Slovenija

Klemenčič: Z ognjem in mečem slovenskega pravosodja ne moremo spremeniti

Ljubljana, 15. 09. 2014 08.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Kandidat za pravosodnega ministra Goran Klemenčič je uspešno prestal preizkus pred parlamentarnim odborom za pravosodje. Ni sem mogel izogniti vprašanjem, kaj bo storil, če bo protikorupcijska komisija zaznala kršitve glede kandidature Alenke Bratušek za evropsko komisarko. Poudaril je, da ne bo tiho.

Klemenčič se je osredotočil tudi na neurejeno in predvsem neustrezno področje vročanja sodnih pošiljk. Opozarja, da je potrebno zadeve čim prej urediti in predvsem preiti na elektronsko vročanje.
Klemenčič se je osredotočil tudi na neurejeno in predvsem neustrezno področje vročanja sodnih pošiljk. Opozarja, da je potrebno zadeve čim prej urediti in predvsem preiti na elektronsko vročanje. FOTO: Damjan Žibert

V DZ se nadaljujejo zaslišanja ministrskih kandidatov. Kandidat za novega pravosodnega ministra Goran Klemenčič je danes uspešno prestal preizkus pred parlamentarnim odborom za pravosodje. Njegovo predstavitev je kot ustrezno ocenilo deset poslancev, nasprotno so menili štirje.

Klemenčič je v svoji predstavitvi uvodoma poudaril, da ima slovensko pravosodje korenine v nekem drugem sistemu. Kot pravi, je slovensko pravosodje pod velikim udarom, ne samo zaradi sistemskih ukrepov, pač pa tudi zaradi politizacije, katere tarča je.

Klemenčič napoveduje reformo zakona o kazenskem postopku, ki pa bo trajala več let. Ne obljublja, da bo v njegovem mandatu sprejet, bo pa zagotovo pripravljen. Z ognjem in mečem, kot se je izrazil Klemenčič, napoveduje tudi nadzor nad delom cenilcev, izvedencev, izvršiteljev in tolmačev. Kot opozarja, je njihova nepristranskost v podanih mnenjih ključna pri sodnih obravnavah.

Področje pravosodja ne potrebuje nedomišljenih in nujno hitrih, temveč korenite reforme, je poudaril Klemenčič. Opozoril je na veliko dobrih reform, ki so bile storjene v zadnjih 20-ih letih, a ključni problem je, po njegovem, da so te reforme bile skoraj vedno posledica nekih pritiskov. Po mnenju Klemenčiča pravosodju manjka jasna in notranje konsistentna vizija razvoja, ki bo temeljila na resnih in strokovno utemeljenih analizah.

Na področju pravosodja so potrebne korenite reforme, opozarja Klemenčič, ki tako v svojem programu predvideva rešitev sistemskega strateškega vprašanja, ki vključuje gradnike pravosodnega sistema. Omenja krepitev funkcije sodnega sveta. Kako ga okrepiti, da bo prevzel vlogo zagotavljanja kvalitete v sodstvu. Podobno bo ukrepal tudi na področju državnotožilskega sveta.

Klemenčič odgovarja na vprašanje poslanca SDS Andreja Čuša glede članstva v politični stranki in pravi, da ni član nobene politične stranke, se pa s stranko SMC strinja v tistih delih koalicijske pogodbe, ki se tičejo pravosodja.To je bil tudi pogoj za sprejetje povabila za pravosodnega ministra.

Dotaknil se je vprašanja ukinitve trajnega sodniškega mandata, s katerim se Klemenčič ne strinja. Opozarja, da je "trajni mandat svetinja, ki jo od nas zahteva EU in Svet Evrope". Kot opozarja, bi ukinitev trajnega sodnega mandata terjala spremembe ustave. Opozarja, da je potrebno izboljšati sistem vstopa v sodniški, tožilski in pravobranilski sistem. Opozarja, da je potrebno zadeve graditi na obstoječem kadru, ki bo odločal še nadaljnja leta.

