Slovenija

SDS znova s predlogom za 13 pokrajin

Ljubljana, 11. 12. 2009 17.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

SDS je v parlamentarni postopek vložila predlog, po katerem bi v Sloveniji vendarle imeli 13 pokrajin, MOL pa poseben status. V SD pa to potezo označujejo kot ''ponoven poskus neuspelega političnega manevra''.

Tanko pravi, da koalicija doslej glede pokrajin ni predlagala še ničesar.
Tanko pravi, da koalicija doslej glede pokrajin ni predlagala še ničesar. FOTO: SDS
Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vložila paket pokrajinske zakonodaje, v katerem predlaga 13 pokrajin in poseben status Mestne občine Ljubljana, je na novinarski konferenci povedal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

Kot je pojasnil, so se za to odločili, ker vlada še vedno ni predložila svojega kompleta pokrajinske zakonodaje.
Pokrajinska zakonodaja je po njegovo zapisana v normativnem programu vlade, v četrtek, torej 10. decembra, bi moral biti po programu ta paket sprejet na vladi. "Vendar se to ni zgodilo," je izpostavil Tanko. Doslej koalicija po njegovih besedah ni predlagala še ničesar, minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš pa je v sredo začel šele posvete o tem, kako naj bi pokrajinska zakonodaja izgledala.

Predlog pokrajinske zakonodaje SDS je v veliki meri povzet po tistem, ki ga je pripravila prejšnja vlada, z nekaterimi spremembami, predvsem kar zadeva volitve predsednika pokrajine. Kot je še dejal Tanko, so si v DZ v veliki večini, razen SNS, skoraj enotni, da so pokrajine potrebne, dilema pa nastane pri vprašanju, kakšne pokrajine in kako jih oblikovati.

Minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš je sicer v sredo začel posvetovanja s poslanskimi skupinami o osnutku pokrajinske zakonodaje. Gjerkeš je v začetku novembra, ko se je nazadnje sestal strateški svet za decentralizacijo in regionalizacijo, povedal, da stroka zagovarja velike pokrajine, torej od tri do osem.

Očitki SDS, da vlada nima razdelanega koncepta pokrajinske zakonodaje, ne držijo, menijo v Službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR). Naglašajo tudi potrebo po močnih pokrajinah, ki naj jih bo glede na mnenje stroke od tri do osem. V SVLR poudarjajo potrebo po širokem političnem konsenzu za sprejem pokrajinske zakonodaje. Kot pravijo, je vlada namreč že pripravila osnutek pokrajinske zakonodaje. O njem se trenutno odvija posvetovanje s strankami koalicije, sledilo pa ji bo posvetovanje z opozicijo, župani in ostalo javnostjo.

Obenem je napovedal začetek usklajevanj, saj je - potem ko je stroka povedala svoje - zdaj čas za politične odločitve. Cilj je še vedno izvedba prvih volitev organov pokrajin skupaj z lokalnimi volitvami v letu 2010, je minister zatrdil še pred mesecem dni.

Slovenija mora imeti pet zgodovinskih pokrajin

Predsednik SNS Zmago Jelinčič vztraja, da mora Slovenija dobiti pet zgodovinskih pokrajin, in sicer Primorsko, Koroško, Štajersko, Kranjsko in Slovensko krajino, vse ostalo pa je "uničevanje slovenskega nacionalnega interesa" in narodne biti. Zato po njegovo ni bistveno, ali bi število pokrajin povečali na šest ali 13, pač pa je bistveno, da se na ta način črtajo zgodovinske pokrajine.

Jelinčič je ob tem glede predloga paketa pokrajinske zakonodaje, ki ga je vložila SDS, in načrtov vladajoče koalicije glede regionalizacije dejal še, da "ni rečeno, da nimajo tako pri SDS kot pri SD naloge od nekih tujih gospodarjev, da to naredijo". Glede stroke, ki po besedah Gjerkeša zagovarja tri do osem pokrajin, pa je Jelinčič ocenil, da imajo ti strokovnjaki malo znanja, predvsem pa nobenega znanja iz zgodovine in evropskega prava.

Na Gjerkeša in njegovo ministrstvo s strani opozicije letijo očitki glede pokrajin.
Na Gjerkeša in njegovo ministrstvo s strani opozicije letijo očitki glede pokrajin. FOTO: Dare Čekeliš

Žagar: Poteza je logična

Nekdanjemu ministru za lokalno samoupravo Ivanu Žagarju (SLS) pa se "poteza SDS zdi logična, potem ko z vladne strani praktično ni nekega odziva in tudi ne poznamo rešitev, ki jih pripravlja vlada". Poudaril je, da je bila pokrajinska zakonodaja skoraj do konca pripravljena pod mandatom prejšnje vlade, ne more pa komentirati predloga vloženega paketa pokrajinske zakonodaje SDS, ker ga ni videl.

Menil je še, da bi moral predsednik vlade Borut Pahor sklicati predstavnike vseh političnih strank, tudi opozicije, da se dogovorijo o pokrajinski zakonodaji, saj je sprejetje zakonodaje pogojeno s sprejetjem zakona o ustanovitvi pokrajin, za kar potrebuje dvetretjinsko večino v parlamentu. Pokrajin ni mogoče ustanoviti brez političnega konsenza na najširši možni ravni, je zatrdil Žagar.

