Gospodarstvo

Pirc Musarjeva: Varujem človekove pravice

Ljubljana, 27. 05. 2009 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem ko je v javnost prišla milijonska pogodba nekdanjega predsednika uprave NLB Kramarja, v SDS informacijsko pooblaščenko pozivajo k odstopu, saj je zahtevala njen umik.

V NLB pravijo, da gre za individualno pogodbo med tedanjim predsednikom nadzornega sveta NLB Antonom Žuničem in nekdanjim predsednikom uprave te banke Marjanom Kramarjem, podpisano 28. januarja 2004, zato je nočejo komentirati.

Časnika Finance in Žurnal24 sta kopijo sicer res objavila celo na svojih spletnih straneh, a sta jo kasneje po posredovanju informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar, ki je v zvezi s tem napovedala tudi inšpekcijski nadzor, umaknila.

SDS: Odstop pooblaščenke!

Na zahtevo za umik kopije se je odzvala poslanska skupina SDS, ki zaradi tega zahteva odstop Pirc Musarjeve. Ta naj bi po mnenju SDS namreč "zlorabila svoj položaj, ko je zahtevala umik objave pogodbe nekdanjega predsednika uprave NLB Marjana Kramarja iz medijev".

Nataša Pirc Musar
Nataša Pirc Musar FOTO: 24ur.com

V SDS menijo, da gre za nesprejemljivo ravnanje informacijske pooblaščenke, "saj je v interesu državljank in državljanov, da se seznanijo z vsebino pogodbe, po kateri naj bi Kramar dobil poleg milijona evrov nagrade tudi številne druge ugodnosti, kot so dodatna zavarovanja in službeni avtomobil, uporabljen tudi v zasebne namene".

Pooblaščenka: Varujem človekove pravice

"Nimam se pravice spuščati v utemeljenost višine izplačil, ampak varujem temeljne človekove pravice vseh prebivalcev Slovenije," je povedala informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, katere odstop je v torek zahtevala poslanska skupina SDS. Ob tem je napovedala, da ne bo odstopila. Pirc Musarjeva je tudi povedala, da bo kot pooblaščenka zagovarjala načelo nediskriminatornosti in varstva osebnih podatkov za vse, "pa naj bo to revni delavec in njegovih 400 evrov plače ali pa bogat bančnik in njegovih milijon evrov".

Dejala je še, da sama nastopa s pravnimi argumenti, medtem ko Eva Irgl (SDS) nastopa s političnimi. "In pravni argumenti so v tej zadevi zopet svetlobna leta narazen od političnih argumentov," je poudarila.
 

Dodatki in doplačila

Po poročanju medijev je v Kramarjevi pogodbi v določilih o plači in dodatkih predsednika uprave bruto plača za posamezni mesec določena po posebni formuli, ki osnovno bruto plačo 12.950 evrov oplemeniti s faktorjem za delovno dobo predsednika uprave in je odvisna tudi od števila v posameznem mesecu.

Pogodba med Kramarjem in Žuničem je individualna, zato je v NLB ne komentirajo.
Pogodba med Kramarjem in Žuničem je individualna, zato je v NLB ne komentirajo. FOTO: POP TV

Predsednik je poleg bruto plače upravičen še do vseh dodatkov in drugih izplačil, ki jih banka zagotavlja tudi vsem drugim uslužbencem NLB, vključno z regresom za letni dopust. Koliko je teh izplačil, v pogodbi ni navedeno, v javnosti pa se po pisanju Dela najpogosteje omenja, da je imel Kramar približno 16.000 evrov mesečne bruto plače.

Dodatek za uspešnost

Sporni milijon izvira iz klavzule o dodatku za uspešnost. Po pogodbi predsedniku uprave pripada dodatek, ki je odvisen od doseženega čistega dobička na delnico. Za osnovo sta pogodbeni stranki vzeli ciljni čisti dobiček na delnico za leto 2001, zmanjšan za 20 odstotkov (kar znese 2,63 evra).

Če banka v posameznem letu v resnici doseže ta kazalnik, pripada predsedniku nagrada v višini ene mesečne bruto plače. Če ga preseže od 10 do 20 odstotkov, dobi dve bruto plači dodatka, če je rezultat od 20 do 30 odstotkov večji od osnove, mu gre za nagrado pet bruto plač, pri še večji razliki pa sedem. Kadar je doseženi rezultat še višji v primerjavi z osnovo, pripada predsedniku uprave dodatna nagrada v višini ene mesečne bruto plače za vsakih dodatnih deset odstotnih točk preseganja.

Kdaj izplačilo?

Vprašanje, ki zanesljivo vrže slabo luč na pogodbenike, je, zakaj so kot referenco vzeli nižji rezultat iz leta 2001, ko pa so imeli že podatke za leto 2002 (takrat je bil doseženi čisti dobiček na delnico višji, 3,55-odstoten), so še to znižali na 80 odstotkov vrednosti, navaja Delo. Prag za uspešnost je bil torej po pisanju časnika postavljen zelo nizko in je že na začetku obetal nagrade. Takih, ki jih je prineslo skokovito povečanje doseženih neto dobičkov v letih 2005, 2006 in zlasti 2007, pa seveda ne.

