Slovenija

Se sporazum ujema z ustavo?

Ljubljana, 21. 01. 2010 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pozornost ustavnega sodišča je usmerjena v arbitražni sporazum, če smo bolj natančni v točko 3a. Odločali se bodo, ali je ta sploh v skladu z našo ustavo.

Sodniki se bodo na preliminarni obravnavi seznanili z gradivom, končne odločitve pa ne bodo sprejeli. Možen je le sprejem odločitev o poteku postopka.

Potem ko sta Slovenija in Hrvaška 4. novembra lani podpisali sporazum, je naša vlada ustavno sodišče zaprosila za mnenje, ali je točka 3a sporazuma, ki arbitražnemu sodišču nalaga določitev meje na kopnem in morju na zavezujoč način in kot dokončno rešitev spora, v skladu s 4. členom ustave. Ta določa, da je Slovenija ozemeljsko enotna in nedeljiva država. Vprašala ga je tudi, ali je točka 3a v skladu z drugim razdelkom temeljne ustavne listine, ki določa, da so mednarodno priznane državne meje tudi meje nekdanjih republik SFRJ.

Podpis arbitražnega<br>sporazuma
Podpis arbitražnega<br>sporazuma FOTO: Reuters

Na današnji razpravi se bodo sodniki seznanili s pomisleki strokovne in druge javnosti, ki jih je vlada sodišču na njegovo zahtevo posredovala naknadno. Ob tem je sodišču posredovala tudi pripravljalna in druga gradiva, ki so povezana s pripravo, podpisom ali ratifikacijo sporazuma.

Sodniki naj bi imeli na mizi tudi mnenja več pravnih strokovnjakov glede temeljne ustavne listine in možnih izhodov ob morebitnem neskladju sporazuma z ustavo, za katera je po poročanju medijev zaprosil ustavni sodnik Ernest Petrič, ki je v postopku sodnik poročevalec. Obravnavali naj bi tudi stališče, ki ga je vlada v torek sprejela do teh mnenj.
Ustavno sodišče naj bi mnenje po pričakovanjih sprejelo februarja ali marca, sicer pa vprašanje obravnava "absolutno prednostno".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gustanj
21. 01. 2010 14.34
Ne moreš da verjameš
saso999
21. 01. 2010 13.46
Pahor je bedak ne pa korenjak...
vinadap
21. 01. 2010 12.23
In potem naši politiki govorijo nekaj o dobrih sosedskih odnosih,saj ne moreš verjeti.
vinadap
21. 01. 2010 11.36
Sporazum je eno,Ustava RS je pa čisto nekaj drugega. Res je,da se Ustava lahko spreminja v določenih segmentih,vendar pa nikoli na škodo državljanov,oziroma Slovenije.
samo56789
21. 01. 2010 10.51
Hrvati so odločeni, da svojega teritorija ne dajo. Ga bomo pa mi dali, da bo mir v naši regiji, pravijo naši politiki. In to štejejo tudi za uspeh. Cela Evropa in ZDA so prepričali naše politično vodstvo, da je Slovenija odgovorna za mir in moramo popustiti. Ko bodo hrvaški interesi ogroženi v BIH, bo Hrvaška, kljub temu, da je članica NATA, vojaško posegla v drugi državi, pravi njihov predsednik države. Kaj smo se naučili iz tega ?
zagi12
21. 01. 2010 10.29
PAHOR NAS HOCE V KOMPLETU PRODAT