iz 24UR: Najhuje je bilo v tržiški občini
    04:06
    Iz 24UR: Najhuje je bilo v tržiški občini

Minilo neurje je največ škode povzročilo v Podljubeljski dolini in dolini Jelendol.  Vas Jelendol  v občini Tržič je še vedno odrezana od sveta. Na suh in lep dan tako tam poteka intenzivna sanacija, je pojasnil tržiški župan Borut Sajovic

Posledice hude ure v Jelendolu.
Posledice hude ure v Jelendolu. FOTO: POP TV

Za 187 prebivalcev vasi Jelendol so v torek uspeli vzpostaviti mobilni signal in elektriko. Najnujnejše prebivalcem dostavlja tudi helikopter Slovenske vojske. Proti vasi danes že vzpostavljajo dostop s severne strani. "Tako bosta omogočena dostop in intervencija, žal po bistveno daljši poti," je pojasnil tržiški župan. Ocenjuje, da bo interventni dovoz vzpostavljen v nekaj dneh.

Obnova ceste bo dolgotrajna

Obnova ceste do Jelendola pa bo dolgotrajna. Sajovic poudarja, da bo treba počakati na upad vode in pozidati nove oporne zidove ter strugo, kar bo velik zalogaj, saj prihaja zima. Dodal je, da je ponosen na domačine, saj v okolici vseh hiš potekajo dela, obnavljajo pa se tudi ceste.

Deroča Tržiška Bistrica je v torek odnesla hišo na Cankarjevi cesti v Tržiču. Sajovic je zagotovil, da je družina na varnem, toplem in v dobri oskrbi. Nastanjeni so v zasebni nastanitvi. "Prepričan sem, da jim bomo našli najemniško stanovanje ali stanovanje v lasti občine," je dodal.

Potok je odnesel tudi del ceste.
Potok je odnesel tudi del ceste. FOTO: POP TV

Neurje pa je uničilo tudi del naravnega rezervata Dovžanova soteska. Ujma je sotesko poškodovala mestoma, uničeni pa so tudi mostovi in podporni zidovi. Sanacija bo odvisna predvsem od vremenskih razmer čez zimo. Tržiški župan, ki se bo na prihajajočih volitvah potegoval za vnovičen mandat, je zagotovil, da bo Dovžanova soteska, "ko bo urejena, še lepša, bolj zanimiva in še bolj prilagojena gostom".

Župan je ocenil, da je v občini Tržič nastalo za več kot 10 milijonov evrov škode. "Uničenih je vsaj 15 mostov, začepile so jih naplavine in les, voda pa jih je odnesla. V celoti bo treba obnoviti tudi osem kilometrov ceste od Tržiča do Jelendola. Čaka nas zahtevno in naporno obdobje," je dejal.

Pri obnovi računa tudi na pomoč države. "Računam, da bodo obljube predsednika vlade Marjana Šarca in obrambnega ministra Karla Erjavca, govoril sem tudi z ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek, meso postale in da bodo tudi njihova sredstva v pomoč pri sanaciji," je pojasnil. Danes pričakujejo tudi ponoven Erjavčev obisk. Minister za obrambo Karl Erjavec je namreč že v ponedeljek ob obisku občine Tržič ocenil, da je to, kar se jim je zgodilo, velika naravna nesreča in da težav, ki so nastale, Tržičani ne bodo mogli sami rešiti. 

Prebivalci Belce so se vrnili na svoje domove

Stanje po minuli ujmi pa se izboljšuje tudi na Belci, kjer je v minulem neurju plaz zasul žago in malo hidroelektrarno.

Kranjskogorski župan Janez Hrovat je pojasnil, da je voda v potoku Belca že upadla. Evakuirani prebivalci so minulo noč že preživeli doma, začela pa se je tudi s sanacija struge potoka. Z dvema večjima strojema čistijo in poglabljajo strugo ter odstranjujejo drevesa. Hrovat verjame, da bodo za silo sanirana struga razmeroma varna in dodaja, da je "občina takoj sprostila sredstva sklada za naravne nesreče". Na obsežnejše zavarovalne in sanacijske ukrepe v vasi Belca pa bo še treba počakati.

