Slovenija

Katičeva: Želim si, da bi Slovenija še naprej ostala ena izmed najbolj varnih držav Evrope

Ljubljana, 21. 04. 2015 15.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Stranka SD za novo ministrico za obrambo predlaga poslanko in podpredsednico DZ Andrejo Katič, ki je dobra političarka, pravnica in ima izkušnje pri vodenju, je pojasnil predsednik SD Dejan Židan. Cerar je po njegovih besedah predlog sprejel.

Stranka SD za novo ministrico za obrambo predlaga poslanko in podpredsednico DZ Andrejo Katič, je po srečanju s predsednikom vlade Mirom Cerarjem pojasnil predsednik SD Dejan Židan.

Andreja Katič
Andreja Katič FOTO: Dz-rs.si

Katičeva je "dobra političarka, je pravnica in ima izkušnje pri vodenju", je izbiro pojasnil Židan. To so reference, ki jih po njegovih besedah obrambni resor trenutno potrebuje.

V SD so že imeli ministrico, ki je dobro vodila ministrstvo za obrambo, in "verjamem, da bomo z Andrejo Katič to tradicijo dobrega vodenja tudi nadaljevali", je dodal.

Cerar je predlog SD sprejel, je povedal Židan. Kdaj bo premier vložil kandidaturo Katičeve v DZ, pa "je odvisno od njega", je še povedal. Tako tudi ni jasno, ali bo ime Katičeve vloženo skupaj s predlogom za novega ministra oziroma ministrico za izobraževanje, ki ga oziroma jo išče SMC. Cerar je Židana v pogovoru na štiri oči danes namreč seznanil s potekom iskanja šolskega ministra oz. ministrice. Seznanil ga je tudi s kandidati in napovedal, da bo odločitev sprejel do konca tega tedna, je še dejal prvi mož SD.

Bo Veber zasedel njeno podpredsedniško mesto v DZ?

Najmanjša koalicijska stranka je predlog za novega obrambnega ministra iskala po tistem, ko je po tednih kljubovanja izgubila obrambnega ministra Janka Vebra. DZ je namreč Vebra na predlog premierja Cerarja razrešil, in sicer zato, ker je obveščevalno-varnostni službi (OVS) ministrstva za obrambo naročil analizo posledic prodaje Telekoma Slovenije in s tem ravnal najmanj netransparentno oz. celo nezakonito. SD je ostala v koaliciji, prodaja Telekoma pa ostaja vroča tema.

Veber pravi, da je zadovoljen, da bo obrambni resor kmalu dobil novo vodstvo. Kot je pojasnil, gre namreč za pomemben in velik resor z več kot tisoč zaposlenimi.

S tem, ko bi Katičeva odšla v vladno ekipo, bi se v DZ sprostilo mesto v poslanskih klopeh in na mestu podpredsednika DZ. Že ob razrešitvi Vebra so se pojavili namigi, da bi si ta ob vrnitvi v poslanske klopi želel kakšne vidnejše funkcije. Zato se ob današnjem predlogu SD odpira vprašanje, ali utegne Veber v DZ zasesti njeno podpredsedniško mesto.

Po drugi strani pa je bilo predvsem iz opozicijskih vrst slišati celo, da Veber ne bi smel biti niti poslanec, glede na to, kaj so mu očitali v aferi Telekom. Predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims (SDS) je tudi že napovedal, da bo komisija nadaljevala s poizvedovanjem o dejstvih v zvezi s to zadevo, še posebej po objavah nekaterih medijev, da naj bi OVS prisluškoval upravi Slovenskega državnega holdinga.

