Slovenija

'Janša naj vrne poslanski mandat'

Ljubljana, 24. 02. 2011 12.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V SDS zanikajo, da je Janševa vlada vedela za sporazum o arhivih, kar trdi poslanec Zares Franco Juri. Medtem v Mladem forumu SD ugotavljajo, da v Sloveniji 'ni prostora za manipulativne in neodgovorne politike, kot je Janez Janša'.

Nisem odtujil del gradiva niti nisem vpogledal vanj. Pričakujem opravičilo, pravi Borut Pahor. Vendar v SDS trdijo, da je glede arhivov do opravičila upravičena slovenska javnost, ne pa predsednik vlade.
Nisem odtujil del gradiva niti nisem vpogledal vanj. Pričakujem opravičilo, pravi Borut Pahor. Vendar v SDS trdijo, da je glede arhivov do opravičila upravičena slovenska javnost, ne pa predsednik vlade. FOTO: Miro Majcen

V SDS so se odzvali na trditve poslanca Zares Franca Jurija, da poročilo delovne komisije nekdanjega pravosodnega ministra Lovra Šturma postavlja na laž predsednika SDS Janeza Janšo, da njegova vlada ni vedela za sporazumom o delni zaprtosti arhiva.

Sporazum ni omenjen v poročilu delovne skupine, ki ga je obravnavala vlada, trdijo v SDS. "Sporazum, ki ga je podpisal nekdanji direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sove) Andrej Rupnik, ni omenjen v poročilu vladne delovne skupine, ki ga je obravnavala vlada, temveč je omenjeno poročilo Arhiva RS, katere vsebine ne moremo komentirati, ker z njim ne razpolagamo," so zapisali v stranki. Ob tem zatrjujejo, da noben sklep vlade, ki je delovala med letoma 2004 in 2008, ni odpravljal določb zakona o arhivih glede dostopnosti arhivskega gradiva.

V Mladem forumu smo mnenja, da v odgovorni politiki, ki želi voditi državo, ne sme biti prostora za manipulativne in neodgovorne politike, kot je Janez Janša.

/.../Zaradi dejanj ponarejanja dokumentov in večkratnega laganja ter neupravičenega blatenja institucij države, pozivamo Janeza Janšo, da vrne svoj poslanski mandat. S tem bo sledil nasvetu, ki ga je pred časom njegova stranka in njeni predstavniki dala Gregorju Golobiču, ko so ga mediji ulovili na laži. Mladi forum SD

V prvem vmesnem poročilu delovne skupine je dopuščena možnost, da ima Sova v lasti gradivo, ki ni arhivsko, torej ima status tekoče baze Sove, vse ostalo se preda arhivu, pišejo v stranki. Vendar pa ta predlog ni v ničemer odpravljal določb zakona o arhivih, so zapisali. Ob tem so kot temeljni problem označili Sovo. "Ta je v zadnjih dneh modro tiho, medtem ko se polemika odvija predvsem na relaciji SDS – Arhiv RS. Sova je 16 let ovirala in zavirala predajo arhivov ter očitno v določeni meri uspela preslepiti tudi vlado v mandatu 2004–2008," so zapisali. Iz ostalih poročil, ki jih je sprejela vlada, je po njihovem mnenju očitno, da Sova ni urejena in demokratično nadzirana služba.

Zares pa je nato danes znova opozoril, da navedbe SDS niso resnične in da gre za sprenevedanje Janeza Janše in vnovičen poskus zavajanja slovenske javnosti.

SDS: Nekdanji oblastniki naj sami povedo, kdo je uničeval arhive

V SDS tudi pozivajo, naj nekdanji oblastniki sami povedo, kdo je odgovoren za uničevanje arhivov, so v odzivu na sredino javno pismo Mirana Potrča Janezu Janši zapisali v SDS. Navajajo, da je bil Potrč eden izmed najpomembnejših političnih funkcionarjev nekdanjega režima v času, ko je bilo uničenih več kot 95 odstotkov arhivov.

