Slovenija

Schengenski informacijski sistem druge generacije prinaša višjo raven varnosti

Ljubljana, 09. 04. 2013 06.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaživel je schengenski informacijski sistem druge generacije SIS II. Državljani tega neposredno sicer ne bodo občutili, jim pa nov sistem vsekakor prinaša višjo raven varnosti, so zatrdili na policiji.

Slovenija je v schengenskem območju od leta 2007.
Slovenija je v schengenskem območju od leta 2007. FOTO: Reuters

Po letih zamud in zapletov je v državah članicah schengenskega območja z današnjim dnem vendarle zaživel schengenski informacijski sistem druge generacije SIS II. Kot so povedali na generalni policijski upravi (GPU), državljani tega neposredno ne bodo občutili, jim pa nov sistem vsekakor prinaša višjo raven varnosti.

Schengenski informacijski sistem je največji informacijski sistem za javno varnost v Evropi. Omogoča hitrejšo in preprostejšo izmenjavo podatkov med nacionalnimi organi mejnega nadzora, carinami, policijami in organi za izdajo vizumov. Je eden od osnovnih temeljev schengenskega območja, v katerem je bil nadzor na skupnih notranjih mejah odpravljen.

Zaživel je schengenski informacijski sistem druge generacije.
Zaživel je schengenski informacijski sistem druge generacije. FOTO: Reuters

Uvedba SIS II prinaša nekatere tehnične spremembe in nove funkcionalnosti, ki bodo odpravile določene omejitve in pomanjkljivosti sedanjega sistema ter ga naredile varnejšega. Nov sistem tako na primer omogoča uporabo biometričnih podatkov, vnos novih kategorij podatkov, vključitev novih držav ter večje povezovanje različnih razpisov.

Kot funkcionalno novost SIS II je vodja sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje v upravi kriminalistične policije GPU Dušan Kerin izpostavil, obdelavo večje količine podatkov kot doslej. Že v dosedanjem sistemu je bilo okoli 50 milijonov različnih razpisov, zdaj pa se bo to število še podvojilo – predvsem zaradi uvedbe novih kategorij podatkov, pa tudi zato ker bo odslej možna vključitev novih držav v sistem – npr. Romunije, Bolgarije in tudi Hrvaške.

Nove kategorije podatkov, ki so del SIS II, so industrijska oprema, kontejnerji, letala, plovila in vrednostni papirji. Te doslej niso bile nikjer zabeležene, tako da so se morali nacionalni organi glede njih medsebojno obveščati z depešami.

Posodobljeni sistem prinaša večjo varnost.
Posodobljeni sistem prinaša večjo varnost. FOTO: Reuters

Poleg tega nov sistem omogoča vnos biometričnih podatkov, s čimer se zmanjšuje možnost za zlorabo identitete, in dodajanje prilog, kot so evropski priporni nalogi, fotografije in prstni odtisi, k razpisom, kar bo zelo pospešilo delo policije.

Posebej pomemben kakovosten preskok naprej je še povezovanje razpisov. Kaj konkretno to pomeni, je Kerin ponazoril s primerom, ko neka oseba ugrabi drugo in pri tem uporabi ukradeno vozilo. Odslej bodo lahko namreč te tri razpise – za ugrabitelja, ugrabljenca in vozilo – med seboj povezali.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pivojevoda
09. 04. 2013 15.05
Lahko bi povezali nov sistem še z našimi arhivi Udbe in družbene samozaščite, samo potem ne vem, kdo bo še smel v tujino, mogoče edino z diplomatskim potnim listom. Trdnjava Evropa, ne bi smeli mešti totalitarnih režimov z civiliziranimi demokracijami, ker oni ne razumejo kaj pri nas pomeni celostno poskrbeti za človeka.
Pivojevoda
09. 04. 2013 15.05
Tudi ne jemljejo povsod vozniških dovoljenj, v večini sveta je že pridobljena izobrazba še vedno nedotakljiva.
Transformerji
09. 04. 2013 12.19
+6
Naj raje izumijo sistem, ki nas bi ščitil pred oligarhi in bi ga pošteni državljani občutili neposredno!
bmoto
09. 04. 2013 10.46
+8
kdo pa nas varuje pred temi ,ki so že na tej strani meje (politiki) ???
radirkar
09. 04. 2013 18.14
portorožka lepota
09. 04. 2013 10.11
+7
Schengen je treba ukiniti ! Vsaj varni smo bili prej, sedaj pa ni koga ni pri nas , vozi se vse kar ni treba po tej drzavi, na racun odbrte meje cveti mafijski posel, pa nevem cemu to vse skupaj!
bplese1
09. 04. 2013 09.37
+8
Veliki brat nas bo še bolj gledal. Adijo svoboda
Ramzess
09. 04. 2013 11.12
+0
Preberite si te članke: 14 zastrašujućih nadzornih tehnologija Trinaest načina na koji nas prati američka Vlada