Po njegovem v zadnjih letih med vrhom sodstva in tožilstva ter politiko vlada napeto ozračje, tudi zato, ker tega vmesnega dela, torej obeh omenjenih organov, nismo izkoristili, saj gre za strokovne organe, ki niso le cehovski.

Omenil je še oblikovanje supervizorja v pravosodju, ki ne bo usmerjen v nadzor finančnega stanja, pač pa bo to odprt sistem, kjer bo vsakdo lahko v realnem času dobil podatke o sodnih postopkih. A poudarja, da ne v smislu voajerizma.

Klemenčič še opozarja, da imamo v Sloveniji najmanj disciplinskih postopkov. Kot si on to razlaga, je razlog lahko v tem, da sistem ne funkcionira, ali pa v tem, da imamo tako dobre sodnike in tožilce. Po njegovem mnenju mehanizmi nadzora ne delujejo.

"Poskušal bom zagotoviti optimalne pogoje za delovanje pravosodja, da se vzpostavi sistem, ki ne bo dovoljeval anomalij," je še poudaril Klemenčič in dejal, da je nujno potrebno prebiti zaprtost cehov in lažno cehovsko solidarnost.

Prav tako je dejal, da želi sprožiti resno razpravo o noveli zakona o Sovi, zlasti pri poseganju v elektronsko zasebnost in nadzoru nad tem organom. Poleg tega želi narediti korak naprej pri spremembi sistema nadzora nad delom represivnih organov.

Klemenčičeva predstavitev predstavnika SDS in nekdanjega notranjega ministra Vinka Gorenaka ni navdušila. Predvsem je skeptičen, da bo Klemenčiču vse napovedano uspelo uresničiti.

Klemenčiču Gorenak (SDS) očita, da še nobene reforme do sedaj ni uspel izpeljati do konca in se sprašuje, zakaj bi bilo sedaj drugače.
Klemenčiču Gorenak (SDS) očita, da še nobene reforme do sedaj ni uspel izpeljati do konca in se sprašuje, zakaj bi bilo sedaj drugače. FOTO: Damjan Žibert

Opozarja pred političnimi pritiski na sodstvo

Klemenčič je opozoril tudi na pritiske, katerim je izpostavljeno sodstvo. Opozoril je na dve skrajnosti, katerim je bila v zgodovini izpostavljena Slovenija. Ena skrajnost je bila, da se odločitev sodstva ni smelo kritizirati, druga pa, da se je večina odločitev vodila osebno in politično. Tu smo danes, pravi Klemenčič in opozarja, da je sodstvo nemočno proti poslancem in medijem. Dejal je še, da so nekatere kritike na račun sodstva seveda upravičene, a žal je po njegovem mnenju ogromno takšnih, ki so šle čez vse meje. Opozarja, da blatenje sodstva ni smiselno. Odgovornost prelaga na stran politikov.

Sodstvo ima izrazito nizko zaupanje, opozarja Klemenčič. "Celo bankam ljudje bolj zaupajo," pravi Klemenčič in opozarja, da je to odraz stanja – predvsem tega, kako politika in mediji komentirajo delo sodstva. Hkrati Klemenčič opozarja, da ljudje še manj kot sodstvu zaupajo politiki in s tem odgovarja na provokativna vprašanja poslancev opozicijske SDS glede tega, kako bo kandidat povrnil ugled sodstvu.

Klemenčič se med zaslišanjem tudi ni mogel izogniti vprašanjem, kaj bo storil, če bo protikorupcijska komisija zaznala kršitve glede kandidature premierke v odhodu Alenke Bratušek za evropsko komisarko. Poudaril je, da kot član nove vlade zagotovo ne bo tiho in se bo ustrezno odzval, če bo komisija ugotovila kršitve pri tem postopku.

Predstavitev Bulčeve ustrezna

Kandidatka za ministrico brez listnice, pristojno za razvoj, strateške projekte in kohezijo, Violeta Bulc je v današnji predstavitvi na seji odbora DZ za gospodarstvo napovedala, da si bo pri vodenju pristojne službe prizadevala za dvig konkurenčnosti in inovativnosti Slovenije ter ustvarjanje pogojev za dvig dodane vrednosti. Odbor je ocenil, da je bila njena predstavitev ustrezna. Tako je menilo 11 članov odbora, proti pa so bili trije.

