Slovenija

Še eno olajšanje za Prekmurce

Beltinci, 19. 08. 2008 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Madžarsko se lahko peljete po novem avtocestnem odseku, saj je promet sproščen še na avtocesti med Lendavo in Pincami.

Na slovesnem odprtju sta bila tudi premier Janša in prometni minister Žerjav.
Na slovesnem odprtju sta bila tudi premier Janša in prometni minister Žerjav. FOTO: POP TV

Potem ko so 14. avgusta za promet odprli 17,4-kilometrski odsek Beltinci — Lendava ter 2,8 kilometra dolg odcep hitre ceste med Lendavo in mejnim prehodom Dolga vas, je danes promet sproščen še na 13,7-kilometrskem odseku Lendava — Pince. Tako je odprt celoten odsek Beltinci — Lendava v skupni dolžini 34 kilometrov, ki so ga začeli graditi leta 2006.

Pomurski avtocestni krak je z izjemo 20 km med Senarsko in Vučjo vasjo zgrajen v celoti.
Pomurski avtocestni krak je z izjemo 20 km med Senarsko in Vučjo vasjo zgrajen v celoti. FOTO: DARS

Avtocestna odseka Beltinci — Pince na slovenski in Pince — Tornyszentmiklos — Budimpešta na madžarski strani sta slovesno odprla predsednik vlade Janez Janša in njegov madžarski kolega Ferenc Gyurcsany. Slovenija je tako vzpostavila avtocestno povezavo še z zadnjo od sosednjih držav, Madžarsko.

Zadnjih 20 km do konca oktobra

V Pincah se je avtocesta navezala na madžarski avtocestni križ, ki so ga Madžari do meje pripeljali že leta 2004.
V Pincah se je avtocesta navezala na madžarski avtocestni križ, ki so ga Madžari do meje pripeljali že leta 2004. FOTO: Jani Dolinšek

Do konca oktobra naj bi bilo končanih še preostalih 20 kilometrov avtoceste med Senarsko in Vučjo vasjo, s čimer bo v celoti zgrajena avtocestna povezava med Mariborom in Lendavo. Sklenitev del na pomurskem kraku bo pomenila tudi dokončanje V. vseevropskega avtocestnega koridorja v 310-kilometrskem delu, ki poteka čez slovensko ozemlje.

V Pincah se je avtocesta navezala na madžarski avtocestni križ, ki so ga Madžari do meje pripeljali leta 2004. Z novo avtocesto je zaživela učinkovitejša prometna in gospodarska povezava Slovenije z Madžarsko, pa tudi z Avstrijo. Obenem je tako dokončno rešena problematika tovornega prometa, ki se je doslej pomikal po regionalni cesti med Dolgo vasjo in Mariborom.

Bo z izgradnjo avtoceste dokončno rešena problematika tovornega prometa, ki se je doslej pomikal po regionalni cesti med Dolgo vasjo in Mariborom?
Bo z izgradnjo avtoceste dokončno rešena problematika tovornega prometa, ki se je doslej pomikal po regionalni cesti med Dolgo vasjo in Mariborom? FOTO: Jani Dolinšek

Vrednost 13,7-kilometrskega odseka Lendava — Pince znaša skupaj z delom hitre ceste do Dolge vasi 142,31 milijona evrov, v ceno pa so poleg gradbenih del všteti projektiranje, odkupi zemljišč in objektov ter nekateri drugi stroški. Na tem delu je 183-metrski viadukt, deset nadvozov, 18 mostov in dva podvoza.

Kateri avtocestni odseki so še v gradnji?

Na pomurskem avtocestnem kraku na odprtje čaka še odsek avtoceste med Spodnjo Senarsko in Vučjo vasjo v izmeri 21,6 kilometra. Odprtje odseka je predvideno oktobra letos, z njim pa bo v celoti dokončana avtocestna povezava med Mariborom in Lenartom.

