Slovenija

SDS: Uporabili smo možnosti sistema

Ljubljana, 25. 03. 2008 09.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nekdo, ki je v omrežje prijavljen prek domene v lasti SDS, je manipuliral s številom glasov javnomnenjske ankete.

Andrijana Starina Kosem naj bi po podatkih žurnalove spletne strani dobila "6.663 "pravih" glasov.

Na Žurnalovi spletni strani so objavili članek, ki je skrb vzbujajoč. 9. marca so namreč na omenjeni strani objavili anketo z vprašanjem "Spor Janša – Starina Kosem: Kdo ima v medsebojnem sporu prav?“ Že naslednji dan so ugotovili, da je predsednik vlade Janez Janša dobil 115.850 oziroma kar 95 odstotkov glasov. To se jim je zdelo zelo nenavadno, saj je v spletnih anketah na njihovi strani na dan v povprečju oddanih nekaj sto glasov.

Janša je v anketi prejel deset glasov na sekundo.
Janša je v anketi prejel deset glasov na sekundo. FOTO: Reuters

Zaradi suma, da je anketo nekdo zlorabil, so za pomoč prosili skrbnike spletne strani, ki so hitro odkrili krivca. Sporočili so, da je s podatki ankete z računalnika manipuliral nekdo, ki je v omrežje prijavljen prek domene v lasti Slovenske demokratske stranke (SDS). "Prvo glasovanje iz omenjenega naslova je bilo 10. marca dopoldne. Naslednji glas je prišel ob 15:29, ob 15:43 pa je računalnik začel pošiljati po deset glasov na sekundo. Vsi glasovi so bili namenjeni možnosti A, torej Janezu Janši. Edino ime, ki se v povezavi z afero pojavlja, je Aljoša Ločičnik (strokovni sodelavec SDS, op. p.), ki pa je le registriral spletno domeno sds.si. Včeraj v zvezi s pojasnili o aferi ni bil dosegljiv na mobilni telefon," poroča Žurnalova spletna stran.

'Uporabili smo sistem, ki ga portal omogoča'

Tiskovna predstavnica SDS Sandra Letica je za 24ur.com povedala, da zadeve ne bodo komentirali.

Iz SDS so sporočili, da so le uporabili sistem, ki je omogočel večkratno glasovanje.
Iz SDS so sporočili, da so le uporabili sistem, ki je omogočel večkratno glasovanje. FOTO: Dare Čekeliš

"Sistem omenjene spletne strani je omogočal večkratno glasovanje," je dejala Letica. Na vprašanje, ali to pomeni, da so le izkoristili možnost večkratnega glasovanja, je Letica odgovorila, da v SDS niso izkoristili ničesar, in še enkrat ponovila, da je sistem spletne strani omogočal večkratno glasovanje.

V stranki SDS so se nato odločili, da pošljejo pisno izjavo, v kateri so zapisali: "V SDS nismo prirejali anket, saj smo se poslužili sistema, ki ga spletna anketa Žurnal24 omogoča."

Na Žurnalu 24 so presenečeni

Namestnik odgovornega urednika Žurnala 24, Borut Hočevar, je na dogodek dejal: "To je pokazatelj, da stranke že razmišljajo o volitvah, tekma se zaostruje, stranke pa se
poslužujejo različnih ukrepov, da bi pritegnile pozornost medijev in volivcev:“

Po njegovih besedah gre za prvi primer, saj se jim kaj podobnega še nikoli ni zgodilo: "Z zornega kota uredništva lahko rečem, da smo presenečeni. Takšnega nivoja politične kulture nismo pričakovali. Zlasti zato, ker so pri tem manipuliranju z anketo zaobšli neke naše varnostne mehanizme, postavljene pri anketi.“

Odzivi strank

Tiskovna predstavnica Slovenske ljudske stranke (SLS) Lejla Kogej je za 24ur.com povedala, da "omenjeni primer manipuliranja s spletno anketo oziroma njenimi rezultati kaže na politično kulturo oziroma nekulturo politične stranke SDS". "To bi morala biti odgovornost najvišjega vodstva stranke, da takšne manipulacije preprečuje, namesto da jih dopušča oziroma celo spodbuja. To je primer negativne kampanje, s katero se pa v SLS ne bomo ukvarjali."

Na omenjenem spletnem portalu je od incidenta z anketo mogoče le še po eno glasovanje z enega internetnega naslova.

Predsednik stranke Lipa Sašo Peče je za 24ur.com povedal, da "v okviru politike Janeza Janše ne moremo uporabljati besed kot so etično in moralno". "V SDS so vpeljali nove norme obnašanja," je povedal Peče in navedel klientelizem ter korupcijo. Povedal pa je še, da v njihovi stranki tovrstnim anketam ne posvečajo pozornosti, saj tem rezultatom ne verjamejo.

Predsednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič Plemeniti je za 24ur.com dejal, da se v njihovi stranki zavedajo, da so ankete v glavnem prirejene. "Takih anket ne jemljemo resno in se ne obremenjujemo z njimi. Če obstaja možnost za oddajo več glasov, potem ni čudno, da kdo to možnost izkoristi,“ je povedal Jelinčič. Na vprašanje, ali bi ponujeno možnost izkoristili tudi v SNS, pa je dejal, da njim tovrstnih metod ni treba izkoriščati.

