Slovenija

SDS: Zalarjeva zahteva je nezakonita

Ljubljana, 05. 09. 2009 11.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V največji opozicijski stranki so prepričani, da Zalarjeva zahteva po izrednem pravosodnem nadzoru nad ljubljanskim okrožnim državnim tožilstvom pomeni politični pritisk na sodno odločanje.

V SDS so prepričani, da je zahteva pravosodnega ministra Aleša Zalarja za izredni nadzor nad Okrožnim državnim tožilstvom v Ljubljani pravno nedopustna in nezakonita. Na svoji spletni strani so zapisali, da je Zalar s tem, ko je odredil izredni pravosodni nadzor, podlegel političnim pritiskom: "Čeprav je v pisnem odgovoru poslanki politične stranke Zares Cveti Zalokar Oražem obljubil, da bo na njeno zahtevo izvedel pravosodni nadzor nad delom Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani (gre za konkretno in odprto pravosodno zadevo, namreč za odločanje o zahtevi za preiskavo proti finskemu novinarju Berglundu), poskuša minister Zalar pred javnostjo to prikriti."

Minister Zalar
Minister Zalar FOTO: Dare Čekeliš

V največji opozicijski stranki menijo, da Zalar neprepričljivo zatrjuje, da želi opraviti pravosodni nadzor nad drugimi zadevami. "Nesprejemljiva je tudi njegova primerjava z izrednim nadzorom, ki ga je leta 2007 odredil takratni pravosodni minister Lovro Šturm nad Okrožnim državnim tožilstvom v Kopru," poudarjajo v SDS in pojasnjujejo, da je tedaj šlo za nadzor nad nepopolnim vnašanjem evidenc kadrovske službe. "Nadzor, ki ni imel nobene zveze z vsebino tožilskega dela, je bil opravljen in končan v nekaj urah," zatrjujejo.

Zalarjeva zahteva za izredni pravosodni nadzor pa za SDS ni nesprejemljiva le zato, "ker se nanaša na konkreten primer v postopku na državnem tožilstvu, ki je odprt in v fazi odločanja, ampak tudi zato, ker je zahteva za preiskavo že v pristojnosti sodišča". Kot trdijo v omenjeni stranki, ministrova zahteva pomeni politični pritisk na sodno odločanje, "sodišču sporoča neprikrito zahtevo dnevne politike po zavrnitvi zahteve za preiskavo in po ustavitvi postopka pred sodiščem".

Zato je tako ravnanje pravosodnega ministra treba zavrniti kot neskladno s pravno civilizacijskimi dosežki demokratične pravne države in kot nezakonito, še piše na spletni strani največje opozicijske stranke.

Kot je znano, je minister Zalar v četrtek med drugim dejal, da so izredni pravosodni nadzor nad delom Okrožnega državnega tožilstva na ministrstvu uvedli zato, ker iz odgovorov generalne državne tožilke Barbare Brezigar na poslansko vprašanje Cvetke Zalokar Oražem glede kazenskega pregona tožilstva zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda "izhaja domneva možnih hujših nepravilnosti pri opravljanju zadev državnotožilske uprave na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani".

Barbara Brezigar
Barbara Brezigar FOTO: Dare Čekeliš

Z urada generalne državne tožilke so v petek sporočili, da so "ponavljajoče se navedbe" ministra za pravosodje Aleša Zalarja v zadnjih dneh, da državno tožilstvo spada v izvršilno vejo oblasti, "za pravno in demokratično državo skrb zbujajoče, ker so v nasprotju z našo ureditvijo in tudi z evropskimi standardi pravne države".

Ministrstvo za pravosodje pa je v petek v odzivu na trditve urada generalne državne tožilke zatrdilo, da omejitve pristojnosti pravosodnega ministrstva oziroma vlade v razmerju do državnega tožilstva ne vplivajo na pristojnosti ministrstva "glede izvajanja pravosodnega nadzora nad opravljanjem zadev državnotožilske uprave pri Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani v konkretnem primeru".

Vodja ljubljanskega okrožnega tožilstva Tamara Gregorčič, ki je v četrtek nadzorni skupini zavrnila izvajanje nadzora, pa je v petek sporočila, da se je za zavrnitev začetka izvajanja pravosodnega nadzora odločila na podlagi 5. odstavka 66.c člena zakona o državnem tožilstvu. Omenjeni člen namreč določa, da lahko državni tožilec ali vodja državnega tožilstva zavrne izvajanje pravosodnega nadzora, če meni, da gre za nedovoljen poseg v samostojnost državnega tožilca.