Na štajerskem avtocestnem kraku na dokončanje čaka še 10,5 kilometra dolg odsek med Pesnico in Slivnico. Njegovo odprtje je po napovedih Darsa predvideno leta 2009.

Gradnja dolenjskega odseka pri Trebnjem.
Gradnja dolenjskega odseka pri Trebnjem. FOTO: POP TV

Na gorenjskem avtocestnem kraku je v izgradnji odsek med Vrbo in Peračico v dolžini 9,8 kilometra, odprtje tega odseka pa je predvideno za letošnjo jesen.

Na dolenjskem avtocestnem kraku je v izgradnji še 14,8 kilometra dolg odsek med Plusko in Hrastjem, ki pa naj bi bil po napovedih Darsa v promet predan do konca letošnjega leta.

V gradnji pa je še odsek hitre ceste skozi Vipavsko dolino, in sicer med Razdrtim in Vipavo. 8,7 kilometrski odsek, ki so ga začeli graditi leta 2002, naj bi odprli jeseni letos.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Borec
21. 08. 2008 07.45
exim resnica boli in če je resnica, potem ni žalitev, ampak TI se moraš malo zamisliti sam nad seboj .
exim@t-2.net
20. 08. 2008 15.18
hakihak: žalitve, žalitve. Daj zlezi že iz jajca, ti mali nagec! Dokaži nasprotno, če moreš. Si pa res bogi. Dovoli vprašanje: kdo pa danes uporablja vaše družinske možgane?
hakihak
20. 08. 2008 12.56
exim ti si tolk normalen, koker je pes v sorodstvu s slonom. če si ti normalen, sem prav vesel, da sem takšen kot sem, ker tako kot ti normalen nebi bil rad, pa če mi plačajo!!!
Oni_tam
20. 08. 2008 12.23
Težka hipokracija, Janša sam je podpiral tajkunizacijo dokler je njemu to koristilo in dokler so vsi vpleteni plesali kakor je on hotel. Ne bom rekel da tajkunizacije prej ni bilo, seveda je bila. Pa še tolko, jaz nisem nič kradel, prav tako nisem zagrizen pristaš katere koli opcije. Podprl bom tisto ki bo tisti trenutek za moje pojme najboljša za Slovenijo in Janša z svojim absolutnim nadzorom nad vsem to trenutno ni. Ne mi prosim o objektivnosti ker sem že dolgo navajen da pogledam in si oblikujem svoje lastno mnenje ne tisto kar bi mediji radi vtepli vsem v glavo.
exim@t-2.net
20. 08. 2008 11.55
Oni-Tam: kako ti prav pridejo polresnice-"celoten program so podedovali...". Ko pa mi trdimo, da je vlada JJ podedovala tajkunizacijo, ki se je začela odkrivati, pa trdite, da se je v sedanji vladi privatiziralo 26 podjetij, v vaši pa 2. Torej-objektivnosti vam manjka in to ogromno. RESNIČNO je namreč dejstvo, da so se delnice parkirale dooooolgo vrsto let, da se je pripravljal teren za prevzeme doooldo vrsto let, da je bil Forum21 ustanovljen prav zato. In vse bi bilo OK, če ne bi ta vlada začela to odkrivati in preganjati. To vas jeb.., dragi nagci, to in samo to. Da narod sedaj ve, kako ste kradli. In še to vas jeb...da tega ne boste mogli več počenjati. Dvojen "šus" med oči. In zato se penzionistra Kučan oglaša na vse pretege in blati to vlado. pa še nekaj je: Kučan in arhivi BG. Ko bo dokončno nag pred slovensko javnostjo, mu tu ne bo za ostati. In od tod neprespane noči, strah in "diskreditacija ter nato likvidacija". 1+1=2, tako preprosto je to za nas, ki smo normalni in celo povprečni državljani.
Oni_tam
