Slovenija

SDS z interpelacijo zoper ministrico Milojko Kolar Celarc tudi zaradi razmer na pediatrični kliniki

Ljubljana, 07. 07. 2017 09.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 15 min

V SDS so vložili že drugo interpelacijo zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc. V stranki so med drugim kritični do njenega dela pri pripravi zdravstvene reforme in poslovanja zdravstvenih zavodov. Kritike njenega dela je sicer slišati tako v opoziciji kot koaliciji. Ministrica je prepričana, da lahko očitke argumentirano zavrne.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Interpelacija zoper ministrico za zdravje
    02:55
    Iz SVETA: Interpelacija zoper ministrico za zdravje
  • Iz 24UR: Že druga interpelacija v slabem letu
    01:31
    Iz 24UR: Že druga interpelacija v slabem letu

V SDS so danes vložili interpelacijo zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, že deveto interpelacijo, uperjeno proti članom vlade Mira Cerarja. Tudi Kolar Celarčeva se bo morala pred poslanci zagovarjati že drugič. 

Poslanka SDS Jelka Godec je za to interpelacijo več razlogov, k odločitvi o njeni vložitvi pa so jih zlasti vzpodbudile nekatere aktualne zadeve, tudi neurejeno stanje na ljubljanski pediatrični kliniki in pomanjkljivosti na področju zdravstvene zakonodaje.

Kritični so po njenih besedah tudi do priprave predlogov zakonodaje na področju zdravstva. Izpostavila je, da te zakonodaje deloma ni. Tista, ki je predlagana, ni usklajena s koalicijo, nekatere rešitve pa so po mnenju zakonodajno-pravne službe v nasprotju s slovensko in evropsko zakonodajo.
Med glavnimi razlogi za ponovno interpelacijo zoper Kolar Celarčevo je Godčeva navedla še soodgovornost za neukrepanje na področju koruptivnih dejanj v zdravstvu, neučinkovito reševanje problematike čakalnih dob ter slabo poslovanje in vedno večjo zadolženost javnih zdravstvenih zavodov.

Tako je Godčeva ugotavljala, da koaliciji ni uspelo uresničiti naloge, ki si jo je zadala na začetku mandata, tj. izboljšanje slovenskega zdravstvenega sistema s ključnimi cilji krepitve javnega zdravstva in zagotavljanja čim boljših pravic državljanom ter jasnejše ločitve pravic med javno in zasebno zdravstveno dejavnostjo.

Interpelacija je po besedah Godčeve napisana že kar nekaj časa, predvsem ob dogajanju na pediatrični kliniki, zadeva pa je nekako dozorela z zakonodajo, ki jo je ministrica pripravljala oziroma je sedaj v proceduri v državnem zboru. "Zadeve so prišle tako daleč, da ministrica kaže, da ne obvladuje zdravstvenega sistema oziroma situacije v zdravstvu," je še ugotavljala poslanka.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc FOTO: POP TV

'Interpelacija priložnost da povem, kaj smo naredili na področju zdravstva'

Ministrica je v izjavi novinarjem zatrdila, da se razprave o interpelaciji veseli, saj bo priložnost izkoristila, da pove, kaj vse so z njeno ekipo in vlado naredili na področju zdravstva. Prepričana je, da se za interpelacijo skriva nasprotovanje predlaganim zdravstvenim zakonom.

Ob tem je ministrica v izjavi, ki jo je podala pred sejo odbora za zdravstvo v DZ, nanizala te dosežke in navedla, da je vsako leto "zagotovila precej več denarja iz proračuna", nadaljevali so investicije, ki prej stale po pet, šest let, pri čemer je izpostavila ljubljanski diagnostični center, v okviru katerega bodo septembra dali nove prostore internistični prvi pomoči.

"Sanacijo vodovoda onkološkega inštituta smo končali pred časom in s prihranki, odprli smo deset urgentnih centrov, zagotovljen je bil dodaten denar za opremo bolnišnice Slovenj Gradec," je naštevala in dodala še, da začenjajo novogradnjo oz. nadomestno gradnjo prostorov oddelka za invalidno mladino in rehabilitacijo Stara Gora, obnavljajo tudi Center za zdravljenje bolezni otrok in mladine v Stični.

Prepričana je, da so zelo veliko naredili na skupnih javnih naročilih, "znižala sem cene zdravil za 6,5 odstotka", je dodala in izpostavila še po njeni oceni odlično delovanje eRecepta, saj je več kot 85 odstotkov vseh receptov eReceptov. Prav tako je spomnila na uvedbo eNapotnice in navedla, da je za skrajševanje čakalnih dob namenjenih dodatnih 41 milijonov evrov.

