Slovenija

SDS poziva k razrešitvi Zalarja

Ljubljana, 10. 01. 2010 20.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tanko je Pahorja javno pozval, naj začne postopek za Zalarjevo razrešitev. V nasprotnem primeru bi SDS lahko vložila interpelacijo. Po njihovem mnenju se namreč minister vmešava v delo tožilcev.

Tanko poziva k razrešitvi Zalarja.
Tanko poziva k razrešitvi Zalarja. FOTO: POP TV

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko premierja Boruta Pahorja javno poziva, naj zaradi vmešavanja v samostojnost dela tožilcev in s tem povezane zlorabe političnega položaja začne postopek za razrešitev pravosodnega ministra Aleša Zalarja. V nasprotnem primeru po njegovem mnenju obstaja verjetnost, da bodo v SDS zoper Zalarja vložili interpelacijo.

V današnjem javnem pozivu Pahorju Tanko ugotavlja, da se že vse od nastopa mandata sedanje vlade s strani politike izvaja hud politični pritisk na državno tožilstvo, še posebej na generalno državno tožilko Barbaro Brezigar.

Vanj se je, kot ugotavlja Tanko, vključil tudi Zalar, ko je po javnem vprašanju poslanske skupine Zaresa, zakaj je tožilstvo sprožilo kazenski pregon zoper finskega novinarja Magnusa Bergluda, uvedel izredni nadzor na Okrožnem tožilstvu v Ljubljani.

"Presedan brez primere" za Tanka je, da si politik dovoli spraševati, zakaj tožilec zahteva uvedbo postopka, ko je v demokratični in pravni državi edino sodišče tisto, ki odloča o tožilčevi zahtevi, še večji škandal pa je po njegovem, če temu podleže minister za pravosodje. "Ministrovo ravnanje je zanj toliko bolj obremenjujoče, ker z njim ni izkazal le pritiska na delo tožilstva, ampak posredno tudi na delo sodne veje oblasti, saj je z njim tudi sodišču posredoval jasen namig, kako naj ravna pri svojem odločanju," ugotavlja Tanko.

"Ko minister kot politik in del izvršilne veje oblasti z nadzorom, ki ga uvede na podlagi političnega nezadovoljstva z delom tožilstva na konkretni kazenski zadevi, ki še ni zaključena, žuga državnim tožilcem ter vodjem vseh tožilstev in v svojih javnih izjavah grozi, da jih bo razrešil, je zlorabil svoj položaj," je prepričan Tanko. Ob tem dodaja, da bi moral predvsem pravosodni minister "z vso potrebno občutljivostjo za neodvisnost pravosodja na vsakem koraku spoštovati institucije pravosodja, v tem primeru državnega tožilstva".

Kot je znano, je ljubljansko okrožno tožilstvo junija lani na preiskovalni oddelek Okrožnega sodišča v Ljubljani vložilo zahtevo za preiskavo zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda zaradi dveh kaznivih dejanj žaljive obdolžitve na škodo nekdanjega predsednika vlade Janeza Janše.