Diplomirana pravnica, ki rada igra namizni tenis

Katičeva se je rodila leta 1969 v Slovenj Gradcu. Po izobrazbi je univerzitetna diplomirana pravnica. Od leta 1998 do potrditve svojega prvega poslanskega mandata 1.8.2014 je opravljala delo direktorice občinske uprave Mestne občine Velenje, aktivna pa je še na mnogo drugih področjih. Je aktualna poslanka SD in podpredsednica DZ. "Pri svojem delu sem dobro spoznala vse dejavnosti, ki najbolj neposredno vplivajo na kvaliteto življenja ljudi, delovanja institucij ter gospodarstva. Ves čas sem sodelovala pri delu Združenja mestnih občin Slovenije ter Skupnosti občin Slovenije (SOS), kjer sem vrsto let vodila Komisijo za pravna in zakonodajna vprašanja," pravi Katičeva.

Po prvih informacijah naj bi Katičevo v poslanskih klopeh nadomestil 27-letni Jan Škoberne. Iz DZ pa se je po vrnitvi Janka Vebra poslovil nekdanji minister Franci Križanič.

Za dosežke, ki so izjemnega pomena za razvoj lokalne samouprave ter širitev vloge Skupnosti občin Slovenije, je prejela priznanje, imenovano bronasti znak SOS. Štiri leta je bila članica Upravnega odbora Univerze v Mariboru in članica Sveta Zdravstvenega doma Velenje ter predsednica Združenja tajnikov (direktorjev občinskih uprav) slovenskih občin. Kot predstavnica občin je sodelovala v Nadzornem svetu za Operativni program krepitve regionalnih razvojnih potencialov in za Operativni program razvoja okoljske in prometne infrastrukture, kot predsednica skupščine Komunalnega podjetja Velenje, ter predsednica Nadzornega sveta Elektro Maribor, pa si je nabrala neprecenljive izkušnje tudi na gospodarskem področju. 

Andreja Katič
Andreja Katič FOTO: SD

"Nekatere funkcije in dela, ki sem jih opravljala, so nezdružljive z opravljanjem poslanske funkcije, zato sem jih v predpisanem roku opustila," še dodaja. Kot pravi, je ponosna na to, da opravlja delo komisarke projekta Velenje – 'Unicefovo otrokom prijazno mesto', in vesela, da so bila z razglasitvijo Velenja za najvarnejše slovensko mesto za leto 2013 nagrajena tudi prizadevanja Sosveta za izboljšanje varnosti občank in občanov, v katerem še naprej tvorno sodeluje. Z veseljem sodeluje kot članica izvršnega odbora Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Velenje, v veliko zadovoljstvo ji je bilo tudi delo pri projektih, s pomočjo katerih je Mestna občina Velenje uspešno črpala evropska sredstva in so primer dobre prakse ne le v Sloveniji, temveč tudi v širši regiji.

Ob poslanskim delu prostega časa običajno ni veliko, zato ga želi toliko bolje aktivno izkoristiti, še pravi. "Najraje ga preživljam s trinajstletno hčerko Burjo ter z življenjskim sopotnikom Romanom. Veselim se predvsem skupnih sprehodov z našo psičko Demi, ter vsega prostega časa, ki ga preživimo v naravi. Najraje berem knjige z zgodovinsko tematiko in se redno udeležujem kulturnih ter športnih prireditev, ki jih v Velenju ne manjka." Z velikim ponosom navija tudi za vse slovenske športnice in športnike, ki nastopajo na mednarodnih tekmovanjih. S športom se ljubiteljsko ukvarja tudi sama, najraje z namiznim tenisom.

Za kandidaturo za novo obrambno ministrico se je odločila po tehtnem premisleku, saj želi kot bodoča ministrica delovati predvsem v smeri krepitve obrambno-varnostnega sistema kot celote ter še posebej na področju zaščite, reševanja in pomoči. "Želim si, da bi Slovenija še naprej ostala ena izmed najbolj varnih držav Evrope in da bo hkrati prispevala k varnosti celotne regije ter krepitve trajnega miru v svetu. Kot dolgoletna borka za pravice žensk in dosledno spoštovanje človekovih pravic, želim tudi pri svojem nadaljnem delovanju spodbujati enakopravnost med spoloma ter k spoštovanju različnosti," je še zapisala Katičeva.