Ob tem je Kolar Celarčeva izpostavila še, da so pretekle vlade sprejemale ukrepe, ki so zdravstvu odnesle več 100 milijonov evrov. Ministrica se tako boji, da se za očitki SDS skriva čisto nekaj drugega, in sicer trije zakoni, ki so v parlamentarni razpravi - spremembe zakona o zdravniški službi, pacientovih pravicah in zdravstveni dejavnosti.

Ministrica je prepričana, da je uvedla pozitivne spremembe v zdravstvu.
Ministrica je prepričana, da je uvedla pozitivne spremembe v zdravstvu. FOTO: iStock

V sindikatih Fides in Praktikum podprli interpelacijo zoper Kolar Celarčevo

V zdravniškem sindikatu Fides in sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktikum so podprli interpelacijo zoper ministrico za zdravje. "Zdi se mi čudno, da je opozicija tako dolgo čakala z interpelacijo," je dejal predsednik Fidesa Konrad Kuštrin.

Po Kuštrinovih besedah se v tem mandatu na področju zdravstva pravzaprav ni nič naredilo: "Tudi ne na področju zakonodaje, kar je pogoj za reševanje problematike čakalnih dob. Dialog z zdravniškimi organizacijami, vključno z zdravniško zbornico, je v primerjavi s prejšnjimi mandati na najnižji ravni. Brez strokovnih analiz se je ministrica lotila združevanja bolnišnic."

Posebej kritičen je bil Kuštrin do predlogov novel zakona o zdravstveni dejavnosti in zakona o zdravniški službi: "Oba zakonska predloga sta nastala na hitro in brez soglasja strokovne javnosti oziroma zdravništva. Zdravniška zbornica ima po zakonu pravico in dolžnost, da sodeluje pri pripravi zakonodaje, pa je pravzaprav ni nobeden nič vprašal."

"Tudi druge zadeve, kot sta eNaročanje in centralno naročanje, so bile uvedena na hitro in brez premisleka, zaradi česar nastaja kup težav," je opozoril Kuštrin. Dodal je, da pa so bile številne poteze ministrstva "zgolj čisti piar".

Do ministrovanja Kolar Celarčeve je kritičen tudi predsednik Praktikuma Igor Muževič. "Ministrici je tuja vsaka rešitev, ki vključuje zgledovanje po bolj solidarnih državah z boljšim zdravstvenim sistemom, saj ocenjuje, da si Slovenci zaslužimo politični prevzem financiranja in organizacije zdravstva," je poudaril.

Po Muževičevi oceni je ministrica oseba z izrazito skromnimi kompetencami na področju zdravstvenega varstva: "Na žalost je sveto prepričana, da te kompetence presegajo znanje tujih in domačih strokovnjakov ter da se znanstvene raziskave motijo, ko dokazujejo, da bo s svojimi ukrepi povečala umrljivost prebivalcev Slovenije."

Muževič je še dodal, da gre za neiskreno osebo, ki je požrla več ustnih in pisnih obljub: "S takšnimi ljudmi pa ni mogoče konstruktivno sodelovati."

Opozicija je do ministričinega dela precej kritična.
Opozicija je do ministričinega dela precej kritična. FOTO: Barbara Žejavac / DZ

Interpelacija brez podpore v sindikatu delavcev v zdravstveni negi in sindikatu zdravstva

Interpelacije zoper ministrico pa ne podpirajo v sindikatu delavcev v zdravstveni negi ter sindikatu zdravstva in socialnega varstva. Po njihovem mnenju Kolar Celarčeva za razliko njenih predhodnikov ne sliši samo zdravnikov, ampak tudi druge zdravstvene delavce.

V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije so pojasnili, da so razlogi za nepodporo interpelacije številni. "Ključni razlog pa je zagotovo dejstvo, da je to prva ministrica od zadnjih 13 ministrov v 12 letih, ki ne sliši samo zdravnikov, ampak tudi druge zdravstvene delavce in sodelavce v zdravstvu," je dejala predsednica sindikata Jelka Mlakar.

Po njenem mnenju ministrovanje Kolar Celarčeve "kaže v smer pridobivanja večjega deleža finančne pogače za zdravje ljudi, skrb za odpravljanje čakalnih dob in pripravo zakonskih podlag za večjo in transparentnejšo ureditev zdravstvenega varstva". Kot je opozorila Mlakarjeva, vzbuja skrb delovanje nekaterih politikov, ki od ministrice zahtevajo zdravstveno reformo, obenem pa rušijo sleherni predlog, ki ni iz njihovih vrst. "Zato je v interesu vseh, ki jih zastopamo v sindikatu, da ministrica za zdravje dokonča mandat in izpolni obljube, ki jih je dala vsem nam. Lepo bi bilo, če bi ji pustili v miru dokončati zastavljene cilje in ne bi izgubili dveh mesecev zaradi interpelacije. Nenazadnje ji privoščimo malo dopusta. Zasluži si ga," je dodala Mlakarjeva.

