Slovenija

Sazas res pošilja račune vsem po vrsti?

Ljubljana, 13. 06. 2008 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Igor Adamič
Komentarji
16

Kulturna društva Sazasu očitajo, da jih neutemeljeno zasipa z računi za prireditve, ki jih prirejajo svojim krajanom. Na Sazasu pravijo, da delajo po zakonu.

SAZAS
SAZAS FOTO: E plus


Avtorji peticije pozivajo predsednika države, vlade in ministre, naj se zavzamajo za ohranitev kulturnega izročila prednikov in omogočijo kulturnim društvom in vsem neprofitnim organizacijam njihovo delovanje brez Sazasovih računov. V peticiji je zapisano, da "Sazas neusmiljeno pošilja račune za zaščito avtorskih pravic na vsa kulturna društva za koncerte in prireditve, ki jih prirejajo svojim krajanom“. Ob tem pa navajajo še nekaj nepravilnosti, ki naj bi jih po njihovem mnenju počeli na Sazasu:
- zaračunavajo avtorske pravice na prireditvah, kjer so avtorji prejeli svoje plačilo (folklorne skupine),
- zaračunavajo avtorske pravice za koncerte izvajalcev, ki so že več kot 70 let pokojni,
- zaračunavajo avtorske pravice za izvajanje sakralne glasbe (kjer so avtorji prispevali svoje delo v te namene, ne pa Sazasu),
- zaračunavajo avtorske pravice občinam za izvedbo državnih in občinskih proslav,
- zaračunavajo avtorske pravice za isto prireditev različnim uporabnikom,
- zaračunavajo avtorske pravice za koncerte tujih avtorjev, čeprav ti sploh ne dobijo nič od teh sredstev,
- zaračunavajo, čeprav avtorji, katerih dela se izvajajo na teh prireditvah ne dobijo nadomestila.

Matjaž Zupan
Matjaž Zupan FOTO: E plus

Ob tem se avtorji peticije sprašujejo, kako naj kulturniki preživijo. Pevci, igralci, folkloristi, instrumentalisti in plesalci žrtvujejo ogromno prostega časa in denarja za ohranitev in razvoj kulturne dediščine, ki so jo zapustile prejšnje generacije. S pičlo odmerjenimi sredstvi si komaj privoščijo kakšno boljšo prireditev in prigrizek po nastopu. Vstopnina je zanemarljiva, veliko kart je podarjenih, na koncu pa sledi še Sazasov račun za "zaščito avtorskih pravic".

