Slovenija

'Vsi vemo, da je to smešnica!'

Beograd/Ljubljana, 28. 05. 2010 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Tako meni generalni direktor Slovenijalesa, od katerega srbsko podjetje Municipius S zahteva približno 53 milijonov ameriških dolarjev. Za podjetjem naj bi stal zloglasni Šarić, ki mu je srbska policija zasegla premoženje in tudi omenjeno podjetje.

Darko Šarić
Darko Šarić FOTO:
Že ko je prišlo do odkupa dolga, so se slovenski mediji spraševali, kdo stoji za skrivnostnim srbskim podjetjem.

Akcija Balkanski bojevnik odmeva na celotnem območju nekdanje skupne države SFRJ. Domnevne povezave med aretiranim Draganom Tošićem in zloglasnim Darkom Šarićem, ki ga organi pregona iščejo z mednarodno tiralico in ki naj bi grozil srbskemu predsedniku Borisu Tadiću z likvidacijo, saj je ta napovedal vojno kriminalcem, so tema številnih novinarskih kolegov v Srbiji.

Tako so novinarji srbskega časopisa Blic objavili podatke, ki naj bi dokazovali "Šarićevo vpletenost v posle slovenskega podjetja Slovenijales in srbske banke Jugobanka". Blic tako poroča, da je Šarić odkupil dolg Slovenijalesa. Gre namreč za znesek v višini 11 milijonov ameriških dolarjev, ki ga je slovensko podjetje dolgovalo Jugobanki. Zanimivo je, da naj bi Šarić ta dolg odkupil po kar desetkrat nižji ceni, nato pa je zoper Slovenijales sprožil menično tožbo v višini 54 milijonov evrov, poroča Blic.

Okoli 10. ure so se začela zaslišanja še zadnjih treh osumljencev v preiskavi Balkanski bojevnik. Pred preiskovalnega sodnika je sicer do danes stopilo že enajst od štirinajstih aretiranih oseb.

Vir je za Blic razložil odnos med Slovenijalesom in Šarićem: “Ko je SFRJ razpadla, je Slovenijales dolgoval Jugobanki 11 milijonov ameriških dolarjev. Nato je Jugobanka šla v stečaj, srbska agencija za privatizacijo pa je organizirala dražbo, na kateri so ta dolg prodali. Februarja 2008 so tako prodali omenjeni dolg za desetkrat nižjo ceno. Gre za 1.100.000 dolarjev, dolg pa je kupilo podjetje Municipius S, pod okriljem katere je v Srbiji posloval prav Darko Šarić.

Vir pa opozarja, da tu zgodba ni končana, saj so se sumljivi posli nadaljevali. Terjatve so bile zavarovane z menicami, tako da so Srbi vložili menično tožbo v višini 54 milijonov evrov. Spor na ljubljanskem sodišču naj bi še potekal, v vmesnem času pa naj bi Šarić dolg prodal naprej. Gre za fiktivno prodajo, saj ga je kupilo eno izmed njegovih 'offshore' podjetij na Cipru.

S tem odkupom so na račun srbskega podjetja Municipius S nakazali več kot štiri milijone evrov. S to transakcijo pa so v bistvu oprali ta denar,” je za Blic povedal vir. Dodaja, da obstaja možnost, da je denar, ki je prišel s Cipra, pridobljen s prodajo drog, s fiktivno prodajo pa so ga v Srbiji oprali.

Srbski policisti so nedavno Šariću zasegli ogromno premoženje, med njimi je tudi podjetje Municipius S. Direktor naj bi bil po podatkih srbskih novinarjev Marko Jović. Deleže v podjetju naj bi imeli tudi Nebojša Jestrović, sicer generalni direktor podjetja Future plus, podjetja Stanka Subotića Caneta, in seveda Šarićevo 'offshore' podjetje Mateniko LLC, ustanovljeno v ZDA.

Ta poslovanja so zdaj pod drobnogledom kriminalistov, ki preučujejo tudi, ali so se v naši državi odvijali še kakšni nečedni posli, poroča Blic. Obstaja tudi utemeljen sum, da je bila dražba dogovorjena, saj je izredno nenavadno, da je omenjeno srbsko podjetje po tako ugodni ceni odkupilo dolg Slovenijalesa. Blic poroča, da ima Slovenijales zaradi dolga zablokiranih 10 milijonov evrov gotovine in hipoteko v višini 36,4 milijona evrov.