V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije zaenkrat še niso utegnili prebrati interpelacije. "Smo pa že povedali, da ministrico podpiramo, da spelje zdravstveno reformo, kar pa je težko narediti, saj je nemogoče v enem mandatu narediti vse, kar so ji pustili njeni predhodniki zadnjih deset ali več let," je poudarila generalna sekretarka sindikata Dragica Kekec.

Po njenih besedah zdravstvena reforma ni le en zakon, temveč skupek najzahtevnejših zakonov, za katere je potreben konsenz parlamentarnih strank in širše javnosti. "Problem pa nastane, ko spremembe trčijo na različne interese. Vsi resorji zahtevajo več denarja, več denarja gre za policijo, za vojsko, za zdravstvo pa denarja ni, kar je po našem mnenju nedopustno."

Kot je še opozorila Kekčeva, je izgubo v bolnišnicah treba sanirati iz proračunskih sredstev, "saj je izguba posledica sistemske ureditve, bolnišnice kot javne zavode pa mora upravljati država kot ustanovitelj".

Mezek: Ni v interesu zdravstvenega sistema, da bi ostali brez ministra

Direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Metod Mezek pa ob tem pravi, da je veliko stvari v teku in da v tem trenutku zagotovo ni v interesu zdravstvenega sistema, da ne bi imeli ministra.

Dejal je, da jih je interpelacija presenetila. Ministrica oziroma ministrstvo pod njenim vodstvom sta zastavila zelo veliko sprememb na področju zakonodaje in tudi sicer. Veliko stvari je v teku in sam ocenjuje, da v tem trenutku zagotovo ni v interesu zdravstvenega sistema, da ne bi imeli ministra. "Bojim se, da bo to zahtevalo še dodaten čas. Tega pa ministrica potrebuje, da na ključnih področjih opravi delo," je menil.

Direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Metod Mezek ocenjuje, da v sistemu zdravstva brez dodatnega denarja ne bo šlo.

Mezek sicer pritrjuje navedbam vlagateljev interpelacije, da so zdravstveni zavodi v težavah. Vendar pa dodaja, da imajo konkretne dogovore oziroma smeri reševanja. Ocenjuje, da je ministrstvo prisluhnilo sporočilom, ki jih dajejo, in meni, da so tik pred rešitvami, in sicer v smeri dviga cen zdravstvene storitve in pokrivanja vsaj delnih izgub iz preteklih let. Pri tem je opozoril, da v sistemu zdravstva brez dodatnega denarja ne bo šlo.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek Travnik, ki se je danes v DZ udeležila seje odbora za zdravstvo, pa interpelacije ni želela komentirati.

Podporo interpelaciji za zdaj napovedala NSi, tudi druge opozicijske stranke s kritikami dela Kolar Celarčeve

V opoziciji ne varčujejo s kritikami na račun ministrice za zdravje. Podporo interpelaciji so za zdaj napovedali v NSi. V Zavezništvu se bodo opredelili, ko jo bodo prebrali. Ne bodo pa je podprli v Levici, ker da jo je napisal zdravniško-zavarovalniški lobi.

Poslanec NSi Jernej Vrtovec se strinja, da si ministrica za zdravje interpelacijo zagotovo zasluži. Če bo do glasovanja o interpelaciji prišlo, jo bodo v NSi, kot že prvo, podprli.

Da pa ne bi čakali dva, tri mesece, da dejansko pride do seje, na kateri bo DZ odločal o interpelaciji, bi bil po Vrtovčevem mnenju ta trenutek potreben zlasti razmislek predsednika vlade, da potegne ključno potezo ter ministrico sam razreši.

Kot je dejal, ministrica očitno ne obvladuje svojega resorja, zato naj premier da priložnost komu drugemu, da med poletnimi počitnicami dobi zagon in stvari vsaj v nekem okviru postavi na svoje mesto. Kajti tudi v tem mandatu še ni vse zamujeno, meni Vrtovec.

Predsednica Zavezništva Alenka Bratušek je pojasnila, da interpelacije še niso prebrali in se zato do nje konkretno težko opredelijo. "Dejstvo pa je, da so razmere v slovenskem zdravstvu alarmantne, podaljšujejo se čakalne vrste, izgube bolnišnic so iz meseca v mesec večje. Problemi so danes bistveno večji kot tri leta nazaj," je ugotavljala.

