Slovenija

Bodoči bruci obiskali fakultete

Ljubljana, 13. 02. 2010 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bodoči študenti in dijaki so obiskali informativna predavanja, kjer so dobili želene informacije o študiju. Petkov informativni dan je minil v znamenju množične obiskanosti univerz.

predavalnica
predavalnica FOTO:

Bodoči študenti so se o želenem študiju na fakultetah pozanimali tudi danes dopoldne. Za bodoče dijake pa so prav tako bila odprta vrata srednjih šol. Petkov informativni dan je, kot so povedali na Univerzi v Ljubljani, minil v znamenju množične obiskanosti, ob čemer ugotavljajo večji obisk na tehniških in naravoslovnih fakultetah kot minula leta.

Prvi informativni dan, ki je bil v petek, na ljubljanski univerzi ocenjujejo kot zelo uspešen. Tudi na Primorski univerzi je bil obisk dijakov zadovoljiv, po besedah predstavnice za odnose z javnostmi Mirelle Baruca ponekod nad pričakovanji.

Danes so se odvila informativna predavanja predvsem v dopoldanskih urah. Ob prihodu v univerzitetna mesta so dijakom z informacijam pomagale zlasti študentske organizacije.

V prestolnici so jih na info-točkah v podhodu glavne avtobusne in železniške postaje pričakali informatorji Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. V pomoč z informacijami jim bo tudi brošura Info dnevi 2010, ki so jo prejeli. Bodočim dijakom je info-stojnice pripravila Dijaška organizacija Slovenije.

V Ljubljani so bili na vseh linijah mestnega potniškega prometa vključeni zgibni avtobusi. Do prestolnice so poleg rednih vozili tudi podaljšani vlaki v obe smeri na naslednjih relacijah od Murske Sobote do Ljubljane, od Kopra do Ljubljane in iz Nove Gorice do Ljubljane s prestopanjem na Jesenicah.

Tudi v Mariboru so bodoče študente pričakali informatorji. Študentska organizacija Univerze v Mariboru je v sodelovanju z mestno občino poskrbela za brezplačen krožni avtobusni prevoz do fakultet z odhodom izpred železniške postaje.

Študentska organizacija Univerze na Primorskem je bodočim kolegom pomoč z informacijami o fakultetah in študiju ponudila na preurejeni spletni strani.

