Slovenija

Še dva dneva do velike naloge

Ljubljana, 30. 12. 2007 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred Slovenijo je predsedovanje EU. Med prioritetami bo reševanje kosovskega vprašanja.

Nekaj podatkov:

Skupna površina Evropske unije meri 4,2 milijona kvadratnih kilometrov, kar je samo dve petini ozemlja ZDA, vendar ima povezava kar 57 odstotkov več prebivalstva kot njena čezatlantska partnerica. V EU namreč živi 492,8 milijona prebivalcev, kar je za Indijo in Kitajsko tretje največje število prebivalcev na svetu.

EU uradno uporablja 23 jezikov (uradni jeziki so angleščina, bolgarščina, češčina, danščina, estonščina, finščina, francoščina, grščina, irščina, italijanščina, latvijščina, litovščina, madžarščina, malteščina, nemščina, nizozemščina, poljščina, portugalščina, romunščina, slovaščina, slovenščina, španščina in švedščina).

Čeprav ima EU samo sedem odstotkov svetovnega prebivalstva, njen delež uvoza in izvoza predstavlja petino svetovnega uvoza in izvoza.

Glavni namen združevanja evropskih držav je bila krepitev trgovine in gospodarskega sodelovanja, ki pa je s časom preraslo tudi v politično sodelovanje.

Spremljanje ratifikacije Lizbonske pogodbe, Kosovo, izvajanje lizbonske strategije za večjo konkurenčnost EU, dogovarjanje o porazdelitvi bremen med članicami EU pri zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov ter medkulturni dialog bodo ključne prednostne naloge slovenskega predsedovanja EU v prvi polovici leta 2008.

Osrednje politično vprašanje, s katerim se bo morala spopasti Slovenija, bo, kot kaže, Kosovo. Pokrajina naj bi svojo samostojnost razglasila v času, ko bo na čelu EU Slovenija, predvidoma kmalu po predsedniških volitvah v Srbiji konec januarja. "Jasno je, da bodo najbolj zapleteni procesi glede Kosova doleteli Slovenijo v času predsedovanja," je ob predstavitvi prioritet v Bruslju menil zunanji minister Dimitrij Rupel. "Računam s tem, da se bodo ti procesi nekje proti koncu našega predsedovanja iztekli oziroma sklenili," je ocenil možnosti za ureditev statusa Kosova v prvi polovici prihodnjega leta. Glede drugih držav Zahodnega Balkana pa si Slovenija želi, da bi v času njenega predsedovanja vse storile korak naprej na poti v EU.

Slovenski logotip za predsedovanje Evropski uniji
Slovenski logotip za predsedovanje Evropski uniji FOTO:

V času slovenskega predsedovanja pa bodo stekla tudi verjetno precej zahtevna pogajanja med članicami EU o zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov in povečanju deleža obnovljivih virov energije. K temu se je unija zavezala spomladi letos, ni pa še določeno, kakšno breme bo odpadlo na posamezno članico. Zaključka pogajanj sicer ne gre pričakovati v prvi polovici leta. "Slovenija ne napoveduje, da bomo ta sveženj rešili v času slovenskega predsedovanja," je ob predstavitvi programa predsedovanja v DZ dejal premier Janez Janša.

Ob omenjenih bodo seveda na dnevnem redu predsedstva oziroma posameznih sestav Sveta EU v prvi polovici leta 2008 še številne druge teme, povečini iz t. i. podedovane agende. Gre za zadeve, s katerimi so se ukvarjala že pretekla predsedstva, a jih niso pripeljala do konca. Po drugi strani pa se bo moralo tudi slovensko predsedstvo verjetno spopadati z nepredvidenimi dogodki. Pretekle izkušnje kažejo, da slednji pogosto zasenčijo vnaprej določene prioritete.