Po njenih navedbah ima slovensko zdravstvo probleme že dlje časa, je pa ministrica Kolar Celarčeva kriva in odgovorna, da so se te razmere v zadnjih treh letih bistveno poslabšale. "In od vsega začetka ji hrbet krije predsednik vlade Miro Cerar, zato je za to alarmantno stanje enako odgovoren tudi on," je opozorila poslanka.

Dodala je, da odgovornost nosita tudi koalicijski DeSUS in SD, ki sta se premalo odločno opredelili in zavzeli za probleme, s katerimi se naše zdravstvo srečuje. Ta vlada za zdravstvo v treh letih ni naredila nič in do konca mandata ne bo, je pri tem poudarila in dodala, da so se s tem v Zavezništvu na nek način že sprijaznili, dejstvo pa je, da bo morala nova vlada zdravstvo takoj vzeti za prvo in najbolj prioritetno nalogo.

"To interpelacijo je morda vložila SDS, ampak napisal jo je zdravniško-zavarovalniški lobi," pa je menil poslanec Levice Miha Kordiš in dodal, da je zato v Levici ne bodo podprli.

Drži pa po njegovih besedah trditev, da sta ta vlada in to ministrstvo v tem mandatu naredila premalo, da se je premalo stopilo na prste privatnim interesom v slovenskem javnem zdravstvenem sistemu. "Iz slovenskega javnega zdravstvenega sistema odtekajo sredstva, ampak ta sredstva odtekajo po legalni poti, skozi legalizirano privatizacijo slovenskega javnega zdravstva in skozi zasebne komercialne zavarovalnice, ki skubijo zavarovance," je dejal.

"Imamo še eno leto mandata, bomo videli, kako ga bo vlada izpeljala. Upamo pa, da bolj intenzivno kot v preteklih treh letih," je dejal Kordiš.

Kolar Celarčevo je doletela že druga interpelacija v tem mandatu.
Kolar Celarčevo je doletela že druga interpelacija v tem mandatu. FOTO: iStock

V SMC ob interpelaciji zoper Kolar Celarčevo opozarjajo na pritiske in lobije

V poslanski skupini SMC pričakujejo, da bo ministrica v sklopu interpelacije lahko pojasnila svoje dosežke in razgrnila načrte, a tudi spregovorila o lobijih in pritiskih, ki jih doživlja. Močnim pritiskom vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer pripisuje tudi blokade pri spremembah.

Javni zdravstveni sistem v tej državi se je po besedah Kustec Lipicerjeve doslej popolnoma izrodil v smer interesov nekaterih, ki si krojijo neupravičene zaslužke na račun zdravja, tudi na račun tega, da bi vsi bolniki lahko imeli enako možnost, da pridejo do zdravniške storitve.

"To je glavni razlog za to, da smo sedaj v položaju, ko so pritiski iz dneva v dan skoraj nemogoči," je poudarila v odzivu na interpelacijo zoper Kolar Celarčevo, sicer ministrico iz kvote SMC. Tako Kustec Lipicerjeva želi, da ministrica ob interpelaciji javno spregovori o številnih pritiskih, ki jih doživlja s svojo ekipo od različnih interesnih skupin in lobijev v zdravstvu.

Tudi blokade, ki "se dogajajo pri sprejemanju zakonodaje v tem mandatu", so po njenih besedah posledica tega, da so pritiski, pričakovanja in blokade, ki prihajajo od posameznih skupin in lobijev, tako močni, da dobesedno preprečujejo kakršno koli potezo. Na novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je obtičala na odboru za zdravstvo, je sicer številne pripombe vložila zakonodajno-pravna služba DZ. Na novinarsko vprašanje, ali je torej tudi slednja žrtev sil, je Kustec Lipicerjeva odgovorila posredno.

Po njenih besedah tudi določene rešitve, ki so pripravljene v okviru zakonodajnih pobud, pišejo posamezniki in skupine, "ki imajo svoje osebne interese, to pa niso interesi, ki so povezani z enakim dostopom do zdravja". Kot je pojasnila Kustec Lipicerjeva, govori o zavarovalnicah, o nezdravih razmerjih v odnosu do vprašanja javnega in zasebnega zdravstva, o privilegijih na eni strani ter na drugi strani o pravicah in dolžnostih, ki bi jih morali vsi imeti.

Delo zakonodajno-pravne službe po njenih besedah je, da opozarja na nomotehnične in pravne pomisleke ter zagate, "nikakor pa ni delo pravnih strokovnjakov v tem položaju, da pišejo konceptualne, programske rešitve". Za to so politične stranke, je poudarila Kustec Lipicerjeva.

