Slovenija

SD: Najmočnejši partnerji v koaliciji rušijo vlado

Ljubljana, 15. 06. 2013 17.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik koalicijske stranke SD Lukšič opozarja, da se najmočnejši partnerji v koaliciji ne držijo dogovorov in s tem rušijo vlado. Odgovornost pripisuje Bratuškovi. Dodaja še, da se na seznamih državnih podjetij za prodajo, ki niso potrjeni, pojavljajo nova podjetja.

Igor Lukšič in Alenka Bratušek s Karlom Erjavcem in Gregorjem Virantom
Igor Lukšič in Alenka Bratušek s Karlom Erjavcem in Gregorjem Virantom FOTO: Miro Majcen

Najmočnejši koalicijski partnerji izsiljujejo SD in rušijo vlado s tem, da se ne držijo dogovorov. Glavno vlogo pri tem pa ima premierka Alenka Bratušek, pravi predsednik SD Igor Lukšič. Dodal je, da podpora SD prvemu privatizacijskemu svežnju ni gotova, zelo pa SD vznemirja tudi prodaja Mercatorja.

SD je zelo vznemirjen tudi zaradi tega, kar se dogaja "s spiski in govoricami glede obljub, kaj vse je na mizi za prodajo oziroma razprodajo", je po seji predsedstva povedal Lukšič. Danes so se vnovič pogovarjali o seznamu podjetij za prodajo, o načinu, kako je nastal in prišel na vlado, ter o tem, kako "se ga poskuša po hitrem postopku sprejeti".

To po njegovih besedah spreminja vsa razmerja v koaliciji, saj jim "tovrstna manipulacija oz. improvizacija najmanj, kar je, ni všeč". Zato svari, da bo moral tisti, "ki ruši vlado s tem, ko se ne drži dogovorov", prevzeti tudi posledice.

Na vprašanje, kdo ruši vlado, je odgovoril, da je mandat za vodenje vlade dobila premierka in je zato njena odgovornost največja. Takoj zatem navaja tiste, ki imajo največjo moč, v primeru proračuna torej finančni minister Uroš Čufer.

Vendar Lukšič tudi ob vprašanju, ali lahko SD tudi zagrozi z izstopom iz koalicije, zagotavlja, da bo SD delal v dobrobit Slovenije. K temu poziva tudi druge. Opozarja, da imajo koalicijsko vlado, ne tehnične, "kot se nekateri obnašajo". Prav tako to "ne more biti vlada samo ene stranke ali treh ljudi, ki se dogovarjajo med sabo glede ukrepov".

Lukšič je spomnil, da je SD privolil v začetek prodaje enega velikega podjetja. Mercator je v zaključni fazi za prodajo, podobno še eno podjetje in NKBM, kar "je več, kot je SD pristal". Poleg tega v stranki "slišijo, da se že pripravljajo novi seznami podjetij za prodajo, kar je treba ustaviti".

Glede privatizacije ima koalicija izdelana stališča. "A s potezami, s katerimi SD postavljajo v kot, tudi glede drugih vprašanj, SD izgublja znotraj članstva in znotraj poslanske skupine benevolentnost do obvez," je poudaril.

Sicer pa je aktualen tudi predlog zakona o davku na nepremičnine, ki je v javni razpravi. Lukšič je na novinarsko vprašanje o obdavčitvi cerkvenih nepremičnin poudaril, da bo po mnenju SD v zakonu ne sme biti izvzet noben subjekt.