Zgornjega dela Belce z žago in manjšo hidroelektrarno niso uspeli rešiti pred plazom, so pa s hitrim posredovanjem rešili spodnji del. Župan ocenjuje, da je škoda na žagi in elektrarni milijonska. "V okolici žage je precej strojev ostalo pod peskom," je pojasnil.

Hiše v spodnjem delu Belce pa so bile zaradi hitre reakcije rešene. Lokalni gradbeniki so namreč s svojimi stroji pomagali navoziti skale za varovalni nasip in tako preusmerili tok reke.

Območje pa so si predstavniki civilne zaščite Kranjska Gora, geologi in strokovnjaki danes ogledali tudi iz helikopterja. Pregledali so, ali je prišlo do podorov ali zastojev materiala. Poveljnik civilne zaščite Kranjska Gora Blaž Lavtižar je pojasnil, da tega iz helikopterja niso opazili. Nevarnost, da se situacija destabilizira, pa bodo lahko izključili šele po poročilu o stanju vodotokov.

Najhuje je bilo v občini Kranjska Gora prav v Belci. Občina pomaga tudi pri sanaciji ceste v Srednjem vrhu, kjer je bil onemogočen dostop do kmetije. Prekinjene pa so tudi cestne povezave do doline Radovna in Mojstrane, kamor se da priti po obvozu. Zaradi ujme pa je bila zaprta tudi cesta preko prelaza Vršič, ki pa je že odprta, je poudaril župan.

Težave pa je povzročal tudi močan veter, ki je tudi odkrival strehe in podiral drevesa. Gasilska društva so prebivalcem pomagale pri odpravljanju nevšečnosti, večina objektov pa je že saniranih.

Zasuta Belca
Zasuta Belca FOTO: POP TV

Hrovat pa v luči minulega neurja poudaril pomen preventivnega čiščenja. "Občina Kranjska Gora prispeva znatna sredstva za preventivno čiščenje vodotokov, ki so zdaj resnično odigrala svojo vlogo v več krajih, kjer smo jih sami očistili in sanirali," je poudaril. Napovedal je, da bo občina še naprej v ta namen vlagala sredstva. "Najhujša je ogroženost prebivalcev in hiš, ki jih rešimo, če sami saniramo in uredimo vodotoke," je dodal.

Ob tem je izpostavil, da je država letos uredila kar nekaj vodotokov tudi v občini Kranjska Gora. "Tukaj moram pohvaliti. Ampak se toliko desetletji ni saniralo vodotokov, da se ne da vse nadoknaditi," je dodal. Pohvalil pa je tudi sodelovanje z Agencijo RS za okolje.

Plazišče v Belci sicer na občini spremljajo že vrsto let. Načrtovali so tudi novo cesto, ki bi potekala nad plaziščem. Podor je februarja že odnesel cesto na območju kanjona Belca, vendar je predvidena sanacija ceste ocenjena na milijon evrov.

Pretok Drave se je umiril

Tudi pretok reke Drave, ki je v torek grozila območjem ob njej, se znižuje. Regijski center za obveščanje Maribor je prebivalcem ob strugi Drave za jezom v Melju medtem že oznanil prenehanje nevarnosti in preklic nevarnosti poplav. Pretok reke Drave v Melju je namreč upadel na 400 kubičnih metrov na sekundo.

In medtem ko se v spodnjem delu Drave pretok vode zmanjšuje, je v okolici Bukovcev in Stojncev podtalnica poplavila približno 15 hiš. Zamaka spodnja nadstropja hiš, kjer so predvsem garaže in kleti, je pojasnil Drago Murko iz Ptujske izpostave Uprave za zaščito in reševanje. 

Sanacija na tem območju še poteka. Murko je opozoril, da podtalnica potrebuje svoj čas in sanacija traja dlje, kot pri površinskih vodah. Reševanje poplavljenih kleti zna po njegovi oceni trajati okoli 30 dni.

Zaradi možnosti poplavljanja Drave je bilo ogroženih 45 objektov. Na tem območju pa večjih nevšečnosti ni povzročal veter.

Poveljnik Civilne zaščite Mestne občina Maribor Aleš Ciringer je pojasnil, da se stanje na terenu umirja. Gasilci so v torek pomagali predvsem pri nekaterih poplavljenih objektih, pri podrtih drevesih in prekrivanju streh. Sanacije so po Ciringerjevih besedah reševali sproti, za danes pa ne pričakujejo nič hujšega.