Vodja poslancev SMC verjame, da se bodo s koalicijskimi partnerji tudi ob tej interpelaciji pogovorili ter prisluhnili ministrici, ki bo imela ob tem priložnost nanizati dosedanje dosežke. Po ocenah Kustec Lipicerjeve je ministrica s svojo ekipo doslej naredila že izjemno veliko, pri čemer je poleg prvih nujnih reformnih korakov naštela še uvedbo eReceptov in eNaročanja.

V DeSUS in SD glede na težave v zdravstvu nad interpelacijo niso presenečeni

V koalicijskih DeSUS in SD pa glede na težave v zdravstvenem sistemu nad interpelacijo zoper ministrico niso presenečeni. Tudi sami kritik in opozoril pred nakopičenimi težavami ne skrivajo, a bodo že drugo interpelacijo zoper Kolar Celarčevo še preučili in se odločili o podpori.

Poslanec DeSUS in predsednik odbora DZ za zdravstvo Tomaž Gantar je v prvem odzivu na vloženo interpelacijo spomnil na pogoje, ki so jih Kolar Celarčevi postavili že ob prvi interpelaciji, a do danes niso bili izpolnjeni. Ukrepi, ki naj bi reševali težave, so po njegovem mnenju neustrezni in neučinkoviti, zato verjame, da so mnogi očitki ministrici na mestu.

Ukrepi, ki naj bi reševali, so po mnenju Tomaža Gantar neustrezni in neučinkoviti.
Ukrepi, ki naj bi reševali, so po mnenju Tomaža Gantar neustrezni in neučinkoviti. FOTO: Miro Majcen
Interpelacije še ni prebral, o ravnanju DeSUS na interpelaciji pa se bodo morali po njegovih besedah v poslanski skupini še pogovoriti. Spomnil je, da so nenazadnje del koalicije, čeprav se z mnogimi zadevami ne strinjajo. "Enkrat pa je treba pod črto pogledati, kaj je bilo narejeno, na kakšen način in kaj nas še čaka, glede na razmere v zdravstvu, ki pa so kar zaskrbljujoče," je poudaril Gantar.

Sicer težko oceni, kot je dejal, ali bo ministrica drugo interpelacijo težje prestala kot prvo. Upa pa, da bodo znali realno oceniti stanje in kaj je možno narediti, ter se na tej podlagi tudi odločiti. Gantarja vložitev interpelacije pred počitnicami ni presenetila, glede na predhodne interpelacije bi jo pričakoval že prej, je povedal in dodal, da je to glede na težave v zdravstvu razumljivo.

Od vsebine predlogov pa je po njegovih besedah odvisno, katera zakonodaja je lahko v tem mandatu še sprejeta. Če bodo šli predlogi v pravo smer, težav pri podpori ne bodo imeli, je zagotovil.

Posredno je odgovoril tudi vprašanje, ali bi po njegovem mnenju premier Miro Cerar moral ministrico že pred interpelacijo zamenjati. "Jaz vem, kaj bi naredil, če bi bil premier. Bom pa pustil, da se sam odloči," je dejal Gantar.

Vodja poslancev SD Matjaž Han se strinja, da so vsi odgovorni za stanje v zdravstvu, a dodaja, da se ve, kdo nosi največjo odgovornost. Interpelacijo zoper ministrico je pričakoval, saj stanje v zdravstvu ni dobro, na kar glasno opozarja tudi SD, v kateri so že pred nekaj tedni izrazili pričakovanje, da bo o težavah v zdravstvu koalicija razpravljala na posebnem srečanju.

Tudi danes je Han, ki je v eni od izjav v minulih tednih ocenil, da je ministrici položaj ušel iz rok, izrazil upanje, da bo interpelacija pripomogla k temu, da se bodo na posebnem srečanju pogovorili o tem, kako naprej.

Za zdaj je po njegovih besedah težko govoriti o ravnanju SD na glasovanju o interpelaciji oziroma o podpori ministrici. Interpelacijo bodo v SD preučili in se o odločili. "A vsi hodimo po Sloveniji in vidimo, kje so težave," je opozoril Han in ocenil, da bo ministrica tokratno interpelacijo težje prestala kot prvo. Vedno je po njegovem mnenju drugo interpelacijo verjetno težje preživeti.

Na vprašanje, kaj bi morala ministrica narediti, da si pridobi podporo SD, je odgovoril z besedami, da je najprej treba oceniti, kaj je narobe, in ne gre "slepo zagovarjati nekih svojih stališč, kako je vse dobro v zdravstvu". Po njegovih ocenah ni težava sprejemanje zakonodaje, pač pa kadrovske težave, premalo denarja, čakalne vrste ... "V zdravstvu je veliko težav," je pristavil Han.

