Slovenija

Svetlik: Opozicija želi državo zadržati v krizi

Ljubljana, 06. 04. 2011 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanci iz SDS in SNS so vložili zahtevo za razpis referenduma o zakonu o preprečevanju dela na črno. Minister Svetlik pa meni, da želi opozicija z blokiranjem sprememb državo dlje časa zadržati v krizi.

SDS in SNS sta vložila zahtevo za referendum proti zakonu o delu na črno.
SDS in SNS sta vložila zahtevo za referendum proti zakonu o delu na črno. FOTO: POP TV

Skupina 31 poslancev iz vrst SDS in SNS je v torek vložila zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Zakonu očitajo predvsem nedopustno omejevanje sosedske pomoči in to, da ne odpravlja vzrokov za delo na črno.

Delo na črno je pereč problem, ki ga je treba reševati, vendar pa je pri reševanju treba pristopiti k izvoru problema, je dejal poslanec SDS Marijan Pojbič. Poudaril je, da je v Sloveniji 130.000 brezposelnih, veliko upokojencev z nizkimi pokojninami ter zaposlenih z nizkimi plačami.

"Najprej je treba zagotoviti, da bodo ljudje imeli delo, da bodo delavci imeli primerne plače ter upokojenci primerne pokojnine, s katerimi bo mogoče živeti," je menil Pojbič. Po njegovem mnenju brez tega noben zakon o omejevanju dela na črno ne bo dosegel želenih ciljev.

Ob tem pa je opozoril tudi na težave pri definiciji in omejevanju sosedske pomoči. "SDS je vseskozi skozi parlamentarno proceduro vlagala amandmaje, vendar koalicija tega enostavno ni hotela slišati," je menil. Predlagatelji se namreč zavedajo, da so državljani precej negativno nastrojeni proti referendumom. Zato pa predlagajo, naj se referendum izvede na isti dan, kot bo potekal referendum o pokojninski reformi.

Miran Györek
Miran Györek FOTO: POP TV

Poslanec SNS Miran Györek je ob tem dodal, da je pri predlaganem zakonu napačen predvsem pristop vlade, saj gre samo za sankcioniranje, ne pa za odpravo vzrokov slabega stanja. Prepričan je, da bi tak zakon prinesel več negativnih posledic kot koristi.

Pojbič je ob tem ponovno ponovil stališče stranke SDS, da bi se vlada, ki uživa rekordno nizko podporo, morala zamisliti in brezpogojno odstopiti.

Györek pa je poudaril, da razume negativen odnos državljanov do referendumov, saj imajo ti občutek, da poslanci odgovornost za odločitve prelagajo nanje. "Ti referendumi so po svoje res nepotrebni, ampak nam v opoziciji, ko gre ta koalicijski bager pri glasovanju čez naše amandmaje, naše predloge, naše pripombe, drugega ne preostane," je pojasnil.

Državni svet sicer na torkovi izredni seji ni izglasoval odložilnega veta na zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki ga je predlagala skupina svetnikov s prvopodpisanim Bojanom Kekcem.

'Opozicija želi državo zadržati v krizi'

Minister Svetlik
Minister Svetlik FOTO: Blaž Garbajs

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik vložitev zahteve za referendum o delu na črno ocenjuje kot dejanje, ki je škodljivo za državo in njene državljane. ''Gre namreč za zakon, ki sosedsko pomoč izvzema iz dela na črno. V primerjavi s sedanjim zakonom je dodano samo določilo, ki takšno pomoč omejuje tistim, ki dejavnost opravljajo kot svojo pridobitno dejavnost. Sosedska pomoč brez plačila in materialne koristi nikakor ni omejena in je tudi nikoli nismo želeli omejiti,'' je zapisal v sporočilu za javnost.