ZL: Katičeva nima kompetenc z obrambnega področja

Poslanec ZL Matej T. Vatovec je izpostavil, da Katičeva ni članica parlamentarnega odbora za obrambo in tudi nima kompetenc s tega področja. Židanovo izjavo, da je dobra političarka, razume kot dejstvo, da se v koaliciji ukvarjajo predvsem s tem, kako ohraniti koalicijski mir, namesto da bi izbirali kandidate, ki bodo na najprimernejši način vodili resor in omogočili, da začne vlada delati normalno.

Tudi zgodba z iskanjem šolskega ministra je po njegovem mnenju podobna, le da tu kandidata išče stranka SMC. Izkazalo se je, da je stranka, ki ji predseduje Cerar, sestavljena iz samih neznank, težave pa imajo sedaj, ko je treba postavljati ministre, je dodal. Vatovec meni še, da se pri obeh ministrstvih lahko vprašamo, kdaj bosta mesti zopet prazni, če bosta sploh kmalu zasedeni. Špekulacije, da utegne stolček Katičeve zasesti Veber, pa ocenjuje kot absurdne.

V SDS bodo z odzivi kot doslej v podobnih primerih počakali na kandidatkino predstavitev. Na zaslišanje pred pristojnim odborom DZ čakajo tudi v NSi, prav tako izbire SD za zdaj ne komentirajo v ZaAB.

Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je pojasnila, da morajo v poslanski skupini o kandidatki SD za obrambno ministrico še razpravljati, a sama ne vidi razloga, da je ne bi podprli. Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa je že napovedal, da bodo v DeSUS kandidatko SD podprli.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (411)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fredy Meserati
22. 04. 2015 22.43
+0
"Veber pravi, da je zadovoljen, da bo obrambni resor kmalu dobil novo vodstvo. Kot je pojasnil, gre namreč za pomemben in velik resor z več kot tisoč zaposlenimi." Ravno tale zadnji podatek je problematičen :-)
Fredy Meserati
22. 04. 2015 22.13
-1
Kdorkoli bi obljubil, da ne bo ničesar kupoval ima mojo podporo...
BULDOH
22. 04. 2015 10.24
-2
Danes popoldne bo Sveti Juri , vojščak na belem konju odsekal zmaju glavo...
srebrnibreg
22. 04. 2015 15.04
+2
Kako boste pa potem prepoznali svojega vodjo?
MurglBonsai
22. 04. 2015 16.09
-2
proofreader
22. 04. 2015 09.31
+3
Vojsko je služila?
wolfterier
22. 04. 2015 09.36
+3
Viejo cabron
22. 04. 2015 08.27
+9
Kdo bi lahko bil boljši obrambni minister kot jaz?? Služil sem JNA (vojna policija), boril sem se v uniformi TO za samostojno Slovenijo, imam univerzitetno izobrazbo, govorim 6 tujih jezikov, nimam dolgov, nisem v nobeni stranki, nisem nikoli bil pravnomočno obsojen,.........Imam eno veliko napako: ne rad nekomu lezem nekam saj veste??
thc_4u
22. 04. 2015 09.52
+0
sj se hitr ucis,se bos lezt tut naucil!! :D
Viejo cabron
22. 04. 2015 10.07
+2
Vojska je igrišče za neodrasle moške in poligon za orožarske kapitaliste!
DonDonDan
22. 04. 2015 07.48
+7
Kaj se sekiramo. Obrambni minister je itak lahko kdorkoli, sam da ne bo počel kakšnih večjih bedarij.
novinar69
22. 04. 2015 07.30
+7
A ta sploh ve kaj je vojska???? Tonemo vse globje, samo stolčke si delijo in naš denar. SD se pa res bori za socialo.
DonDonDan
22. 04. 2015 07.45
+1
fracola
22. 04. 2015 07.13
+4
"Želim si, da bi Slovenija še naprej ostala ena izmed najbolj varnih držav Evrope.... A ta sploh ve kaj je v pristojnosti določenega resorja? Ja saj na tak položaj je treba postaviti nekoga ki nima pojma zakaj je tam. Škoda Vebra je mel vsaj jajca.....
askralj
22. 04. 2015 07.04
+1
Mramor govori da smo zgodba o uspehu mi še pa prodajamo hrvatom naših izdelkov pa tak več ni na policah. Skrajni čas da se vrne jj in pomete to nesnago.
fracola
22. 04. 2015 06.59
+6
Cerar zelo nesposoben!
fracola
22. 04. 2015 06.57
+4
Bog pomagaj kaj je z vami. Tale pa za obrambnega ministra?? Nobenih osnov in podlage nima tale kura. Resnično si želim da že enkrat vse gre k vra gu.
Bruhalnica24
22. 04. 2015 06.29
+2
Vsaj osnovno šolo ima... Res imajo težave s kadri....
DAEMONIUM
22. 04. 2015 05.34
+15
Zaposlena na komunali sedaj pa postala obrambni minister?? Res je v tej gnili državi vse možno!!!
Bruhalnica24
22. 04. 2015 06.29
+2
Prave Slovenske sanje.... Kakega Rambota pogleda ij je ready..
BULDOH
22. 04. 2015 07.24
+6
Suj tidi Rijavec je bil obrambni minister.tud oj je neke kante smeti prekladal...
nikhrast
22. 04. 2015 03.41
+4
To je tako kot v anglo-saškem parlamentarnem sistemu, vsi ministri morejo biti izvoljeni v parlament. Premier pa izbere nekoga ki je karizmatičen, vsaj sposoben kot dober manager, izkušenj pa verjetno nima.
toukr
22. 04. 2015 01.56
+11
nabrala si je neprecenljive izkušnje pri delu v nadzornem svetu, bla, bla, a zna vsaj streljat z zračno?
silberblack
22. 04. 2015 01.01
+9
Pa ja da. Veliko jih je šolanih za oficirje, obramboslovce, so politiki in strokovnjaki, zdaj pa bo ena dospa brez vsakih izkušenj na tem področju ukazovala v vojnih razmerah ali pa v miru???? Nora država, zdaj bo šele nevarno.
Borut Novak 1
21. 04. 2015 23.23
+24
Sedaj pa obrambni vidik Slovenije ni ogrožen, ko bo obrambni minister kar nekdo brez veze!? Ki veze nima z obrambo, vojsko ali čimerkoli podobnim? Je pa za obrambo Slovenije strateški Telekom a ne?! V tako neresni državi je očitno vseeno kdo zaseda kako funkcijo.
VSEZNALECno1
21. 04. 2015 23.01
+23
Vaša SD politika nas spravlja v veliko nevarnost in odvisnost.....
aviktora
21. 04. 2015 22.34
+1
Mamas&Papas zastonj delaš reklamo Janši.
DAEMONIUM
21. 04. 2015 22.11
+14
Ma saj za to banano državo ne rabi minister nobenih kompitenc. Kakšno vlogo pa igra 7000 uniformirancev ki jim v SLO pravimo vojska v EU? Toliko vojakov vsak dan v EU umre od infarktov in ostalih bolezni!
selector
21. 04. 2015 22.14
+8
pa tisti frčoplani k jih mamo k bi se jim še tito smejal. nazadnje smo mel svojo armado, ko smo imeli jla in MIGE.. to je frčal po luftu štir do pet gjev in prebijalo zvočni zid, ta jajca k zdej mamo pa brnijo pr 300 kmh in so tok učinkovita k kako slabšo letalo iz druge sv vojne :P
skorpion 1
21. 04. 2015 22.29
+6
Ce se jim prej elastika od propelerja ne strga....