Ponarejanje listin je kaznivo dejanje in bi ga moralo tožilstvo preganjati po uradni dolžnosti, je dejal pravni strokovnjak Lojze Ude glede domnevnega sestavljanja dokumentov, ki jih je stranka SDS pred dvema tednoma objavila na svoji spletni strani.
Ponarejanje listin je kaznivo dejanje in bi ga moralo tožilstvo preganjati po uradni dolžnosti, je dejal pravni strokovnjak Lojze Ude glede domnevnega sestavljanja dokumentov, ki jih je stranka SDS pred dvema tednoma objavila na svoji spletni strani. FOTO: Blaž Garbajs

Janša je namreč v torkovih TV Odmevih dejal, da je bil Potrč "eden izmed petih ključnih funkcionarjev v tej državi pred demokratičnimi spremembami in v tistem času se je uničilo 25 odstotkov slovenskega arhivskega gradiva". V sredo je zato na predsednika SDS naslovil javno pismo, v katerem ga je pozval, naj dokaže, da je soodločal ali dajal naloge za uničevanje arhiv.

SDS nadaljuje v svoji maniri. Namesto dokazov stresa nove, lažne obtožbe. Nanje ni vredno odgovarjati. Upamo lahko le, da bo SDS tudi glede teh obtožb kmalu ugotovila, da se je pri svojih trditvah spet zmotila. Zdaj namreč že vemo, koliko so izjave SDS natančne in verodostojne. Poslanec SD Miran Potrč

"Miran Potrč trdi, da nima nič s tem zločinskim dejanjem. In zahteva dokaze, ki so jih sami uničili. Ker so dokaze uničili, naj takratni oblastniki sami povedo, kdo je odgovoren, če odločitve o tem niso sprejeli kolektivno v najvišjem partijskem ali državnem vrhu. Če to ni bilo republiško vodstvo SRS ali predsedstvo ZKS (Potrč je bil član obeh), kdo potem? Milan Kučan, Janez Stanovnik ali odlikovanec predsednika republike Danila Türka Tomaž Ertl?" so še zapisali v SDS.

Poslanec SD Miran Potrč je v vnovičnem odzivu zapisal, da SDS nadaljuje s sprenevedanjem in zamegljevanjem resnice. "V pismu, ki sem ga včeraj naslovil na predsednika SDS Janeza Janšo, sem izrazil pričakovanje, da bo za svoje trditve prikazal dokaze. To se ni zgodilo. Stranka SDS je na svoji spletni strani danes objavila nov zapis, v katerem, v očitni zadregi stranke in njihovega predsednika ob javno dokazanem ponarejanju arhivskega gradiva za doseganje diskreditacij njihovih nasprotnikov, nadaljuje že znano zgodbo sprenevedanja in zamegljevanja resnice."