Poslanec Socialnih demokratov (SD) Milan M. Cvikel je za 24ur.com dejal, da ga "ne preseneča, da se ta oblast poslužuje tovrstnih metod". "Dogodek odraža filozofijo te oblasti, ki uporablja vse metode, da bi ostala na oblasti," meni Cvikl.

Predstavniki slovenskih strank so ogorčeni nad početjem v SDS.
Predstavniki slovenskih strank so ogorčeni nad početjem v SDS. FOTO: POP TV

Poslanec Zares Matej Lahovnik je za 24ur.com povedal, da "je znano, da ima SDS v tovrstnih glasovanjih organizirano celotno mrežo". Opomnil je, da se take manipulacije dogajajo tudi v televizijskih oddajah, kjer je omogočeno glasovanje na določeno temo. "Na koncu bodo volitve tiste, ki bodo pokazale realno stanje med državljani. Zdi se mi absurdno, da bi sploh komentiral tako početje," je zaključil Lahovnik.

Franc Žnidaršič iz stranke Desus je za 24ur.com povedal, da je to zanj "manipulacija, celo neke vrste goljufija". "V takih primerih bi lahko prišlo do hudih poneverb. Posameznik je en sam in ima eno samo mnenje oziroma stališče in ne desetkratno. To je razlika, temelj neke civilne družbe. Sam intenzivno odklanjam taka dejanja,“ je zatrdil.


Poslanec Anton Anderlič (LDS) je za 24ur.com povedal, da je "to nekorektno in nedovoljeno". Po njegovem mnenju gre za zlorabo nekega instituta, ki ljudem omogoča javno izraziti njihovo mnenje. "Vemo, da to ni edini primer te stranke, ki je pokazala svoj pravi obraz, priča smo namreč njihovi dvoličnosti. S tem škodijo le sebi, tako kot bi si škodil vsak, ki bi storil kaj takega. V naši stranki tega nikakor ne bi storili,“ je še dodal.

