Slovenija

FOTO: Še en zapozneli Jankovićev projekt: začenja se gradnja zadrževalnika na Glinščici

Ljubljana, 31. 03. 2017 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
89

Ljubljanski župan je po poplavah leta 2010 obljubil, da bo občina naredila vse, da zaščiti svoje prebivalce pred katastrofalnimi poplavami. Čez štiri leta so se poplave ponovile, prav tako njegove obljube. Tokrat pa lahko le poročamo o prvem napredku, saj bodo stekla prva dela za gradnjo suhega zadrževalnika, ki bo pred poplavami zaščitil Rožno dolino.

22. oktobra 2014 je po kratkih, a zelo intenzivnih padavinah poplavni val zajel južni del Ljubljane in poplavil skoraj tisoč objektov. Takrat je sicer padlo manj padavin kot v katastrofalnih poplavah leta 2010, a so bile te zelo intenzivne. V zaledju Polhovega Gradca je zgolj v osmih urah padlo 220 milimetrov padavin, ki so povzročile močan tok Horjulke in Gradaščice. Narasla sta tudi potoka Glinščica in Pržanec, začela so se katastrofalna razlivanja. Najhuje je bilo na območju Viča.

To je posnetek, ki je nastal 22. oktobra 2014 na območju Rožne doline. Narasle vode Glinščice so zalile območje okoli Tehnološkega parka v Ljubljani in precejšen del naselja Rožna dolina.
To je posnetek, ki je nastal 22. oktobra 2014 na območju Rožne doline. Narasle vode Glinščice so zalile območje okoli Tehnološkega parka v Ljubljani in precejšen del naselja Rožna dolina. FOTO: POP TV

Prizori poplavljenih območij so bili pretresljivi. Prebivalci tega dela Ljubljane so ostali ujeti v svojih domovih, promet je na glavni južni vpadnici v mesto povsem obstal. Kmalu so žalostne posnetke poplavljenih domov in zalitih garaž zamenjali posnetki požrtvovalnih gasilcev in pripadnikov civilne zaščite, ki so priskočili na pomoč najbolj prizadetim prebivalcem.

Po prvih poplavah pristojni zaspali

Civilna iniciativa za večjo poplavno varnost jugozahodnega dela Ljubljane je po poplavah oktobra 2014 opozarjala, da bi se vsi ti postopki morali zgoditi že prej, torej kmalu za tem, ko je bil sprejet prostorski načrt.

Ti so se upravičeno jezili. Po katastrofalnih poplavah leta 2010, ko je država prizadetim prebivalcem obljubila pomoč, predvsem pa ukrepe za zaščito pred poplavami, se ni veliko spremenilo. Očitno so leta 2010 zaspali z mislijo, da so se zgodile stoletne poplave. Prebivalci jugozahodnega dela Ljubljane so bili tako leta 2014 upravičeno besni. Takšno škodo, ki je nastala, bi lahko država preprečila, pa je ni. Stoletne poplave so nenadoma postale realnost, sedanjost, prihodnost pa povsem neznana.

Prebivalci tega dela Ljubljane in zaledja, pa tudi različni strokovnjaki, so se povezali in ustanovili Civilno iniciativo za poplavno varnost jugozahodnega dela Ljubljane, da bi jim uspelo skupaj s pristojnimi vendarle doseči večjo poplavno varnost na tem območju. Tudi župan Zoran Janković je, tako kot že leta 2010, med obiskom najbolj prizadetih predelov oktobra 2014 zatrjeval, da bodo naredili vse, da se takšne katastrofalne posledice poplav preprečijo.

Župan je že po poplavah leta 2010 obljubljal konkretne in predvsem hitre protipoplavne rešitve. Še pred prvimi ukrepi so ga prehitele poplave leta 2014.
Župan je že po poplavah leta 2010 obljubljal konkretne in predvsem hitre protipoplavne rešitve. Še pred prvimi ukrepi so ga prehitele poplave leta 2014. FOTO: Blaž Garbajs

Lahko bi rekli, da je imel župan Janković srečo, saj od zadnjih poplav do danes, ko se vendarle začenjajo težko pričakovana dela za zagotovitev protipoplavnih ukrepov na območju potoka Glinščice, ni bilo močnih nalivov in posledično poplav. Za poplavno ogroženost na tem območju namreč ni dolžna poskrbeti država, temveč Mestna občina Ljubljana.

Suhi zadrževalnik bo pred poplavami ščitil Rožno dolino

Zadrževalniki vode so objekti, s katerimi lahko ob poplavi zadržimo večje količine vode in na ta način zmanjšamo pretok v strugi vodotoka ter tako ob isti verjetnosti pojava vplivamo na njegov manjši obseg. Suhi zadrževalnik se napolni z vodo le ob poplavah. Poplavna območja se imenujejo retenzije, v katere se ob poplavah voda razlije in se zadrži toliko časa, da začne v glavni strugi gladina padati.