Kot je še sporočil, je zahteva za referendum slaba popotnica vsem nadaljnjim spremembam na katerem koli področju. Z blokiranjem sprememb pa želi opozicija po mnenju ministra Svetlika državo dlje časa zadržati v krizi, ne pa prispevati k temu, da bi iz krize čim prej izšli.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Niko Ivanuša
07. 04. 2011 08.35
To je pač enoumna vlada katera bi iz te krize rada naredila popolnoma obubožan narod!
prehlad
06. 04. 2011 23.07
PRI NAS VODIJO DRŽAVO MAFJOZOTI.
prehlad
06. 04. 2011 23.05
KDO PA NAS DRŽI ŽE DVE LETI V KRIZI JE PA ČIST POZABU.*
miha040
06. 04. 2011 23.03
pa kdo pri nas vodi drzavo jansa ali pahor,, ukvarjjao se z aferami, na vladi imamo samovsecno misko, okoli njega pa podgane ki grizejo in grizejo plen..
Buena Vita
06. 04. 2011 23.00
BRAVO POGRUNTAVŠČINA KI JE POGRUNTANA ZA GOLJUVANJE IN PREVARE
Buena Vita
06. 04. 2011 23.00
,MALO DELO,VEČNI ZAČETNIK,VEČNI BREZIZKUŠENJ MLEČNOZOBI DELOVEC
Buena Vita
06. 04. 2011 22.59
,MALO DELO BO POTEGNILO GOSPODARSTVO,DELOVEC BO DELAL 40 LET,IMEL BO 10 LET ZA PENZIJO,BRAVO *MINISTR
Buena Vita
06. 04. 2011 22.57
TUMBLJN SMOTANI KAJ OPOZICIJA VLADA
bema1201
06. 04. 2011 21.32
Že sam videz ministra brez da odpre usta pove vse. Je zelo odprte glave kadar zeha.
mamica55***
06. 04. 2011 20.48
Opozicija želi državo zadržati v krizi Svetliku se je čist sfudlal, aj aj aj kakšen minister
1943
06. 04. 2011 20.34
Kaj toliko tarnate in kritizirate to vlado.Saj ste hoteli imeti demokracijo ,sedaj jo imate.Spomnite se kaj je prva vlada naredila,pogrebni zavod kjer so umirala in se zapirala ali prodajala naša najboljša podjetja,samo zato ,da smo lahko osvetlili cerkve, imeli svoj parlament,svojo vlado in razdelili še tisto malo med novodobne domače in tuje bogataše.Delavskemu razredu smo vzeli tovarne ,vse pravice,dodali smo mu etiketo sužnja ,kateri bo delal tako,kot bodo lastniki hoteli.Imeli bomo svoj denar,svoje meje,svobodo govora ,živeli bomo v izobilju,takšnem kot ga imajo zapadni narodi.Pri tem pa smo pozabili,da smo v nekaj letih vse razprodali in nakoncu nam ni ostalo ničesar ,kar bi še lahko prodali.Živeli smo v iluziji Slovenija je svetovni čudež,kateri pa je takoj splahtel v času krize in takoj po zapuščini prejšnje vlade,katera je živela v fantastičnem razvoju Slovenije.Ja ,res,samo da je ta razvoj temeljil na lon arbajtu našega gospodarstva na podlagi tujega znanja ,brez kakršnekoli dodane vrednosti.To je rezultat Slovenije in o njenem uspehu.
simevlado
06. 04. 2011 20.08
kdo pije kdo plača? :)
Darko32
06. 04. 2011 19.50
Svetlik je udaril mimo tudi na tem področju. Namreč Svetlik je z politiko dokazal, da ščiti samo nekatere sloje. 1. Z malim delom je na najbolj podel način izrabil študente. Pri tem pa je vlada javno dokazala, da ji ni v interesu zaščititi študente. NAmreč vse izjave, katere dajejo jasno dokazujejo, da naj bi bili študenti dobri za izkoriščanje, saj vse izjave prav to potrjujejo. Glede štipendij pa je največja pravara kar jih je. Štipenijo ne dobi vsak in prosim, da naj ne zavaja Slovencev. Prav tako naj pove zakaj zavestno zavlačujejo reševanje za upravičence štipenij prav v njegovi uslužbenci.
tinetone
06. 04. 2011 19.49
hja vsi delajo samo zase... ampak včasih ko kdo dela zase nevede naredi kaj dobrega zame... PS:zakon je slab... potrebno je združenje, ki onemogoči njegovo sprejetje ali omogoče rezveljavitev (preprečitev sprejema bi bila boljša... malo so zamudili... domnevam, da so prepozno pogruntali kaj hoče javnost)
laufer
06. 04. 2011 19.20
Nesposobnost reševanja države iz krize ne kaže na opozicijo! Krivda je v sistemu, kjer cveti korupcija, namesto poštenja in seveda nesposobnost razvoja! Imamo na kupe doktorjev znanosti, ki ne producirajo patentov za industrijo, ne prinašajo poslovnega napredka, ne izboljšujejo sistema šolanja, so gnili in lepo živijo iz proračuna, ne da bi s prstom mignili za koristi Slovenije!
EverythingisOK
06. 04. 2011 18.19
Ta nima ene pike v glavi!
EverythingisOK
06. 04. 2011 18.05
LAC Popolnoma se strinjam s teboj. Te so samo zato, da se * meša. kaj mi brišejo
EverythingisOK
06. 04. 2011 17.57
LAC Popolnoma se strinjam s teboj. Te so samo zato, da se * meša.
LAC
06. 04. 2011 17.40
OD NEKDAJ TRDIM DA SO STRANKE NAJVEČJE OVIRE ZA NAPREDEK DRŽAVE. ENA DRUGO LE SPOTIKAJO. ČISTI DOKAZ SO REFERENDUMI.
EverythingisOK
06. 04. 2011 17.21
Jaz se nikakor ne opredeljujem za nobeno stranko ali stran, ker me to niti malo ne zanima, zanimajo me prizadevanja posameznikov in njihov uspeh. Prazne obljube niso nič novega, ampak govoriti eno delati drugo, se mi zdi neprimerno. Če bi nekdo stvar pojasnil in bi bilo upravičeno, me sploh ne bi toliko zmotilo. Dogajajo se pa stvari, za katere javnost sploh ne ve in v takšni krizi smo še kako upravičeni do nekaterih pojasnil.