Slovenija

Še en napad na Islamsko skupnost: ponoči na gradbišču džamije odvrgli svinjsko glavo

Ljubljana, 01. 02. 2016 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./S.S.
Komentarji
0

Na gradbišču džamije v Ljubljani so neznanci znova odvrgli svinjsko glavo in kri. To je že drugi primer v manj kot treh tednih, policija pa storilcev še ni izsledila. Naraščanje nestrpnosti v Sloveniji je problem, ki žal dobiva vse večje razsežnosti, je opozoril premier Miro Cerar.

S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da so bili policisti nekaj pred 1. uro obveščeni, da so neznani storilci po vsej verjetnosti v času med 23. in polnočjo preko ograje na dvorišče ob Kurilniški ulici vrgli svinjsko glavo ter manjšo plastično posodo s krvjo. Gre za gradbišče Islamskega kulturnega centra v Ljubljani.

Fotografija svinjske glave, ki so jo našli na gradbišču džamije 13. januarja.
Fotografija svinjske glave, ki so jo našli na gradbišču džamije 13. januarja. FOTO: Islamska skupnost v Sloveniji

Podoben dogodek se je zgodil že 13. januarja letos, ko so neznanci na gradbišču odvrgli več svinjskih glav in kozarcev za vlaganje, ki so bili polni krvi. To naj bi za muslimane, ki ne jedo svinjine, predstavljalo žalitev.

Policisti s preiskavo omenjenega dogodka, kot tudi preiskavo dogodka iz 13. januarja nadaljujejo. Storilec oziroma storilci so osumljeni storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

V odzivu ob prvem dogodku so v Islamski skupnosti zapisali, da je to sovražni napad na manjšinsko skupnost in opozorili, da je "sovraštvo bolezen duha in varnostni problem". Dejanje pa so obsodile tudi druge verske skupnosti v Sloveniji.

Cerar ostro obsodil sovražno dejanje

Premier Miro Cerar je ostro obsodil to dejanje, nov poskus zastraševanja manjšinske verske skupnosti pa je po njegovem obžalovanja vreden. Po besedah premiera moramo imeti kot družba do takšnih dejanj, ki na žaljiv in nasilen način razpihujejo nestrpnost med ljudmi, ničelno toleranco in pri tem brezpogojno vztrajati.

''Naraščanje nestrpnosti v Sloveniji je problem, ki žal dobiva vse večje razsežnosti, zato se moramo nemudoma lotiti odkrivanja in odpravljanja vzrokov za takšno stanje. Rešitev prav gotovo ni samo v zaostrovanju kazenske zakonodaje, pač pa v ustvarjanju pozitivnega družbenega ozračja, spodbujanju medsebojnega spoštovanja in strpnosti, predvsem pa v spoštovanju pravil pravne države,'' meni Cerar.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3