Se prepoznate na fotografiji?

Neka oseba se je prepoznala na eni od panoramskih fotografij Boštjana Burgerja in ga prijavila, zaradi česar je proti njemu stekel postopek. Sedaj je v preiskavi 11.000 njegovih fotografij.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Na družabnih omrežjih je te dni dobesedno završalo. Potem ko se je neka oseba prepoznala na enem od panoramskih posnetkov, ki jih na spletu objavlja fotograf Boštjan Burger, je poslala prijavo informacijski pooblaščenki. Nataša Pirc Musar pa je proti fotografu sprožila postopek zaradi domnevne nezakonite objave osebnih podatkov.

Razprava na spletu gre v smeri, da je odstranitev panoramskih fotografij, na katerih so naključni ljudje, zahtevala pooblaščenka, a fotograf pravi, da jih je umaknil sam. "Dejansko so moje zadeve lahko sporne. In sem si rekel, da je najbolje, da zadevo preventivno umaknem," je povedal Burger.

Pirc Musarjeva o Pahorjevem Off recordu

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar (Foto: POP TV)

Pirc Musarjeva je o tem, kdaj je takšna fotografija sporna, ostra. "Takrat, kadar je posameznik jasno določljiv in kadar ne gre za javno prireditev, temveč za snemanje prostora zgolj na splošno," pravi pooblaščenka.

Pirc Musarjeva še dodaja, da je vsak fotograf odškodninsko odgovoren za objavo fotografij brez soglasja ljudi. Ker se fotografi večinoma s tem ne strinjajo, so Burgerju v podporo in tudi zaradi strahu pred množičnimi pritožbami sprožili razprave na forumih in blogih, med njimi tudi Alan Orlić Belšak.

"Vstopil sem v stik z novinarji zato, ker se mi je zdelo pomembno opozoriti na ta problem. Če bo moral navadni fotograf začeti brisati osebe oz. jih anonimizirat, da ne bodo prepoznavne, se bo to slej kot prej zgodilo tudi medijem," pravi Belšak.

V preiskavi je sicer kar 11.000 Burgerjevih panoramskih fotografij. "Če se je nekdo prepoznal na moji panoramski fotografiji, potem se mi zdi etično z moje strani, ne glede na to, kaj pravi zakon, da osebo s fotografije odstranim ali zameglim. Jaz ne morem zdaj vseh ljudi, se pravi 15 let, kar sem delal, izbrisati. Tudi če bi hotel, tega ne morem izvesti," še pravi Burger.

Burger pričakuje, da bo preiskava za približno 10 odstotkov njegovih fotografij ugotovila, da so sporne, ampak jih je tako ali tako že umaknil sam. Če pa preiskava, ki jo vodijo pri Pirčevi, kršitev ne bo našla, se bo postopek ustavil.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 170
ochi 10.12.2011 16:29:35
ne vem, zakaj imajo povsod zakonsko določeno, da lahko slikaš 99% vsega, kar se vidi z/na javnih površin/ah, le pri nas moramo biti posebneži? še po levem pasu začnimo vozit
Več komentarjev