Zupan vse očitke zavrača

Predsednik Sazasa Matjaž Zupan pravi, da so očitki v peticiji neutemeljeni. "Zakon mora biti za vse enak in mi samo izvajamo določila zakona. Zakon je jasen in določa, da za vsako javno uporabo avtorskih del na javni prireditvi, organizator potrebuje dovoljenje Sazasa.“ "Da pa pošiljamo račune tudi na neprijavljene prireditve, pa dokazuje samo dobro delovanje naših služb, ki v bistvu najdejo kršitelje zakona.“ Zupan je še povedal, da pozdravljajo idejo, da bi vsa ljubiteljska društva, ki bi to hotela, delovala pod okriljem nekega združenja. "Samo tako bi se bilo mogoče dogovoriti za delovanje brez tarif.“ Kot je še dodal Zupan, v to smer že tečejo tudi pogovori.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LazniviZares
15. 06. 2008 00.45
+1
Ta kraja denarja z strani teh drogerasev je mogoca samo v šrotveniji,drugod imajo stvari jasne.
de-lay
13. 06. 2008 16.03
Piratstvo je kaznivo dejanje in kot tako stvar policije. Ne moreva jaz in ti plačati ceno piratstva in to tudi ni prav. Vsak, ki ima 5 minut časa zagradi ekskluzivni vrtiček in terja rento... to ne gre.
etomene
13. 06. 2008 15.58
etomene
13. 06. 2008 15.54
Še glasbenim šolam pošiljajo, kjer mali otročiči na nastopih staršem igrajo Mozarta pa Bacha. To je vse sam za razhajkat ! Če je bil zakon mišljen kot podpora kulturikom (češ da jih piratizacija ogroža), pa se potem izkaže, da zdaj ta zakon nažira kulture organizacije, bi ga bilo pač za spremenit.
de-lay
13. 06. 2008 15.16
Pa ne samo to cinca.binca. Večja cvetka je še ta, da po zakonu oni zastopajo avtorja in to CELO v primeru če on tega noče. To je tipična organizacija, ki je v namen sebi in ožjemu sorodstvu (beri prjatlom v fohu).
nikolitiho
13. 06. 2008 15.10
pijanec22, ne razumeš. Denarja od Sazasa ponavadi ne vidijo glasbeniki, razen tisti v najvišjem rangu. Ta denar popapca Zupan&co. Sazas je organiziran ko kastni sistem v indiji, kjer je skoraj nemogoče se prebit v višji razred. Recimo band od kolegov: izdali so CD, posneli videospot, ki se je precej predvajal po TV, 2 singla, ki sta se dosti vrtela po radijskih postajah, ful so mel koncertov...pa veš kolko so dobili?? 0€. Kam je šel ves denar, ki so ga organizatorji tistih koncertov (so bli povsod prijavljeni) plačali Sazasu???? Naj pove Zupan zdajle tukaj na tem mestu. Praseti frdamani, pravite, da se vam ne splača nizkih zneskov nakazat avtorjem - TO JE KRAJA!!! Včasih je bla meja 15000 sit in band, ki je pridelal manj, se vam kao ni izplačalo, da ste jim ta denar poslali, pa ste ga sami požrli!! Sazas ne omogoča napredovanja, temveč zavira razvoj kulture v sloveniji. Mi smo itak razmišljali, da bi se pri kakem tujem združenju registrirali, npr.avstrijskem, ker bi imeli organizatorji mogoče manj stroškov in bi raje prirejali koncerte...tako pa imajo prevelike stroške s koncerti, ker jim Sazas zaračuna ogromne vsote in sploh nočejo več jemat mladih bendov, ampak sam še tiste, ki bi napolnili gostilno - itak.
de-lay
13. 06. 2008 15.09
luka.6000000 Če bi MZ Hector plačal to iz svojega žepa naj kar bo kr neki. Na žalost pa je to to uzakonjenja kraja. Nekaj takega kot so bili notarji včasih, pa še vedno so do neke mere.
de-lay
13. 06. 2008 15.03
Žalost je v tem, da je taka zakonodaja sploh šla skozi sito. je pa očitno ratalo tako kot praviš Aurelius najti "tržno nišo" in se okoristiti. Jaz že razume, da je trg majhen in da je za voljo ohranjanja slovenske identitete potreben nek način, vsekakor pa ne neko skropucalo kar zakoni na tem področju so. Torej nihče ne ugotavlja škode/koristi v gospodarstvu s temi metodami (tudi gospodarstvo je vpleteno mimogrede), nihče ne ugotavlja porabo teh sredstev, nihče v končni fazi ne nadzira kvalifikacije za avtorja.... Sem napisal stih in se prijavim na SAZAS. Kam pošljem račun? Moje pravice se mi zdijo malo kršene...
luka.6000000@gmail.com
13. 06. 2008 14.59
tale sazas je kr neki....
Aurelius
13. 06. 2008 14.53
MZ Hectorja in SAZAS je treba nemudoma poslati na smetišče zgodovine, v Sloveniji pa ustanoviti krovno organizacijo, ki bo za avtorske pravice skrbela na osnovi novega zakona o zaščiti avtorskih pravic. Ta zakon pa mora onemogočiti kakršnokoli okoriščanje posameznikov z denarjem, ki ga v imenu avtorskih pravic sedaj pobira SAZAS in ki ponika "neznano kam". Matjaž Zupan je samo našel "tržno nišo", ki jo sedaj izkoriščajo on in njegov ožji krog "sodelavcev" v svoje osebne namene, dejanski avtorji pa imajo od vsega tega bore malo - o tem ve dosti povedati tudi Tomaž Domicelj. S to svinjarijo je seveda povezana tudi politika oziroma neki politični boter, ki je sedaj veljavni zakon o zaščiti avtorskih pravic, ki je napisan na kožo MZ-ja, spravil skozi zakonodajno proceduro in s tem omogočil bogatenje peščici izbranih posameznikov. Z eno besedo - OUT !!!
de-lay
13. 06. 2008 14.34
Zakon na katerega pa se izgovarjajo so sami pripravili zlobirali in nikoli niso vprašali stroke in zainteresiranih na drugi strani (beri plačnike), če je to v praksi sploh možno in je pravično izvajati.
xybaby
13. 06. 2008 14.33
Zupanu ni uspelo v glasbi, zdaj pa preko Sazasa krade.Upa, da smo že pozabili afero, ko so si delili dinarčke med seboj...ccc
deadea
13. 06. 2008 14.19
ko ena roka jemlje prevec jo odsekas.
pijanec22
13. 06. 2008 14.19
Zdaj še folkloristom in prireditvam s tujimi glasbeniki pošiljajo. Jaz pa sem vedno mislil, da si denar moraš prislužiti; ne pa da napišeš eno pesem, se včlaniš v Sazas in vsem po vrsti jemlješ.
ciklo
13. 06. 2008 14.17
SAZAS banda hudičeva pokvarjena
de-lay
13. 06. 2008 14.16
Seveda zavrača očitke, saj bi bil nor, če bi rekel jaz sem cepec prav mate. :) Toliko kalne vode kot jo SAZAS "prepumpa" jo pa redki. Za začetek naj objavi koliko in komu gre denarja od te paradržavne organizacije. Tematiko kar dobro poznam in lahko trdim, da je to še eden od mnogih uzakonjenjih parazitov, ki po mili volji zaračunava neke tarife, ki mimogrede z realnim življenjem nimajo nobene veze, jih tudi samovoljno povišajo, če se jim tako zdi...