Slovenija

Janša: Med najbolj razvite tudi brez reform

Ljubljana, 06. 04. 2011 14.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / P.J. / K.Š
Komentarji
476

V SDS bi podprli selektivno podaljševanje delovne dobe, če bi bilo to nujno, poleg tega pa bi uvedli osebni pokojninski račun. Minister Svetlik pa pravi, da Janša nima poguma za reforme.

Predsednik SDS Janez Janša
Predsednik SDS Janez Janša FOTO: POP TV

Slovenija lahko sodeluje v klubu najbolj razvitih evropskih držav tudi v primeru, da pokojninska reforma pade, je na novinarski konferenci ocenil prvak SDS Janez Janša.

Na novinarski konferenci je predstavil nekatere strateške in organizacijske spremembe, ki jih je sprejel strokovni svet SDS. Predloge bodo v prihodnjih dneh še podrobneje predstavili po posameznih resorjih. Poleg tega je napovedal, da bo strokovni svet SDS v prihodnjih mesecih predstavil predlagane spremembe ustave za "drugo republiko“. Janša je dejal, da bi bilo treba slovensko ustavo posodobiti in prilagoditi današnjemu času.

Strateške in organizacijske spremembe pa naj bi po mnenju SDS zasledovale izgradnjo države blaginje, povečanje prostora svobode, varnosti in pravičnosti. Kot je dejal, v SDS načrtujejo tudi bistveno zmanjšanje agencij, uradov, resorjev in števila zaposlenih v državni administraciji. Za koliko bi zmanjšali javno upravo, Janša ni želel točno povedati, dejal je le, da bistveno.

Kot je dejal, bodo v SDS že pripravili nove zakone, vendar jih v tem mandatu ne bodo več vlagali v državni zbor v proceduro, saj je koalicija njihove predloge že zavrnila. Zakone bodo zato vložili po morebitni zmagi na volitvah.

Dejal je še, da v SDS menijo, da je obstoječa zakonska ureditev glede referenduma urejena dobro, zato sprememb ne bodo podprli, poleg tega pa tudi ne bodo podprli sprememb volilne zakonodaje ali ustavnih sprememb, ki jih je predlagalo ministrstvo za pravosodje. Kot je dejal, je iluzija, če vlada misli, da bo uspela s spremembami, za katere je potrebna dvotretjinska večina, zato naj se raje ukvarja s pomembnejšimi temami.

Selektivno podaljševanje delovne dobe in pokojninski računi

Glede pokojninske reforme pa je dejal, da je v SDS ne podpirajo, saj se sami zavzemajo za drugačen model. V SDS bi uvedli pokojninske račune, v katere bi vsak, ki vplačuje v blagajno, imel vpogled, koliko je že vplačal in koliko bo dobil ob upokojitvi. Glede podaljševanja delovne dobe pa je dejal, da bi jo podaljševali selektivno. Tisti, ki delajo na ministrstvu za okolje in prostor, nimajo enakih delovnih pogojev, kot tisti, ki delajo v industriji, je dejal.

"To, da bo treba vedno dlje delati, ker dlje časa živimo in dalj časa prejemamo pokojnino, je teza, ki popolnoma izključuje povečanje produktivnosti, tehnološki razvoj in napredek," pravi Janša. Reforme, ki so jih nekatere bogate evropske države izpeljale v zadnjih letih, pa so po njegovem mnenju ne toliko kot z demografsko sliko pogojene s tem, da se je šlo v preveliko trošenje ali v prerazkošne sisteme prehitro.

"Če bo potrebno v prihodnjih letih dejansko v Sloveniji povečevati delovno dobo, bomo to naredili selektivno," je dejal prvak SDS. Druga ključna pomanjkljivost aktualnega predloga sprememb pokojninskega zakona za SDS pa je na vstopnem delu, saj ni bil sprejet njihov predlog, da se uvede osebni pokojninski račun.

