Slovenija

Še boljše sodelovanje policistov in tožilcev

Ljubljana, 21. 10. 2010 15.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je sprejela uredbo o sodelovanju pristojnih državnih organov pri odkrivanju in pregonu gospodarskega kriminala in korupcije, zaradi katere pričakuje več dobrih rezultatov na področju pregona.

Vlada je sprejela uredbo za učinkovitejši pregon gospodarskega kriminala, je povedal pravosodni minister Aleš Zalar.
Vlada je sprejela uredbo za učinkovitejši pregon gospodarskega kriminala, je povedal pravosodni minister Aleš Zalar. FOTO: Dare Čekeliš

Kot je po seji povedal pravosodni minister Aleš Zalar, uredba daje dobre podlage za učinkovitejše sodelovanje organov, vlada pa zato pričakuje več dobrih rezultatov na področju pregona tovrstnih kaznivih dejanj. Po njegovih besedah vlada nadaljuje z intenzivnimi prizadevanji za vzpostavitev normativnih in drugih podlag za uspešno delovanje kazenskega pravosodja, zlasti ko gre za pregon gospodarskega in javnofinančnega kriminala. Danes je vlada tako sprejela uredbo o sodelovanju državnega tožilstva, policije in drugih pristojnih državnih organov in institucij pri odkrivanju in pregonu storilcev kaznivih dejanj ter delovanju specializiranih in skupnih preiskovalnih skupin.

Sprejeta uredba nalaga medsebojno sodelovanje vsem državnim organom, ki so lahko kakor koli vključeni v odkrivanje in pregon storilcev gospodarskega kriminala, in ne le državnemu tožilstvu in policiji. Med tovrstnimi organi je Zalar naštel agencijo za trg vrednostnih papirjev, urad za preprečevanje pranja denarja, komisijo za preprečevanje korupcije, davčne urade in carinske organe. Državni tožilci bodo po njegovih besedah pridobili pomembna pooblastila ter dajali konkretne usmeritve in navodila, neodvisni organi pa bodo lahko dajali pobude za začetek postopka za začasni ali dokončni odvzem premoženjske koristi, ki je povezana s kaznivim dejanjem, je pojasnil minister.

Med drugimi ukrepi, ki jih predvideva uredba, je omenil tudi dolžno sodelovanje tožilstva in policije pri uporabi prikritih preiskovalnih ukrepov ter obvezno skupno izobraževanje kriminalistov in tožilcev o vsebinah, povezanih z odkrivanjem in pregonom gospodarskega kriminala in korupcije. "Ta uredba daje dobre podlage, da se pristojni državni organi v večji meri kot doslej povežejo, si izmenjajo informacije in pomagajo s strokovnimi mnenji, če je to potrebno," je poudaril. Vlada po njegovih besedah "upravičeno pričakuje" več dobrih rezultatov na področju pregona gospodarskega kriminala in korupcije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kawboy
10. 11. 2010 17.52
Oškodovanci pa še vedno ne bomo dobili dolgovanega denarja od delodajalcev, saj bodo tisti, ki so v državni instituciji prej prišli do denarja kot pa vsi ostali in tako jim bodo prej pobrali premoženje, delavec bo pa ostal praznih rok.
strogoff
22. 10. 2010 12.19
ajd, ne lažite ! Doukoff vas nima rad !! W BALKAN !
WikiX
21. 10. 2010 21.37
Ja, res je, odlično policaji in tožilci odlično sodelujejo, perfektno, bravo, kot bi bili en sam organizem. Vsi so odrasli, prisebni in neodvisni. Pa z ogroženimi sodniki tudi, in javno upravo, političnimi direktorji, občinskimi sveti, župani in strankami, socialno in drugimi zavodi, tudi društvi in klubi, najbolj vzorno pa je vsekakor sodelovanje z Varuhom človekovih pravic, saj jim drugače nikoli in nikdar ne bi uspelo!!! :=(
nightangel
21. 10. 2010 21.10
Kaj to pomeni,da bo imela Kresalova tožilstvo še bolj pod nadzorom?
am_staff
21. 10. 2010 19.09
Do sedaj niso delali skupaj, kazalo se je, da dela vsak po svoje.
kawboy
21. 10. 2010 18.58
Ne pri denarju, kdor več da, ta bolj in več doseže.
titovka
21. 10. 2010 18.49
A NA LUNI????
dolzvlado115
21. 10. 2010 18.19
hitlda in sisisimona sta zaščitena skupina.tako da nič ne bo.
Libra77
21. 10. 2010 15.40
Torej bomo dve glavni asici korupcije Hildo in Simono kmalu videli na zatožni klopi in zaporu?
apiar
21. 10. 2010 15.28
Veliko ljudi bo vedelo, da se izvaja neka preiskava. Tako bodo privedli do konca še veliko manj goljufivih zadev. Vsak večji goljuf bo v tej skupini posvečenih sigurno imel kakšnega svojega lobista in zgodilo se ne bo nič. Če hočeš nek dogodek razvodenet, ustvariš raziskovalno skupino s čim več člani in zadevi 100% ne prideš do konca.
zulj001
21. 10. 2010 15.24
A do sedaj niso smeli sodelovati,ali kako naj to razumemo ! ! !