Kmalu zatem je poslanska skupina Zares na generalno državno tožilstvo naslovila javno vprašanje, v katerem jo je zanimalo, zakaj in na kakšni podlagi je bila vložena zahteva za preiskavo, vprašanju pa je nato sledil še izredni nadzor, ki ga je na ljubljanskem okrožnem tožilstvu odredil Zalar.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bastiano
11. 01. 2010 15.40
Demokratični sistem, temelji na delitvi oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno. Vsaka oblast ima svoje naloge in pristojnosti, vendar morajo delovati ločeno in neodvisno. V naravi politike pa je da si vsako oblast želi spraviti pod svoj upliv. Ko se meje začnejo brisati je to slab znak za demokracijo v neki državi, in se kot posledica tega kaj hitro pričnejo množične kršitve človekovih pravic. Tu lahko vsi kritiziramo in obsojamo, kdo ima prav, kdo laže kdo krade......Tu smo vsi pametni in vsi vse vemo, naša resnica temelji zgolj na politični pripadnisti, vendar v Slo lahko edino sodišča obsojajo in v končni fazi rečejo, kdo je kriv, kaj je laž, itn. Pri tem morajo biti neodvisna, vlada pa naj skrbi za pripravo zakonodaje, parlament pa naj jih sprejema. Mešanje vsega pa zagotovo ni dobro.
M-teorija
11. 01. 2010 14.58
SherlockH11.01.2010, 14:05 Še dobro, da imate takšne svetilnike kot sta MičoM in R.P, da nam lahko pokažeš pravo pot. PS Se mi samo zdi ali to malo diši na ad hominem.
Tone Strahan
11. 01. 2010 14.06
mi je pod časti se prepurate s primitvnimi levičarji, ala nekaterimi psihopati, ki so v stranki ZARES.
SherlockH
11. 01. 2010 14.05
Ja te fatnje v LDSu so res nekaj posebnega. V srcu nošeči partijke vrednote so leta 91 hiteli brati kolumne o liberalnem gibanju in se kot kameleoni preobrazili v kvazi levičarje z zahodnjaškim pridihom. Že takrat smo se režali, ko so program kopirali in prilagajali od angleških avtorjev, tekst pa ni bil nič drugega kot socialistična popačenka partijskega tipa. Pa kaj bi razlagal, mencingeristi govore zase!
M-teorija
11. 01. 2010 13.32
demanti11.01.2010, 08:282 ~Stranko Sdejanja,zato kjer ščiti storilce. In drugo, kjer namesto da bi preganjal kazniva dejanja storilcev, DS pozivam, da to tudi stori.Če ne ga bom jaz Zalarja kazensko ovadil,zaradi kaznivega tudi v sami njegovi stranki LDS in jih ne preganjal, storilce, ki so organizirali afero zoper JJ. Ga bom jaz kazensko ovadil, po 2.odstavku 281.člena KZ-1 RS.~ Saj, če veš, da obstaja kakšno kaznivo dejanje, je po 1.odstavku 281 ali 281.člena KZ-1 RS tvoja dolžnost. Vprašanje je samo koga tožiti Zalarja , SDS ali oba. No ti se očitno spoznaš na te zadeve. Važno je da opraviš svojo državljansko dolžnost.
M-teorija
11. 01. 2010 12.58
~Tanko je Pahorja javno pozval, naj začne postopek za Zalarjevo razrešitev.~ Pa zgleda, da eno leto po volitvoh še niso dojel, da je Pahor mandatar in on odgovarja, zato on predlaga izbor koga bo imel v ekipi in koga ne. Imajo pa vso pravico za interpelacijo, izvolijo. Glede na tako veliko in diametralno nesoglasje med ministrom in glavno tožilko, bi bilo res zaželeno malo bolj poglobljeno slišati vse omenjene obtožbe. Še posebej zaradi obtožb, da gre za politične pritiske na tretjo vejo oblasti in to že od samega nastopa mandata te vlade.
boy123
11. 01. 2010 12.57
Sodniki so najbolje zaščitena vrsta v tej državi!!!!!!!MAFIJA
boy123
11. 01. 2010 12.56
Sej bolše,da se ngdo vmeša v to bando čene bi tko začelo sodstvo vladat tej državi,že tko jim nobeden nič ne more a krade se prav na sodnji najbolje!Če poznaš sodnika,ti nihče nemore nič v tej državi!!!
preblysk
11. 01. 2010 12.13