Bulčeva, ki prihaja iz vrst SMC, si želi, da bi imela služba vlade za razvoj, strateške projekte in kohezijo zelo jasno vizijo in da bi skrbela za uravnotežen ter trajnostno naravnan razvoj Slovenije. "Slovenija - dežela uspešnih razvojnih utripov," je povzela svojo vizijo. Prepričana je, da je v Sloveniji veliko idej in možnosti za njihovo umeščanje v evropske integracije.

Bulčeva si bo pri svojem delovanju prizadevala za dvig konkurenčnosti Slovenije, pri čemer bo po njenem mnenju pomemben prav razvojni denar iz evropskih in drugih virov financiranja razvoja Evrope. "Razvojni denar je tisti, ki lahko pomaga pri dvigu konkurenčnosti," je dejala kandidatka, ki jo je življenjska in poklicna pot v preteklosti popeljala tudi v Silicijevo dolino v ZDA.

Zadala si je deset ključnih ciljev, ki bodo pomembni za doseganje že omenjene vizije. Med drugim bo stremela k maksimalnemu črpanju evropskih sredstev in sredstev iz naslova drugih finančnih mehanizmov, kot je npr. norveški sklad, zmanjšanju števila zavrnjenih povračil iz EU, skrajšanju procesov za popravke na podlagi prejetih pripomb iz EU in povečanju števila nagrajenih inovacij v Sloveniji in na ravni EU, ki so financirane z razvojnimi sredstvi.

Bulčeva si bo prizadevala za ustvarjanje pogojev za dvig dodane vrednosti, ki je po njenem mnenju nujno pomembna za razvoj, dvig inovativnosti Slovenije in ugleda države, vse skupaj pa naj bi vodilo k učinkovitemu in uravnoteženemu razvoju Slovenije.
Bulčeva si bo prizadevala za ustvarjanje pogojev za dvig dodane vrednosti, ki je po njenem mnenju nujno pomembna za razvoj, dvig inovativnosti Slovenije in ugleda države, vse skupaj pa naj bi vodilo k učinkovitemu in uravnoteženemu razvoju Slovenije. FOTO: Miro Majcen

Obljublja izboljšave na področju črpanja evropskih sredstev

Za doseganje omenjenih ciljev je pripravila deset ključnih strategij, med katerimi je navedla izboljšanje razumevanja pravil za črpanje evropskih sredstev, da ne bo prihajalo do zavrnitev projektov, prilagajanje načina delovanja službe vlade za razvoj potrebam odjemalcev oz. razvojnim vsebinam in zagotavljanje učinkovite informacijsko-komunikacijske infrastrukture in podpore za spremljanje izvajanja strategije razvoja Slovenije in razvojnih politik.

Izpostavila je tudi spodbujanje konstruktivnega sodelovanja med ministrstvi. "Vse resne izzive moramo nagovoriti medstrukturno," je dejala. Spodbujala bo tudi projekten način razmišljanja in ekipno delo ter uvajanje izboljšav in iskanje inovativnih pristopov v podporo uresničevanju strateških ciljev. "Tudi v javnem sektorju je prostor za inovativne predloge," je dodala.

Setnikar Cankarjeva za večjo kakovost znanja

Matični odbor DZ je predstavitev kandidatke za ministrico za izobraževanje Stanke Setnikar Cankar z 11 glasovi za in štirimi proti ocenil kot ustrezno. Kandidatka je med drugim napovedala, da si bo prizadevala za večjo kakovost znanja in za obvezno učenje dveh tujih jezikov v osnovni šoli. Obenem poudarja potrebo po povečanju javnih sredstev za visoko šolstvo.

