Slovenija

Se bo uresničila 20 let stara želja postojnskih gasilcev in reševalcev? Gradili bodo nov gasilsko-reševalni center

Postojna, 13. 08. 2016 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Postojni bodo gradili nov gasilsko-reševalni center. Na razpis so prejeli devet ponudb, zdaj bo treba izbrati. Z izgradnjo centra, ki se bo raztezal na 3200 kvadratnih metrih, bo uresničena že 20 let stara želja gasilcev in ostalih reševalcev.

Žled na Postojnskem - 8
Žled na Postojnskem - 8 FOTO: Reuters

V občini Postojna se bo predvidoma jeseni začela gradnja novega gasilsko-reševalnega centra. Kot so pojasnili na postojnski občini, so na razpis za gradnjo prejeli devet ponudb. Javno odpiranje ponudb je potekalo v četrtek, kot najugodnejšo pa so ocenili ponudbo novogoriškega podjetja CPG.

Postopek izbire sicer še ni končan, saj bodo sedaj vse ponudbe preverili in razvrstili. Šele ko bodo končani vsi ti postopki, bo izdan sklep o izbiri.

20 let stara želja

Želja, da bi gasilci in službe za zaščito in reševanje v Postojni dobili nov objekt, je stara že več kot 20 let. Obstoječi prostori so namreč neustrezni, med drugim so glede na potrebe premajhni.

Ker so prostori skoraj v samem središču mesta, pa se podaljša tudi odzivni čas ob intervencijah. Ne nazadnje se je treba zavedati, da gre za varnostno precej ogroženo območje, saj postojnski gasilci posredujejo tudi ob nesrečah na precejšnjem delu primorske avtoceste, pravijo na občini.

Povsem nov objekt naj bi zdaj postavili na območju ob vhodu v mesto, tik ob bolnišnici za ženske bolezni oz. ob zdravstvenem domu, kjer je sedaj zasebna reševalna postaja. Računajo, da bodo dela stekla letošnjo jesen in da bodo končana konec naslednjega leta oz. najpozneje spomladi 2018.

Gasilci
Gasilci FOTO: Jani Dolinšek

Razpisana vrednost z DDV je bila nekaj nad 3,9 milijona evrov, brez DDV pa 3,2 milijona. Ponujena vrednost CPG je dobrih 3,1 milijona evrov oz. 2,55 milijona brez DDV. Večino sredstev bodo zagotovili iz občinskega proračuna, del pa naj bi prispevalo Ministrstvo za obrambo, s katerim sicer že sedaj sodelujejo, ko gre za požarno zaščito vojaškega vadbišča na Počku.

V novem gasilsko-reševalnem centru, ki se bo raztezal na 3200 kvadratnih metrih, bodo ustrezne prostore dobili gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Postojna, Gasilska zveza Postojna, reševalna in patronažna služba Zdravstvenega doma Postojna, reševalna postaja Meditrans, Civilna zaščita Občine Postojna ter jamarski in gorski reševalci.

V pritličju bodo večinoma garaže za gasilska vozila, v nadstropju pa garaže za reševalna vozila ter pomožni in pisarniški prostori. Na lokaciji med novim centrom, porodnišnico in zdravstvenim domom bo predvidoma urejen tudi helidrom, ki bo služil vsem trem ustanovam.

Trenutno postojnsko prostovoljno gasilsko društvo, ki ima več kot 120 članov, letno opravi do 250 intervencij, od tega tretjino na avtocesti.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ssecnik
14. 08. 2016 20.57
+1
Zakaj je na sliki vojska ??
Heretik1
13. 08. 2016 11.20
+2
Vojsko je treba ukinit, izstopit iz nata, denar pa namenit gasilcem! Od gasilcev je korist, od vojske pa niti malo!
ggggy
13. 08. 2016 11.43
+12
dnar je treba pobrat drugje, na kakih fakultetah in javnih upravah, verjamem da so tudi vojaki gasilci, 30 000 nas je prostovoljnih gasilcev in vsi delamo zastonj in tako bo ostalo, nimamo plačanih nobenih dodatkov za pripravljenost, pa čeprav tvegamo svoje življenje, še preden pridemo do gasilskega doma.
METKA102
13. 08. 2016 09.30
+9
Prav, da se zgradi in da se gasilci in reševalci že končno plačajo kot je treba. Kot vidite iz dogodkov, jih vsak dan bolj potrebujemo. Bojimo je teroristov, kar je normalno, pa je med nami veliko takih (predvsem mladih, žal), ki bi se jih morali tudi bati, saj nismo več varni ne v avtu ne na kolesu. Vsi prometni predpisi in zakoni, kot da zanje ne veljajo več.
DuhSaSjekirom
13. 08. 2016 09.15
+2
Odlicno. Se jst xadanem euromilijone bo ravni z davkom od mojga dobitka poplacan nov gasilski dom! Noro.
panda80
13. 08. 2016 09.11
+13
Edino pravilno....vsaj to da dobijo