Slovenija

Se Slovenija sploh zmore zaščititi pred povodnijo?

Ljubljana, 16. 09. 2014 11.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek/STA
Komentarji
33

Zaradi žledu, obilnih padavin in posledične razmočenosti terena se Slovenija dobesedno utaplja v poplavah. Župani opozarjajo, da je bilo za sanacijo vodotokov veliko narejenega, a še vedno premalo, na pristojnem ministrstvu pa pravijo, da je denarja za sanacijo vedno manj.

Kaj se dogaja v naši državi, da praktično vsak letni čas poročamo o katastrofalnih poplavah in plazovih? Od leta 2010, ko so septembra katastrofalne poplave zajele Ljubljansko barje, vključno z deli Ljubljane, ter porečje Vipave, Idrijce, Poljanske Sore, Savinje v spodnjem toku, Krke, Save v spodnjem toku ter kraška polja Notranjskega in Dolenjskega krasa, smo bili katastrofalnim poplavam priča še novembra 2012, ko je Avstrijo in Slovenijo zajelo obilno deževje, zaradi česar so narasle in bregove prestopile številne reke. Ko so Avstrijci spustili jezove na Dravi, da bi omilili poplave na svojem terenu, je poplavni val udaril na spodnjem toku Drave. Takrat so izmerili rekorden pretok Drave, ki je pod jezom v Markovcih dosegel okrog 2900 m3/s.

Katastrofalne posledice poplav na Dolenjskem.
Katastrofalne posledice poplav na Dolenjskem. FOTO: Stjepan Kolić
Hidrolog z Agencije za okolje Nejc Pogačnik je dejal, da so poplave, ki so konec minulega tedna prizadele vzhodni del Slovenije, nastale zaradi velikih količin padavin ob predhodni namočenosti zemlje.

Po žledu, ki je največ škode povzročil na Notranjskem, in mokri zimi, ki smo ji bili priča, so katastrofalne poplave februarja zajele kraška polja. Najhuje je bilo na Planinskem polju, kjer se poplavna voda dolgo ni umaknila. Poletna neurja in obilne padavine so napolnile hudourniške struge. Hudourniki so odnašali ceste, mostove in zasipavali številne hiše. O veliki gmotni škodi so poročali iz občine Podvelka, pa tudi iz občine Dobrova-Polhov Gradec. Po obilnih padavinah, ki so zajele Slovenijo minulo soboto, je bilo najhuje na Dolenjskem, v Posavju, Pomurju ter ponekod na Štajerskem in Koroškem. Poleg več kot 1000 poplavljenih objektov, pripadniki civilnih zaščit poročajo o številnih plazovih, pri Vranskem pa sta v narasli vodi utonili dve osebi. Škoda bo tudi tokrat več sto milijonska, na poplavljenih območjih pa se te dni nadaljuje odpravljanje posledic zaradi vodne ujme.

Župani: veliko narejenega, a še vedno premalo

Na občini Zagorje ob Savi na naša vprašanja, koliko se je v letih od zadnjih katastrofalnih poplav v njihovi občini naredilo na področju protipoplavnih ukrepov ter vzdrževanju in čiščenju vodotokov odgovarjajo, da sicer ne morejo reči, da se v zadnjih letih na tem področju ni nič naredilo, žal pa ugotavljajo, podobno tudi v drugih občinah, da država bistveno premalo vlaga v sprotno čiščenje in urejanje pretočnosti vodotokov in da bi bile škode v primeru ujm bistveno manjše, če bi vzdrževanje redno in sproti potekalo.

Posledice poplav v Zagorju ob Savi.
Posledice poplav v Zagorju ob Savi. FOTO:

Direktor občinske uprave Zagorje ob Savi Rudi Medved za 24ur.com pojasnjuje, da je po katastrofalnih poplavah v letih 2010 in 2012, ko je potok Medija v domala razdejal mesto, država del struge uredila, vendar ne do te mere, da bi bilo mesto v spodnjem delu proti železniški postaji varno. Prav tako opozarja, da je struga Medje spet potrebna čiščenja, tako kot tudi struge drugih vodotokov. Poleg večjih vodotokov so v Zasavju velik problem tudi hudourniške vode, ki ob vsakem obilnejšem deževju povzročijo ogromno škodo in so pa prav tako v pristojnosti države, opozarja Medved in zagotavlja, da občina Zagorje ob Savi za čiščenje in urejanje okolice vodotokov, seveda tam, kjer je njena infrastruktura, ustrezno skrbi v okviru rednih vzdrževalnih del.