Regijski center za obveščanje Maribor je prebivalcem ob strugi Drave za jezom v Melju medtem že oznanil prenehanje nevarnosti in preklic nevarnosti poplav. Pretok reke Drave v Melju je namreč upadel na 400 kubičnih metrov na sekundo, a v nadaljevanju popoldneva spet narasel na nekaj več kot 600 kubičnih metrov na sekundo. Pri hidroelektrarni (HE) Mariborski Otok je bil pretok ob 16.53 pri 856 kubičnih metrih na sekundo, pri HE Zlatoličje 887 kubičnih metrov, pri HE Formin pa 630 kubičnih metrov na sekundo.

Vzrok prometne nesreče v Breznem, v kateri sta umrla voznik in sopotnica, je obilno deževje. Skala, ki je padla na avtomobil, se je namreč odtrgala zaradi nedavnega neurja.

Že v torek pa se je izkazalo, da se je Koroška izognila najhujšemu scenariju. Danes je ob 9. uri Regijski center za obveščanje Slovenj Gradec preklical tudi nevarnost poplav za občino Dravograd. Na merilni postaji pri HE Dravograd je bil pretok Drave ob 16.53 npr. pri 681 kubičnih metrih na sekundo.

Zaradi posledic ujme pa so še vedno zaprte tudi nekatere ceste. Zaradi nevarnosti padanja kamenja – v torek je skala tam ubila dve osebi v mimo vozečem vozilu – ostaja zaprta cesta Maribor-Dravograd, med Radljami ob Dravi in Podvelko. Obvoz za vozila do 7,5 ton je mogoč po cesti Podvelka-Ribnica na Pohorju-Vuhred, piše na spletni strani prometno-informacijskega centra.

Zaradi poplavljenega cestišča sta še naprej zaprti cesti Spuhlja-Zavrč in Maribor-Vurberk-Ptuj. Zaradi posledic neurja pa na drugem koncu Slovenije ostajajo zaprte tudi ceste Mojstrana-Vrata, Mojstrana-Zgornja Radovna in Cesta na Mangart. Več podatkov o stanju na cestah pa preverite na spletni strani Prometno-informacijskega centra.

Na terenu že zavarovalničarji

Zavarovalničarji na terenu že ocenjujejo škodo, ki jo je povzročil ob podiranju dreves in daljnovodov ter odkrivanju streh.