Setnikar Cankarjeva je poudarila, da je nestrankarska kandidatka in da nima nobene prtljage ali zavez, da bi morala "toliko in toliko ljudem poskušati najti zaposlitev". To je po njenem mnenju tudi tisto, kar najbolj moti ljudi: skrb za kadre političnih strank, ki so na oblasti, kar da preraste v nek privilegij ohranjanja delovnih mest. Javni sektor mora osvojiti to, da je pomembno dati prave ljudi na prava delovna mesta, saj v nasprotnem primeru ne bo učinkov, je dodala.

Člani odbora in gostje na seji so kandidatki zastavljali predvsem vprašanja o konkretnih problemih na področju šolstva, na kratko so se dotaknili tudi področja športa.

Kandidatka za ministrico za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar
Kandidatka za ministrico za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar FOTO: Damjan Žibert

PREBERITE ŠE: Predstavila sta se tudi kandidat za finančnega ministra Dušan Mramor in kandidat za gospodarskega ministra Jožef Petrovič.

Veber kot prvi cilj izpostavlja enoto SV za pomoč pri naravnih nesrečah

Kandidat za obrambnega ministra Janko Veber je po današnji potrditvi na matičnem odboru še korak bližje ministrovanju. Podprlo ga je sedem poslancev, proti sta bila dva poslanca.

Kandidat je poudaril, da namerava svojo funkcijo opravljati čim bolj učinkovito, ključen pa se mu zdi izjemno dober odnos s predsednikom republike, ki je vrhovni poveljnik oboroženih sil, ter s predsednikom vlade in zunanjimi ministrom. Zelo pomemben pa je tudi izjemno dober stik z odborom DZ za obrambo, je še dodal na današnji predstavitvi. Med najpomembnejše cilje uvršča gradnjo učinkovitega sistema za spopadanje z naravnimi nesrečami, saj da je to tisto, kar Slovenijo v zadnjem času najbolj ogroža.

Veber se zavzema tudi za ohranjanje vseh 13 regijskih centrov, saj je težko predvideti, kje se bodo zgodile nesreče. Če bo postal minister, si bo prizadeval za izenačenje možnosti izvajanja ukrepov v vseh občinah.

Veber je zagotovil, da je pripravljen delati v smeri, da se sredstev za obrambo ne bi več zmanjševalo, ampak bi se v prihodnje postopoma povečevala, predvsem skozi projekte.

Glede težav z vadbiščem Poček se Veber zavzema za ustanovitev posebne koordinacije med vojsko na eni ter lokalno skupnostjo, naravovarstveniki in civilnim letalstvom na drugi strani. Naloga koordinacije bi bila vzpostaviti medsebojno zaupanje.

Poslanca SDS Žan Mahnič in Franc Breznik sta ocenila, da je program, ki ga je predstavil Veber, zelo podoben programu SDS, Matej Tonin (NSi) pa, da je Veber v predstavitvi sicer dobro orisal, s čim vse se ukvarja ministrstvo, ni pa predstavil vizije vodenja ministrstva.

Tonina je med drugim zanimalo, kaj bo Veber kot minister naredil s praznimi vojaškimi stanovanji ter kako gleda na misije v tujini. Veber je v zvezi s stanovanji odgovoril, da je bilo veliko nepremičnin že prenesenih lokalnim skupnostim, je pa določen fond stanovanj treba ohraniti za pripadnike vojske. Glede misij pa je dodal, da so odvisne od slovenske zunanje politike in razpoložljivih sredstev.

Na več vprašanj poslancev je pojasnil, da števila pripadnikov Slovenske vojske ne namerava zniževati, razen na t. i. mehak način. Glede ustanovitve komisije za nadzor nad obveščevalno-varnostnimi službami pa je dejal, da je čim prej potreben dogovor koalicije in opozicije o njeni ustanovitvi. Veber se zavzema tudi za racionalizacijo upravnega dela obrambnega ministrstva.

Poslance SDS je zanimalo tudi, ali bi veljajo pripadnike SV izvzeti iz sistema javnih uslužbencev. Če bi to storili, bo treba ravno tako določiti, kako in koliko se bo pripadnike plačevalo, zato lahko tudi ostanejo v sedanjem sistemu, je menil Veber. Je pa hkrati opozoril, da je vojaška služba izredno nevarna in je zato treba temu primerno urediti njihov status.