Arso opozarja, da se na posledice tako obilnih padavin ne moremo pripraviti

Vzdrževanje in čiščenje vodotokov je v pristojnosti države oziroma Agencije za okolje (Arso), ki pa je včeraj zavrnila  očitke, da niso poskrbeli za ustrezno očiščenost in urejenost vodotokov. Sporočili so, da za tako velike padavine naši vodotoki niso predvideni. Večina vodotokov lahko prenese vodne količine povratnih dob do 20 let, kar je več, pa se razliva. Poudarjajo, da ko se voda razlije čez rob, nobena očiščenost in urejenost vodotoka ne zadošča.

Posledice avgustovskega neurja v občini Podvelka.
Posledice avgustovskega neurja v občini Podvelka. FOTO: Bralec Aleksander

Da smo zadnjih nekaj let priče izjemnim dogodkom oziroma ujmam takšnih razsežnosti, da poplav v celoti ni mogoče preprečiti, se strinjajo tudi v občini Zagorje ob Savi. Zato od vlade pričakujejo, da bo za vodotoke začela skrbeti sistemsko in bo za to namenjala ustrezna sredstva. Dejstvo je, da je to še vedno mnogo ceneje kot odpravljanje škode po katastrofah, opozarjajo v Zagorju z njimi pa se strinjajo tudi na ministrstvu za kmetijstvo in okolje.

Ni dovolj denarja za sanacijo, ne za vzdrževanje, kaj šele za zagotavljanje poplavne varnosti

Po podatkih ministrstva, je država za sanacijo poplav, ki so Slovenijo prizadele septembra 2010, za odpravo posledic škode namenila sredstva v višini 50 milijonov evrov, od tega 18 milijonov evrov za sanacijo poškodb na objektih vodne infrastrukture. Celotna škoda je bila takrat ocenjena v višini 232 milijonov evrov. Poplave, ki so našo državo prizadele novembra 2012, so povzročile za 380 milijonov evrov škode, država pa je za sanacijo namenila 51 milijonov evrov, od tega 14 milijonov evrov za sanacijo poškodb na objektih vodne infrastrukture.

Zneski ocenjene škode se merijo v več sto milijonih evrov, sredstva za sanacijo pa komajda dosežejo 50 milijonov evrov. Prav zato nas je še toliko bolj zanimalo, kaj vlada pripravlja v smeri preprečevanja tako katastrofalnih posledic poplav.

Ob zadnji povodnji je del svoje protipoplavne vloge odigral tudi sistem hidroelektrarn na spodnji Savi. Iz družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) so sporočili, da se je z izgradnjo HE na spodnji Savi poplavna varnost v Posavju oziroma od Radeč do Krškega bistveno izboljšala.

Na ministrstvu pojasnjujejo, da je bila z zagotovljenimi sredstvi za sanacijo objektov vodne infrastrukture odpravljena zgolj desetina nastalih poškodb. Na vprašanje, zakaj niso zagotovili več sredstev, odgovarjajo, da na vsakoletni ravni zaradi čedalje bolj zaostrenih fiskalnih razmer državnega proračuna ni bilo na voljo ustreznih državnih sredstev za realizacijo sicer načrtovanih ukrepov sanacije. Dodajajo, da za odpravo posledic škode na objektih vodne infrastrukture operativno skrbi Arso in njihovi pooblaščeni koncesionarji, ki pa dela izvedejo v okviru razpoložljivih sredstev proračuna. Na Arsu so pojasnili, da so za redna vzdrževalna dela, kamor sodi tudi čiščenje strug plavja in naplavin, imeli na razpolago 7,6 milijona evrov sredstev. Žal pa bi potrebovali veliko več sredstev, saj je program dela v minimalnem obsegu prve prioritete ocenjen na 25,5 milijona evrov. "Vsakoletno zanemarjanje vzdrževanja zaradi pomanjkanja denarja pa povzroča večje stroške pri sanacijah v neurjih nastalih poškodb," opozarjajo na Arsu.

Na eni strani imamo tako vedno več zelo intenzivnih vremenskih nevšečnosti, na drugi strani pa vedno manj denarja, ki je na voljo za sanacijo, vzdrževanje in žal tudi za tisti del, ki je najbolj ključen – protipoplavno varnost. Na ministrstvu za kmetijstvo ugotavljajo, da se žal že desetletje soočajo s problemom pomanjkanja ustreznih sredstev za izvajanje nujnih nalog obvezne javne vodnogospodarske službe, kar posledično predstavlja povečano ranljivost vseh vodotokov na intenzitete padavin. Tako je po njihovem mnenju poglavitni problem poplav v premajhnem obsegu sredstev, ki se jih namenja tako rednemu vzdrževanju vodotokov kot tudi investicijam na področju zagotavljanje povečane stopnje poplavne varnosti, v sorazmerju s povečano stopnjo urbanizacije slovenskega prostora.