Na severnem delu Primorske je tudi po ponedeljkovih sanacijskih ukrepih brez električne energije ostalo še 38 odjemalcev od Trente do izvira Soče, Elektro Primorska pa napoveduje, da bo daljnovod zagotovo saniran danes.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
01. 11. 2018 14.12
+2
Za takšno stanje je kriva občina in država ko namenja denar samo Ljubljani za drugo jim pa ni mar!!!!!!!!!!
korintos23
01. 11. 2018 09.23
+0
Tote mini občine proračun zapravijo za kake fasade na šoli, vrtcu, in za plače, ostalo pa naj država pošlihta?
Frane Šajn
31. 10. 2018 21.41
+6
Luka Mesec daj pobudo , da se začne na levici zbirati prispevke za ljudi v Jelendolski grapi!
anakondabox
31. 10. 2018 18.07
+14
Navijam za Jelendol, da bodo prebivalci znova našli stik s svetom in ostalimi ljudmi. #cesta
flexi22
31. 10. 2018 17.58
+12
hvala ,da ni žrtev. spet smo v slovenji spet ni noben odgovoren? podporni škarpe ob cesti ,to je bilo že dolgo časa v slabem (ne vzdrževanem) stanju ? In za plaz tudi se je vedelo ,da je nevaren dajmo odgovorni !!
SKRIPT
31. 10. 2018 18.44
+3
Kriva je slovenska ljudska stranka, ker so njeni ministri za promet samo kradli in podpirali cdrnigoja in oytalo prometno mafijo, fuj
ti?2
31. 10. 2018 16.58
+25
Če gledate kandidatne liste so v glavnem pri vseh sami priskledniki ki želijo s sejninami malo povečati svoj proračun. Da pa bi imeli kaj v glavi teh se pa ni bati v politiki. Če želi kdo pomagati denar na mizo. Predlagam da vsak minister da po 1000 eur, pa da vidmo koliko dejansko so pripravljeni dati iz lastnega žepa. V sak pa bi rad talal tuj denar.
ti?2
31. 10. 2018 16.59
+13
robert hrovat
31. 10. 2018 16.44
+23
po televiziji je dal nek starejši gospod komentar da se je na ta hrib že dolg časa opozarjalo, sam kokr je navada pri nas se mora najprej zgoditi nesreča da se nato ukrepa... pa še to politiki pridejo se zraven slikat kao nas to res skrbi in obljubljajo denarno pomoč, ki jo pol nakažejo po parih letih in še to manj kot polovico obljubljene...
Ramzess
31. 10. 2018 16.44
+9
Tržiščki župan ne more iz kože, kot politik, in obstoječo nesrečo izrablja za nabiranje točk za kandidaturo mandat, medtem ko deli prazne obljube, saj namreč ne more ničesar jamčiti.
KrofKrof
31. 10. 2018 15.22
+29
To je bila pa zares sreča v nesreči, da nihče ni bil ne mrtev ne poškodovan v tej povodnji v Tržiču.
Casey Ry
31. 10. 2018 15.10
+2
A to je tisti župan, ki za darila čokoladne genitalije pošilja in se osladno smeje?
zvizi
31. 10. 2018 15.04
+2
Kako rada rdeča zalega s prstom kaže na druge .. Po vojni so se v jame reveži verjetno tudi sami metali.. Janša ne vodi države že deset let, zato prevzemite odgovornost sami...
ti?2
31. 10. 2018 15.09
+11
Banditi bodo vedno kradli ter potem lagali ter obtoževali druge. Žalostno je, da jim naši ljudje verjamejo, ko govorijo pravljice po tv. Po prvih dneh take nesreče jih je pol gobec potem pa zadeva utihne. Si naredijo stroške da te kap, najmanj 20% jim gre pa direktno v žep - korupcija v nesrečah.
medika007
31. 10. 2018 16.02
+11
Eni pa tudi ob naravnih nesrecah ne morejo preziveti brez politike. 😝😝
ti?2
31. 10. 2018 14.59
+23
Predlagam, da gre enomesečni DDV v Občini tržič za obnovo. Plača naj FURS, ki tako rada pobira od malega človeka.
Polis123
31. 10. 2018 14.48
+8
Jaz držim pesti, da jim bodo dobri ljudje/vlagatelji spet priskočili na pomoč.
Polis123
31. 10. 2018 14.50
+9
Manj afnanja, pa več prostovoljstva, pa smo na zeleni veji.
Frane Šajn
31. 10. 2018 14.59
+3
Najprej pa sigurno naša dva najvidnejša gospodarstvenika kot sta Akrapovič in Pipi strel! Da ja nebi vlada pristavila svoj lonček. Sedaj ko sta dvignila kepo!! Nekaj me zanima ali je Pipistrel dobil državno pomoč pri selitvi v Italijo. Menda da italijani nimajo navade sofinancirat odpiranja novih delovnih mest. Samo vprašam no????
Polis123
31. 10. 2018 15.02
+6
Polis123
31. 10. 2018 15.03
+8
Akrapovič in Pipi strel delata po zakonu. Na popu naj bi na roke honorarje izplačevali? Imeli neprijavljene zaposlene?
Frane Šajn
31. 10. 2018 14.44
+10
Ubogi ljudje in to na zimo. Nekaj pa drži kot pribito če večja je revščina bolj te tepe. Ne nadejajte se pomoči z desnega pola vas pošljejo takoj delat pa če imaš kam ali pa ne..
dabra
31. 10. 2018 10.30
+18
77 letnik izsili prednost, kriv pa voznik tovornjaka, ta je pa dobra.
Ramzess
31. 10. 2018 12.21
+21
Žal res, pa še na prednostni cesti je bil. Človek ne more verjeti.
Brabus
31. 10. 2018 13.22
-8
robert hrovat
31. 10. 2018 14.45
+3
bravo, če nekdo pove preveč naravnost po resnici si pa zasluži brisanje posta... res bravo
Ramzess
31. 10. 2018 16.46
+5
Konjiček nekaj pač mora biti, človek je umrl, kriv pa mora biti živi, prednostna gor ali dol, čeprav ni navedeno koliko naj bi bil prehiter.