Tujina

Se je Slovenija prenaglila?

Ljubljana/Zagreb, 27. 06. 2008 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaški predsednik Mesić je spremembo plačevanja cestnine v Sloveniji pospremil z izjavo: "Naši prijatelji Slovenci so se z vinjetami prenaglili."

V teh dneh je možno poslušati burne odzive naših sosedov, ki jim gre v nos uvedba slovenskih vinjet. Najglasnejši so Hrvati.

Nekateri Hrvate že opozarjajo, da se zaradi 35 evrov ne splača tvegati.
Nekateri Hrvate že opozarjajo, da se zaradi 35 evrov ne splača tvegati. FOTO: POP TV

"Naši prijatelji Slovenci so se z vinjetami nekoliko prenaglili," je spremembo plačevanja cestnine v Sloveniji pospremil hrvaški predsednik Stipe Mesić. Dejal je, da bi morali v Sloveniji razumeti, da če bo imela Hrvaška več gostov poleti, bo več zaslužila in bo tako imela Slovenija več smučarjev s Hrvaške pozimi.

Uvedbo vinjet za uporabo slovenskih avtocest so na Hrvaškem doživeli kot potencialno oviro za prihod načrtovanega števila turistov, ki z avtomobili iz zahodne in srednje Evrope prihajajo predvsem na jadransko obalo. Javnost obveščajo o alternativnih poteh skozi Slovenijo. Tako je hrvaški minister za turizem skupaj s hrvaškim avtoklubom ugotovil, da na poteh Zagreb—Celje—Dravograd, Zagreb—Macelj—Ptuj—Šentilj, Čakovec—Ljutomer/Murska Sobota—Gornja Radgona, Zagreb—Macelj—Maribor—Šentilj, Reka—Trst in Pulj—Trst vozniki ne potrebujejo vinjet.

V Avstriji najkrajša, desetdnevna, vinjeta stane 7,70 evra. Kratkoročne vinjete imajo tudi Češka, kjer štiridnevna vinjeta stane 10 evrov, Slovaška in Madžarska.

Začeli pa so se oglašati tudi tisti, ki menijo, da je ravnanje ministrstva neodgovorno in neresno. Opozarjajo namreč, da so priporočene poti bolj nevarne, na poti vozniki porabijo več goriva, hkrati pa je možnost, da jih ustavi slovenska policija večja. Dodajajo še, da je slovenska policija izredno stroga in išče vsako možnost, da bi lahko zaslužila na visokih kaznih.

Izpostavljajo, da bodo zaradi izogibanja cestam, na katerih vozniki potrebujejo vinjeto, na lokalnih cestah v turistični sezoni nastajali prometni zamaški, potrošnja goriva se bo povečala, pot do cilja se bo zavlekla...Zato se že pojavljajo priporočila, da je vseeno bolje kupiti vinjeto, kot pa doživeti številne nevšečnosti.

Tudi drugi ne zaostajajo z očitki

Max Stich iz nemškega avtomobilističnega kluba je za ekonomski portal Bloomberg izjavil, da gre za nesorazmerno obremenitev voznikov, ki dosega stopnjo diskriminacije. Zato nemški in avstrijski avtoklubi pritiskajo na Evropsko komisijo, saj smatrajo, da Slovenija 490 milijonom ljudi krši svobodo gibanja.