Od poplav do sanacijskega načrta mine tudi po pet let in več

Konec februarja so poplave prizadele prebivalce Planinskega polja.
Konec februarja so poplave prizadele prebivalce Planinskega polja. FOTO: POP TV

Za sanacijo država pridobi poleg proračunskih sredstev tudi evropska kohezijska sredstva. Kot so pojasnili na ministrstvu, so postopki za izvedbo sanacijskih načrtov zelo dolgi in običajno trajajo tudi štiri leta in več. "Da začnemo protipoplavno sanirati neko območje, potrebujemo državni prostorski načrt. Lansko leto nam je uspelo umestiti v prostor dva načrta, in sicer za jugovzhodno Ljubljano (reka Gradaščica) in Selško Soro na območju Železnikov," pojasnjujejo na ministrstvu. Šele ko imajo načrt, lahko začnejo iskati kohezijska sredstva za sanacijo. Da se zadeva vleče lahko tudi več let, je razlog v pridobivanju različnih soglasij – od soglasja za odkup zemljišča do soglasij za izvedbo del na nekem območju, opozarjajo na ministrstvu. Po vseh teh soglasjih morajo pridobiti še soglasja gozdarjev, ribičev in predvsem naravovarstvenikov. Ministrstvo v teh dolgotrajnih in zapletenih postopkih išče odgovor na naše vprašanje, zakaj ni zagotovljenih več sredstev.