Slovenija lahko po njegovem prepričanju sodeluje v skupini držav, ki jo premier Borut Pahor opisuje s slikovitim izrazom nemško-francoski vlak, tudi, če pokojninska reforma pade. Nasprotno prepričevanje Pahorja pa je po njegovih besedah "zgolj propagandna retorika aktualnega predsednika vlade".

Svetlik: Janša nima poguma za reforme

Do Janševih izjav je bil ob robu razprave o argumentih za zakon o malem delu oster minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik. Da pokojninska reforma ni potrebna, je po njegovih besedah Janša govoril že nekaj let nazaj, "ker si ni upal stopiti na pot reformiranja, ne pokojninskega ne drugih sistemov". "Sprašujemo se lahko le, kaj nas čaka, če on prevzame oblast," dodaja Svetlik.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (476)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

-gorenjka-
08. 04. 2011 00.26
+1
......iz brezumja v enoumje?.....porkašpinčič! se nam dobro piše.......
crnkamn
07. 04. 2011 20.30
+1
Minister Svetlik pa pravi, da Janša nima poguma za reforme. Za taksne reforme, kot jih predlaga trenutna vlada imajo pogum le cepci, ker nas peljete v bankrot! Posledice bodo cutili vsi drzavljani, upam pa da vam bodo izstavili racun, da oddelate minus ki ga boste naredili drzavi in to ob minimalni placi in zaporni kazni!
CtrlDelete
07. 04. 2011 16.28
+3
" Janša reši nas " ------- seveda, se strinjam....reši nas in odidi iz politike za veke vekomaj. Amen!
CtrlDelete
07. 04. 2011 16.27
" Janša, Mi smo s tabo "........ampak, jaz nisem Mi !!!
Uporabnik113189
07. 04. 2011 16.05
-2
zdrava.pamet07.04.2011, 14:12 imam občute, da je s to tvojo pametjo nekaj hudo narobe. Da se ni skisala skupaj z zeljnato glavo? Janša dober voditelj? hahahahahahaha..Vic stoletja. Je bil Hitler dober voditelj mogoče? Stalin? Kakšno nakladanje. In da bo brez reform..No, ta je sploh bosa. V isti sapi pa pravi da bo naredil VITKO JAVNO UPRAVO. Ja seveda, to ni reforma?????? Kaj pa ko trobi o pokojninah? Tisti ki je upokojen ne sme imeti drugih dohodkov kot pokojnino? Če ne poznate tega sistema vprašajte dedke ali babice ki se ga še spominjajo, mogoče še starejše. Ko vam bovse jasno se boste zgrozili..Mali lolek ne bo smel NIČESAR zaslužiti ker ga bo preganjala država, ne bo pa mogel ne živeti ne umreti. Medtem pa bodo nekateri veliki loleki (beri tudi upokojenci) s podporo SDS kasirali najemnine, rente, obresti in lagodno živeli.. Kapitalizem po vzorcu ameriških republikancev.
dule100
07. 04. 2011 15.40
+1
Levaki pa še kar bluzijo. Pravzaprav jih sploh ni sram !
flaker007
07. 04. 2011 14.33
Janša raje začni prihajati na delovno mesto (nikoli ga ni na sejah državnega zbora) potem pa govori.
zdrava.pamet
07. 04. 2011 14.12
+1
V dveh letih je ta vlada skup spravila toliko katastrofalnih odločitev, da je to že življensko nevarno za celo državo, gor bi nas spravil samo še kakšen dober voditelj kot je Janša, pa še on bi zelo težko popravil to stanje. Najvelja neumnost pa bi bila, da bi zdaj volil kakšnega neizkušenega, da bi se spet učil na svojih napakah, ali pa da bi si še on prvo napolnil žepe.... Neizkušene si želi samo zdajšna vlada, da bo lahko še naprej harala po Sloveniji, dokler ne bomo crknili... Tega pa si jaz sigurno ne želim za svoje otroke.
