Slovenija

Še drugi dan za zbiranje informacij

Ljubljana, 12. 02. 2011 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dijaki in učenci so imeli možnost, da se na drugem informativnem dnevu pozanimajo o nadaljnjih možnostih študija. Petkov informativni dan je minil v znamenju množične obiskanosti.

Bodoči študentje so se v zadnjih dveh dneh na informativnih dnevih visokošolskih zavodov in fakultet pozanimali o nameri izbire študijske smeri. Že petkov informativni dan so dijaki množično izkoristili. Največ, okoli 12.000, se jih je zanimalo za študij na Univerzi v Ljubljani, okoli 7000 za študij v Mariboru in okoli 2000 za študij v Kopru.

Za študijske programe na ljubljanski univerzi se je, kot običajno, zanimalo največ bodočih študentov, obisk na informativnih dnevih pa je približno enak kot lani, so ocenili v službi za odnose z javnostjo na ljubljanski univerzi.

Informacije so lahko bodoči študentje pridobili tudi na info točkah.
Informacije so lahko bodoči študentje pridobili tudi na info točkah. FOTO: Sani Karič

Prav tako kot lani v primerjavi z leti poprej zaznavajo povečano zanimanje dijakov za študij na tehniških in naravoslovnih fakultetah. Za te poklice pa je znano tudi največje povpraševanje.

Na informativnih dnevih se je sicer v primerjavi z lani povečalo zanimanje za študijske programe na Univerzi na Primorskem. Lani se je informativnih dnevov na tej univerzi udeležilo več kot 1600 dijakov, letos pa že okoli 2000.

O svoji nadaljnji izobraževalni poti so se danes in v petek lahko pozanimali tudi osnovnošolci, odprta so jim bila vrata srednjih in poklicnih šol.

Za študij na Univerzi v Mariboru se je zanimalo okoli 7000 dijakov, so povedali na Študentski organizaciji Univerze v Mariboru.

Predstojnica katedre za romanistiko filozofske fakultete UL Branka Kalenić Ramšak je pojasnila, da so udeleženci že odločeni za določen študij.

Na fakultetah so predstojniki oddelkov bodočim študentom predstavili predvsem študijske programe, pogoje vpisa in pogoje dokončanja študija, predstavniki študentov pa obštudijske dejavnosti. Kot je povedala Kalenić Ramšakova, prihajajo na informativne dneve dijaki, ki so se že približno odločili za določen študij. Profesorji pa se na predstavitvenih predavanjih ob tem trudijo, da dajejo čim bolj splošne informacije, na voljo pa so tudi za vprašanja.

Danes so informativna predavanja potekala predvsem v dopoldanskih urah. Ob prihodu v univerzitetna mesta so dijakom z informacijami pomagale zlasti študentske organizacije.

Informativni dan - 6
Informativni dan - 6 FOTO: Sani Karič

V prestolnici so jih na infotočkah pričakali informatorji Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. V pomoč z informacijami pa je tudi brošura Informativni dnevi 2011.

Tudi v Mariboru so na lokacijah pred fakultetami in železniško postajo stali informatorji, ki so nudili informacije, usmerjali in delili priročne informativne mape. Za dijake je bil na mariborskih fakultet organiziran brezplačen krožni avtobusni prevoz.

Študentska organizacija Univerze na Primorskem je bodočim kolegom pomoč z informacijami o fakultetah in študiju ponudila na spletni strani.