20. 08. 2008 11.42
Mimogrede, za zaslug za izgradnjo AC nova oblast nima glih kaj dosti. Celoten program so napreč podedovali od prej. Tako da je kakršna koli hvala da se je Janša ali od aktivne oblasti kaj dosti pretegnil za igradnjo tega kraka odveč. AC je gotova zato zaradi pred leti predvidenih rokov ne zato ker je aktivna oblast kaj naredila.
exim@t-2.net
20. 08. 2008 10.55
Foušija, komunajzarji kar puhti iz vas. Ja , Janez se ima za kaj kazati. Je najboljši premier in nas je postavil ob bok največjim. Še bolj bi bili uspešni, če ne bi imeli komunajzarskih krtov, ki so sedaj še posebno dejavni. In veliko več bi dobrega in uspešnega slišali, če bi novinarji poročali korektno. Tako jim je pa, recimo, normalno, da poročajo o novinarskem traču glede Pečerićeve. Ni jih sram, da snemajo nekaj, kar je v popolnem nasprotju z etiko in moralo. S tem ,da se niso niti pozanimali v Domu starejših občanov za Bežigradim, kjer Pečarićka stanuje, kakšna je in kako je z asistenco zanjo. Vsak uide! Preverite, prosim!
Oni_tam
20. 08. 2008 07.52
Kot voznik ki je na relacijo Maribor - Lendava tedensko sem navdušen nad odprtim odsekom in komaj čakam na odprtje odseka sp. senarska - vučja vas. Nehajte streljat traparije ki z vso zadevo sploh nimajo nič veze. Bom zaradi tega volil Janšo al SLS? Ni šanse, ampamk AC je pa vseeno fajn. ;)
Jozsef
20. 08. 2008 07.37
Na tej cesti nebi smelo biti nic narobe. Saj ni predorov in ne viaduktov. Zato je najbrz na otvoritvi bil prisoten tudi Jansa. Upam, da je tudi uporabno dovoljenje urejeno. Zerjav, ti pa, ko si ze ravno v Lendavi, kar ostani tam in prihrani Sloveniji nekaj nevsecnosti, ki nastajajo zaradi tvojega idiotizma. Ostani doma.
Navihanko
20. 08. 2008 00.16
Imqajo srečo, da ni noben galerije, ki bi se jim usula na glavo pred volitvami - Janez se vidi, kdo te je izučil sedaj se pa delaš kot, da nisi iz tistih časov
rajko1966
19. 08. 2008 22.16
Tonček Balonček, sej ok odcep vas bo razbremenil lokalnega prometa. Samo tajkuni delujejo tidi na lendavskem !!!
kamenje33@gmail.com
19. 08. 2008 21.45
No odstavni pasovi res mogoče niso nujni, ni pa mi jasno zakaj niso zgradili standarna pasova 3.75 kot se gradi drugje po sloveniji. Dodatnih 50cm bi bilo pomoje dovolj tudi za reševanje ponesrečencev.
ihta1703
19. 08. 2008 21.41
zadnji čas, da so začeli odpirat te avtoceste.... upam samo da bo še čimprej od maribora do ptuja in naprej do meje s HR
cupofmarja@email.si
19. 08. 2008 20.29
Bravo za ceste......ampak tale p.e.z.d.e je pa zadnji mesec na vsaki pasji procesiji:-))))
jezek_puha_puha
19. 08. 2008 17.30
huhuhu, tonček balonček je dav pohvalo, končno so poskrbel tut za njegovo rit :)(pa brez zamere, v tem je več šale, neki pa tut resnice).... sicer pa pijanec22, res je da po nasprotni strani prideš, samo more bit cesta popolnoma zaprta, v primeru da je pol avtoceste odprte je seveda kolona še vedno, iz obratne smeri pa tudi ne moreš... je pa res kar si reku, avtoceste nimajo več odstavnih pasov, kot sm že reku v eni prejšnjih tem, ampak manjkakovostni asfalt iz odst. pasu zamenjajo s kakovostnim in ustvarijo še en prometni pas... tako bi blo prav tudi pri nas, boljše kr odstavne niše, razen tam kjer je to potrebno (tovornjaki se pokvarijo na vrhniškiem klancu, črni kal, razdrto...) sicer se pa da lepo zapeljati na bankino in se označiti s prometnim znakom (tut o tem bi se dal menit še in še)... še sam bog ne ve kaj bo ko bo prva nesreča in ne bojo mogl do poškodovancev...