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (357)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferrarista
26. 02. 2011 19.50
aha, komu se bo pa pahor opravičil za rokovanje z morilcem v libiji, pa kje so sedaj vse tiste miljarde za sct ?????????????????????????
batom@pinkponk.com
25. 02. 2011 14.34
pop, ne dela ti glasuvanje (plusi in minusi) ...
CtrlDelete
25. 02. 2011 14.31
kozarnik --- enim ni pomoči, še vedno so v vojni....
CtrlDelete
25. 02. 2011 14.31
kozarnik --- enim ni pomoči, še vedno so v vojni....
komarec
25. 02. 2011 12.36
kozarnik 25.02.2011, 11:55 0 bukefal 24.02.2011, 21:52 1 Kot pristaš Pomladnikov, ki so zaslužni za samostojno Slovenijo..................... Moram te popraviti, nikoli se ne bom strinjal s tezo, da so samo pomladniki zaslužni za samostojno Slovenijo. Da smo danes samostojni je zaslužen slovenski narod, ki se je s plebiscitom tako odločil. V vojni za Slovenijo pa smo sodelovali tudi taki, ki se ne strinjamo s politiko JJ in SDS. Ali smo mogoče tisti ki se z JJ ne strinjamo mogoče proti državni elementi?
nesposobnež
25. 02. 2011 12.01
Mislim, da so v ZARESU res zadnji, ki lahko govorijo o tem, kdo naj vrne mandat in kdo ne... ne pozabite da Golubuč nikol ne laže...
komarec
25. 02. 2011 11.55
bukefal 24.02.2011, 21:52 1 Kot pristaš Pomladnikov, ki so zaslužni za samostojno Slovenijo in stalni volivec SDS-a, sem mnenja, da si je ta stranka z obtoževanjem Turka naredila veliko škodo. Žal mi je, da je do tega prišlo, čeprav je evidentno, da je Turk glede vedenja o velikovškem atentatu lagal!!! No, pošteno¸in demokratično razmišljanje. To cenim.
Janez 1.
25. 02. 2011 11.21
NE pozabite Prihodnost je N O V A S L O V E N I A in Peterle
Vance
25. 02. 2011 11.05
In mi plačujemo mastno te poslance,da se medsebojno obtožujejo,krojijo sebi v prid zaupne dokumente in brijejo iz nas norce? In ti isti poslanci,politiki,so akterji še pri raznih kriminalnih državnih poslih,omogočili in omogočajo bogatstvo sebi in tisti peščici izbrancev, ki krojijo in bodo krojili politiko naslednja desetletja.Zato jih ne zanima gospodarska kriza,dnevna odpuščanja, zanima jih samo njihova osebna pozicija v tej,že tako izropani državi.
askko
25. 02. 2011 10.50
ja pa če maš saj mau pameti vidš da je Janša navaden lopov ki non-stop prireja vse kar je možno,fak kaj ste ljudje ene ovce
24Ppkur
25. 02. 2011 10.15
Karli54, govorite neumnosti! Naj obstoječa oblast (in tudi vi) najprej razčisti s svojo preteklostjo (in sedanjostjo), odstopi naj večina vladajoče garniture, ki še danes sedi na temeljih totalitarnega režima,... potem pa trobezljajte o "maslu na glavi" kogarkoli.
flamengo
25. 02. 2011 10.13
Sploh pa tovariš pot'č, kdaj boste pa končno dokazali janševo vpletenost v podkupnine pri patrii? Dvojna merila imate, tovariš pot'č!
flamengo
25. 02. 2011 10.11
Neskončne obtožbe na Janšin račun so prav smešne.
AlenkaNN
25. 02. 2011 09.54
Karli5425.02.2011, 09:05Svoj glas ste že oddali0 točno tako, kot si napisal - veliko škodo dela svoji stranki!..upam, da bo še kdo spregovoril o kakšnih zadevah iz obdobja '93-'94 (obstaja še ena močna zadeva), da končno pride čas, da prepusti mesto komu drugemu v svoji stranki - samo ne grimsiju ((((
flamengo
25. 02. 2011 09.53
Janša je zakon, podpiramo te. Jurite izgnati iz Slovenije.
CSI-Morost
25. 02. 2011 09.49
Ko smo se tolkli na Soški fronti smo počakali, da so bizgeci čez reko pokurili strelivo, potem smo "ruknili" vsak flašo ruma in udri po bandi. Ja na koncu so pa Švabi izvedli Blizkrig.....
AlenkaNN
25. 02. 2011 09.44
Zakaj pa danes blokirate ocenjevanje komentarjev????...samo tistih nekaj, ki podpirajo janšizem, je mogoče oceniti, pa še to samo POZITIVNO.haloooo...dokaz, da ima on lovke povsod - pa da vidim, če boš tudi to zbisal?
Levji
25. 02. 2011 09.05
Vsak pošten politik, ki ima toliko masla naglavi, bi prekinil z svojo politično dejavnostjo in iven političnega življenja dokazoval, da so stvari neresnične. Se ve katero mesto je to. V tem primeru, pa je jasno, da ima veliko pokvarjenih dejanj za sabo, zato vidi v političnem udejstvovanju edino rešitev. Ne zaveda se, da je z svojimi bolanimi okužil že celo Slovenijo. Najslabše kar dela, pa dela svoji stranki, da ne more delovati kot opozicijska stranka, ampak se ukvarja samo z njegovimi bolanimi idejami in pokvarjenimi izpadi.
Janez 1.
25. 02. 2011 08.29
Peterleta Bi rabili Pa Zmaga Jelinčič na vrhu oblasti
Janez 1.
25. 02. 2011 08.25
LAC Dobro si rekel Sedaj bi morala priti na oblast Nova Slovenija 100%