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SherlockH
06. 09. 2009 17.15
Ubogi na umu se zopet oglaša, še en dan v recepciji pa ga je treba nekako zabiti, heh.
SDS-MAFIJA
06. 09. 2009 16.00
moji posti so dokaz,da nismo vsi pokleknili pred JJ in da nam SDS-prpoaganda ni sprala možganov...spominjamo se jih le po dragi hrani,bencinu,storitev in stalnih samoaferah....
zahod.west
06. 09. 2009 15.55
SDS-mafija si prava kulturna sramota.....
slofbi
06. 09. 2009 15.45
SDS-MAFIJA jaz pa mislim da so tvoji posti dokaz, da si ti rahlo prizadet
slofbi
06. 09. 2009 15.44
SDS-MAFIJA pod Janšo sem imel minus na bančnem računu... si boš pa moral službo poiskati!
SDS-MAFIJA
06. 09. 2009 15.01
pod Janšo sem imel minus na bančnem računu...
SDS-MAFIJA
06. 09. 2009 15.00
minusi so dokaz,da resnica še živi in to SDS-drobovino zelo prizadane.....
slofbi
06. 09. 2009 14.51
SDS-MAFIJA minusi se ti nabirajo, v Murgljah ne bodo zadovoljni!
SDS-MAFIJA
06. 09. 2009 11.00
nezakonite so tudi zabave,ki jih prireja g.Senica na katerih je redni gost minister Zalar,ki preko svoje strankarske voditeljice organizira tudi varovanje iz zraka,seveda na naše stroške...naj gredo na Triglav,če so đeki...
SDS-MAFIJA
06. 09. 2009 10.34
vse so lepo splanirali in lepo zaslužili,le niso računali,da jih bo narod 21.9.2008 zrušil z oblasti...SVOBODA NARODU...
bnam 2707
06. 09. 2009 10.27
Nekateri tukaj v Sloveniji odkrivajo vodo,zunaj pa vse veje oblasti delujejo in natanko se ve kdo je za kaj odgovoren.,vse od vrha navzdol. Če politična nomenklatura ni sposobna vladati in obvladovati evropskih demokratičnih norm,naj preprosto odide. Najbolje pa bi bilo,da kar prepišemo zakonodajo naprimer iz nemške zakonodaje,da ne bo odkrivanja vode.
Leandra
06. 09. 2009 09.21
Rdeči polži so se tako vse zmenili na partijskem setanju... Tajno društvo PGC..ali centzralni komite z svojimi člani Celjska Čičolina Tajkun in puder ter Zalaz in ostali.. No tudi Črni polži so imeli tajne sestanke na raznih Ku Klux Jlan Cerkvenih veselicah... Pravna država je Stalin ali Kozamurnik iz Vatikana če veliki Amer ne reče drugače..??
SDS-MAFIJA
06. 09. 2009 09.09
Janša naj toži Finsko državo,ki se mu je na njegove in Ruplove pritožbe smejala v brk in mu odgovorila,da v pravih demokratičnih državah vlada ne more posegati v delo novinarjev.....
Tonček Balonček
06. 09. 2009 09.03
"minister nima nobene pravice zahtevat in gledat kako delajo določeni uslužbenci--zato so pristojne službe" - ja seveda, minister odredi nadzor, izvajajo ga pa drugi, za to usposobljeni in imenovani., kot v zdravstvu, prometu, SOVi ali pač kjerkoli, apri ans potemtakem obstajao tudi ljudje, katerih delo je prepovedano nadzorovati, saj menda Brezgarjeva ni japonska cesarica!
Tonček Balonček
06. 09. 2009 09.00
SDSS-mafija, ona s eje z Njavrom po telefonu pogovarjala le zato, da bi lažje prišla do izvirnih podatkov o tej izmišljeni aferi patria. Vsem nam je bilo že takoj jasno, da gre za komunistični predvolilni konstrukt, ki so mu nasedli le lastniki Patrije (zamenjali so vodstvo), novinarji ter finski preiskovalci ter tožilci. Brezigarjeva ni tako naivna in pokvarjena, da bi sodelovala v tem podlem projektu, ki spominja na dahavske procese in cestno afero! Posel je transparenten in pošten! Sploh ne razumem, kaj je vzrok nekemu sodelovanju s Finci, na kakšnem predmetu sodelujejo, v čem je problem?
SDS-MAFIJA
06. 09. 2009 07.26
v normalni državi glavna tožilka ne more kandidirati na predsedniških volitvah s podporo katere od strank,tako kot je tale Brezigarjeva zastopala SDS,še manj pa lahko telefonsko kontaktira z osumljenci za veliko kaznjivo dejanje,čisto butalska pa je,da preganja človeka,ki je razkril SDS-mafijo in ne tiste,ki so olajšali državno blagajno za 278 mio€(oklepniki brez motorja in koles)
Buena Vita
06. 09. 2009 03.20
minister nima nobene pravice zahtevat in gledat kako delajo določeni uslužbenci--zato so pristojne službe takoj se naj zmiga in pristojnim službam omogoči delo,ne pa da delo zavira BERGLUND BO POVEDAL RESNICO KO BO DOBIL VEČJI ZNESEK KOT GA JE DOBIL OD CVILKOTA ZATO PA FURAJO OROŽJE OKROG Z VSO NAGLICO DA BI POKASIRALI KAR SE DA,HA,HA HA IN PORAVNALI RAČUNE
Foen
05. 09. 2009 22.53
Brezigar = SDS = JJ
milan777@mail386.com
05. 09. 2009 22.44
Tisti ,ki so si naročili plačljivega Finskega novinarja ,da je natrosil kup laži in umaže ime določenim politikom se sedaj bojijo ,da bi Finec koga (naročnika)zatožil. Zato sedaj frontalni napad na Brezigarjevo s vsemi psi,da odstopi od pregona .
bron
05. 09. 2009 21.43