Slovenija

Se bodo prometniki dodatno svetlikali?

Ljubljana, 18. 07. 2011 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Renata Rančić
Komentarji
36

Zamislite si deževen jesenski dan, počasi se mrači. Sredi močno prometnega križišča nekje v Sloveniji ugledate postavo, ki se svetlika, živi semafor, ki krili z rokami.

Zeleni tok puščic signalizira pomikanje v levo ter desno, rumene točke opozarjajo na stanje pripravljenosti, rdeči kvadrat pa pomeni stop.
Zeleni tok puščic signalizira pomikanje v levo ter desno, rumene točke opozarjajo na stanje pripravljenosti, rdeči kvadrat pa pomeni stop. FOTO: osebni arhiv

Promet je tekoč, saj ga usmerja policist kar s pomočjo jopiča, ki oddaja svetlobne signale. Ne gre za znanstveno fantastiko, idejo je pred dvema letoma začel razvijati slovenski študent Jaka Plešec, potem ko je na nekem plakatu izvedel, da je neki drugi študent prejel nagrado, ker je vgradil LED v obleko. Svoje je dodala še profesorica s spodbudo k razmišljanju in tako je nastala človeška interaktivna naprava, ki jo je poimenoval Tex-Vest.

Jaka Plešec zaključuje študij industrijskega oblikovanja na akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Kunsthochschule Berlin-Weissensee v Berlinu. Tex-Vest je zasnoval kot interaktivni policijski telovnik. Vse to spada v domeno t. i. interface (vmesnega) dizajna, "veliko je dela s senzorji, mikročipi – gre torej za zelo tehnične zadeve, za nove tehnologije, ki jih apliciramo na inovativne produkte. V mojem primeru sem želel nosljivo elektroniko vključiti v izdelek na področju varnosti v prometu", pojasnjuje Jaka.

Jaka Plešec je na letošnjem frankfurtskem sejmu Techtextile prejel nagrado avantex innovation prize 2011, in sicer častno omembo v kategoriji Varnost in zaščita.
Jaka Plešec je na letošnjem frankfurtskem sejmu Techtextile prejel nagrado avantex innovation prize 2011, in sicer častno omembo v kategoriji Varnost in zaščita. FOTO: osebni arhiv

 

Nosljiva elektronika je bila sicer že uporabljena v modi, a tam je bil to neki luksuz, saj je niso razvili do konca. Nagrado za Tex-Vest pa smo prejeli ravno zato, ker se je izkazalo, da izdelek res lahko pride tudi v proizvodnjo. Nagrada je častna in pomeni neko spodbudo, da nam odpre možnosti do nemških in drugih sredstev za podporo. Jaka Plešec

Na telovnik je pritrjenih več tribarvnih LED-diod, animacijo omogoča poseben pameten tekstil. Telovnik se upravlja s preprostimi gibi rok prek senzorjev, ki so pritrjeni na roke uporabnika. Različni položaji rok sprožajo prikaze različnih utripajočih animacij na telovniku. Barve diod so enake kot na semaforju: zeleni tok puščic signalizira pomikanje v levo ter desno, rumene točke opozarjajo na stanje pripravljenosti, rdeči kvadrat pa pomeni stop. Policistom bi tak telovnik omogočil večjo vidljivost in varnost pri urejanju prometa. Uporabljal bi se lahko pri prometnih nesrečah, izpadih elektrike in pri neugodnih vremenskih razmerah.

Stroj bi morali še izumiti

Nagrada za interaktivni policijski telovnik - 2
Nagrada za interaktivni policijski telovnik - 2 FOTO: osebni arhiv