Tudi ostali evropski avtoklubi na svojih straneh voznikom svetujejo uporabo alternativnih poti, za katere ne potrebujejo vinjete. Naša država naj bi se Evropi najbolj zamerila s tem, ker v svetu, kjer cene goriv vrtoglavo rastejo, ni predvidela vinjet za krajši rok.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (247)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vesela deklica
21. 07. 2008 19.01
resnica je, da celo zagrebčani (itak je Zagreb hrvaška v malem) hvalijo potovanja po naših cestah, odkar smo uvedli vinjete. Po službeni dolžnosti srečujem precej tujcev, se z njimi pogovarjam tako, da lahko iz prve roke povem, da uvedba vinjet, nikogar ne moti. .
alex62
01. 07. 2008 22.40
Svojih "predragih" in krvi ter znoju slovenskih davkoplačevalcev zasluženih avtocest, NISMO gradili za razvoj ustaškega turizma. Alloooo! Že leta 1991 smo se ločili od teh Balkanezov! S podporo izjav "Hrvojev" samo krepimo finančne pozicije naših "levodesnihmušlmašl" politikov z vilami, jahtami in ostalim "kičem" na hrvaški obali! (Samo poglejte si Nerezine!)
vladob
01. 07. 2008 19.36
Na 24ur so pa Zavajajoči podatki !!! Češka ima 10 dnevne( 220 CZK = 9,56 €, mesečne 330 CZK = 14,25 € in letne vinjete 1000 CZK = 43 €) in ne kot piše v tem prispevku " ... imajo tudi Češka, kjer štiridnevna vinjeta stane 10 evrov"
vladob
01. 07. 2008 19.33
Ostale države imajo vinjete za 12M, 1M, 7 dni Odstopajo zgolj: - Švica, samo celolotna vinjeta (velja od 1 novembra do 31.03 - torej 14 mesecev) in stane 40 € - Avstrija - vinjete za 12M, 2M, 10 dni - Madžarska - vinjete za 12M, 1M, 10 dni, 4 dni Cene vinjet za 12M: - Avstrija 73,8 € (1677 km avtocest) - Bolgarija 34,00 € (425 km avtocest) - Ceška 29,63 € (654 km avtocest) - Madžarska 143,08 € (646 km avtocest) - ima pa pestro izbiro vinjet za krajše obdobje, pa še placuje se lahko po GSM-u, kot tudi izjemno urejen sistem nadzora uporabe vinjet - Romunija 28,00 € - Slovaška 33,33 € (346 km) - Švica 40,00 € (1357 km) - Slovenija 55,00 € (569 km)
mirijamca
01. 07. 2008 13.45
avstrija ma vinjete, slovaška, češka, madžarska... zakaj Folk moti, da jo ima tudi Slovenija???????
ansev88
28. 06. 2008 23.25
Kaj se tolk s temi Hrvati ukvarjate. Oni so itak eni bubreki. Raj poglejte izavjo tega Maxa Sticha. Kaj šele njemu ni jasno. Kakšna kršitev svobode gibanja? Mislm nej se pa okol Slovenije vozjo, če jim kej ne paše.
ssf
28. 06. 2008 23.02
Pa samo 10 % jih meni da bo to škodilo Hrvaškemu turizmu :D!
ssf
28. 06. 2008 23.00
Ali lahko samo omenim da se po podatkih Hrvaškega avtokluba 78% Hrvatov strinja z uvedbo slovenskih vinjet, samo odstotek manj pa bo (ali pa jih je že) vinjeto tudi kupilo, 21% pa bo iskalo alternativne poti!
sd_rasica@yahoo.com
28. 06. 2008 21.24
OGAE se strinjam, vinjete so namenjene Slovencem in mi je popolnoma vseeno, kaj si o tem mislijo Hrvati in podobni. Prehodi njihovih slovakov in čehov so aktualni mesec dni, ostalo jih pa tako ali tako ni. Kar se tiče izogibanja avtoceste in vožnje skozi naselja, bo marsikaterega stala veliko dražje kot vinjeta, ker bodo policijsti imeli poostren nadzor, pa še veliko dlje bo trajalo. Hrvatom gre bolj v nos, da bo kar nekaj turistov sedaj prečkalo Slovenijo in se v bistvu izognili njihovi dragi avtocesti, zlasti tisi, ki gredo proti reki in naprej na otoke pa še bencin je cenejši pri nas in to je en od razlogov, da se Hrvati bojijo.
alenkavizintin@yahoo.it
28. 06. 2008 20.47
Saj bo,saj bo.Ko bo Bruselj pritisnil,bo Cetis tiskal 10 dnevno vinjeto.In vsi bodo zadovoljni, razem mene ,ki me bo rahlo sram.
borec01
28. 06. 2008 20.21
ogae vse lepo in prov nimam nič proti vinjetam, sam bi pa res lahko uvedli vsaj 10 dnevne vinjete zaradi turistov, ki prihajajo iz češke, slovaške in nekaterih drugih, ki hodijo k nam enkrat na leto. s tem bojo sam poslabšal odnose s sosedi in nekaterimi drugimi državami evrope. k drugo mi pa ne s takimi butastimi, da to počnejo zaradi nas državljanov, pa kje ti živiš, počnejo da bodo politiki in ostali na visokih položajih več seb v žep dal, da bodo romi prejemal ogromne visoke otroške dodatke, da bodo privatniki in njihovi otroci prejemali štipendije, nas poštene državljane pa ko j... pa mau pazi na jezik k take kot je krasotica nekam pošiljaš ter da tam ostanejo, če ne bi bilo južnjakov, kdo bi pa potem delu fizična dela.
Jožajoža
28. 06. 2008 19.31