V pogodbi je tudi določilo o tem, kdaj se dodatek izplača. To je 15 dni po skupščini NLB, ki odloča o uporabi dobička za preteklo leto in podelitvi razrešnice upravi. To pomeni, da si Kramar nagrade za uspešnost za leto 2008 še ni mogel izplačati. Pogodba vsebuje tudi določilo, da če predsednik dočaka redni konec mandata, v 15 dneh po tem datumu dobi še 12 zadnjih bruto plač. Zneski in formule za določanje bruto plače ter dodatkov za uspešnost in izpolnitev mandata se lahko na zahtevo predsednika uprave prilagodijo pogojem na trgu – če popravki niso v škodo izplačil.

Poleg tega ima predsednik uprave po pogodbi še vrsto drugih, za manedžerje sicer vsakdanjih bonitet: povračilo dnevnic, ki so za petino višje, kot jih dobijo drugi, in stroškov nastanitve najvišje kategorije, uporabo službenega avtomobila visokega razreda v lasti NLB z vsemi davki in stroški, povračilo stroškov izobraževanja, članarin, literature, posebnih zdravstvenih storitev, zavarovanja itn.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bron
28. 05. 2009 22.00
MUSTERICA JA KJE SO PA MOJE PRAVICE ZA 40 LET DELA SEDAJ PA ŠE BERAČIT NE BOM SMEL. PENZIJE NI NI.
KopulacijskiO
28. 05. 2009 21.48
Lagoya, eni so tako neumni, da ne vidijo, da pri nas vlada denar in ne pravo! In na lastni izkušnji ti lahko povem, da je zaščita človekovih pravic predvsem v dobro barabam in ne poštenjakom!
illuminati
28. 05. 2009 21.48
.....in koliko ji je kapnilo v žepek , da tako zagovarja te smrduhe ???...
KopulacijskiO
28. 05. 2009 21.40
Ljudje so enaki po črki zakona. Ma eno je človek, a drugo je mona!
Holivudka
28. 05. 2009 15.12
v SLO ni človekovih pravic!!!
Lagoya
28. 05. 2009 13.48
Eni ljudje so pač tako neumni, da ne razumejo vladavine prava. Imamo pač tako neumne zakone, da se podjetja v večinski državli lasti obravnavajo isto kot povsem zasebna. Pirčevi vsaka čast za do sedaj korektno opravljeno delo.
Kathalena
28. 05. 2009 12.59
Ampak prav je da Ljufje vidijo, da se ta Kanta masti redi in norčuje iz njih na njihov račun.
Brabus
28. 05. 2009 10.37
A ni varuh človekovih pravic Čebašek? Ta musarka je lahko samo tajkunska varuhinja.
JanZiska
28. 05. 2009 09.58
vikica11 porebuješ robček, z blaga ali papirnatega?
Franc Zabukovec
28. 05. 2009 09.58
pismo ki sem ga poslal na uredništvo : cenzura ki jo izvajate je odličen pokazatelj stopnje vaše izobrazbe in kulture, ki ne presega osnovnega minimuma. z vso odgovornostjo lahko sklepam da IQ vaših odgovornih urednikov skupaj ne presega 50. pridite h meni v šolo, brezplačno seveda. sprejemam stave koliko minut bo vidno in koliko njihovih uslužbencev se mi bo javilo na šolanje o svobodi govora in tiska
Franc Zabukovec
28. 05. 2009 09.44
moj komentar ki je namenjen pajtlerci je ostal. jaz kot cenzor bi ga brisal. naslednji moj komentar v katerem pišem o izkrivljenih pogledih uradnih oseb na človekove pravice pa je brisan, čeprav nisem nikogar zmerjal, žalil ali kako drugače nesramno pisal. in ta 24 kur naj bi imel lastnika iz države ki na veliko deli svojo demokracijo in na ves glas trobi o človekovih pravicah.
vikica11
28. 05. 2009 09.31
Kot vidim so komentarji več kot žaljivi, tako za g. Musarjevo kot sploh za normalnega človeka. Oseba, ki briše komentarje je zelo pristranska, saj ostajajo na portalu največ prepirljivci, pomirjujoče prispevke pa enostavno ne prikaže.
JanZiska
28. 05. 2009 09.28
Pirc Musarjeva eklatantno laže, njene akcije so vedno populistične in vedno vodijo pod medijske luči. Ukvarja se izključno z zadevami, ki so odmevne in medijsko zanimive. Bolj demagoške in manipulativne pooblaščenke bi si ne mogli želeti, ona je produkt oz. rezultat dandanašnje splošne puhlosti, intelektulane impotentnosti, oportunizma in lastnega eksponiranja. Ali me kamera snema z pravega zornaga kota, imam pravi lak na nohtih, me elektorji vidijo v najboljši luči, se rokujem s pravimi ljudmi, so moje podpazduhe gladke, je moja bikini frizura sveža, je moj avto čist...to so dileme gospe Musarjeve, Kramar pač pride prav, ker je trenutno najbolj vroča žemljica.