Dogodek na dan

Slovenija bo na čelo povezave stopila kot prva med novimi članicami
Slovenija bo na čelo povezave stopila kot prva med novimi članicami FOTO: Dare Čekeliš
Slovenija je 18-mesečni program predsedovanja EU pripravila skupaj s predhodnicama, Nemčijo in Portugalsko. Pravzaprav gre za prvi takšen program v zgodovini EU, v katerem je predsedujoča trojka določila osrednje smernice za poldrugo leto delovanja povezave.

V času predsedovanja Slovenije EU se bodo zvrstili številni dogodki, kar 160 jih bo gostila naša država. Med njimi jih bo enajst na ministrski ravni, ministri se bodo sestajali na Brdu pri Kranju. Neformalni vrh EU v času slovenskega predsedovanja ni predviden. Predsedovanje bodo spremljale tudi kulturne prireditve.

Prvi velik dogodek v času predsedovanja bo tradicionalno srečanje vlade predsedujoče države in Evropske komisije. Slovenska vlada se bo s komisarsko ekipo pod vodstvom Joseja Manuela Barrosa sešla 8. januarja, ko bo v Ljubljani tudi slovesnost ob začetku evropskega leta medkulturnega dialoga; slednje bo sicer ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja.

Srečanje EU-ZDA?

Ministri članic povezave se bodo sestajali na Brdu pri Kranju
Ministri članic povezave se bodo sestajali na Brdu pri Kranju FOTO: POP TV

Ena ključnih nalog predsedujoče Svetu EU je tudi zastopanje unije v odnosu do tretjih držav. Tako bo v času slovenskega predsedovanja potekalo srečanje voditeljev članic EU in držav Latinske Amerike in Karibov, ki bo 16. in 17. maja v perujski prestolnici Lima. Slovenija pa naj bi gostila vrh EU-ZDA, na katerem bosta unijo predvidoma zastopala predsedujoči, slovenski premier Janez Janša in predsednik Evropske komisije Barroso, ameriško pa predsednik George Bush. Datum srečanja še ni določen, predvidoma pa naj bi bil junija. Poleg tega sta v času slovenskega predsedovanja predvideni še vrhunski srečanji EU z Rusijo in Japonsko, ki bosta potekali v Rusiji oziroma na Japonskem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

