Slovenija

Stranka SDS v podporo Janši: 'V kratkem času bo sodba izbrisana iz tega sveta'

Ljubljana, 28. 04. 2014 16.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Člani izvršilnega odbora SDS so enotno podprli Janeza Janšo. Kot je sporočil podpredsednik stranke SDS Černač, odzivi na sodbo v zadevi Patria kažejo, da se bo stranka še okrepila. Medtem predsednik republike Pahor pravi, da je treba odločitev sodišča sprejeti in spoštovati.

Podpredsednik SDS Zvone Černač je po seji izvršilnega odbora SDS dejal, da so izrekli enotno podporo predsedniku stranke Janezu Janši, ki je bil danes pravnomočno obsojen v zadevi Patria. Kot je poudaril Černač, je članstvo zgroženo, a enotno v podpori predsedniku. Dodal je, da odzivi na sodbo kažejo, da se bo stranka okrepila.

"V kratkem času bo sodba izbrisana iz tega sveta," je dodal. Sodbe nista narekovala niti pravo niti pravičnost, zato bo padla, če ne na domačih, pa na tujih sodiščih, meni. "Če bi sodba temeljila na pravu in pravičnosti, potem bi bila oprostilna," še pravi Černač. Obtoženi se ni mogel braniti, saj ni bilo dokazov, scenarij za to odločitev pa je bil po besedah Černača že dolgo časa znan in tudi predvidljiv.

Še pred sejo so se vrstili ogorčeni odzivi. Ljubljanska svetnica Mojca Škrinjar je odločitev višjega sodišča označila za sramoto, poslanec Andrej Čuš pa je povedal, da ljudje že vedo, za kaj gre, in da SDS raste iz dneva v dan. "Janez Janša je heroj," je dodal poslanec Marijan Pojbič. Pojbič je dejal, da je potrditev sodbe "skrajno sprevrženo dejanje", ki je izjemno škodljivo za naše sodstvo. Sodba, ki ne sloni na nikakršnih dokazih, po njegovi oceni ne more biti obsodilna.

Podpredsednik SDS Milan Zver je še pred današnjo odločitvijo višjega sodišča dejal, da "kdor meni, da bo z odločitvijo sodišča uničil Janeza Janšo in Slovensko demokratsko stranko se moti." "Ne bomo se zlomili, ne smemo in ne bomo popustili in odnehali. Prizadevali si bomo za pravično in transparentno delo sodišč, ki mora - tako kot je to v tujini - priti pod nadzor javnosti," je še dejal.

Stranka SDS je sicer na svoji spletni strani zapisala, da je šlo za pristranski sodni postopek, Janšo pa so obsodili brez kakršnega koli dokaza. Od leta 2003 so zoper članov in podpornikov SDS stekli številni politično motivirani procesi. In proces zoper Janšo je bil le "vrh ledene gore" in kaže na "grozljivo stanje" v slovenskem pravosodju, so zapisali. Prepričani so, da tožilstvo v času procesa ni predstavilo nobenih dokazov.

Janša je bil pravnomočno obsojen.
Janša je bil pravnomočno obsojen. FOTO: Miro Majcen

Lukšič meni, da je neodvisno sodstvo pogoj za demokracijo

Predsednik SD Igor Lukšič je zapisal: "V stranki SD smo prepričani, da je neodvisno sodstvo pogoj za zdravo demokracijo. Dobro je, da sodišča delajo na vseh stopnjah, da lahko obtoženi uporabijo vsa pravna sredstva in da sodišča odločajo."

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je o morebitnih političnih posledicah ob omenjeni sodbi dejal le, da se bo s tem morala ukvarjati SDS. "Mi pa samo nemo spremljamo in poslušamo odločitev sodišča," je dejal.

Na vprašanje, ali lahko sodba vendarle vpliva na razmerja v politiki glede na to, da je Janez Janša vodja največje opozicijske stranke SDS, je Han odgovoril: "Na levici so se liderji v 20 letih že velikokrat zamenjali, na desnici pa si bodo morali na to vprašanje sami odgovoriti".

'SDS se svojemu predsedniku ne bo odrekla'

Vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj je prepričan, da odločitev višjega sodišča ne bo imela nobenega vpliva na politično dogajanje v Sloveniji. Želi si, da bo ta odločitev sodišča zaradi kredibilnosti slovenskega pravosodja zdržala tudi presojo izrednih pravnih sredstev.

Na vprašanje, ali bo Janez Janša ostal na čelu SDS, pa Braniselj ocenjuje, da se SDS svojemu predsedniku ne bo odrekla. Ob tem se boji, da lahko SDS vnovič v isti sestavi nastopi na volitvah in dobi podobno podporo, kot jo ima zdaj.

Naknadno so iz DL sporočili, da odločitev višjega sodišča predvsem potrjuje kakovostno delo preiskovalnih organov in tožilstva, pa tudi dejstvo, da slovenska sodišča zmorejo ohraniti objektivnost in popolno neodvisnost tudi v tistih sodnih procesih, ki so predmet izjemnega zanimanja javnosti in imajo občutne politične implikacije.