Študenstka organizacija Slovenije in Dijaška organizacija Slovenije sta bodoče dijake in študente pozvali, naj informativne dni čim bolj izkoristijo.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vitamin-b
24. 02. 2010 16.26
@ursyka666: en kolega je na FMFju (fiziki) po prvem semestru ugotovil, da nima smisla (vsi ključni rezultati pod 10%), prepisal se je na fkkt (kemijo) in mu gre super brez nekega posebnega časovnega vložka. Naslednji problem se tiče univerz. Vsi vemo, da so naravoslovne občutno težje od družboslovnih (in še tu so precejšnje razlike - fizika je npm. na občutno višjem nivoju kot strojništvo). S tem ne nakazujem, da bi bilo storjništvo prelahko ali kaj podobnoega - konec koncev njihovi poklici ne bodo zahtevali tako poglobljenega znanja in razumevanja kot ga bo rabil npm. fizik raziskovalec. Na fmf-ju (fiziki) jih npm. v drugi letnik pride cca. 50. Za vsakega izmed vsaj 35 njih sem prepričan, da bi bil s četrt toliko vloženega dela na marsikaterem faksu med top 5% (seveda ne na MF, ampak večini ostalih). Vse lepo in prav, dokler ne pridemo do $ $ $, pri čemer imajo plače, financiranje fakultet od UL in podeljevnja štipendij vse enako gnilo strukturo. V naslednjem primeru se pokaže zelo nazoren primer tega sistema: @nekdo, ki je govoril o sodobnosti inventarja FDV faksa: Pa spomnimo, da je univerza v ljubljani med 5% najboljših univerz. Marsikdo se ne zaveda kriterijev, po katerih se določa ta kvaliteta. Seštevajo se prispevki vsake fakultete (raziskave, objave, članki...). And guess what... FMF prispeva 1/3 vseh točk (znaten del še prispevajo MF, FKKT in še nekateri tehniški faksi). Spomnimo še, da univerza dodeljuje sredstva fakultatam po številu vpisanih študentov in prepustnosti. Torej - univerza na kateri največji šalabajzer pride skoz ne da bi s prstom mignil dobil $ $ $, tiste, kjer se pa dejansko nekaj dela pa... Nato se pa lahko čudimo, kaj vse prileti iz faksa z diplomo v roki. Glede na to da je dandanes denar vseeno ena boljših inspiracij, bi se moral dodeljevati po obsegu (več študentov in več prof. se pač rabi več denarja) in kvaliteti dela na fakultetah - da tisti, ki vendarle želijo doseči nekaj več in to redno dokazujejo, dobijo boljše (dražje) aparature ipd. (in ne, da gre več denarja tja, kjer pride vsak študent poceni skozi letnik in prof. ležijo doma na kavču in razmišljalo kako bi si na tuj račun nagrabili čimveč $ $ $). Ni težko videti analogije za plače in štipendije. Ampak to je le moje mnenje.
Tonček Balonček
14. 02. 2010 18.12
Šole so brez zveze. Ivan Oman ima 7 razredov osnovne šole npr., pa mu nič ne manjka!
Tonček Balonček
14. 02. 2010 18.10
Vsi pač niso doktorji! Pahor je za diplomsko nalogo dobil celo Prešernovo in Zoretovo študentsko nagrado. Naslov naloge: Prizadevanja neuvrščenih za mirno reševanje sporov med članicami gibanja. Janša je diplomiral z nalogo, katere naslov je Obrambno zaščitna funkcija v načrtih družbenega razvoja republike.
gr3g0r
14. 02. 2010 17.57
FDV je tak poglavje zase... eni celo pravijo da naj bi bil tečaj, ne fax. Kar se pa družbosvloja tiče pa bogpomagaj... če bi imeli same družboslovce in ekonomiste in podobne nesposobneže, bi še vedno tolkli kamen ob kamen...
SherlockH
14. 02. 2010 17.04
Tonček Predvidevam, da si mislil na skoraj vso aktualno politično garnituro, le da si navedel -po tvoji želji enega-, heh.
Tonček Balonček
14. 02. 2010 16.14
Imaš prav, ddr. Anton Stres je iz te tmatike napravil kar dva doktorata, oba o maksizmu oz. Yugo ureditvi! 1. oktobra 1974 je doktoriral iz teologije na Teološki fakulteti v Ljubljani z disertacijo z naslovom Razvoj marksističnega pojmovanja religije v povojni Jugoslaviji, 30. novembra 1984 pa je doktoriral še iz filozofije na Institut Catholique de Paris z disertacijo z naslovom Pojem svobode pri Heglu in prevzem tega pojma pri Marxu. Po mojem ni ničesar prepisoval, ampak je pač pisal po navdihu Svetega duha!
SherlockH
14. 02. 2010 14.14
.Tonček vse smeri FDV so priporočljive. Najbolj uspešni so pa itak tisti, ki spišejo diplomsko s kakšno tematiko o Yugo ureditvi ali pa celo teoretično prepišejo kakšen politični sistem države bogu za hrbtom.
maggie24
13. 02. 2010 22.38
Študirat morš it tisto, kar te veseli in briga me, kaj tle pišete kakni faksi so bedni in kateri ne. Vaše mnenje je vaše mnenje in ne pomeni nujno realnega odseva. Zato pa dost folka ne vpiše študija, ki si ga želi, ker so že od prej napačno informirani. Kam pa bomo pršli, če ne bomo študiral tisto, kar si želimo
Tonček Balonček
13. 02. 2010 19.29
Če hočeš v politiko, je najbolje vpisati obramboslovje ali teologijo, to je več kot jasno!
urshyka666
13. 02. 2010 12.47
sam na fkkt ne hodt....prhrante si živce in voljo in use..sam sem ne....še taki kemijski geniji na******* tle
NB20
13. 02. 2010 10.15
Kot da je važn, kakšen je faks. Važn je kaj te naučijo.
TheTruth4u
13. 02. 2010 10.09
Sicer sem bil pa enkrat na FS v LJ in sem bil šokiran kako zastarel je ta faks, kot da se je tam leta 1991 ustavil čas. Greš na FDV je vse tako "nobl" prideš na FS tak poden da glava boli! Le zakaj?!?
TheTruth4u
13. 02. 2010 10.06
Sicer pa poglejte kateri ljudje krojijo našo usodo? So to inženirja strojništva s 700€ plače? Dajte no, ne ga srat. To so družboslovci in tisti, ki grejo na FDV, ekonomijo, pravo že vejo zakaj! Inženir je bil vedno podrejen družboslovcu in tako bo tudi ostalo. Star je potrebno znati prodati, izdelava je zadnji problem! 100% bolje iti na družboslovje, biti vztrajen in čakati na zavodu dokler se ne ponudi priložnost in zagotovo boste imeli nekajkrat višjo plačo kot kaki strojniki. Dajte no, strojništvo, da je perspektiva? Ja, seveda je, skupaj z zidarstvom, kuharji... Tisti, ki hoče € zagotovo ne bo rinil na strojništvo in ostale podn fakse!
basshy
13. 02. 2010 09.46
informativni dan je biu tut na srednjih za btw
TheTruth4u
13. 02. 2010 09.44
Samo ne na FS ali FGG, to sta najbolj podn fakulteti v LJ!!!!