doki007@email.si
31. 12. 2007 14.46
ha ha ha ,..dejte si poglejte ta naš logotip za predsedovanje EU ,....da jih ni sram ,...rumena barva nakazuje žensko ki čepi in razkazuje svoj frče- felo ,..!!!!! ---kdo je to naredu verjetn nekdo iz grasuplja ,.....!!
doki007@email.si
31. 12. 2007 12.34
jst pa želim čim slabše predsedovanje ,...kajti rupel pa janša sta čist pozabila na slovence ,.....----nej se mal zamislijo ,...!!!
politik70
31. 12. 2007 11.05
☼Srečno in uspešno 2008☼ želi Politik70 vsem levim ,desnim -rdečim in belim pa tudi neopredeljenim! Pa tudi če sem se komu zameril jaz nisem nobenemu! Srečno 2008 in da bi še dolgo pisali pod istimi nicki ! Pozdrav Politik70
doki007@email.si
31. 12. 2007 09.05
ampak logotip mamo pa najboljši ,.....ženska sklonjena in kaže svojo frčefelo ,...in to rumeno prikazano ,.....!!!! ----to bo smeha med tujimi politiki,...!!!
Darth Sidious
31. 12. 2007 08.28
Haha tomiju se je dokončno skegljalo. Ne mara žensk, oz. zanj je vsaka ki se mu ne ukloni feministki in/ali frigidna, je verski fanatik in povrhu vsega sovražnik naroda in simpatizer okupatorja (belogardisti ipd). Gotovo je tomi.passion psevdonim za Franca Rodeta. BTW porniče na t2 kr pri miru pusti. Aja, oprosti, sem pozabil da jih boste ukinili zato ker so vam nekoristni. Vas vzburi le pogled na otroško telo. Kaj je tomi? Not so cocky now, are you sparky? Sedaj pa vzemi svojo biblijo in kar pot pod noge v vatikan. Pa kar tam ostani. Edina prava vera hahaha...
jsmazarot@email.si
30. 12. 2007 23.15
Boj proti zlu vodi nadangel Mihael, ne Gabriel! Malo mešate..
hinko.murovec@siol.net
30. 12. 2007 19.59
Tomi.passion, ja imaš prav, kar poglej si kaj pišejo ti brezverneži in Belcebupovi pristaši. Nujno je potrebno zbrati nekaj borcev tvoje sorte in pod komando arhangela Gabriela ( če nima časa ) pa JJ počistiti to neverujočo zalego. Bog usliši tvoje besede in tvoj duh naj preplavi vesolno Slovenijo. AMEN . LP
politik70
30. 12. 2007 19.27
Najprej dober večer vsem posebno še tebi ... saj ti že veš....... Ne morem se zadržati tomí.passion ! HVALJEN BODI DESUS KRISTUS!
eastpa123@gmail.com
30. 12. 2007 17.52
tomí.passion | 30.12.2007 | 17:03 "HVALJEN BODI JEZUS KRISTUS!" Na vekov veke!
Jožajoža
30. 12. 2007 17.17
ta tomi ima danes slab dan.bolnišnično zdravljanje na psihijatriji naredil svoje. žal.ljudje odpuščajo, ne bog.
doki007@email.si
30. 12. 2007 17.16
passion,...... v tem času je sramota govorit da je tu prostor tudi za simpatizerje nacistov fašistov to pomeni hitlerja,.....vsi jih poznamo kot domobrance ,.... cerkev je kriva ki jih je prisilila v kolaboracijo s hitlerjem ,...!!!! ----passion ,....vse ste to vi in ti ,....in tvoj jezus in vrhovni janša ,...!!! -----povečuje se vpliv cerkve na področju pedofilije ,...!!!!
mojster_jaka25
30. 12. 2007 17.03
Vi se kar zafrkavajte. Vaši komentarji kažejo na izredno omejenost in izpranst možganov, kar je seveda neizogibna posledica 60-letnega totalitarnega režima. Kakorkoli, komunizem, partijo in partizane (beri: kriminalce) je čas postavil na smetišče zgodovine. Hočeš nočeš, začela se je nova doba. V njej ni prostora za partijce in na sploh po ovčje misleče ljudi, niti za samovoljne cigane ter fanatične pripadnike drugih ver. Sam upam, da bo tudi ateistično misleči del prebivalstva sčasoma stopil na pota Božja, sicer pa tako ali tako vse kaže na to. Obisk cerkva se povečuje, prav tako (hvala Bogu) vpliv Cerkve, kar verjamem, da gre rdečkarjem še kako na živce. Kot sem rekel že prej: HVALJEN BODI JEZUS KRISTUS!
mojster_jaka25
30. 12. 2007 17.03