Slovenijales odgovarja: Menična tožba znaša približno 53 milijonov dolarjev

Poskušali smo priklicati tudi odvetnika Branka Goršeta, ki v sporu s Slovenijalesom zastopa srbsko podjetje Municipius S. Na stacionarni in mobilni številki na žalost nihče ni dosegljiv.

Poklicali smo tudi generalnega direktorja Slovenijalesa Mitjo Pleterskega, ki je za 24ur.com povedal, da informacija o tožbi drži. Menična tožba po njegovih besedah znaša približno 53 milijonov ameriških dolarjev, prvi narok na ljubljanskem sodišču pa je bil pred nekaj dnevi. Na vprašanje, kako komentira poročanje medijev o mafijskem klanu, ki naj bi stal za srbskim podjetjem Municipius S, pa je Pleterski dejal, da teh podatkov ne more komentirati.

Potrdil je, da ima Slovenijales zaradi dolga zablokiranih 10 milijonov evrov gotovine, o hipoteki pa je dejal, da je na njihovi poslovni stavbi, ki se nahaja na Dunajski cesti v Ljubljani. Razložil pa je, da ga ne sme zanimati, kdo je lastnik podjetja. “Če bo sodišče odločilo, da smo podjetju kar koli dolžni, bomo morali svoje obveznosti poravnati. Seveda, če bo sodišče tako odločilo,” opozarja Pleterski.

Slovenijales
Slovenijales FOTO: POP TV

Na vprašanje, ali se mu ne zdi sumljivo, da je bil dolg prodan po desetkrat nižji ceni, je odgovoril, da je razumljivo, če pogleda s stališča gospodarstvenika na splošno na dolgove, da se nek zelo star dolg proda po tako nizki ceni. Na vprašanje, kako komentira, da je nato srbsko podjetje vložilo menično tožbo in zahteva poplačilo vrtoglavega zneska, pa je dejal, da je to smešnica. “To vsi vemo!” je bil kritičen generalni direktor Slovenijalesa.

Povprašali smo ga tudi, ali so Slovenijales že obiskali slovenski kriminalisti oz. drugi preiskovalci nečednih poslov. Pleterski je dejal, da ne, dodal pa je, da če do tega pride, bodo sodelovali z organi pregona.

Pleterskega že odpoklicali

Nadzorni svet družbe Slovenijales je danes "iz razloga nesposobnosti za vodenje poslov" odpoklical generalnega direktorja družbe Mitjo Pleterskega. Za v.d. generalnega direktorja so imenovali Stojana Nikolića, so sporočili iz družbe.

Nikolić je mandat nastopil danes ob 15.30, so še zapisali. V družbi dodatnih pojasnil zaenkrat ne dajejo. Povedali so le, da prokurist Boris Zupančič ostaja na položaju.

Pleterski je povedal, da je nad odpoklicem "skrajno presenečen". O razlogih, pravi, naj več povedo nadzorniki. "Mislim, da gre za povezavo, o kateri se danes veliko piše - da skuša neka mafijska združba od Slovenijalesa izterjati določen dolg. Uprava, ki sem jo jaz vodil, tega ni dopustila," pravi Pleterski.

Kaj so počeli Slovenci in koliko so vedeli?