gospakatja
28. 05. 2009 08.54
hoteli smo pravno državo! imamo pravno državo! sedaj se pa vprašajmo, ali želimo pravno zaščito ali ne; ker če jo želimo, mora veljati za vse in vsakogar, tudi za tiste, ki nam niso všeč, ne samo za nas, ki smo dobri in pošteni in pozitivci in pohlevni in nebarabe in......! štos tega je ravno dejstvo, da se zaščiti vsakogar, ki se sklicuje na pravni akt. nikomur se ne sme odpirati zasebne pošte, ne le poštenim državljanom. nikomur, brez odredbe sodišča. nikomur se ne sme prisluškovati brez odredbe sodišča. ninomur ...................!!! jasno, kakšna baraba se seveda izmuzne , ampak barabe so se vedno izmuznile. v bistvu pa pravna država ščiti nas, državljane pred prevarikacijo državnih institucij. pooblaščenka ima prav. če zakon pravi, da so individualne pogodbe tajne, se jih ne sme obelodaniti. in pika!! pa neglede na to ali so kramarjeve ali novakove. zakon tako pravi in zakon velja za vsakogar! bolj bi nas moral zanimati podpis na drugi strani pogodbe, kdo je kramarju dovolil take privilegije. to, da se jim kramar ni upiral je jasno, kdo bi se pa jim, če bi mu jih ponudili. res pa je, da je kramar igral na svoje prijateljstvo z drnovškom in se mu nihče ni drznil oporekati. v praksi je dobil kar je hotel. in hotel je dosti!!! ker so mu pogodbo pomagali sestavljati ugledni pravniki je neizpodbitna. po naključju je tudi gospod kozinc bil velik drnovškov prijatelj. saj ne trdim, da je kozinc kramarju sestavljal pogodbo, vendar naključja dostikrat niso naključna. malce pomislite za nazaj in potegnite prave nitke, pa boste videli, da se bo klobčič začel odmotavati!
Tonček Balonček
28. 05. 2009 08.47
Zahteva po umiku je smešna. Pogodba je bila objavljena v tisku in internetu, vsakdo jo je lahko skopiral. Ta njena zahteva ima le pravni pomen, ker mora Pirčeva pač ukrepati po zakonu, tehnično je pa brez smisla!. Spodnje preklinjanje čez Muserjevo je smešno, tako je dolža delovati po zakonu!!! Kaj je tu pokvarjenega?
komodora
28. 05. 2009 08.41
....ma banda hudičeva !...sami lopovi na vseh koncih !!! skorumpirana Slovenija !
dolzvlado115
28. 05. 2009 08.22
BABA JE POKVARJENA KOT KVARGL
rahlo_nepristranski
28. 05. 2009 08.21
Muserjeva ima nas slovence za bedake, ko izjavlja take bolne v javnost, kot da smo Slovenci bedaki, da ne vemo koga in ali kaj ščiti in zagovarja.Ščiti njene boljševiške levičarske tatove , mafijo in korupcijo, nič drugega in taka oseba sedi na takem mestu. Kot da je banka njena in levičarska lastnina in ne naše. Z našim davkoplačevalskim denarjem se pa njeni bogatijo, na korupcijski način, ona te lopove pa ščiti, namesto da bi jih kazensko preganjala, preganja tistega ki odkrije mafijo in korupcijo. Zato pa je ona sedaj sama zrela, da bi se jo kazensko preganjalo, zaradi, sodelovanja, prikrivanja in preprečitve in odkritega sodelovanja z mafijo in korupcijo.
Kathalena
28. 05. 2009 08.16
To nepotrebno delovno mesto je prvo katerega je potrebno Likvidirati poleg vatuhov, in ostalih preužitkarskih delovnih mest ni naredila nič nikoli ne bo naredila nil in izgleda kot nič.
resslovenka
28. 05. 2009 08.01
Gospa Pirc Musarjeva ščiti temeljne človekove pravice. Sicer ne vem kje živi, ali je slepa in gluha ali pa ima tudi ona trdo kožo kot slon. Temeljne človekove pravice so kršene pri nas vsak dan. Boj za njih,pa boj z mlini na veter. Medtem ko se nekaterim ščitijo hrbti, po drugih padajo siloviti udarci. Ja takšno zakonodajo imamo. Večji lopov je nekdo bolj je zaščiten. Vse skupaj je eno samo sprenevedanje. Kot vedno. G. Kramar pa -uspel mu je veliki met, še žuganje s kršitvami varstva osebnih podatkov, kakšna odškodninska tožba pa bo. Nazdorniki pa nič. Harajo dalje še na drugih dobro plačanih nadzornih funkcijah. Tako je to pri nas.