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (171)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bbpf@email.si
29. 03. 2008 10.12
+0
NE pričakuj kaj takega od kateregakoli politika saj še tukaj na forumu ni bil noben Janšist sposoben oz. voljan odgovorit na moje zelo enostavno vprašanje.
KLIPAN71
26. 03. 2008 23.45
+1
Točno to, tudi jaz bi sedaj rad slišal Grimsa..... Kdo je za to, da vsakega privrženca SDS, ki si upa priznati, da so res izpadli bebci nagradimo???
472683
26. 03. 2008 21.38
Želel bi si komentar na to zadevo od g.Grimsa, ki se ima za velikega poštenjak v SDS.
gospakatja
26. 03. 2008 20.37
+1
če nič drugega, je butasto in nesmiselno! če takale anketa v nekem žurnalu nič ne pomeni, potem se jo , pač, spregleda in če ni vredna komentarja, se komentarja vzdržimo. če pa ima takale anketa v nekem žurnalu kakšno težo, potem naj ima kakšno težo tudi komentar. "štepanje" glasov ni ne eno ne drugo. kaj naj torej pomeni?
nikolitiho
26. 03. 2008 19.35
-1
Upam, da jih je vsaj malo sram :) Eno stran malo manj, drugo pa malo bolj. Še en dokaz, da takih anket ne velja resno jemat. Ma če si že pri takih banalnih zadevah, kot je brezvezna anketa v nekem časopisu, grejo privoščit goljufanje, me prav zanima, kaj vse si privoščijo na tistem nivoju, ki pa je očem medijev skrita. Iz tega lahko logično sklepam, da se poslužujejo goljufij pri drugih stvareh. Kaj le bo na bližnjih volitvah? Pa ne samo sds...vsi so enaki.
Andraž Sodja
26. 03. 2008 19.19
+1
Pa kaj je z vami...Debate potekajo na nivoju mnenja da je ženska, ki je posiljena sama kriva ker je izzivala z čimerkoli že... Od kod vam povezave žurnala z golobičem, šrotom in ostalimi mi ni jasno kajti sem reden bralec tega časopisa in nikoli nisem opazil tega, da bi preferiral leve opcije... Dolžnost neodvisnega medija pa je, da išče in opozarja na napake vladajoče opcije. Ne preseneča me več da smo še 60 let po koncu druge svetovne vojne še vedno tako razdeljeni. Le komu je v interesu, da smo slovenci razdeljeni... Lažje je vladati neorganizirani in med sabo sprti množici kot složnemu narodu, ki bi se v primeru zlorabo oblasti organizirano uprl. Vsakomur svoje ampak ne za vsako ceno za božjo voljo.
OrodniK
26. 03. 2008 17.51
+1
Zanima me, zakaj na današnji naslovnici 24kur ni velikega naslova: Tudi druga opcija se je posluževala zlorabe sistema. Ne, to se pa ni dogajalo!? Žurnal je vsaj danes objavil članek o tem, da je tudi druga stran goljufala (vendar manj, ker ni pričakovala, da bi se kdo iz druge strani lahko posluževal enakih metod:) POP tv najbolj neodvisna televizija v Evropi:D LOL
bbpf@email.si
26. 03. 2008 15.23
Hehe, manja.... Še vedno čakam na odgovor. Vprašanje raje ignoriraš v stilu JJ: "zadeve ne mislim komentiral, ker me ne zanima kaj govorijo o tem neki nerelevantni mediji". Je boljše tako, kar zatiskaj si oči. Resnično nisem pričakoval, da je kateri izmed vas sposoben vsaj trohice samokritike in zato odgovora, ki se ponuja sam nisem niti pričakoval.
neti
26. 03. 2008 15.23
Manja, pa moraš res vse povedati, kaj bo pa Gregor rekel, saj veš kateri, ne povedati .. S čajem pa si me prehitela, škoda ..
manjakranjc@hotmail.com
26. 03. 2008 14.58
+1
Neti, Lep pozdrav, malo domnevam, da so ti lumparije blizu, saj tvoji komentarji temeljijo na poznavanju in znanju teh. Čajček je že bil; kitajski zeleni čaj..pa ti? Lp M.K
Tonček Balonček
26. 03. 2008 14.57
+1
Dejstvo je, da če že goljufaš, moraš to delati neopazno, očotno pa je, je imel ta mladi pomladnik slab program in ni mogel glasovanja nastaviti na npr. 85 odstotkov ampak mu je ušel do 95, kar je izpadlo pa smešno, več škode kot koristi! Za akzen se bo moral vpisati na Akademijo Jožeta Pučnika in poslušati predavanja o komunikacijah!
neti
26. 03. 2008 14.43
-1
Hej Manja! Klik in Klik, pa to moraš 10x/sek .. Daj povej, ali je bil od ljudstava izvoljeni JJ ponosen na delo SDS podmladka .. Pa saj ga poznamo že po nagajivosti ali lumpkariji, vedno bolj izviren je. V čem že .. Si že bila na čajčku danes ..? Lp Neti ..
manjakranjc@hotmail.com
26. 03. 2008 14.23
+1
bpf, Oprosti dragi bralec, zelo malo pojmov imaš razčiščenih. Živi in beri neodvisne medije, začenši s POPTV. Lp M.K
manjakranjc@hotmail.com
26. 03. 2008 14.13
+1
bpf, Oprosti dragi bralec, zelo malo pojmov imaš razčiščenih. Živi in beri neodvisne medije, začenši z POPTV. Lp M.K
bbpf@email.si
26. 03. 2008 13.28
No pa berimo neodvisne bloge! http://medijski.blog.siol.net/
bbpf@email.si
26. 03. 2008 13.09
+1
Draga manjakranjc, nisi mi odgovorila na vprašanje. GA ni heroja, ki bi pogleda resnici v oči in priznal napako njegovega ljubljenega JJ? Sicer pa, če je tisto pismo napisal študent na finskem, ki se kao ne spozna na domačo sceno ker živi dislocirano sem jaz avto. Preveč pozna trenutno dogajanje in vroče teme. Zakaj potem anonimno? General očitno vodi fronto tokrat pod pretvezo neodvisnih medijev, hehe. Kdo pa pravi, da je Ana Jud neodvisna??? A zato, ker piše blog? To zmorem tudi jaz. In, če bom govoril karkoli preko JJ bo to držalo 100%, ker sem kao neodvisen?
manjakranjc@hotmail.com
26. 03. 2008 12.38
+1
Dan, Berite neodvisne bloge od Šurle do Ane J, in se prepričajte zakaj taka nervoza s strani levice. Lp M.K
solar
26. 03. 2008 11.38
Kako sploh še lahko pričakujete od vladarjev pozitivne stvari.
bbpf@email.si
26. 03. 2008 11.02
pahorček Še enkrat te prosim, da prečitaš moj zadnji post in odgovoriš na zelo enostavno vprašanje. Razen, če ne misliš, da je Golobič vdrl v prostore SDS in nabijal glasove v anketi iz SDS računalnika ter podkupil tiskovno predstavnico SDS, da je dejanje priznala mislim, da ne bi smelo bit pretežko.
pahor?ek
26. 03. 2008 10.32
Tovariši in tovarišice, kaže da so laški pivovarji - Šrot - začeli vso igro na neki spletni anketi. Zanimivo je, da popkanalovsi tega niso objavili in vehementno kričali po medijih. Ne. Oni raje zaposlijo svoje podmladne kričače, da tulijo tukaj na forumu in enostransko prikazujejo celotno zadevo. O tem, kako je Golobič s tem povezan, pa sploh ne želijo slišati. Vendar Golobič - slovenski Stalin, je s to zadevo povezan. Vsem je jasno, da so povezani Šrot, ASK, Zdolšek, Golobič (Zahec) itd. O teh povezavah res ne bi zgubljal besed, samo pomisliti je treba na Delo, Laško, Merkator, Zares in zgoraj omenjene akterje...