Prepričani so, da bo ta sodba presekala številne nedovoljene povezave in prakse, ki so se v zadnjih desetletjih udomačile v slovenski politiki ter odvračala potencialne storilce koruptivnih dejanj od kršenja zakonov.

Predsednik meni, da je treba odločitev sodišča spoštovati.
Predsednik meni, da je treba odločitev sodišča spoštovati. FOTO: Reuters

Erjavec meni, da Janša po sodbi ne bo mogel politično delovati

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša ocenjuje, da bo SDS zdaj morala za vodjo "v naslednjem obdobju" izbrati nekoga drugega. A je hkrati prepričan, da se Janša s sodbo višjega sodišča ne bo zadovoljil in bo pravico iskal še na ostalih pravnih instancah.

Zato je po njegovih besedah izid vsega skupaj zelo težko napovedati, je pa jasno, da je to tako za stranko kot za Janšo "prej minus kot pa plus".

Tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec meni, da Janša po sodbi ne bo mogel politično delovati, zato bo imela ta po njegovem mnenju politične posledice.

Erjavec je sporočil, da bo "sodba gotovo imela vpliv na politična razmerja znotraj slovenske politike in tudi znotraj desnice". Na vprašanje, če bi SDS morala izbrati novega vodjo, pa je odgovoril, da je to stvar SDS.

NSi in SLS brez komentarja

V NSi pravijo, da odločitev sodišča ne bodo komentirali. Sodbe v SLS sicer ne želijo komentirati, je dejal predsednik stranke Franc Bogovič. Izrazil je le željo, da je sodišče delo opravilo resnično odgovorno, nepristransko in profesionalno.

Pahor: Odločitev sodišča je treba sprejeti

Iz urada predsednika republike Boruta Pahorja so sporočili, da je predsednikov komentar, kot vedno v takih primerih: "Naj se z odločitvami sodišča strinjamo ali ne, jih je treba sprejeti in spoštovati."

Preberite še: S kakšnimi argumenti je višje sodišče potrdilo obsodilno sodbo?