KAJ SI LE TI NORMALNI PREBIVALCI STARE EVROPE MISLIJO, KO SE PRIPELJEJO IZ AVSTRIJE V ZAMAZANO,NEUREJENO SLOVENIJO.KJER NI POKOŠENIH BANKIN, KJER NI wc ZA TURISTE, KJER JE ŠE VEDNO MAKADAM,...........ŠE ALBANIJA NAS JE PREHITELA. PA NAM JE TAKO LEPO KAZALO, PA PRIDE NA OBLAST JANŠA,
OGAE
28. 06. 2008 15.18
Lep pozdrav, imam občutek, da moje pisanje ne bo spremenilo nikakršnega dejstva glede prihajaočih vinjet. Jaz osebno pa se POPOLNOMA strinjam z uvedbo vinjet, ki jih uvaja Republika Slovenija. Zakaj za vraga moramo gledati čez plot, ko se sosedje pritožujejo glede te uvedbe ? Enostavno do sedaj v vseh teh letih niti eden izmed naših sosedov ( na zahodu, severu ali vzhodu ) ni naredil NIČESAR, kar bi pripeljalo Slovenijo v drugačen položaj. Uvedba vinjet je za območje Slovenije in vsi državljani Slovenije bomo vinjeto kupili, saj nas bo to prišlo MNOGO CENEJE, kot že do sedaj omenjena cestnina. Hrvati se pritožujejo zaradi vinjet, ko iz Češke in Slovaške k njim prihaja vsa sociala iz teh dveh držav, s polni prtljažniki hrane, pijače ( katero je uvoz sedaj prepovedala Hrvaška !!!) ter le kot TRANZIT uporabljajo našo državo.v Avstrijci imajo 10-dnevno vinjeto, ki stane 7,70 €, kar je res bolje, a kolikokrat na leto pa morate kupiti to vinjeto ? Vsak, ki gre zgolj po nakupih v Graz ( IKEA ) se tja vrača čez dva, tri tedne...in ponovno v nakup nove vinjete. Mislim, da moramo v tem primeru gledati NASE, na NAŠE interese in se ne oziramo na vse, ki le PREČKAJO našo državo. Kaj imamo mi od njih, razen "zjebanih" cest in kolon ? Ničesar. Poleg tega, Švica ima vinjeto za 40 švicarskih frankov, pa preračunajte, koliko stane njihova ( mislim, da polloetna ). Tu tam imajo le polletno in letno. Verjamem, da bo Slovenija zaradi vinjet in posledično pridobljenega denarja z njimi, izboljšala ceste, naredila čimveč avtocest in vsega, da bomo lahko MI, Slovenci potovali hitro ( brez popravil in obvozov zaradi del ), varno ( brez lukenj ) ter poceni. Mi vsi plačujemo pri registraciji določen odstotek za ceste. Niti Hrvati, niti Avstrijci, niti Italijani, niti vse več Romuni, Bolgari, da ne omenjam MILIJONE tovornjakov čez našo državo, pa NE DAJO NIČESAR. Koliko že stane avtocesta Zagreb-Split ? Več, kot naša POLLETNA vinjeta. Ne obremenjujte se z ostalimi, kaj pravijo. To je moja in Vaša domovina in prav je, da politiki poskrbijo, da je najbolje za SVOJE državljane, kajne ? KRASOTICA_, zelo lepo in predvsem v pravilni Slovenščini si napisala svoj sestavek. Ko boš odhajala na morje, vzemi VSO svojo prtljago s seboj in kar tam ostani. Hvala lepa
nemejugat
28. 06. 2008 13.53
...CIMA.... ...ne boš verjel, imajo, pa tudi dosti slabše še....žal je tako, bil lani na Madž. da dol padeš, Češka raje nebi dosti o tem, tudi v Italiji opevana strada di sole ali nemški bahni niso več kar so bili....pač promet je vse večji, časa za popravilo ni dovolj, vseskupaj pa zelo dosti stane. Se krpamo tudi mi tako, ne rečem pa da so pri nas dobre....
LazniviZares
28. 06. 2008 13.41
A ima se katera drzava na obmocju europe tako gnile luknjaste polmakadamske ceste kot tole nase poldrzavno sranje ?
nemejugat
28. 06. 2008 13.21
...ne vem kaj se vsi nekaj razburjate zaradi Hrvatov. Oni imajo probleme sami s sabo, pametnim se vinjeta ne zdi draga, Mesić je komentiral sebi podobno za hrvaške medije, naši 24 ur pa so to preslikali in prevedli....pa ja Mesić sme v svoji državi še kaj reči.... ....saj so prepovedali da si kdo s sabo prinese bečki šnicl...ko so začele padati odpovedi aranžmajev za poletje so si premislili.....a kaj moremo pak i mi nosimo bažulj i puricu na skijanje :))))
nemejugat
28. 06. 2008 13.12
...gospodu ministru Žerjavu predlagam, da s hitrim postopkom ukine polletne vinjete za 35€ in uvede letne za 100€ ter tridnevne za 20€, v katerih so všteti vsi tuneli in mostnine. Zaradi slabe kakovosti lokalnih cest in nevarnosti ki se na njih lahko pripetijo pa omeji hitrost s častnimi izjemami na samo 50 km/h. Za razmisliti bi še bilo ali bi naše AC prenesle nekoliko višje hitrosti, max 140-150 km/h. Varnost zagotovljena, blagajna polna in vsi zadovoljni. Skratka super!!!
Schmanky
28. 06. 2008 13.08
aja pa moram povedat, da pozdravljam uvedbo vinjet !! bravo Sloveniji, da malo "prizemljimo" tele Hrvate!!!!
brankasrbijanka
28. 06. 2008 13.06
KRASOTICA_a si nekaj napisala. Lepo! Pridna! :))
muvimen
28. 06. 2008 13.06
Kwa tok nabijate da je nepravično butli !! Švica - vinjeta cca 40 sfr = cca 30 eur Samo enoletna vinjeta obstaja, pa te noben nič ne vpraša. Ja, Švica je Švica boste rekl. Fakof !!