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) in Dijaška organizacija Slovenije (DOS) pa opozarjata dijake in študente, naj posebno pozornost namenijo "skritim stroškom študija" v obliki vpisnin, administrativnih stroškov, raznih oblik članarin in morebitnih doplačil za nadstandardni študijski proces.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GSG-9
13. 02. 2011 10.21
Haha, smešen si...not. In odgovor je NE
bubyqu
12. 02. 2011 22.43
GSG-9 kaj si na vseh treh padel?:)
Tonček Balonček
12. 02. 2011 19.35
Pa kakšne tovarne, mi smo postindustrijska družba, postajamo silicijeva dolina ( v resnici cementova in lignitova!). Tudi sam si ne predstavljam države brez industrije, razen tistih majhnik, ki so namenjene pranju denarja (Lihtenštajn, razni Karibski otoki, Ciper). Še svica ima močno industrijo, mi smo pa sve prodali, začenši s Tobačno (brabo Čebelar) in prodali banke, Koprsko celo Italjanom oziroma Vatikanu, NKBM pa kar nekam na Karibe za čez vikend! Za kadre, ki jih primanjkuje, ni mest ali pa ni zanimanja! Nuhče noče biti duhovnik, na Medicini pa ni prostora! Sicer pa dandanes nihče ne ve, kakšne bodo kadrovske potrebe čez 20 ali 30 let, končno delamo po 40 mlet. Še krize ekonomisti niso vedeli napovedati, razpada ZSSR pa politologi tudi ne, kdo bi torej vedel, kakšen bo razvoj. Čez pet let bodo rabili morda inženirje začetnike, čez 15 let pa morda vojake, agronome, kdo bi vedel! Gotovo pa je, da je novinarjev, kulturologov, evrologov in podobnih vedno preveč. Naj mi kdo razloži, kaj anj Slovenija počne z 90 radijskimi in 30 TV postajami, kot da bi šlo za gostilne!
keramicar2
12. 02. 2011 19.32
tonček balonček- ali si ti mogoče magister na vseh področjih, ki obstajajo, ne vem kako je možno da je tako pameten človek brezposeln, kar očitno si ker te je vsepovsod polno,vse veš, vse znaš, na vse se spoznaš 24 ur si na računalniku....ALI NIKOLI NE POMISLIŠ DA SI ŽE ZEEEEEELO ZOPERN.
Roxy79
12. 02. 2011 18.55
ja sej...to je edino kar še lahko obiskujejo študentje-dijaki.... informacije o šolah...itd. Da bi pa imeli dijaki zaključnih letnikov informativne dneve z obiski tovarn,svojih delovnih mest pa NI. Ker vse tovarne...je država PRODALA. In zdej? zastonj hodit v neke šole..če pa ni ne starih , ne novih delovnih mest.
razvojnica
12. 02. 2011 18.51
Če hočete dokaj normalno živet pojdite na tehnične fakultete (FS, FGG,FE, FRI...). Naravoslovje izberite samo če ste totalni teoretiki. Družboslovcem ostanejo jeziki, večinoma pa je tako da če nimate vez, raje ne študirajte bedarij (FDV itn). Škoda časa.
Tonček Balonček
12. 02. 2011 18.24
Krašoven na sejah nadzornih svetov ni dovolil korektno voditi zapisnikov, velo9ko sklepov ni zapisanih, pa so s euresničevali. Je pa res, da je Rode dolgo opozarjal, da gre ztam vs enarobe, vendar ni ničl pomagalo. Stres je za vse vedel, pa ni storil nič! V času razkritja je pa v maniri vseh teh "managerjev#" odletel na "neodložljivo" pot v tujino (na Madagaskar). Vrnil se je šele v torek.
Tonček Balonček
12. 02. 2011 18.19
Saj ravno zato. Če pač ne dobiš službe, se vpišeš pa v šolo. Danes ti ne morejo več starši groziti, da če se ne boš učil, boš šel pa delat v fabriko. Zdaj je obratno! Če ne boš dobil dela, boš moral nadaljevati šolanje. Pravzaprav je veliko prostih mest le v semenišču. Če se bo tako nadaljevalo, bomo duhovnike morali uvažati s Slovaške, Poljske in Hrvaške. Populacjia se stara, nekaj so jih pozaprl, precej jih pa še bodo....
zbodljaj
12. 02. 2011 18.18
Tonček Balonček, dr. Mirko Krašovec je izredno spoštovan profesor samo mal prevelik teoretik. Nikakor ne more razumeti, kako je mogoče v parih dnevih priti iz primankljaja minus 800 milijonov evrov na minus 21 milijonov evrov
faconi
12. 02. 2011 18.06
pa kaj se zaganjajo na šole sej tako ne bodo dobil služb !!!!!
Tonček Balonček
12. 02. 2011 17.30
Jaz bi s evpisal na diplomatsko akademijo Dimitrija Rupla, pa so jo komunisti uničili, še preden je začela delovati. Zdaj mi ne preostabne drugega kot Katoliška fakulteta za bposlovne vede na Ciril Metodovem trgu. Odločil sem s eza nprogram stečaji in prevzemi (rizični management). Nosilec predmeta je dr. Mirko Krašovec, predacvata pa še dr. Hilda Tovšakova in dr. Bine Kordež, ki podaja predmet Kako z izčrpavanjem podjetja plačevati kredite za prevzem!
urshyka666
12. 02. 2011 17.05
GSG-9 12.02.2011, 13:43 2 Nikar na FDV, EF in FKKT. To so slabe fakultete. predvsem za FKKT-izkušnje: nič kaj dobro....
gabryk
12. 02. 2011 16.55
kaj mi bi koristilo it študirat, če mi vsak drugi delodajalec reče, da je peta stopnja izobrazbe preveč zanj... in če hočem službo, se morem zaposlit po četrti stopnji... pa če še niste opazili, po večini jih itak gre študirat, ker še niso pripravljeni na resno življenje, ali pa da imajo status študenta, da sploh delo dobijo...
Igor__Zmaj
12. 02. 2011 15.26
Neprimerne datume so izbrali. Pahor je v Ameriki in bo spet zamudu šanso da se pozanima kaj mu leži.
GSG-9
12. 02. 2011 13.43
Nikar na FDV, EF in FKKT. To so slabe fakultete.
nekdo...
12. 02. 2011 13.22
Včeraj so povedli na 24ur da imamo 25000 prostih mest za vpis na srednje šole in kar 30000 prostih mest za vpis na visoko in višješolske programe. A je to normalno? Vpisnih mest bi moglo bit na fakultete manj kot za srednje šole ne pa več. In potem produciramo tok ljudi z diplomami ki si potem s temi diplomami lahko brišejo zadnjo plat
buderus
12. 02. 2011 11.44
...in usnjeni stoli.
pepi85
12. 02. 2011 11.40
sam ne se vpisat na uni. FVV, ker nimate šans za službo...
Nad.oblaki
12. 02. 2011 09.48
Takšno delo, da ne bo umazanih rok ali kako že. ;)