Ni se konkretno izrekel o tem, ali ministrica v tem trenutku torej ne uživa njegove podpore. V SD bodo prebrali interpelacijo in se odločili o podpori, ob čemer je spomnil tudi na zavedanje, da so koalicijski partnerji.

Matjaž Han ocenjuje, da bo ministrica tokratno interpelacijo prestala težje kot prvo.

Ali bo ministrica interpelacijo prestala, pa bo odvisno prav od koalicijskih partneric, ki sta ji na lanski preizkušnji dali še eno možnost.

Interpelacijo lahko vloži najmanj deset poslancev, da bi uspela, jo mora podpreti 46 poslancev

Predsednik državnega zbora Milan Brglez je že danes v skladu s poslovnikom DZ interpelacijo odposlal ministrici in vsem poslancem ter ministrici določil rok za odgovor. Ta rok sicer v skladu s poslovnikom ne sme biti krajši od 15 dni in ne daljši od 30 dni.

Državni zbor po poslovniku razpravlja in odloča o interpelaciji najkasneje na prvi naslednji seji po prejemu odgovora interpeliranega ministra, če so poslanci dobili odgovor na interpelacijo najmanj 15 dni pred sejo, oziroma na prvi naslednji seji po preteku roka za odgovor na interpelacijo, če odgovor na interpelacijo v tem roku ni bil dan. Glasovanje DZ o interpelaciji je tako pričakovati na septembrski seji DZ.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (157)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