Janko Veber
Janko Veber FOTO: Miro Majcen

Med zaslišanjem se je večkrat omenilo tudi vprašanje kriznega žarišča v Ukrajini, za katero Veber meni, da zahteva zelo veliko diplomacije in bistveno manj posredovanja vojske.

Opozoril je namreč, da je energetika eno ključnih vprašanj razvoja EU, Rusija pa je eden najpomembnejših dobaviteljev plina. Na vprašanje, ali je Rusija agresor v Ukrajini, kar je želel vedeti Mahnič, je Veber spomnil na uradno stališče Slovenije, da se ne morejo strinjati s tem, da bi nekdo zavzel ozemlje v neki drugi državi.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1032)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ne žalit par upokojencev ,saj so plačani da tam stojijo ,saj z 400€ se ne da živet.Tako pa par-krat vzklikneš ZAPORNIK in stojiš tam pa pada za kakšen priboljšek za stara leta.
Razumnež
16. 09. 2014 14.43
-2
Kdo vodi KPK, iz katere stranke je? Kaj bo odkril? :))))
Razumnež
16. 09. 2014 14.51
-2
Sem prepričan, da bo "odkril", da napak ni bilo.....
Razumnež
16. 09. 2014 14.52
-2
En glas bo rekel, napak ni bilo.... 5 jih bo reklo, da je bila to zloraba položaja. 5 se jih bo pa vzdržalo. Sklep: "Napak ni bilo"... Tako je to, ko večina odloča.
Razumnež
16. 09. 2014 14.53
-2
Morda bi tako logiko "večinsko" uporabljali tudi na referendumih. Pač kdor ne gre je vzdržan, posledično ZA.
Freeeedom
16. 09. 2014 15.19
-1
Terezinka
16. 09. 2014 11.34
+6
Res se v SDSu veliko upajo, ko zahtevajo spoštovanje nekaterih organov, ki jih samo v celoti teptajo. Res moraš biti nekdo, ki v dnu duše nimaš niti malo sramu, da lahko rečeš, da je PKK pod vlado JJ delovala dobro in imela vse pogoje, da potem po vlado AB ni imela več pogojev.
Terezinka
16. 09. 2014 11.38
+1
Biti moraš gospa iz SDS, da te ni sram, ko samo sebe slišiš. PKK ni imela možnosti zares delovati "do konca" niti pod vlado JJ niti pod vlado AB, ker ni imela vzvoda s katerim bi ljudi, ki so bili od nje prijavljeni ali "obsojeni" tudi zares kaznovala. Tega ji ni dal zakon, tega ji ni dal Parlament in ji tudi sedaj ne daje. Ker med našimi politiki ni samokritike, ni morale je kot je
Freeeedom
16. 09. 2014 15.23
-1
Pa danes si že eno pametno prijavlja in sem ti dal plus, sedaj pa spet bluziš. KPK je totalen bluz - pesek v oči. A so že definiral, kam so šle miljarde denarja, ne pa da nek drobiž mečejo naprej. SAMO ZAMEGLEVANJE IN PIKA.
zaenotnost
16. 09. 2014 11.27
+1
Klemenčič je upanje za lepšo prihodnost!
ROMELS
16. 09. 2014 11.39
+2
Koliko delovnih mest pa ti bo preskrbel? Jaz pravim, da ti jih bo izčrpaval.
BULDOH
16. 09. 2014 12.03
+2
Klemenčič je dubu murgelsko nagrado....zdaj bo pa on poskrbel še za Praprotnika....
Andrej Merljak
16. 09. 2014 15.02
+1
Vlada ne priskrbi delavnih mest, ampak lahko le ustvarja pogoje za produkcijo novih delavnih mest! ....Miska, kaj si pa ti sploh poskusila povedati?
mufic
16. 09. 2014 11.17
-3
Golo nakladanje Klemenčiča.Do zdaj ni čisto nič nardil kot pa samo plačo vlekel in posel rihtal svoji ženkici.