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (445)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix58
29. 04. 2014 21.02
pa ke te je to zdej, doma samo rečem janez pa sn že ves popluvan
Rde?asmrt
29. 04. 2014 18.04
-6
Janša ne boj se mi smo s tabo-So ukrainci rešili Timošenkovo, bomo tudi mi tebe....
ferencz 1
29. 04. 2014 17.43
+3
Apokaliptična napoved vernikov!
Jožajoža
29. 04. 2014 17.29
+4
Janša pravi: "Zagotavljam vam, da se ne vidimo zadnjič.", Tinček pa dodaja: "... a se najbrž zadnjič vidimo ZUNAJ!" he-he... pa nazdravje!
sinhron
29. 04. 2014 17.28
+4
Ali bodo ponaredili dokumente, kot pri TURKU?
Kekec 007
29. 04. 2014 15.48
+6
teli kljukci na Trstenjakovi so res smešni. Kaj pa lahko pričakuješ če je šef pravnomočni obsojenec za korupcijo in precej članov že bodočih ali bivših zapornikov, kakšen pa tudi na begu. Normalno da jim članstvo narašča vse barabe vidijo pri njih zatočišče. Nov slogan : Barabe cele slovenije združite se.
Flenca
29. 04. 2014 16.36
+3
TA JE PA DOBRA ,RES BI MORALA PRITI NA DAN TA PAROLA,BRAVO.
25letluzerjev
01. 05. 2014 16.34
felix58
29. 04. 2014 15.42
+8
ne razumem te stranke, ki tako zagovarja svojega liderja, namesto, da bi do njega postali kritični in ga tudi oni obsodli. Ta stranka si ne zasluži sedeža v parlamentu, saj je potrebno korupcijo zatreti, oni pa jo spodbujajo. Dokler bo tako, bomo samo šli navzdol.....to ni dobro
felix59 drugič
29. 04. 2014 17.14
+2
felix58
29. 04. 2014 21.04
ja kak si kaj soimenjak, menda sma na istem bregu.... lepo
godhead
29. 04. 2014 15.17
+10
gargi je želel vse ustrahovat, tudi najvišje sodišče, pa se mu ljudje niso uklonili. bravo!
pesnitev
29. 04. 2014 15.34
+2
Smrkci, za dve leti smo rešeni pred Gargijem!
JANvod1
29. 04. 2014 15.00
+10
No, glede na to, da je Janša hotel finančno ojačati stranko, je reakcija stranke normalna. Sodišču je potrebno čestitati za njihovo pokončno držo.
Ševednonaskradejo
29. 04. 2014 14.54
Ponovno izbrisana. Upam vsaj, da ste izbrisani komentar razumeli...
Bozji
29. 04. 2014 14.03
+11
Ko je obsojen nek mali človek, po pravici ali krivici, ne piše o tem nihče. Sedaj pa romani in eseji in cela Slovenija presoja o pravu, o katerem zelo malo ve. Sodba je izdana s strani višjega sodišča in zato obstaja skoraj nična možnost, da bo kdaj presoja drugačna!
pesnitev
29. 04. 2014 15.36
+6
Nekateri upoštevajo sodišče, dokler tožijo druge, ko so pa sami spoznani za krive pa "ne priznajem ovaj sud"...
strpnost
29. 04. 2014 13.45
+13
Neverjetno, saj ga bodo še za heroja oz. svetnika naredili!! Ali ne ta stranka SDS obsoja in pljuva po Jankoviču, ker da je kriminalec in kot tak ne more voditi stranke in ne biti župan. Pri Janši pa je vse dovoljeno. Včeraj sta v odmevih celo Bogovič in Novakova povedala, da jima je vseeno, kdo vodi stranko, važno je, da imajo podoben program. Smo pa res čuden narod!!??
Flenca
29. 04. 2014 13.31
+17
PRIČAKOVAL OPROSTILNO SODBO VSAJ SKOZ JE TO PONAVLJAL,ZDAJ PA PRAVI DA JE PRČAKOVAL OBSODILNO SODBO ZDEJ PA RES NE VEM A RES NE VE KAJ GOVORI.
Kekec 007
29. 04. 2014 13.36
+14
slovenec09
29. 04. 2014 13.18
-23
BRAVO JANSA,,TAKO SE GOVORI,,KOMUNAJZARI SE BOSTE JOKAL
Trend01
29. 04. 2014 13.00
+16
Končno. Zdaj pa še brata!
pesnitev
29. 04. 2014 15.37
+4
Che@Guevara
29. 04. 2014 12.45
+4
Miselnost reveža in hlapca sta tista temeljna razloga, ki bosta to družbo kot tudi prelepo deželo, porinila na rob preživetja in jo postavilo ob bok državam tretjega sveta! Temeljna razloga za izgubo državnotvornosti in suverenosti, katerekoli države na svetu in Slovenija - na veliko žalost vseh nas - ni v tem pogledu nobena posebnost! Srečno!
pesnitev
29. 04. 2014 12.26
+15
Končno. Dokazi so nedvoumni. A krivec še vedno brca in upa, da ga bo rešil čudež. Dajmo že enkrat te dinozavra v muzej in pričnimo s sedanjostjo z vero v svetlejšo prihodnost
mijavci
29. 04. 2014 13.13
-7
Ne nabijaj o nekih dokazih ki jih ni ker drugače boj jaz zdajle tebe osumil da si mi nekaj ukradel pa te poslal v zapor me zanima če boš še tako govoril.Edino kar drži je to da se hočejo Janše znebit. Bi morali mal Češko za vzor vzet tam so že pred 20 leti pospravil vse kar je rdeče zato sedaj nimajo problemov v gospodarstvu in so že sto let pred nami.
pesnitev
29. 04. 2014 15.39
+3
Terezinka
29. 04. 2014 12.22
+12
Finci so zelo jasno povedali, da so Patrije prodajali po krajevnih običajih. Kakšni pa so krajevni običaji tako v Sloveniji kot tudi v Hrvatski pa niso komentirali. Brez dvoma je v izpolnitev krajevnih običajev iz podjetja Patrija na "neznani naslov, v neznanem kraju na zelo znan način" poniknilo kar precej denarja.
Terezinka
29. 04. 2014 12.23
+9
Kdo je po krajevnih običajih takrat odločal pa je nesporno jasno
iGURT
29. 04. 2014 12.24
+5
dodam še, da so se 'naši' dogovarjali in se tudi dogovorili za denar s patrijo mesece preden je Slovenija sploh ustanovila skupino ki je kao uradno izbrala Patrijo. Toliko o najbolj transparentnem poslu stoletja ...
Terezinka
29. 04. 2014 12.34
+5
Nekaterim je vse dovoljeno, narod pa joče "brez tebe Janez mi živeti ni" Transparentno je vse med njimi. Za narod pa itak ni pomembno.
iGURT
29. 04. 2014 12.38
+9
Sem bral zaslišanja iz Helsinkov, in kopije mejlov tako da sem prepričan v to kar govorim. Vse so se dogovorili še preden smo sploh izbrali Patrijo, in priče so povedale da vedo da gre denar za stranko to in to
VsakoPraseRijeZase
29. 04. 2014 11.56
+14
sodba bo izbrisana .... a v avstriji tudi ?
VsakoPraseRijeZase
29. 04. 2014 11.54
+12
politično motiviran proces je bil najbrž tudi proti Časarju a ne ?
Terezinka
29. 04. 2014 12.24
+6
Močno političen, se ne niti komentira, da je izginil na neznani kraj z neznanimi sredstvi, na neznan način