Seja predsedstva je bila namenjena pripravam na kongres stranke, ki bo 6. julija v Medvodah. Z visokim soglasjem so pripravili statut in program SD, je povedal Lukšič, zato je zadovoljen, da je stranka po enem letu njegovega vodenja konsolidirana.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (259)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Saloreich
16. 06. 2013 17.13
+10
Prvič, da v PS počnejo nekaj koristnega - rušijo lastno vlado :)
Goflja_1
16. 06. 2013 13.23
+9
Gospod Lukšič. Če vam koaliciji ni všeč, izstopite iz koalicije in nato predčasne volitve. Zadnji čas je, da JJ dobi volitve in nato spet sledijo vseslovenske vstaje, ponovno se bomo nagledali Štruklja, ponovno bomo gledali zlizane gume policajev in rešilcev, kulturniki bodo pred zlomom, RTV pred ukinitvijo. A ja, pa še Posedi, Semulič, sindikat kemične in ne vem še kakšne industrije. Vsi sanjajo o komunizmu, socializmu ampak obvezno z dolarji. Aja, pa spet bomo slišali kaj novega o patriji........
srebrnibreg
16. 06. 2013 13.32
-6
Kako lahko obtoženi in obsojeni za korupcijo sploh kje na svetu lahko kandidira mi pa ni jasno. Ah ja, v Sloveniji lahko.
malaraja
16. 06. 2013 17.05
-4
Me je admin brisal, pa moram še enkrat napisat vsem vernikom, da Janša NIKOLI VEČ ne bo dobil volitev. 13% od polovice volilcev jih je 7,5%. Kako lahko sploh še kdo pomisli, da ga bomo še kdaj imeli za PM? Ob prvi priliki bo letel še Pahorček, ker je predsednik 24% Slovencev. Ostalim pa dela sramoto.
Saloreich
16. 06. 2013 17.15
+6
Pahor bo do konca mandata. Kaj pa misliš, da se bo Turk vrnil, ki je bil predsednik 10% Slovencev :) ?
brabusednet
16. 06. 2013 12.22
+6
Kaj brišeš resnico,to so GROBARJI SLOVENSKEGA NARODA.Saj narod na veliko beži iz države saj doma ne vidi več pogojev za življenje dostojno človeku.
Frane Šajn
16. 06. 2013 11.30
+3
MA KAKŠNA VLADA? NAROBE OBRNJENE POSRANE GATE . OD PREJŠNJE KDOR JIH BO HOTEL SPET NAVLEČI GA ČAKA MOČNA ŽEHTA! SAMO UPAM DA NE BODO IMELI PRSTOV VMES MAJER IN PODOBNI VIDENI DO SEDAJ! USTVARIMO NOVO DRŽAVO Z NOVIMI LJUDMI VSE TO PA NA DOB ZA NEDOLOČEN ČAS!
yyyyxxxx
16. 06. 2013 11.28
+9
NAJLAŽJE VSE PRODATI, DVIGNITI DAVEK,ZAVAROVANJA , PIJAČO , HRANO,.............................................. ZMANJŠATI PLAČE ,PENZIJE, NATO ŠE PO ŠOLAH DODATNI JEZIK ............................VSAKA PAMETNA GLAVCA BI VEDELA DA TO PELJE V POGUBO IN TEGA SE NEMCI DOBRO ZAVEDAJO, SAJ JIM JE CILJ BITI NAJAČI NAŠI POLITIKI PA TEGA NE DOJAMEJO. SKUŽILI BODO KO BOMO BREZ VSEGA
MARK AUREL
16. 06. 2013 11.26
-6
Pustite Murgle pri meru. Kaj pa štab SDS dela ? Oni rušijo vsako vlado, ker so lačni oblasti. To, da Bratuškova eno govori drugo dela je jasno kot beli dan. Ko je prevzela mandatarstvo sem bila vesela, ker sem upala, da bo vsaj del tega naredila kar je govorila. Danes je ista pesem kot, da vlada Điđi (JJ).
Transformerji
16. 06. 2013 11.13
+4
Vse se ponavlja - 21 letna vladajoča garnitura je že sita iste družbe - kako smo jih siti šele državljani!!
stric iz ozadja
16. 06. 2013 11.13
+7
No Luksič končno si povedal kaj pametnega.-----in še res je.---!!!!
volek
16. 06. 2013 10.59
+8
Prepričan sem, da se ljudem počasi odpirajo oči kdo je zafural n pokradel Slovenjo. Lukšič, tebi in tvojim tiktaka ura. Tudi pri TEŠ6 ste vi in vaš šaleški rdeči lobi pritiskali za izgradnjo te Potemkinove zgradbe, ki j bo EU kmalu na pritisk Avstrije zahtevala zapreti.
srebrnibreg
16. 06. 2013 12.11
-4
Volek- samo ne bluzi in ne vali krivdo spet na rdeči lobij. Bodi vsaj enkrat do sebe pošten, če do drugih nisi sposoben in sprejmi resnico takšno kot je. Zelo jasno je kdo je podpiral gradnjo teš 6 in to NI rdeči lobi.
kimovka
16. 06. 2013 10.38
+1
sami se bojo zrušli kolk lepo slišat
24vohomurckov
16. 06. 2013 10.36
+4
..tile se znotraj koalicije lahko pobijejo,pa bodo na zunaj zlizani....zaradi oblasti.....nikakor si ne smejo privoščiti,da se vlada resno zamaje ali morda celo pade....,ker potem bodo volitve.....
volek
16. 06. 2013 10.01
+6
Lukšić je dobil povelje iz murgelskegfa štaba, da se državna podjetja ne prodajajo tujcem in se s tem ohrani nacionalni interes/beri med vrsticami: interes rdeče-oranžnih/.