ina5785
16. 09. 2014 11.23
+2
miufic - Ma nemoj!!! Prvi in edini JE, ki se je zares lotil KORUPCIJE v pokradeni SLO On je pa zares imel dosti prenizko plačo proti tatovom!!!!!
Terezinka
16. 09. 2014 11.41
+3
Z ženkico pa ste na desni bili kar zadovoljni, ko je zastopala predstavnike desnice. Ko je stopil na prste korupciji pa jo je desnica počasi odvrgla. Na odvetnike se boš pa moral privaditi, da delajo za ene in druge, če so dovolj dobri. Problematični so "pravniki", ki dajejo pravno mnenje in tolmačijo zakone med postopki bolj kot odvetnik, ki pač zastopa obdolženca ali pa toženca
proletarec1
16. 09. 2014 10.34
+7
SEDAJ PA UPAM,DA BODO KMALU NA DOBU, TUDI TISTI, KI SO KRIVI ZA BANČNO LUKNJO.ČE BI BILO VEČ KLEMENČIČEV,BI TAJKUNI VERJETNO ŽE ZAČELI NAZAJ NOSIT, NAKRADENI KAPITAL!!!!!!!
gangsterist
16. 09. 2014 10.50
-1
desni ja, levi bodo še vedno nedotakljivi
mufic
16. 09. 2014 11.14
-2
nič nebo,ker je on isti kot vsi ostali.Sicer pa je imel možnost pa ni nič nardil in tudi zdaj nebo.
volek
16. 09. 2014 10.09
-2
Odvetniška pisarna Zidar-Klemenčič sporoča, da ne sprejema vač strank, ker je zasedena do leta 2016.
mufic
16. 09. 2014 11.15
-2
Domen Dolenc 1
16. 09. 2014 10.04
-2
Ni sem mogel izogniti vprašanjem, kaj bo storil, če bo protikorupcijska komisija zaznala kršitve glede kandidature Alenke Bratušek za evropsko komisarko. Kakšen stavek je pa to v naslovu? Delam prtscrine... Enkrat objavim vase traparije na kupu!
ROMELS
16. 09. 2014 09.56
+0
Bučko! Ali si že kdaj slišal pomenko zob za zob?
blokirani
16. 09. 2014 09.45
+3
Goran Klemenčič, v prihajajoči vladi Mira Cerarja predviden za ministra za pravosodje, je v času vodenja Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) poslovanje ustanove vodil precej po domače. Tako je ugotovilo Računsko sodišče RS, ki je 8. maja letos objavilo poročilo o reviziji poslovanja nevladnih in pravosodnih proračunskih uporabnikov v letu 2011. Revizorji so pri KPK ugotovili velike nepravilnosti in kršenje zakonov.
ina5785
16. 09. 2014 11.25
-2
Zanimive podatke trosiš, čudno, da jih mi ne poznamo. Klemenčič je dosedaj EDINI, ki je resno delal, zato je v nemilosti mnogih (levih in desnih)
kameltrajbar
16. 09. 2014 08.03
+7
..tip kot je klemenčič...to bi moral biti standard v slovenski politiki.....:)
mirsad miro muhar
16. 09. 2014 09.21
+6
Šok terapija za vse,posebno za janšiste in jankovičujuse
mufic
16. 09. 2014 11.16
-1
o22
16. 09. 2014 07.19
+10
RES Je ,Če bi v Sloveniji bilo za peščico več Klemenčičev ,bi z korupcijo že zdavnaj pometli ,tako pa se vleče in širi kot jara kača.Upam ,da bo uresničil svoja pričakovanja in ,da mu bodo Janšisti nehali metati polena pod noge.VSO SREČO MU ŽELIM.
SDS_je_poden
16. 09. 2014 08.49
+1
Od Janšistov pričakuješ sodelovanje, ali pa vsaj da ne mečejo polen pod noge? Tega ne boš doživel, preveč pričakuješ od teh ljudi.
mufic
16. 09. 2014 11.16
-4
kaj je pa nardil sploh on.Samo nekaj naklada v tri dni