Današnji časopis Dnevnik pa poroča, da se slovenski kriminalisti ukvarjajo z nakupi terjatev Jugobanke, ki se je znašla v stečaju. Tako novinarji Dnevnika poročajo: “Preden je srbska agencija za privatizacijo objavila javno dražbo, so predstavniki Financial Angels oziroma Municipiuma stopili v kontakt z nekdanjim direktorjem Slovenijalesa Žigom Jelencem in mu ponudili, da lahko posredujejo pri sklenitvi poravnave s srbsko agencijo za privatizacijo. Natančneje, v kontakt z Jelencem je stopil direktor podjetja Municipium S Predrag Milosavljević, ki so ga srbski organi pregona nedavno aretirali. /.../ Po trditvah naših virov naj bi Milosavljevića z Jelencem seznanil nekdanji poslanec SDS zdaj pa svetnik v Državnem svetu Bogomir Vnučec, ki je bil v tistem času predsednik nadzornega sveta Slovenijalesa. Od Vnučca smo včeraj želeli izvedeti, na kakšen način se je seznanil z Milosavljevićem, vendar je zatrdil, da ga sploh ne pozna. Ko je Slovenijales s srbskimi poslovneži vzpostavil stik, je nadzorni svet Jelenca, ki je lahko sklepal posle le do enega milijona evrov, pooblastil, da lahko sklene poravnavo do višine približno sedmih milijonov evrov, za kolikor je imel oblikovanih tudi rezervacij. Toda pred sklenitvijo poravnave je nadzorni svet Slovenijalesa pod Vnučcevim vodstvom Jelencu iz neznanega vzroka preklical pooblastilo za poravnavo.

Kot smo javnost že obvestili v preteklih dneh, vam več podatkov ne moremo posredovati zaradi aktivnosti, ki še vedno potekajo v zvezi s kriminalistično preiskavo. Več informacij bo policija posredovala javnosti predvidoma v začetku prihodnjega tedna. Policija o primeru Slovenijales