zdrava.pamet
07. 04. 2011 14.02
+1
Svetlik se boji, kaj bo z njimi??? Jaz bi se tudi bala na njihovem mestu, ker vedo, da jih bo doletela kazen...vse slabo je enkrat kaznovano, če ne prej, pa v sedmih letih. Janša pa ne bo nikoli tako nesramen,kot je ta vlada do svojih političnih nasprotnikov...
buksl12
07. 04. 2011 13.34
+1
G, Svetlik slabše nemore biti pa kdorkoli prevzame oblast,zato ker si nobena vlada nebi bila tako sama sebi všeč.Zato ne imejte skrbi kaj bo če Janša dobi volitve.Tako slabo nemore vladati nihče kod vi.
Adolph
07. 04. 2011 13.04
-2
Jansa cita iz propagandisticnih nacrtov zveze komunistov pred tridesetimi leti . . . pravi komunisticni demagog. . . .
denisobala
07. 04. 2011 11.53
-2
Kaj pa ti Janša spet blodiš, raje delaj kaj ne pa samo filozofirat in se oglašat o zadevah katerih se javnost ne strinja glede sedanje vlade. Povej kaj svojega novega... 20 let govoriš kakor vsi ostali, kas si pa neredil????
MERDE-AVE-MERDE
07. 04. 2011 11.44
Tonček Balonček07.04.2011, 11:16 1 11xwer112, si že pomislil... Ja, že večkrat !! ( Ni moj tekst )
Tonček Balonček
07. 04. 2011 11.16
11xwer112, si že pomislil, da bi nasledil Edvarda Kardelja in se lotil znanstvene fantastike?
punke
07. 04. 2011 11.10
-1
WSI BI NEKEJ ZEJ NAREDLE! JANŠA BI TO,PAHOR BI PA TO,JELENČIČ BI OWO,... JAZ PA BI WSO WLADO KOMPLET ZAMEJO PA NEJ GREJO MLODE ŠOLANE NOTRE DELAT NE PA TOTE KI MAJO ŽE PREWEČ PRAKSE KAK KRASTE!
Pancho57
07. 04. 2011 10.21
Jimi1 07.04.2011, 10:16 Se bojiš reči izkoriščevalci naroda, izkoriščevalci delovnih ljudi?. Zveni preveč komunistično?
Jimi1
07. 04. 2011 10.16
-1
Žal imamo ob vladajočih LOPOVIH ob zrušenju le teh alternativo LOPOVE ! Prihodnost so z dejanji po 91-tem skupno zavotili, bankirji, politiki, tajkuni in ostali lopovi....sovražniki naroda !
MERDE-AVE-MERDE
07. 04. 2011 10.00
+1
ki nas učijo bodisi sploh ne potrebujemo nikoli, ali pa je celo neresnica. Mislim, da bi lahko pisal še v nedogled, ker tega je ogromno. Če koga zanima še več in ne misli, da je tole vse samo nakladanje, ga vabim, da se pridruži moji skupini Odprite Oči: (K.C.)
MERDE-AVE-MERDE
07. 04. 2011 09.59
Jaz tukaj vidim eno veliko napako pri razmišljanju velike večine. Vsi razmišljajo samo o tem, da bi vrgli z oblasti trenutno vlado.. ok, vse lepo in prav in strinjam se s tem, da je to nujno.. ampak kaj pa potem? Kakšne so alternative? SDS? SNS? Kdo? Ne se slepit s tem, da bi kakšna druga stranka od trenutnih vladala bolje.. morda drugače, vsekakor pa ne bolje. Morda bolje za njih, za nas sigurno ne. Začnite se zavedat, da ne obstajajo levi in desni.. rdeči in beli, demokrati ali republikanci.. ampak so vsi isti.. delajo skupaj za cilje, ki jih postavlja svetovna elita.. pač se na 4 ali 8 let menjavajo, ampak v bistvu gredo pa z roko v roki. Zakaj pa mislite, da se s prihodom Obame politika ZDA ni spremenila? Pa so vsi mislili takrat, da zdaj bo pa bistveno bolje.. pa ni.. še slabše je. Zakaj? Ker v ozadju vladajo stalno isti ljudje, politiki so pa samo lutke. Ampak večina tega sploh ne vidi. Pri nas je sedaj enako razmišljanje.. vržimo Pahorja z oblasti, pa bo takoj boljše, ker slabše pač ne more