Vi se kar zafrkavajte. Vaši komentarji kažejo na izredno omejenost in izpranst možganov, kar je seveda neizogibna posledica 60-letnega totalitarnega režima. Kakorkoli, komunizem, partijo in partizane (beri: kriminalce) je čas postavil na smetišče zgodovine. Hočeš nočeš, začela se je nova doba. V njej ni prostora za partijce in na sploh po ovčje misleče ljudi, niti za samovoljne cigane ter fanatične pripadnike drugih ver. Sam upam, da bo tudi ateistično misleči del prebivalstva sčasoma stopil na pota Božja, sicer pa tako ali tako vse kaže na to. Obisk cerkva se povečuje, prav tako (hvala Bogu) vpliv Cerkve, kar verjamem, da gre rdečkarjem še kako na živce. Kot sem rekel že prej. HVALJEN BODI JEZUS KRISTUS!
robinud@volja.net
30. 12. 2007 16.58
jaz.sem.kdorkolihočem.vedno, saj ne misliš, da bomo zapravljali svoj čas za enga, ki ima očitno (začasno ali skoz) negativni IQ ???
xzamiel@hotmail.com
30. 12. 2007 16.31
Smeh, tomič je očitno znorel, ni kaj. Že ta paradoks, da naj se vrnejo vere iz tam od koder so prišli...in ti zagovarjaš krščanstvo? Lepo te prosim no. To, kar se je že omenilo, da jezus ni bil in nikoli ne bo bog. Nekaj zagovarjaš, nimaš pojma o tem, sem pa 99%, da delaš čisto nekaj drugega. Huh, tipičen kristjan, ni kaj. Če bi pa malo spremljal zadeve, bi pa lahko že vedel, da se z vsakim letom manjša št. vernikov krščanstva, islama in nasploh ver Bližnjega vzhoda. Najbolj pada krščanstvo. Št. vernikov se pa viša pri vzhod verah ala hinduism, budizem, taoizem. Čeprav je pri teh verah št. vernikov praktično nepomembno, razen morda pri hinduizmu, mi je sploh večja št. taoizma prav všeč. Ljudje začenjajo razmišljati. Že skrajni čas. Logično, največje št. pa pripada ateistom, nevernikom, kar ni čisto nič narobe. V vsakem primeru, v povezavi bilokakšne vere, mora biti vera stvar posameznika. No ja, tomič ti verjetno to ne boš razumel. Sploh zato, ker sanjaš o novi dobi cerkve, imate pa trenutno na vrhu rkc enega izmend najslabših papežev, kar jih je bilo. Ah ja, bo že tomiš, bo že. PS: Jazsemkdorkolihočemvedno: Ognjišče sem prebral. V končni meni manj zanimiva vsebina, ampak potrjujem tvoje besede. To tudi potrjuje moje besede. Drugače pa... je čisto možno, da bodo železne zavese, samo nekako sem optimističen, da jih morda ne bo. Bi bilo že fino.
doki007@email.si
30. 12. 2007 16.01
passion,......ta tvoj jezus kristus ,....bo moral prvo tebe pa take kot si ti pokrižat na razpela,...!!!!! ----teh tvojih simpatizerjev nacistov pa fašistov so pa še premal pobil ,...kr naprej se še oglašate ,...!!!!
mojster_jaka25
30. 12. 2007 15.50
jaz.sem.kdorkolihočem.vedno. a ti je Tito to povedal ali pa ti je Potrč? Daj, spokaj se dol iz tega foruma. Rdeči ste pogoreli, sprijazni se s tem. Sedaj je napočila nova doba - doba Cerkve. Hvaljen bodi Jezus Kristus!
mojster_jaka25
30. 12. 2007 14.54
doki007, naj ti nekaj povem! čez kakih 10 let ne bo v Evropi nobene druge vere, temveč le krščanska, saj je edina prava! Vsi pripadniki drugih ver zaradi mene lahko spokajo tja, od koder so prišli, saj se že po tem, da ne verjamejo v Edinega Pravega Boga (t.j. Jezusa Kristusa) vidi, da niso ravno inteligentni. Druga stvar, ki se bo zgodila v kratkem, pa bo ta, da bo Evropa dokončno pometla z rdečimi smetmi, šiba Božja pa bo kaznovala vse tiste, ki so karkoli imeli opraviti z usmrtitvijo nedolžnih borcev za svobodo naroda, to je tako imenovanih belogardistov. Rdeči izmečki imate le še nekaj let časa, da spokate, najbolje na Kubo ali pa v Severno Korejo. Do takrat pa: hvaljen bodi Jezus Kristus!
doki007@email.si
30. 12. 2007 14.36
passion ,........takemu kristusu kot ga ti poznaš prav gotovo ne bo uspelo ,....!!!! ------prvo bo moral pospravit s cerkveno golaznijo, ki jo bolj pozna ,...!!!
mojster_jaka25
30. 12. 2007 14.22
VAŽNODA BO V EVROPSKI USTAVI ZAPISANO, DA TEMELJI NA KRŠČANSKIH TEMELJIH!!! HVALJEN BODI JEZUS KRISTUS!! BOG, PROSIM TE, POMETI ŽE ENKRAT S TO RDEČO GOLAZNIJO, KI SE VIJE PO PODZEMLJU BELE EVROPE!