staridida
08. 07. 2017 19.06
+1
Tokrat bo padla, kot domina....
brezveze13
08. 07. 2017 17.46
+2
to bi že morali davno odstaviti pravzaprav mi sploh ni jasno kako so jo lahko nastavili na tak položaj ker pri svojih letih ona še vedno sebe uvršča med najstnike vsaj po obnašanju in oblačenju kot neka barbika v penziji
Nimasmisla
08. 07. 2017 13.43
+0
ni mi všeč sds vendar ta Milojka res samo naklada in naklada naredi nič in čaka konec mandata novega tak ne bo več in bo šla k rjavcu v desus
staridida
08. 07. 2017 19.08
+1
Krpan Martin
08. 07. 2017 10.42
-4
V naslednjem mandatu obljubim; 1. Zaprl bom JJ 2.PREPOVEDAL BOM SDS- ter vse ostale podobne misleče 3.PREPOVEDAL BOM KAKRŠNOKOLI PREISKAVO PROTI VLADAJOČIM ELITAM, NJIHOVIM PODPORNIKOM IN SORODNIKOM, če pa že prode do omenjenih nesporazumov, jih bomo z pomočjo pravosodja uredili-pozabili-založili, ali napačno izpisali, da damo možnost strankam v potopku za odškodnine!!! 4.POVIŠALI BOMO PRISPEVKE ZA JAVNE STORITVE-SAJ SO PLAČE NA JU MINIMALNE 5.NLB BOMO ZAPEČATILI ZA JAVNOST-DOBILA BO OZNAKO 'STROGO ZAUPNO' 6.POSKRBELI BOMO ZA LJUDSTVO- VEČ RESNIČNOSTNIH ŠOVOV, ORGANIZIRALI PREDSTAVE RECITALE,KONCERTE POD PATRONATOM +RDEČE ZVEZDE' 7.MIRO CERAR BO DNEVNO PREDAVAL O ETIKI, ZORAN JANKOVIČ SE VAM BO VSAK DAN SMEJAL V OBRAZE. MILAN KUČAN VAM BO Z 'MODROSTMI' OBOGATIL VSAKDANJIK, OSTALA POLITIČNA ELITA BO VIDETE SREČNA,ZADOVOLJNA- DA BO LJUDSTVO IMELO OBČUTEK, DA ŽIVIMO V BLAGOSTANJU!! 8. VSAK NESPODOBEN KOMENTAR, ALI JAVNI DOGODEK BOMO Z ODREDBO SODIŠČA PREPOVEDALI Dragi volilci, volilke dobili vse te stvari že imaste sedaj, vendar obljubim da jih bomo po naslednjih volitvah bolj dosledno izvajali
kolbek460
08. 07. 2017 14.52
+2
Obljubi da si boš kupil 6 metrsko vrv ,,in naprej plačal stroške pogreba ,,
felix58
08. 07. 2017 16.14
yxc... ti sploh nena veš, da delaš sramoto 007, verjetno si res sramota
Krpan Martin
08. 07. 2017 10.42
+0
V naslednjem mandatu obljubim; 1. Zaprl bom JJ 2.PREPOVEDAL BOM SDS- ter vse ostale podobne misleče 3.PREPOVEDAL BOM KAKRŠNOKOLI PREISKAVO PROTI VLADAJOČIM ELITAM, NJIHOVIM PODPORNIKOM IN SORODNIKOM, če pa že prode do omenjenih nesporazumov, jih bomo z pomočjo pravosodja uredili-pozabili-založili, ali napačno izpisali, da damo možnost strankam v potopku za odškodnine!!! 4.POVIŠALI BOMO PRISPEVKE ZA JAVNE STORITVE-SAJ SO PLAČE NA JU MINIMALNE 5.NLB BOMO ZAPEČATILI ZA JAVNOST-DOBILA BO OZNAKO 'STROGO ZAUPNO' 6.POSKRBELI BOMO ZA LJUDSTVO- VEČ RESNIČNOSTNIH ŠOVOV, ORGANIZIRALI PREDSTAVE RECITALE,KONCERTE POD PATRONATOM +RDEČE ZVEZDE' 7.MIRO CERAR BO DNEVNO PREDAVAL O ETIKI, ZORAN JANKOVIČ SE VAM BO VSAK DAN SMEJAL V OBRAZE. MILAN KUČAN VAM BO Z 'MODROSTMI' OBOGATIL VSAKDANJIK, OSTALA POLITIČNA ELITA BO VIDETE SREČNA,ZADOVOLJNA- DA BO LJUDSTVO IMELO OBČUTEK, DA ŽIVIMO V BLAGOSTANJU!! 8. VSAK NESPODOBEN KOMENTAR, ALI JAVNI DOGODEK BOMO Z ODREDBO SODIŠČA PREPOVEDALI Dragi volilci, volilke dobili vse te stvari že imaste sedaj, vendar obljubim da jih bomo po naslednjih volitvah bolj dosledno izvajali
Finfer
08. 07. 2017 09.35
+0
Kdaj mi bodo vrnili denar ki ga že 40 let plačujem v blagajno za zdravstvo in ki ga nekateri birokrati kradejo in skrivajo v davčne oaze !!
felix58
08. 07. 2017 16.15
tak bi bil kot sem jaz...nikoli v službi, nikoli nisn delal dnarja pa ne vem od kje, polno na računu
prašek
08. 07. 2017 09.18
+0
Gantar je zdaj pameten in vse sposoben, ko je bil pa minister, je pa pobegnil !!!!
mallonge
08. 07. 2017 17.39
Vsi prihajajo k pameti samo ti sirota še bluziš.
prašek
08. 07. 2017 09.06
+0
Dober dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
prašek
08. 07. 2017 09.07
+0
Meni je ta ministrica všeč in prepričan sem, da so zdravniški lobiji pač malo "napumpali" SDS-ovce!
prašek
08. 07. 2017 09.08
+0
Milojka jim namerava stopiti na prste !!!!!
brezstrahu
08. 07. 2017 14.40
+0
Kako lepo je videti, da hlapec vedno ostane hlapec in zvesto brani lastnika. Pa čeprav zaradi kriminala v zdravstvu, ki ga vodi leva mafija, umirajo tudi otroci. Kdo ve, kaj čaka tvoje vnuke.
mallonge
08. 07. 2017 17.40
Vsak razume samo toliko kolikor mu intelekt dopušča. Eni Praščeki samo prepisujejo od gospodarja.
01xxy
08. 07. 2017 08.08
+6
Edina, ki hoče preprečiti, da bi prišel ves zdravstveni denar v roke zdravniške lopovske "elite". In to naj bi bila tajkunska privatizacija zdravstva. Zato si ta ministrica zasluži medaljo.In zato bodo Tomaži Gantarji storili vse, da bi vsi projekti ministrice propadli. Gre za pripravo za največje ropanje v zgodovini te mafijske države.