Zadrževalnik v Brdnikovi ulici, ki je eden od ukrepov za preprečevanje poplav na tem območju, je bil v občinski prostorski načrt umeščen že sredi leta 2012, danes pa so se začela prva dela. S protipoplavnimi ukrepi in gradnjo suhega zadrževalnika naj bi se zmanjšala poplavna ogroženost širšega območja Rožne doline in jugozahodnega dela Viča.

Ureditev območja Brdnikove ulice z izvedbo protipolavnega nasipa je predvidena v več zaporednih fazah. V sklopu prve bodo nadvišali severni krak Brdnikove ulice in rekonstruirali premostitveni objekt preko Glinščice z nastavitvijo za zapornico, ki jo bodo postavili v 2. fazi. Prav tako bodo rekonstruirali križišče Brdnikove ulice s cesto Pot za Brdom in pripadajočo komunalno infrastrukturo.

Zadrževalnik bo namenjen zmanjšanju poplavne ogroženosti območja Rožne doline in jugozahodnega dela Viča.
Zadrževalnik bo namenjen zmanjšanju poplavne ogroženosti območja Rožne doline in jugozahodnega dela Viča. FOTO: Miro Majcen

Kaj načrtujejo v naslednjih fazah?

Kot poroča Dnevnik, naj bi bili vsi protipoplavni ukrepi na območju Brdnikove ulice končani do leta 2020.

Prav tako naj bi z nasipi dvignili desni breg potoka in uredili razlivne površine. Koliko je občina plačala za odkup zemljišč, teh naj bi bilo za kar 11.000 kvadratnih metrov, nam ni znano. Leta 2014 so v službi za razvojne projekte in investicije MOL dejali, da bodo lastnikom zemljišč, kjer bo zgrajen zadrževalnik, za kvadratni meter zemljišča, ponujali osem evrov.

V letošnjem proračunu je Mol za projekt namenila slabega 1,4 milijona evrov. Kot izhaja iz proračuna, so sredstva namenjena za začetek izvedbe gradbenih del in opravljanje strokovnega nadzora pri gradnji 1. faze urejanja zadrževalnika.

Občina je sicer pred začetkom gradnje denar namenila še za poplačilo obveznosti za izvajanje monitoringa živih bitij na območju zadrževalnika pred začetkom gradnje ter za izdelavo potrebnih hidroloških študij in izdelavo projektne dokumentacije za predvidene ukrepe v nadaljnjih fazah urejanja zadrževalnika. Protipoplavni ukrepi na območju Brdnikove bodo po oceni občine končani do leta 2020.

Ureditev območja Brdnikove ulice z izvedbo protipolavnega nasipa je predvidena v več zaporednih fazah.
Ureditev območja Brdnikove ulice z izvedbo protipolavnega nasipa je predvidena v več zaporednih fazah. FOTO: Miro Majcen

Gradnjo bo izvajala družba Trgograd. Ta je po poročanju časnika Dnevnik na pogajanjih, ki so bila pred dobrim mesecem na občini, ponudila najnižjo ceno, in sicer 1,98 milijona evrov brez davka na dodano vrednost.

Zakaj je trajalo kar pet let?