In če nas klimatologi opozarjajo, da se bo potrebno prilagoditi na ekstremne vremenske pojave, potem je čas, da država spremeni takšne dolgotrajne postopke, da nam bo končno uspelo najhujše posledice preprečevati in ne zgolj sanirati. Župani pričakujejo, da bo država za vodotoke začela skrbeti sistemsko in bo za to namenjala ustrezna sredstva, država od županov upravičeno pričakuje, da bodo opravili svoj del obveznosti in poskrbeli za ustrezne prostorske analize preden dovoljujejo pozidavo na območjih, ki so plazovita ali poplavna.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LovecNaKomuniste
16. 09. 2014 19.05
Če se poglobi razne vodotoke se pospeši izsuševanje. Ob normalnih letih bo potem velika suša.... Najceneje bi bilo podret objekte na poplavnih območjih, oz. vsaj prepovedat gradnjo.
Biofanatik
16. 09. 2014 17.41
Biofanatik
16. 09. 2014 17.40
+2
Ena gospa na TV je lepo povedala; dokler niso naredil obvoznice ni bilo poplav (krški otok). Butalski strokovnaki pa u jok, kaj boš ti b.b.!
Verbena
16. 09. 2014 15.15
+6
Niti malo nismo v stanju sproti sanirati vse posledice, še tistih izpred let nismo odpravili, kako naj sploh razmišljamo o tem, kako preprečiti poplave !!!...politika, ki je vodila državo je že skoz brez enega pametnega načrta....gasiti tako nekaj sproti pa je kot vidimo neučinkovito!!!
Cambi7
16. 09. 2014 15.08
+4
Kako bomo hranili 200+ saj ne vem koliko občin??? Čištiti vodotoke je postranska zadeva. Dajmo gasilci reševati ,kar se še rešiti da! Edino Tom Cruise, v misiji nemogoče 9!! nas reši
xelA
16. 09. 2014 15.06
+1
Kaj zdaj? Kdaj bomo zbirali? Za hrvate, bosance pa srbe smo milijone dol nosli (kar ni narobe), kaj pa zdaj? Kdo bo pa nam pomagal? še sami si ne...
Nauders
16. 09. 2014 14.51
+1
seveda se da zaščitit, izstop iz Nata, ki ga delno upravlja največja korporacija na svetu cocacolastate, blokirat chemtrailse in harpe, kontrola vremena ni teorija zarote temveč realnost, zame je to bolano, ampak taki ljudje nam krojijo svet če pogledamo iz zraka, proti takim poplavam je človek totalno nemočen in se nimamo kaj spraševati ali se Slo lahko zaščiti pred takimi poplavami, mogoče že ampak z 100mrd eur, ta dež je umetno ustvarjen, saj dežuje praktično vsak dan, ko pa bo jasno, pa le opazujte nebo in letala..
JosipBrozDrugi
16. 09. 2014 14.57
-5
JosipBrozDrugi
16. 09. 2014 14.57
+5
Nauders
16. 09. 2014 16.35
ok fanouš, sam opazuje nebo, ko bo jasno, ok pa se potem čujema
Vulje
16. 09. 2014 14.48
+3
Predlagam da se pridružimo kateri od sosednjih držav, ker sami bomo utonili na vseh področjih počasi..!..Če bomo čakali bo vedno manj in manj možnosti da bi nas sploh kdo vzel k sebi da bi se jim pridružili..!..
ggzz
16. 09. 2014 14.15
+6
zanimivo vprašanjel in to zdaj, ko se pa tako radi ukvarjao samo z drugimi. zdaj se sprašujete, kje ste pa bili ves ta čas. Pa tako pridno ste zbirali za jug, za domače vam pa dol visi
till
16. 09. 2014 14.31
-2
točno tako, ko je bil jug poplavljen so vsi lepo denar zbirali, ko je bila poplavljena Velika planina so bili domačni krivi, in ko je bil žled. Kdo nam je pomagal, sami. Toliko je bilo govora o agregatih pa smo mogli vse sami kupiti. 18 dni smo bili brez elektirik. Kak poslanec naj da mav denarja ko imajo tako majhne plače
kraljicavesolja
16. 09. 2014 14.59
+0
Kaj bi vidva rada povedala. Kako mata sploh cajt komentirat, pejta na teren pomagat. Till, zahval se državi, kaj majo južni veze s tem.
eiffel
16. 09. 2014 13.46
+3
Hej, imam idejo! Dajmo bit vsi pametni, pa ne bo treba strokovnjakov!
zvit kot presta
16. 09. 2014 14.00
+2
jlde
16. 09. 2014 13.38
+5
Volitve vsako leto, pa bo vse narejeno, ker se župani postavljajo tik pred volitvami z občinskim denarjem.Če ni drugega narejeno pa je, pa še denar se takrat kar najde.
Warlock.
16. 09. 2014 13.21
+18
Ni denarja za čiščenje rek, potokov....če pa kdo hoče to naredit pa ga kaznujete.
kameltrajbar
16. 09. 2014 13.45
+2
..neh no....če je preveč...loh 5x poglobiš....:)))...graditi bo treba drugje...višje...
Mars
16. 09. 2014 13.19
+7
Še veliko poplav, plazov in zalivanja bo v prihodnje. Država - javna uprava - ljudje z imeni in priimki nimajo toliko možganov in srca, da bi bili v stanju predvideti posledice slabega stanja na infrastrukturi. Potrebno je denar, ki se pobira davkoplačevalcem in nameni plačam prisklednikov in nagradam prerazporediti v investicije. Če se bo v Sloveniji začelo strateško planirati in izvajati že v fazi infrastrukture, potem toliko škode in razočaranih ljudi ne bo. Isto na vseh drugih področjih od šolstva, gospodarstva, upokojevanja....
slovenicu