Telovnik je plod sodelovanja tako nemškega kot slovenskega znanja, profesorjev, tehnikov, modne oblikovalke in sodelavcev z Razvojnega inštituta za tekstil Turingija-Vogtland, kjer bodo Tex-Vest, ki je tretji končni prototip, razvijali vsaj še pet let. "Tehnologija še ni zrela za proizvodnjo, saj še ni strojev za množično produkcijo. Zato se proces nadaljuje na inštitutu, ki ima opremo za razvoj telovnika. V končni fazi pa bi moral še nekdo izumiti in investirati v tak stroj. Ko bo vse končano, bomo izdelek tudi patentirali," je še pojasnil mladi oblikovalec.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Spetsnaz
19. 07. 2011 13.27
Me pa zanima, zakaj...glede na enostavnost ...ponoci stojim sam v kriziscu in cakam na zeleno luc?? Tehnologija je postavljena, saj pred vsakim kriziscem, ze obstajajo senzorji.
Spetsnaz
19. 07. 2011 13.20
Cestitke !!! BRAVO !
korintos1
19. 07. 2011 10.18
Ja kje pa piše da bodo to nosili naši policisti?
User398398
19. 07. 2011 09.46
Se vam ne zdi pravilno da : - So članki, ki jih berete v slovenskih medijih nepopolni? ( Manjka kakšen pomemben podatek ) - So članki neizčrpni ( Premalo informacij glede na novico ) - Vas naslovi novic zavajajo? ( da bi mediji pridobili čim večje število klikov ) - Je veliko novic nepreverjenih ali pa celo izmišljenih! 24ur PODPORA je stran ustanovljena v podpori slovenskemu novinarstvu. Vsi radi preberemo kakšno novico vsaki dan vendar na žalost članki, ki se pojavljajo v medijih so velikokrat NEPOPOLNI ter POLNI slovničnih napak. Da veliko nepreverjenih ali pa celo izmišljenih člankov ne omenjamo! Ta stran obstaja v podporo slovenskemu novinarstvu ter njihovem delu. NAJ BODO OD SEDAJ NAPREJ ČLANKI POPOLNI, NEIZMIŠLJENI TER IZČRPNI!!
freaktohell
19. 07. 2011 09.10
bo še jih en zamenjal za semafor...
Joze Slibar
19. 07. 2011 08.30
mene zanima,kteri je toliko pameten,da je dal tak predlog--mislm,da ima ta policaj -strokovnjak že avgusta novoletni drevešček ha h -aja pa še kšno lučko u nos,pa v uho ...ha----inštruktorji naj si pa lučke namontirajo v glavo,da bodo boljše videli,kdo je sposoben za na cesto,ker mislim,da polovica voznikov ne zna vozit--s tem mislim,da ne znajo vozit ne hitro,pa ne počasi---toda država pokasira tudi od takih,ki ne znajo vozit,ker državo boooooli ku...za varnost
rinolopus
19. 07. 2011 07.56
crysis to kar si ti reku se da že sedaj,če boš šel kaj v portorož v pravi lokal boš videl led majico z utipajočim logotipom lokala oz majice dobi čez nekaj dni
crysis
18. 07. 2011 22.27
jest pa mislm da bo to kmal kak modni hit poletja in na majico si boš lohk dal kar ti paše
norec212
18. 07. 2011 21.44
ja hudo...pol p pravjo da ni denarja in je recesija... ampak do sedaj nisem videl še nobenega "prometnika", ki bi sredi križišča usmerjal promet.razen enkkrat enega policista, ki pa je naredil samo zmedo in še večjo kolono kot je drugače in piskal kot na paši:)
Odpri.oci
18. 07. 2011 21.00
Še za prostitutke naj izdela "oblekco", ki bo na "prsih" imela puščico navzdol, da bodo razni Plešci vedeli, kam naj svoje Jakce usmerijo !!!! . Kar se mene tiče.... neumnost brez primere !!! . Oblekca iz LED diod, da bodo "biriči" hodili po svetu kot novoletne jelke ????? . Tipu se vidi, da je "oblikovalec" in živi v svojem "svetu" !!!
tali?ni tom
18. 07. 2011 20.36
saj tole mogoče pa glih ni tolk odbito kakor so ostale policijske finte(denimo soseda ustavijo z modrimi lučmi , a vozi popolnoma po predpisih in ga nekaj matrata dva mladca, pol lovit kmete s traktorji nekje po gmajnah,zasegi,oziroma kraje vozil s strani policije v službi države ) ! bolj se bojoi vidl sigurno ! sam kaj ko jih tam ko se jih rabi ni nikol , a so zmeraj tam kjer jih ni treba ! dol je en napisal da bomo dobl gps na rit , in ma čist prav in v njem bo verjetno tut pos terminal da boš takoj kartico potegnu ko boš mal postran mignu ! smo pa res svobodni z policaji za vratom na vsakem voglu ! smo bolj zastražen ko oni tipi na dobu in podobnih ustanovah in sramotno je to ! tut znak ali slogan ay fil slovenia al kako se že napiše bi moral napisat slovenija -prepovedano vse ! ampak palca ma zmeraj dva konca , in drug konc je precej debel in tut vžgal bo sigurno !!!
minnaema@yahoo.com
18. 07. 2011 19.27
Oh ali veste FEJST pripit voznik od alkohola tudi luči ne prepoznajo pravočasno, zato naj se na zelo nevarna mesta postavi ROBOTA z odsevnimi lučmi,-saj če -brezbrižno pijani vozniki povozijo robota- bo le materialna škoda. & oprostite moji malenkosti je izjemno iracionalno, da se ne išče storilca-kdo je opil šoferja in da je nato pijanega pustil sesti v avto - pri teh dejanjih bi bilo potrebno akuratno delati in raziskovati in napisati akuratno zakonodajo in ker sem na besedi tudi zelo poostriti voznike, ki govorijo po Gsm med vožnjo......a to je že LOBI in v to NEpridipravo stran dogajanj ne drezajo radi tudi odgovorni in so raje v latencah, torej ali je denar in interesi pred varnostjo....menda je temu tako ali se moja malenkost moti ?
Draža
18. 07. 2011 18.05
Za na rejv party bodo novi policaji.
gripson
18. 07. 2011 16.55
Še malo pa mi bodo na rit prilepili GPS, potem pa lahko končamo tole našo ero....
Jeanus1
18. 07. 2011 16.26
Pogruntajte še kakšne bleščice za zavožene gospodarstvenike, oz. takozvave menedžerje, da bodo prepoznavni že na daleč!!!
faracej
18. 07. 2011 15.34
v Sloveniji nisem še nikoli videl koga ki bi dejansko na križišču usmerjal promet, tako da nevem kaj bi nam ta zadeva koristila
Ofca1A
18. 07. 2011 15.26
zadeva sploh ni tok bad ane,..
jerox
18. 07. 2011 15.24
pol nej rajši nardijo robota in bo garant bol poceni :)
baldahin
18. 07. 2011 15.20
Dajte raje kaj pogruntat za tiste smešne možiclje, ki kukajo iza (kao) cestninskih postaj z daljnogledi. Saj to je srednji vek, prosim lepo!
pika poka ježek
18. 07. 2011 14.23
Mah, zakaj potem sploh rabiš policaja v high tech nadobleki, ki usmerja promet. Zadevo naj izumitelj navleče na kakšen cestni stožec ali na triopan znak ali na obstoječi semafor. Sicer pa, a ne bi bilo enostavneje zagotoviti prometno signalizacijo, da bi delovala zanesljivo, oziroma jo nadgraditi na pametno verzijo, recimo da semafor ne bi izklapljal zelene luči, če prečnega prometa ni.