Čeprav je jasno, da gre za nujne protipoplavne ukrepe, pa je od umestitve zadrževalnika na Brdnikovi ulici v prostor do prvih del minilo skoraj pet let. MOL se je najprej izgovarjala na počasnost Agencije RS za okolje (Arso), češ, da so zavlačevali z izdajo vodnega soglasja za rekonstrukcijo ceste, a so na Arsu očitke zavrnili. Dlje časa je trajalo pridobivanje okoljevarstvenega soglasja, kar precej časa pa je trajal proces odkupovanja zemljišč.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
31. 03. 2017 22.14
+3
samo sram je lahko ljubljančane za takšnega župana ! ampak krivi so si sami saj so ga izvolili, kakršni volivci takšen župan, preveč ima svojih južnih bratov
Brakedirt
31. 03. 2017 22.38
-3
sram je lahko sveckarje ki samo blebetajo,za pokazati pa nimajo nic,ker niso nikoli nic naredili,razen skode seveda.
sinhron
01. 04. 2017 08.34
+1
Ljubljančani so lahko ponosni na župana , saj je iz Ljubljane naredol turistično atrakcijo ! Za slabo delo ga obtožujejo politični nasprotniki iz SDS in NSI , ki so ga že velikokrat poizkušali zrušiti pa jim ni uspelo !
wolfterier
02. 04. 2017 15.58
+1
matej1111
31. 03. 2017 21.39
+2
Ja kaj pa bi se naredlo v drugih občinah, če vsi delamo za Ljubljano?!
METKA102
31. 03. 2017 18.56
-3
Največ "težav" z našim županom imajo Neljubljančani. Ljubljančani smo (v večini) z njim zadovoljni. Kaj druge sploh briga koga volimo? Ali se mi kaj vtikamo v župana neke kajvemkatere občine? Preko 200 jih je. Upam in želim, da bo spet kandiidiral. Večkrat mi pride na misel, kakšna škoda se je zgodila, ko so ga onemogočili, da bi postal predsednik vlade. Verjetno bi bilo vsem bolje, kot nam je.
piko112
31. 03. 2017 22.46
+2
Sploh, ko je postavljal parkomate povsod in svoje rampe v BS3. To da je center zaprt tudi marsikomu ne diši.Nisem žabar, samo se mi zdi ta ideja dobra. Medtem, ko bi morali olajšati za dostavo v center in kakšno linijo avtobusa čez center speljati. Saj vem je kavalir ampak starejši so raje tiho in trpijo kot da bi ga klicali, vendar taki so. Stožice je reku da ima občina vse plačano kaj pa izvajalci? Zakaj jih izbirajo če imajo račune kdo ve kje in potem ne plačajo podizvajalcev. Naj naslednjič dajo na razpis da imajo vse podizvajalce poplačane. Kar je glede poplavne ogroženosti so večinoma ljudje krivi sami saj gradijo na območju, ki ni primerno za to in pri tem krivijo druge občine(občino Dobrova-Polhov Gradec) Kako je z potopnimi smetnaki? Kako jih lahko uporabljajo ubrtniki v LJ? Pa ne mislim nekih vele podjetnikov amopak navadnih gostince. Vendar tega problema se ti ne zavedaš, gostinci pa o tem neradi govorijo. Ja za same ljudi ki samo prečkajo ali živijo v lj je morda veliko naredil, kaj pa za ljudi, ki dejansko nosijo denar v center? Zakaj niso zgradili parkirišča pod novim hotelom al kaj je že zraven glavne? Kj se bodo turisti vozili z nasim železnicam v hotel z 5 zvezdicam?
proofreader
31. 03. 2017 18.17
+0
SDS je lastnike zemljišč nagovarjal, naj bodo proti.
proofreader
31. 03. 2017 18.16
+0
To je tisto kar je SDS blokiral?
wolfterier
02. 04. 2017 15.59
+1
careizavogala
31. 03. 2017 17.56
+0
Nihče ni brez napak ampak naš župan je car. Ljubljančanom je uredil mesto, ki je vredno vseh pohval in ne glede kaj on je je do sedaj najboljši. Verjamem, da ga bomo še volili saj je si to zaslužil z delom. Za njim stojimo pravi Ljubljančani. Pač taka je resnica in ne si lagat, da ima samo podpornike iz juga, ker to ni res. Smo imeli Slovenske županje in ni bilo nič koristi in tudi denarja ne. Hvala Bogu, da je prišel Janković
ONniON
31. 03. 2017 22.14
+4
super pa še 10 džamij vam želim v ljubljani
wolfterier
02. 04. 2017 16.01
+2
Ko bo otvoritev centra,vas bodo halalovci pohodili,če se ne boste poskrili v svoje panje !
jakec1575
31. 03. 2017 17.40
+1
12 let in eno poplavo so rabili. Ampak vseeno bolje pozno kot nikoli. Koncno!!
EUROSMOOTHIE
31. 03. 2017 16.49
+1
Zapozneli gor ali dol, LJ je v njegovem županovanju svetlobna leta pred marsikaterim mestom pri nas. Zaradi mene je lohk pokradu kolikor ga je volja, večina krade in izgine, on je kradel in tudi kaj naredil, pokažite mi enega takega župana.
pennywajz
31. 03. 2017 16.37
+3
A niso Trgograd asfalterji?
ecnarf
31. 03. 2017 16.36
+6
OPanko še nkol ni nič naredu ,kvečejmu je pokradu.
Melonija
31. 03. 2017 16.55
-2
ecnarf
31. 03. 2017 17.10
+4
mak0521
31. 03. 2017 15.59
+8
Važno, da začne govoriti o tem pred volitvami... pa ga bo spet podprl ves južni del
fredericofelini
31. 03. 2017 15.52
+6
bo vsaj naredil v vecini obcin se ne naredi nič
Rožle2X
31. 03. 2017 15.49
+2
In letos bo gradnjo preprečila poplava
hotchilipoper
31. 03. 2017 15.30
+5
Mnogo denarja bi se prišparalo,če bi te zadrževalnike naredil že po prvih poplavah
piko112
31. 03. 2017 14.52
+5
Koliko prepustov je na Ljubljansko barje? Aja so AC gradili in ni bilo denarja za več prepustnosti
hotchilipoper
31. 03. 2017 15.27
+4
piko112
31. 03. 2017 14.50
+2
Ljubljansko bajrje tudi poplavlja, kaj bi v Italiji naredili zadrževalnike?
piko112
31. 03. 2017 14.48
+10
Najprej graditi na poplavnih območjih potem pa razmišljati kako bomo hiše zaščitili. Aja sosedje so pa krivi, ker nam hišo zamaka. Tipično. Na moje znanje to niso bile najhujše poplave tako da kar gradite na ljubljanskem bajrju, še taki nasipi ne bodo zavedno pomagali
Banion
31. 03. 2017 14.45
+0
Bolje pozno kot nikoli
tornadotex
31. 03. 2017 14.44
-6
Jankoviču ni za kaj očitati,zelo se trudi...kakšno pa ima preteklost,za to pa mi nismo sodniki.
tornadotex
31. 03. 2017 14.42
+2
Naj pohitijo,za letos napovedujejo ekstremne nalive....