Tonček Balonček
19. 08. 2008 16.41
Bravo vlada, vsi Prekmurci bomo glasovali za SLS in ministra za promet žerjava, ki je pospešil in omogočil ta projekt! kličemu mu še na mnoga leta v naslednjih mandatih!
pijanec22
19. 08. 2008 16.19
tinie100: daj idi malo v tujino že no. Avtocesta v prekmurju je popolnoma primerno široka. Standardi v Evropi so od 3,5-3,75. Vi ste pač na spodnji meji. Tudi čez Trojane je tako. Da ne omenimo polovice avstrijskih in večino švicarskih avtocest. Tudi odstavni pasovi niso več pogoj za avtocesto. Če pa se ti še vedno voziš z Wartburgom, da ta odstavni pas tako nujno potrebuješ, pa ti svetujem nakup drugega avtomobila. Samo ko se boš naslednjič vozil po najprometnejših nemških avtocestah in videl, da so brez odstavnega pasu, upam, da boš tudi delal takšno paniko, kako nevarno je vse skupaj.
pijanec22
19. 08. 2008 16.13
Unreal112: e daj. V Nemčiji pa lahko pridejo do ponesrečencev brez problema, čeprav nekaj najpomembnejših avtocest nima odstavnega pasu. Tudi v Avstriji. Nenazadnje pridejo do ponesrenčev tudi v tistih nekaj kilometrskih predorih. Samo v Prekmurju imajo težave s tem. Če pride do nesreče, odstavni pasovi ne pomagajo nič, kar se je že večkrat pokazalo tudi v Sloveniji. Odstavni pasovi so namenjeni samo v primeru okvare, kar pa na prekmurki rešujejo z odstavnimi nišami. V primeru nesreče se do mesta nesreče pride po nasprotni strani. Vsaj tako je v vsaki normalni zahodni evropski državi.
Unreal112
19. 08. 2008 15.48
Mene pa zanima koliko je vas pametnih šoferjev, ki se tako lepo pogovarjate. Cena in kvaliteta izvedbe se tukaj ne moreta primerjat, kajti dobili smo slabo izvedeno "avtocesto".V primerih prometnih nesreč,ki jih je će zdaj bilo kar nekaj samo na odseku do lenarta, nemore reševalno vozilo do tebe!! Hallo- a se kdo vpraša kaj pa če bi bil jaz vkleščen v avto!?! Ni to sano tak- tisti ki se vozijo potej relaciji pa mislim da zelo dobro vedo koliko je kamijonov, gužve, ljudi ki se bojijo sami svojega avta je na tej cesti. Mislim pa da imajo eni tukaj dosti prav! V LJ( pa brezi zamere) nebi in ne naredijo tako prometne "avtoceste" brezi odstavnega pasu.
jezek_puha_puha
19. 08. 2008 15.17
če potegnemo črto skozi vse tole lahko rečem----->>>> prekmurci so zadovoljni, šleperji vozjo po novi avtocesti, vas (nas) druge štajrce to ne sme brigat, še najmanj pa vas pametne ljubljančane, zaka se pa nikol ne glasi nobedn gorenjc, dolenjc... mogoče se kak pametni najde, drugače pa sam v ljubljančani, z vso vašo prekleto okolico, od medvod do močvirja na jugu.... glavn da mate vi avtoceste, brigajte se pod rubriko sct in predor šentvid...