Koalicijske stranke pričakovano kritične

Po Kontičevih besedah pa gre za ponoven politični manever.
Po Kontičevih besedah pa gre za ponoven politični manever. FOTO: 24ur.com

Tudi vodjo poslanske skupine SD Bojana Kontiča ne preseneča, da so v SDS vložili paket pokrajinske zakonodaje. Vendar pa, za razliko od Žagarja, Kontič predlog ocenjuje kot "ponoven poskus neuspelega političnega manevra". V SDS si želijo zgolj "po desni" prehiteti predlog ministra Gjerkeša, saj so predlogi, ki jih ta pripravlja, v zaključni fazi, meni Kontič.

Kot je poudaril Kontič, v poslanski skupini SD obžalujejo, da predlagatelji "ne dojamejo cilja pokrajinske zakonodaje, ki ne sme postati vprašanje prestiža". Projekt pokrajin ima namreč za Slovenijo in njen razvoj ključni pomen, dodaja Kontič.

Kritični so tudi v Zares. Predlog SDS za poslanca Zaresa Vilija Trofenika ne predstavlja nič inovativnega. Opozarja pa, da so se državljani do teh zakonskih rešitev že negativno opredelili na referendumu. Sam predlog 13 pokrajin je za Trofenika nesprejemljiv in ga vidi kot "korak stran od regionalizacije".

Trofenik, sicer predsednik odbora DZ za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, je spomnil, da gre za običajno prakso SDS, "da vlagajo stare zakone iz svoje zaloge ali v smislu nekih populističnih učinkov". Potezo SDS razume kot nepremišljeno nagajanje, ki kaže, da v poslanski skupini niso iskreno zainteresirani za kakovostno regionalizacijo Slovenije. Po Trofenikovo bi bilo namreč pričakovati, da se bodo v SDS opredelili do vladnega predloga pokrajinske zakonodaje.

Podobno razmišlja tudi vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic, ki meni, da je cilj SDS politizacija problema in njegovo zavlačevanje. Ob tem ocenjuje, da predlog o 13 pokrajinah ne prinaša nič novega. Poslanci LDS so se danes sestali z ministrom Gjerkešem in predlog šestih pokrajin označili kot dobro osnovo.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slo Hokej
17. 02. 2010 18.17
Vsaka hišna številka svoja pokrajina .......... hehehee
am_staff
17. 02. 2010 18.08
POČAKAJTE NA LOKALNE VOLITVE, DA BOSTE VIDELI, KOLIKO POSLANCEV/ŽUPANOV NE BO IZVOLJENIH ZA ŽUPANE. TO BO PRAVO ŠTEVILO POKRAJIN
mac4_m
13. 12. 2009 14.31
gorenjska, koroška, štajerska, dolenjska, primorska, notranjska. Če komu drago še prekmurje in bela krajina.. Osnovno znanje zemljepisa, racionalnost in smiselnost... Ne pa interesi posameznih politikov in tajkunov...
Buena Vita
12. 12. 2009 04.59
ČE POGLEDAMO V ZGODOVINO SO POKRAJINE BILE-ŠE VEČ JIH JE BILO KOT TRINAJST ČE BI MENE VPRAŠALI,,,,,,,,,,,,,,'??MENI SE TAKO DOPADEJO TISTE DALEČ V ZGODOVINO ..LETA 1335-KRANJSKA KOROŠKA 1363=TIROLSKA,ŠTAJERSKA OD TAKRAT TA IMENA NISO VEČ IZGINJALA NA ZEMLJEVIDU,NA DUNAJSKEM DVORU SO PA TE DEŽELICE ZEDINILI V SLOVENIJO TOOOOOOOOOOOOOOOOOLLLIIIIKKKKOOOOOOOO... JE LEPIH STVARI NAPISANIH,,TOLIKO SO TE DEŽELICE KOSALI,TOLIKO SO LJUDJE PRETRPELI,IN VEDNO ZNOVA SO SE POBRALI,ŠE DANES SO ENAKO ZAPISANI,
unja1m
11. 12. 2009 21.16
ne 13 ,najmanj 130...
AlternativeFacts
11. 12. 2009 20.44
Sploh nevem kaj se sprenevedajo.Enostavno naj občine prekvalificirajo v pokrajine pa bo najbolje.Na spet solzica sreče!!!!
revolver
11. 12. 2009 18.56
To bi se moralo urediti že pred 20leti.. Decentralizacija do neke mere je nujna, če pa že res ni pa naj se gradijo avtoceste in poštima vlak. To je pomoje ključ, da se uravnovesi razvoj Slovenije, kajti nismo vsi v LJ in ne mejimo vsi na Italijo in Avstrijo!
nakovalo
11. 12. 2009 18.48
Bravo SDS, zopet kažete svoj pravi obraz . Večni nergači , polni sami sebe , ki niti pred svoj nos ne vidijo ,kaj da bi šele do sosedovega plota . Če ni po vaše , zaganjate vik in krik ,da se trese vsa vesolna Butalska in Šenflerjanska fara . Žal ,pa zmiraj pozabljate ,da ko imate sami priliko kaj pametno urediti ali nabolje spremeniti , je od vas bore malo - skoraj nič .
jacfive
11. 12. 2009 18.32
Braveheart: izredno inteligenten komentar na dano tematiko...
dimci
11. 12. 2009 18.32
Kaj se jezite? Tudi parcela na kateri stoji moja hiša bo končno pokrajina!!
pijanec22
11. 12. 2009 18.30
To je več pokrajin kot Avstrija in samo 10 pokrajin manj kot Francija. Pa je Francija raztepena čez pol Evrope.
Braveheart
11. 12. 2009 17.57
Levaki rušijo vse pred sabo.