biti. Pa je temu res tako? Naj vas ob tem še opomnim, da mi zelo vztrajno sledimo in lezemo v rit ZDA in EU, ki pa zelo vztrajno lezeta v propad. ZDA je že na robu.. ampak to je vse načrtovano, nič ni naključje.. končni cilj je ena svetovna vlada, zasužnjevanje ljudi preko monetarnega sistema, v sodelovanju z ostalimi. Zrušili bodo dolar kot svetovno valuto.. to se že dogaja.. s tem bo prišlo do popolnega kolapsa ZDA na vseh ravneh, posledično se bo poglobila finančna kriza, ki bo prizadela cel svet, ki se bo znašel na robu finančnega in socialnega propada.. morda vmes še kakšna vojna ali vsaj spopad.. takrat, ko bo vse najhuje, pa bo prišla elita in ponudila rešitev.. ustanovitev ene svetovne banke, ene svetovne valute in posledično ene svetovne vlade in tudi vojske. Vse to se morda ne sliši slabo.. in ob pravilni izvedbi tudi ni to slaba ideja.. ampak elita razmišlja drugače.. s tem bi nas povsem zasužnjili.. državni parlamenti in vlade bi izgubile vso moč odločanja.. poglejte samo EU in ZDA, kjer se to že dogaja(Lizbonska pogodba.. zakaj pa mislite, da niso želeli referenduma o tem?).. držav kot jih poznamo danes ne bo več, postale bodo samo regije, vse države bodo zgubile svojo suverenost. Zasužnjili nas bodo.. vedno več bo kontrole, ker nas že sedaj želijo kontrolirat na vseh ravneh, ampak tega bo vedno več.. pomislite na nacistično Nemčijo.. gestapo, stasi, koncentracijska taborišča za upornike sistema. Pa ne mislit, da to ni možno.. še kako je možno.. v ZDA že obstajajo Fema Camps.. raziščite malo.. uradno so to sicer družinski centri za žrtve morebitnih naravnih katastrof, ampak zakaj so potem tako zelo zaščitene? Električne ograje naokrog.. stražarji.. ampak ne mi verjet na slepo.. raziščite sami.. veliko je informacij na internetu.. potrebujete samo čas in voljo. Ampak lažje je pač vse zanikat in takšne, ki te informacije širimo imeti za čudake. Pa ne verjet v razne floskule, da nas je na svetu preveč in da ni dovolj hrane in pitne vode. To so pravljice. Zemlja ima več kot dovolj obdelovalnih površin, da bi nahranili prav vse ljudi tega sveta. Ampak zakaj se teh površin ne koristi? Pitna voda.. obstaja tehnologija za desolinizacijo morske vode, a elito to ne zanima.. zakaj? Zakaj nafta in jedrska energija, ko pa obstajajo alternativni viri, ki so čisti? Nikola Tesla je že pred 100 leti razvil tehnologijo za brezžičen prenos električne energije, pa jo še vedno ne uporabljamo.. zakaj? Pa zadeva dokazano deluje. Pa še in še bi tukaj lahko našteval. Zakaj nas zastrupljajo s farmacijo in želijo prepovedat naravna zdravila in zelišča, ko pa so ta dokazano bolj učinkovita? Zakaj 10% najbogatejših ljudi tega sveta poseduje več kot 90% denarja tega sveta? Zakaj sploh potreba po denarju? Da nas zasužnjijo.. da nas držijo pod kontrolo. Človek mora delat 8, 10, 12 ur na dan, da lahko preživi.. drugače si luftar, zguba, ničvreden. Enako je z izobrazbo, ki je prav tako ena velika farsa, saj 80% stvari, ki nas učijo bodisi sploh ne potreb
Tonček Balonček
07. 04. 2011 09.40
-2
Janša se obnaša kot en kverulant v kakšnem zakotnem bifeju! Vse je zanič, grozno itd., on bi pa popolnoma drugače napravil in imeli bi se lepo! To je že smešno!