Še leta l990 smo bili vsi enotni in prijatelji med seboj,potem pa so začeli samooklicani osamosvojitelji sejati sovraštvo in maščevanje ločiti rdeče,bele,črne ,naše ,vaše,čeprav so bili prej vaši so postali naši in obratno.general je s svojimi vdanimi vojščaki prehajal iz afere v afero,se nenehno posluževal laži ,pri tem pa mu je stalno asistirala vdana BB.Prosim jih naj prenehajo s tem,ker narod iz dneva v dan pada v dreprisijo,tako da smo po tej bolezni v samem vrhu,svetilnika 20 stoletja pa od nikoder.Tudi nekateri mediji ne morejo skriti svoje pristranskosti,tako da gre človeku na bruhanje.Pri tem prednjači kanal A,tako da ljudje že zaklučujejo da se finansira iz istih virov kot lanski brezplačniki-provizija patrije?
etul
11. 01. 2010 12.12
Tonček Koliko opažam ti BB ne leži preveč,upam da ti je Drobnič bolj pasal ker on je bil pa resnično naš"pravilno politično usmerjen"
petdan
11. 01. 2010 11.48
Spomladi bomo vzklikali JANEZ - PARTIJA! Seveda se bom najprej prepričal, če bodo imeli sendviče, preden se bom pričel dreti ...
Tonček Balonček
11. 01. 2010 11.30
Neka bivša partijska sekretarak si pač ne sme dovoliti, da bi jo šikaniral kak neoliberalec tipa Zalar, perdstavnik meščanske levice, končno se ji bo v bran postavil tudi Titov skojevec Janez, morda tudi dr. Brejc, nekdanji poveljnik zaščitne enote v Gotenici!
M-teorija
11. 01. 2010 11.15
Tonček Balonček11.01.2010, 11:070 ~Očitno bo ta znotrajpartijski spor veteranov Zveze komunistov pravkar dosegel kulminacijo!~ Ja zgleda, da je novodobna delitev na leve in desne površna. Prav bi bilo, da se deli na leve in desne komuniste, vsaj po predstavah kaj in kdo je pri nas komunist.
Tonček Balonček
11. 01. 2010 11.07
Očitno bo ta znotrajpartijski spor veteranov Zveze komunistov pravkar dosegel kulminacijo!
petdan
11. 01. 2010 10.38
demanti11.01.2010, 09:580 Morda v Kazenskem zakoniku kje piše, da je moralno opravičjivo, da BB zaposluje celo familijo na tožilstvu in da lahko dela sramoto demokratični ureditvi Slovenije s tem, ko preganja tujega novinarja? Kar se pa tiče teh "ljubih komunistov" je pa že smešno, kako vztrajno venomer ponavljate eno in isto. Kaj vam ni jasno, da so vaš J.J. in večina njegovih tudi bili komunisti za časa Jugoslavije? Torej, vi si pridržujete pravico, da delite komuniste na dobre in slabe, ali kako je to potrebno razumeti? Nikdar nisem bil član nobene stranke, vendar v vsej mladi zgodovini samostojne Slovenije, takšnega enoumja, kot v SDS, ni bilo nikjer zaznati. Ker ne prenesete nobene kritike, je pač moje videnje ravnanja ribniškega desetarja velikega vojskovodje, ponižujoče.
laufer
11. 01. 2010 10.13
Ko mački stopiš na rep, zajanšaaaaaa!
Tone Strahan
11. 01. 2010 09.58
petdan Na tako ponižajoče pisanje za tebe, ne mislim oglašati, kjer to kar si pisal je razvidno, da Tanko in BB nimata pravice obstajati na tej zemlji, šemanj ostale zakonske in ustavne pravice, ne. POKVARJENA KOMUNISTIČNA ORGANIZACIJA PA LAHKO. ZA TE BE IN OSTALE SLABOUMNEŽE Z OPRANIMI MOŽGANI, IMAJO VSE PRAVICE, OSTALI ZA TE BE NE. Oičitaš ji da je njihova, to se pravi SDS, kar lažeš in ni res. Ona deluje po Kazenskem zakoniku in Zakonih o dražavnem tožilstvu. Pozabil si napisati da je pa bila Zdenka Cerar v stranki LDS.Zate to ni problem.Obtožuješ ji da je je njihova, SDS-ova, ki je dokazano, da to ni res, to se pravi da obtožuješ BB, za nekaj kar ni res in lažeš.
petdan
11. 01. 2010 09.29
Ta ribniški desetar Tanko, "Sprachrohr" velikega vojskovodje, se pa resnično na vse razume. Njegova gospa Barbara zaposluje svoje otroke na tožilstvo, kot da je to njeni d.o.o., preganja tuje novinarje, ki si v neki aferi drznejo objaviti iniciale velikega vojskovodje. Desetar Tanko ima prav; kako si lahko minister sploh drzne reagirati na takšno korektno početje vrhovne tožilke. Ta gospa je njihova in je nima prav nihče opozarjati na napake, v kolikor ni iz vjihove vojske.
Milan Koleznik
11. 01. 2010 09.23
mi pa pozivamo tudi k razrešitvi BB ,je dalj časa na oblasti sodišča kot Zalar,BB odstop nujen.
M-teorija
11. 01. 2010 09.09
demanti 11.01.2010, 08:28 No končno nekdo, ki obljublja konkretne poteze, namesto blebetanja. Upam, da boš držal besedo.