resslovenka
08. 07. 2017 08.45
+5
Verjetno je res tako. Sprivatizirali bi tisto, za kar smo se in se še državljani odpovedujemo. Kraje stoletja se nadaljujejo. Če preracunamo vložek v njihovo izobrazbo, zdravstveno infrastukturo. Tako nam nameravajo vrniti. S krepko zaušnico.
Jožajoža
07. 07. 2017 21.55
-2
ministrico za socialo bi bilo treba zaustavit. ta mesečno nakaže 300 milionov evrov lenuhom, delomrznežem in samohranilkam.
resslovenka
08. 07. 2017 08.05
+2
Hej...izgubil si nit. Beri kaj komentiras. Če zmoreš. Po tvojem komentarju sodeč namreč dvomim.
sinhron
08. 07. 2017 08.43
+0
Svečkarji pa tako ali tako samo blebetajo neumnosti ne glede na temo , ki bi jo naj obravnavali , ker nimajo argumentov in znanja !
nesre?ko
07. 07. 2017 20.30
+3
Alenka Bratušek predolgo čaka na vrsto na psihiatriji,ona ima vse razloge za interpelacijo!Janez in Igor pa imata poziv pa nočeta nastopiti zaslužene terapije!!!
resslovenka
08. 07. 2017 08.06
+3
Ima pa tudi marsikaj prav. Pa direktno pove. To cenim.
.jest
07. 07. 2017 19.24
+5
Kaj je naredila? Glede na čakalne vrste in kvaliteto zdravstva za navade državljane popolnoma nič. Državljan ima še vedno obvezno zdravstveno zavarovanje, dodatno zdravstveno zavarovanje in mora še doplačati za zdravila in hitrejši datum za pregled. Naj se stera v tri...
resslovenka
08. 07. 2017 08.09
+2
Saj ministrice ne zagovarjam. Samo vprašam. ...Kaj pa je bilo do njenega nastopa mandata storjeno?? V 26 letih? A mi zna kdo pojasnit?
brezstrahu
08. 07. 2017 14.42
In to je izgovor ? A je ona dejala, jaz ne bom nič naredila, ker se 26 let nič ni naredilo ? Mimogrede, izgube se drastično večajo. In to v zadnjih 3 letih.
brezstrahu
07. 07. 2017 18.56
+0
Provizije in korupcija v zdravstvu ostajata. Kar je razumljivo, saj to vlado upravlja rdeča mafija ki že desetletja ropa naše zdravstvo.
resslovenka
08. 07. 2017 08.10
+1
Tudi druge barve so imele svojih pet minut? In????????
brezstrahu
08. 07. 2017 14.43
Res ? A so tatovi ostali isti. Vsi vemo, da še iz SFRJ naše zdravstvo ropajo člani rdeče mafije.
brezstrahu
07. 07. 2017 18.54
-1
Moj prvi ukrep na položaju ministrice bo ukinitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Je rekla in se zlagala. Kot levica počne ves čas.
resslovenka
08. 07. 2017 08.14
Ja . Dodatno zdravstveno zavarovanje je še en nateg. Ker tako ali tako vedno še nekaj doplacujemo. Pravijo nadstandard, ki so si ga izmislile zdravstvene zavarovalnice. In le te uživajo nadstandard. Če pogledamo z druge perspektive.
Kalymero
07. 07. 2017 18.54
+8
Še dobro, da ni dala svoje slike na cigaretne škatlice.
Kollerik
07. 07. 2017 18.56
+2
komarec
07. 07. 2017 18.54
+4
No čeprav sem velik nasprotnik SDS, ne pa sovražnik, ker nočem bit kot oni, jih ob tej interpelaciji podpiram, ker imajo popolnoma prav, Ta ministrica na žalost ni sposobna narediti reda v zdravstvu. Prav za prav niti ne vem kdo ga lahko tam naredi, ker tam vlada mafija, a poskusiti je treba.
resslovenka
08. 07. 2017 08.15
brezstrahu
07. 07. 2017 18.50
+1
Kako zagrizeno levi hlapci branijo svojo vlado. Tudi za ceno otroških življenje. Seveda tujih. Naj se jim povrne.
ferencz 1
07. 07. 2017 18.43
+3
Ta kukuš bi morala odstopiti že pred 9 meseci!
krmeki
07. 07. 2017 18.25
+1
Skrajni čas da ta ministrica odide. V njenem mandatu se spomnim samo takojšen dvig plač zdravnikom, reforme pa prav nobene niti premikov na bolje ne.
Kollerik
07. 07. 2017 18.22
+2
Najbrž je kar hudo.... da ne zmoreš več kaj več...kot samo še kakšno interpelacijo...., da nisi več opazen....da skorajda ne obstajaš...da VSE POTEKA BREZ TEBE.... :)))
sinhron
07. 07. 2017 18.40
+4
Interpelirati bi morali sami sebe , ker drugih oni sploh nimajo moralne pravice obtoževati česar koli , ker toliko škode , kot je naredila ta stranka , jo še dela in njen vodja Sloveniji je ni nihče !
brezstrahu
07. 07. 2017 18.49
-1
Lepo je da podpirata smrti otrok na pediatrični kliniki. Mogoče bodo jutri vajini vnuki na vrsti. Vse samo da vajini lastniki vladajo, kajne ?
Kollerik
07. 07. 2017 18.57
+0
Kollerik
07. 07. 2017 18.57
-1
Marjanović...si že našel novega tatico med romunskimi šoferdžijami.... :))))
brezstrahu
07. 07. 2017 19.12
+0
Tam kjer tvoja hčerka služi ? Nikar ne sodi vseh po svoji familiji.
sodelujem
07. 07. 2017 20.03