volek
16. 06. 2013 10.02
+1
windmaster
16. 06. 2013 11.22
+1
Državna podjetja ki so baje paradni konji slovenskega gospodarstva, so v bistvu le korito za hranjenje političnih strank.
sinhron
16. 06. 2013 09.42
+0
Lukšič bo naredil več škode kot koristi stranki SD in državi !
Mamas&Papas
16. 06. 2013 09.36
+4
Najboljšega soseda je že kupil najslabši sosed.
liskub
16. 06. 2013 09.10
+2
Dajte na spisek prodaje vlado pa da se je znebimo in zadihamo normalni ne pa da vsak dan dobivamo nove davke da lahko vlada krade naprej in si nekateri polnijo žepe. Vlada nam pa tako ali tako Zoki in njegovi zvesti pajdaši ki še do danes niso razkrili od kod jim premoženje.
moat
16. 06. 2013 08.49
+4
Ne prodati, saj ustvarjajo vendar dobiček! In kdo bi prodajal paradne konje? Ja tisti, ki pač potrebujejo denar! Na žalost, tako pač je. Kako in kje pa naj dobimo kapital? Samo z davki in zategovanjem pasu ga ne bo zadosti, potrebno pa je tudi spodbuditi proizvodnjo in potrošnjo. In kaj je torej tisto, kar nas je potisnilo v drek? Ja nacionalni interes vendar! Prav zaradi nacionalnega interesa niso bile prodane banke takrat, ko bi lahko bile. In zdaj imamo pač to, kar imamo, luknje brez dna in nove in nove dokapitalizacije. Najbolj žalostno pa je, da moramo banke sedaj sanirati davkoplačevalci, da jih bomo lahko potem (če jih bo kdo sploh hotel) prodali. Ironično, ne? In to samo zaradi nacionalnega interesa! Nekatera podjetja so ostala zaradi nacionalnega interesa brez razvojnega kapitala. Saj sami veste, da je politika nastavljala direktorje, tako ena kot druga, pač tista, ki je bila trenutno na oblasti. In da ne omenjamo, da so podjetja bila in so še veno, napajalniki dnevne politike. Zdaj ene, zdaj druge. In če ne bi bilo nacionalnega interesa, bi se lahko podjetja otresla teh pijavk, ki jim pravim politični mrhovinarji, pridobila bi nove vlagatelje, partnerje, se razvijala in prosperirala. Ampak, ne pri nas! Pri nas država pač nikoli ni bila dober lastnik in nikoli ni odigrala svoje vloge. Slednja ni v lastništvu ali deležih v podjtetjih, temveč v ustvarjanju pogojev, da bi se podjetja lahko razvijala in bila konkurenčna. Tako pa smetano pobere mrhovinarska politika, mi pa vse ostalo kar ostane na dnu! In še enkrat o paradnih konjih. Res je, teh se ne prodaja. Toda to velja za tiste države, kjer se politika ne vmešuje v gospodarstvo. Tam, kjer država ve, kaj je njena naloga, kjer država ustvarja pogoje za delo in razvoj podjetništva. In tam, kjer imajo denar in jim ni potrebno prodajati paradnih konjev. Pri nas pa nič od naštetega nimamo, žal. In to samo zaradi politike in njenega nacionalnega interesa. Zato še enkrat:"Naj si SD (pa tudi nekater druge stranke) ta svoj nacionalni inters že enkrat nekam vtaknejo!"
želo
16. 06. 2013 08.48
+12
Že na začetku te vlade sem v nekem komentarju tu napisal, da SD z Lukšičem v tej vladi ne bo mogel delati. Vseeno so manj pokvarjeni kot PS s svojim vodjem Zokićem. To je šele kapljica v morje, še malo pa bo ta vlada začela rušiti samo sebe.
narcisa2
16. 06. 2013 08.44
+11
Preveliki apetiti-se že kregajo.....Toliko je za povedat okrog Janše...On je edini, ki je že sto let v isti stranki, ki ni nikoli razpadla oz. se preimenovala, kot to počnejo nekatere, samo zato, da mečejo ljudem pesek v oči. Če bi bil tako nedostopen, samosvoj in avtoritativen, kot ga mnogi opisujete ( sploh ga ne poznate-tako pravi .....klan...), bi člani stranke že zdavnaj odšli. Tako počnejo pri drugih že vrsto let - sploh pred volitvami....V razmislek
Ajda46
16. 06. 2013 08.56
-1
Jansa je spreobrnjen bivsi komunist in ob tem dejstvu je v isti stranki lahko kvecjemu 20 let. Res pa je, da ostali "politiki" menjavajo strankarsko pripadnost tako kot srajce!
Ajda46
16. 06. 2013 08.40
+2
Pri nas se samo ruši, ruši, ruši, da bi pa se kaj zidalo, o tem ni ne duha ne sluha, ker smo totalno brez vsake strategije in vizije!
zemljemerec
16. 06. 2013 08.31
+1
Upam, da vse prodate in končno vsako podjetje dobi svoje mesto na trgu. Še bolje bo, ko bodo strankarski funkcionarji dobili največ dva mandata in plačo za opravljeno delo v službi državljanov.