16. 09. 2014 12.55
+18
Rečne struge se ne čistijo, ne poglabljajo in tudi ne delajo se protipoplavni nasipi! Mogoče bo koga v politiki izučilo, ko mu bo hišo zalila vsakoletna stoletna voda.
zvit kot presta
16. 09. 2014 12.43
+22
Problematika voda je v Sloveniji eno najbolj neurejenih in stihijsko vodenih področij. V državi imamo več (v km) vodotokov kot vseh kategorij cest skupaj, pa nimamo niti ene večje državne organizacijske oblike, ki bi celovito določala politiko na področju vodarstva. Na področju cest imamo v bistvu ministrsto za promet, DARS, DDC, lokalne pristojnosti nad lokalnimi cestami, kup cestarskih podjetij ... Na področju voda pa imamo v okviru MKO en manjši sektor za vode nestrokovnih in nekompetentnih uradnikov, ARSO, ki so mu vode le en del nalog in peščico zasebnih VGP-jev, kjer je še zbrano nekaj malega vodarske stroke. O inštititu RS za vode, ne bom izgubljal besed. Vodarska stroka pri nas je v popolnem razsulu. Torej na nivoju države je to popolnoma neprimerno urejeno. Glede zagotavljanja prepotrebnih sredstev za investicije in vzdrževanje na vodotokih, se zadnjih 20 let država dobesedno spreneveda. Proračunskega denarja je vsako leto manj (za investicije, vzdrževanje, načrtovanje, protipoplavno varnost, sanacijo in sanacijo plazov). Pa to do sedaj ni skrbelo še nobenega pristojnega ministra, niti poslancev državnega zbora. Država celo že vrsto let ni podelila koncesij za urejanje vodotokov po državi. S proračunskimi sredstvi se ravna povsem nesistemsko, predvsem sredstva vodnega sklada se močno zlorabljajo. Javna skrivnost je, da se ta nekritično in iz dnevnopolitičnih razlogov nemoteno pretakajo v energetiko. Energetski lobij je očitno močnejši od vodarskega. Ogromno nevodarske (energetske in lokalne) infrastrukture pri izgradnji verige hidroelektrarn na Savi,se namreč gradi iz sredstev vodnega sklada. Za področje voda pa denarja ni. In rezultat tega so vsako leto slabše vzdrževani vodotoki. »Minister Gregor pa nič.«
jlde
16. 09. 2014 14.15
+5
Bl na kratk napiš, saj sem prebral, velik jih pa zaradi tega ne bo bralo.
NiNicka11
16. 09. 2014 12.38
+3
Poplave in to res obsežne!
dr.dare
16. 09. 2014 12.32
+13
Mene bolj zanima ali bodo ti naši EU poslanci ki se levo po twiterjo tak hvalijo da so veseli ker so podpisali pridružitveni sporazum z Ukrajino tudi kako odgovornost nase prevzeli za posledice in sankcije ki bodo sledile iz Rusije? Ne se trudit je zgolj retorično vprašanje!!
Vinogradnik67
16. 09. 2014 12.49
+8
Se jim verjetno fučka oni so preskrbljeni naslednjih 5 let oni bodo dobili plačo če bomo mi kaj prodali al pa ne !!
MavritoGazarinni
16. 09. 2014 12.31
+12
seveda se lahko zaščiti.zračni prostor,katerega so dali na uporabo NATO "zaščitnikom" ,KATERI JIH SEDAJ OBILNO ZASIPA S CHEIMTRAILI ,slovenistan in ostale banana kolhoze na balkanu s katerimi hočejo uničiti kmetijstvo(poljščine),nakar bodo velikodušno doniral Monsantove zvarke ,ki bodo balkan počasi ampak ziher spremenili v Zombiland! vse za ceno demonokracije in pripadnosti zahodu! bravo.
pajomir
16. 09. 2014 12.45
+4
djabe folke se ne zaveda kaj jih se vse caka, od gmo do 45+ razlicnih bolezni, lakote......lp
dr.dare
16. 09. 2014 12.16
-3
Ja čisto preprosto.. ljudje se naj izselijo od tam kjer jih vsake 3 mesece zaliva pa bo zadeva rešena....
eiffel
16. 09. 2014 13.46
+3
Se hecaš? Po tistem, ko so prek zvez s takšno težavo pridobili lokacijsko dovoljenje?!
Roxy79
16. 09. 2014 12.15
+33
Župani opozarjajo da ej bilo za sanacijo vodotokov veliko narejenega................................ HA HA HA; pa dajte g Župani, ne me smejat. Kaj pa ste naredili v tej smeri (vsi ste enaki pa pika) , poskrbite da imajo občinske stavbe bleščeče fasade, uredite kakšen park, položite asvalt na kakšnega 200m... itd itd) ampak vse to delo opravite v zadnjega pol leta svojega mandata. Redke so občine katere delajo preko celega mandata, izkoristijo EU sredstva, uredijo kanalizacijo.. itd REDKE SO TE OBČINE. Ostale občine so samo zato da si popokajo denar v žepe... pa malce opravijo pred volitvami. malo šminke. Vodotokov se niti ne dotaknete.
dr.dare
16. 09. 2014 12.25
+13
Odvisno... če je ima župan kakega dobrega kolega izvajalca se kar nekaj naredi ;) se ve zakaj ;)
vstanitevsuženjstvozakleti
16. 09. 2014 12.59
+7
Roxy79-Se popolnoma strinjam s tabo,razen v enem,ko pišeš o 200m položenega asfalta.Pri nas,je pred kratkim župan naredil asfalt na dveh odsekih oddaljenih med sabo 300m:na eni strani 50m in na drugi 60m,zdaj pa 100 let nič več.Pa še lagal je na veliko,zdaj pa se slini po plakatih,kaj je naredil-na bruhanje ti lahko gre.