ina5785
16. 09. 2014 11.27
-1
Ti pa res samo NAKLADAŠ tu gori in to očitno!!!! A te jezi ker je preiskoval Dobskega lopova, ki ne ve od kod mu denar???
iGURT
16. 09. 2014 06.43
+10
Brez Klemenčiča bi zoran in ivan še dane sveljala za poštenjaka. Zasluži si državno odlikovanje.
kameltrajbar
16. 09. 2014 07.55
+2
piu
16. 09. 2014 08.06
-2
piu
16. 09. 2014 08.09
+1
Na žalost mu ostali ministri-ice, skupaj ne segaj niti do kolen..
Andrej Merljak
16. 09. 2014 14.54
flum
16. 09. 2014 06.15
+14
Klemenčičeva predstavitev ni navdušila Gorenaka ? Če bi isto povedov Ivan, bi ploskov z uhlji !
Ope?enka
16. 09. 2014 01.43
+4
Zoran, tele so pa hujš od tebe, jasno Janez, čisti amaterji, nje.
RožleX
16. 09. 2014 01.47
+1
Andrej Merljak
16. 09. 2014 01.28
+8
Klemencic mislim da si na pravem mestu-polozaju, imas ja...a! Navijam tudi za tvojega sefa Cerarja. Verjamem, da vam bo ospelo. Pa uno samokandidatsko EU komisarko prizemlji.
IvanZapornik
16. 09. 2014 01.25
+3
Sam tole mi pa ne gre lih skup ..... Mramorju in Cerarju njegovi poslanci na hiringu "čestitajo za pogum" ker sta si upala prevzeti vodenje države v teh "težkih časih" ................... AYA? Kje sta pa bla pred letom in pol, ko ju je Bratuškova prosila, da pomagata, takrat, ko še nismo beležili gospodarske rasti in ko Slovenija NI imela dostopa do tujih finančnih trgov? Dejte no mir ...... takšnih strahopetcev Juncker NE CENI!!!!
kameltrajbar
16. 09. 2014 08.02
+9
..singerica je plačevala račune bivših vlad...le to....:)))...takrat je le ona imela ja>jca za prevzeti vlado...:)))..tujina to ceni...veliko priznanje je dobila od angele merkl...:)))...to desni neradi slišijo....:)
Paskakvali
16. 09. 2014 08.19
+6
Singerica je za dobskega feldmaršala doktor znanosti........pa to.......
RožleX
16. 09. 2014 01.08
+2
Cerar se je pa nahiter umaknu ....in dau poslancem prosto pot .......tko kot Đunkerju...
IvanZapornik
16. 09. 2014 01.12
+5
Glavni v vladi bo itaq Mramor ...... kwa pa Cerar ve kwa je proračun.
RožleX
16. 09. 2014 01.20
-4
Take najmanj sumljive je treba takoj pretipat.....lohka ..,da ma ta tut ponarejeno diplomo ...kakšno duhovno pravo neki....
IvanZapornik
16. 09. 2014 01.27
+2
Ja .......... Cerar je pravzaprav krojač po izobrazbi .....
IvanZapornik
16. 09. 2014 00.48
+7
Klemenčič, od danes naprej ni več izgovorov da imaš zvezane roke.
RožleX
16. 09. 2014 00.49
+0
Kwas dau učer HAYDUKU to za ene tablete ...,da je tolk hitr dol padu.....?
RožleX
16. 09. 2014 00.17
+0
Nehimo uporabljat mali L v niku....jest mam pa Itaq še nedovoljene znake....
DrugaŠvica
16. 09. 2014 00.20
+4
RožleX
16. 09. 2014 00.23
-1
DrugaŠvica
16. 09. 2014 00.23
+2
...mali L ...... ???....... če s pa velki L napisu ..... mali je l ........ joj, joj, joj, joj ....
RožleX
16. 09. 2014 00.26
+3
Ya ...,da se lepše vidi.......sm kr vedu da se boš spotaknu....
RožleX
16. 09. 2014 00.27
+4
DrugaŠvica
16. 09. 2014 00.30
-2
DrugaŠvica
16. 09. 2014 00.42
+4