Slovenija

Schengen zagodel tovornjakarjem

Ljubljana, 21. 12. 2007 16.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kljub novemu režimu na slovensko-hrvaških mejnih prehodih, je promet za osebna vozila potekal brez večjih zastojev.

Najhujši zastoji so bili na mejnem prehodu Obrežje.
Najhujši zastoji so bili na mejnem prehodu Obrežje. FOTO: Damjan Žibert

V večkilometrskih kolonah so vozniki čakali tudi do 12 ur, medtem ko je promet osebnih vozil čez dan potekal normalno. V večernih urah je bila čakalna doba za tovorna vozila za izstop iz države na mejnem prehodu Gruškovje 4 ure in pol, na Obrežju pa 5 ur. Dolge kolone tovornih vozil so nastale predvsem zaradi poostrenega nadzora, ki ga predvideva schengenski režim na naši južni meji.

Dolge kolone tovornih vozil so nastale predvsem zaradi poostrenega nadzora, ki ga predvideva schengenski režim na naši južni meji. Tako so vozniki tovornih vozil na mejnem prehodu Obrežje že v jutranjih urah pri izstopu iz države čakali sedem ur, več urni zastoji so nastali tudi na drugih večjih mejnih prehodih.

V soboto gneča na hrvaški meji?

Potniški promet je potekal nemoteno.
Potniški promet je potekal nemoteno. FOTO: Damjan Žibert

Hrvaška obmejna policija največ gneče pričakuje v soboto dopoldan, in sicer pri vstopu v Hrvaško, ko se številni državljani, ki živijo v tujini, za božične praznike vračajo v domovino.

Voznikom zato svetujejo, da uporabijo manjše mejne prehode, ki so v bližini večjih prehodov, ter da se ne odpravljajo na pot v dopoldanskih urah in se tako izognejo morebitni gneči.

Večina mejo prestopila s potnimi listi

Na hrvaškem notranjem ministrstvu so pohvalili dobro obveščenost državljanov o tem, da z osebno izkaznico lahko prestopijo mejo le, če dobijo poseben karton.
Na hrvaškem notranjem ministrstvu so pohvalili dobro obveščenost državljanov o tem, da z osebno izkaznico lahko prestopijo mejo le, če dobijo poseben karton. FOTO: Damjan Žibert

S hrvaškega notranjega ministrstva so sporočili, da so policisti ugotovili dobro informiranost hrvaških državljanov glede posebnih kartonov z osebnimi podatki, ki jih morajo imeti, če želijo z osebno izkaznico vstopiti v Slovenijo, Italijo ali na Madžarsko.

Od polnoči do poldneva je hrvaška policija danes na mejnih prehodi s Slovenijo in Madžarsko izdala 2.981 evidenčnih kartonov. Hkrati je policija ugotovila, da so se hrvaški državljani najpogosteje odločili prestopiti mejo s potnimi listi, s katerimi lahko potujejo tudi v ostale države EU.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ircslo@yahoo.com
21. 12. 2007 20.23
Ja nekateri pač nimajo doma in se morajo drkat sm pa tja vsak vikend a ne sej če majo tok cajta pa dnara pa nej čakajo, če bi blo pomoje bi mogl še plačat (tujci) k svinjajo po sloveniji
pahor?ek
21. 12. 2007 19.58
Slovenski ustvarjalci javnega mnenja..ko pa bi kaj sumljivega prešvercali pa bi spet tulili vsi v en glas, kako neučinkovite policaje imamo v Sloveniji...grozni ste....
ceveljaza
21. 12. 2007 19.39
Mislim kakšna ugotovitev!)))))))) Ma ni ga petka ko tam ni gužve, še posebej zadnji vikend pred pomembnejšimi prazniki. Mal bi se pa vseeno lahko pozanimali v čem je štos.....
ircslo@yahoo.com
21. 12. 2007 18.59
Mislim poptevejvci bedaki, sploh nevejo da policija deluje po schengenskem sistemu že več kot eno leto, manjkal je samo SIS kar se pa tiče gužve je pa petek pred praznikim in itak da grejo kamionđije domu POP TV cedalje bolj smrdi