V nadaljevanju Dnevnik poroča, da se je ponudba za poravnavo, ki jo je na Slovenijales naslovila srbska agencija za privatizacijo še pred javno dražbo, čudežno izgubila. Jelenec je bil v zadevi Jugobanka tudi kazensko ovaden, odmevna pa je bila tudi novica, da so revizorji Ernst & Young pregledovali elektronsko pošto Jelenca, ki je nad tem izrazil ogorčenje, poročajo. Takrat naj bi revizorji ugotovili, da se je Jelenec zavzemal, da bi bila terjatev Slovenijalesa prodana na javni dražbi, poroča Dnevnik, ki dodaja, da je Slovenijales za držabo izvedel tik preden se je odvila, na njej pa niso smeli niti sodelovati. “Poleg Municipiuma S se je javne dražbe udeležila srbska investicijska družba Orah s sedežem v Ženevi, v kateri je predstavnik za Slovenijo Marko Vilfan. Spomnimo, da se je Orah v začetku letošnjega leta zanimal za nakup 36-odstotnega deleža Mercatorja, ki so ga prodajale banke,” še pišejo v Dnevniku.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Registriran82
11. 06. 2010 15.29
Najboljše bi bilo, da se vse droge legalizirajo, pod zdravstvenim nadzorom. Tako bi država zaslužila, predvsem zaradi zmanjšanja kriminalitete, katera se dogaja v 80% primerih zaradi drog. Znano je, da je cena priprave drog zelo nizka in proizvede se veliko več kot je poraba. Verjamem, da bi s tem rešili eden največjih problemov sveta, kot je droga. Vsak zdravstveni dom, bi imel svoj prostor, kjer bi prihajali narkomani, tam brezplačno dobili drogo in pribor, se porihtali in odšli. Droga bi bila čista, nebi bilo širjenja hepatitisa,aidsa...Žal, droga ima svojevrsten vpliv na telo, na katerega se človek prehitro navadi in kasneje naredi vse,da pride do denarja, s katerim bi kupil naslednjo dozo.To izkoriščajo svetovne velesile...Denar pač...Vsak človek ima svoje poslanstvo na naši zemlji...Narkoman pač rihta ogromne količine denarja za drogo, s katerim kasneje npr. CIA dela svoje biznise.Zagotovo vam povem, da je dražje in težje narediti 1 gram sode bikarbone kot gram kokaina,računajte da sodabikarbona košta 1g=20 centov. 1g kokaina= 40€....
xman1
29. 05. 2010 15.33
slovenijales zakon
frakoc
29. 05. 2010 13.04
Kjer je dim je tudi ogenj so rekli včasih in Slovenija ni izjema. nekaj je sigurno res pa tudi če samo 10%!!! JE TO PREVEČ!!!
Peter Kralj 1
29. 05. 2010 10.43
'Vsi vemo, da je to smešnica!' JAZ PA NISEM POPOLNOMA PREPRIČAN!
Tonček Balonček
29. 05. 2010 10.00
Sploh nisem vedel, da Slovenijales še obstaja!
Buena Vita
29. 05. 2010 07.23
JOJ,JOJ,JOJ KopilacijskiO KAKO TI NI JASNO,,NESPOSOBNE MORAJO POSTAVITI NA POLOŽAJE,TAKO LAHKO KRADEJO KAJ MISLIŠ DAO POSTAVILI V LUKO KOPER SPOSOBNEGA,,DO VČERAJ SI NI SAM NAROČIL KOSILA,OČE GA JE VODIL NA POVODCU KOT CUCKA,,,DANES JE PA MENEŽER ,JA MENEŽER ZA POTOPIT LUKO KOPER
Buena Vita
29. 05. 2010 07.07
TAKO SE POSLUJE NA BALKANU,IN SLOVENIJO VODIJO BALKANSKI MAFIJAŠI
Buena Vita
29. 05. 2010 07.05
MENE NI STRAH ZA TAJKUNE KORENČEK 3 BOLJ ME SKRBIJO MIMOIDOČI NEDOLŽNI KI BODO STRADALI V OBRAČUNIH MAFIJE,,
guna
28. 05. 2010 22.26
vsi vemo, da je to prišlo že preveč do našega vrha
KopulacijskiO
28. 05. 2010 21.55
+1
Bolj me skrbi nekaj drugega: kako taki nesposobneži, kot so Mitja Pleterski, pridejo na vodilna mesta? Bil je v Siemensu, pa so ga zardi nesposobnosti vrgli iz službe. Šel je potem za nekega šefa na zavarovalnico Triglav, pa si ga zaradi nesposobnosti vrgli iz službe. In zdaj so ga kot nesposobnega vrgli še iz Slovenijalesa? Kje mu bo njegov dolenski boter priskrbel naslednjo službo?
HARIJSKARASA
28. 05. 2010 20.22
zipa,to bodo še drame,samo da se jih spusti,auuuu..
robba
28. 05. 2010 19.22
cvikel, a si ti mal zaspan al še vedno dremaš....
Albert.Einstein
28. 05. 2010 18.48
bllblblblbblbllllllllllllllllllllllllllllllllblokg...
Nandadevi
28. 05. 2010 18.44
To je podobno Smeltu, pravi ata, da je počel vse kaj drugega kot to kar je mislila večina. Baje Ata ve kako so..Tovo...
Daniella Blaschini
28. 05. 2010 17.01
Ja skoda da ti mafijasi ne izsiljuje tajkune in tako pridejo do kapitala,kot da droge prodajajo--- no kr se tice kokaina, pa itak bogatimi prodajajo
korencek3
28. 05. 2010 15.59
PRAVILNO Zdaj naj pa mafija vpraša naše tajkunčke za denarce, ali pa bo tajkunček samo enkrat NESTAO - uzela ga magla SAJ bo beseda PRAVICA DOSEGLA SVOJ POMEN Tajkunčki koliko vas je v hlačah
justime
28. 05. 2010 15.47
kaj je šlo našim lopovskim politikom in tajkunom v nos da nekateri ljudje služijo več kot oni in še brez davka.če jih nebi bilo sram bi še to legalizirali in pobirali davke. človek se znajde in je uspel pa na tak ali na drug način.
tacamaca
28. 05. 2010 15.44
Slovenijales je podjetje,katerega najbrž še niso pospravili v svoje žepe...privatizirali...imajo blokiran račun in hipoteko na blagovnico...pa še dolg visi na njem in to 53 mio dolarjev. Očitno bi ga radi zbrisli,ker bo potem prosta pot,da se spet eden najde in vse spravi na kant.In privatizira.Če teh 10 mio ne bi blo blokiranih jih že zdavnaj več ne bi blo .....tako pa v imajo v času recesije še kar solidno premoženje.
igog
28. 05. 2010 15.43
BRATJE Z JUGA PAČ VODIJO TO DRŽAVO (LJ...KP....)
boooa
28. 05. 2010 15.43
to je vse povezano ....brez enega drugega ne bi bilo in obratno ...tako da roko na srce, mogoče je bolje,da premalo vemo, ker drugače bi nam bilo žal, da nas ta uboga zemlja nosi