Slovenija

Priprave na Bushev obisk končane

Ljubljana, 06. 06. 2008 18.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Priprave na Bushev ponedeljkov obisk so večinoma končane. V Slovenijo so prišli ameriški vojaki, na delu pa so tudi že protestniki.

Ameriški predsednik George Bush bo z udeležbo na vrhu EU-ZDA prihodnji torek že drugič obiskal Slovenijo. Ob njegovem zadnjem obisku je za njegovo varnost skrbelo okoli 2.000 slovenskih policistov, uveden je bil poseben prometni režim, zaprt je bil tudi zračni prostor nad širšim območjem srečanja. Ljubljansko letališče je bilo tedaj ves dan zaprto, prepovedano je bilo na primer tudi ustavljanje v tridesetmetrskem pasu ob cestah, po katerih je peljala kolona z ameriškim predsednikom.

S predsednikom Bushem bo prišla tudi njegova soproga Laura, ki si bo za razliko od moža ogledala Ljubljano.
S predsednikom Bushem bo prišla tudi njegova soproga Laura, ki si bo za razliko od moža ogledala Ljubljano. FOTO: Reuters

Tudi tokrat bo njegov obisk potekal ob strogih varnostnih ukrepih, o katerih pa policija ne daje podrobnejših izjav. Z Aerodroma Ljubljana so sporočili, da bodo pred njegovim prihodom na letališče v veljavi posebni varnostni ukrepi in bo 15 minut pred pristankom Bushevega letala prepovedano vsakršno gibanje oseb in vozil na območju letališča.

Ameriški vojaki že v Sloveniji

Novinarji bodo na prizorišče vrha lahko prišli samo s posebnimi avtobusi iz Ljubljane in z letališča. To bo prvi tovrsten varnostni ukrep v času slovenskega predsedovanja EU, čeprav je Slovenija gostila že vrsto visokih osebnosti.

Poročali smo že, da je vlada odobrila sklenitev sporazuma z ZDA o varovanju ameriškega predsednika "pred nevarnostjo iz zraka med vrhom EU-ZDA 2008" in potrdila, da je v Sloveniji za te potrebe že več ameriških vojakov in civilistov. Neuradno naj bi agenti ameriške tajne službe, ki skrbijo za Bushevo varnost, že nekaj dni v Sloveniji preverjali ustreznost varnostnih ukrepov in usklajevali delo s slovensko policijo.

Program vrha EU-ZDA

Bush bo prispel v ponedeljek zvečer, z letališča pa naj bi šel takoj na Brdo pri Kranju, kjer naj bi tudi prenočil. V torek zjutraj se bo srečal s predsednikom Türkom, nato pa še s premierjem Janšo. Sledilo bo vrhunsko srečanje EU in ZDA, najprej na ravni voditeljev, ko se bo pridružil predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, nato pa še plenarno zasedanje, kjer je na programu vrsta tem.

Po zaključku vrha bo novinarska konferenca Janše, Busha in Barrose, nato pa bo ameriški predsednik po ogledu predstave lipicancev z Brda odšel na letališče. Tam se bo pred odhodom srečal še s pripadniki Slovenske vojske, ki so sodelovali v mirovnih misijah. S predsednikom bo prispela tudi njegova soproga Laura. Damski program še ni natančno znan, veliko se je govorilo, da bo Laurina gostiteljica partnerica premierja Janše Urška Bačovnik, prav tako se je za to vlogo potegovala soproga slovenskega predsednika Barbara Miklič Türk. Na koncu sta se le dogovorili, da bosta Bushevo sprejeli obe prvi dami.

Protestniki ne mirujejo

Na Kongresnem trgu so se zbrali antibušisti.
Na Kongresnem trgu so se zbrali antibušisti. FOTO: Dare Čekeliš

Na Kongresnem trgu v Ljubljani poteka sejem "Cut the Bush", na katerem protestniki govorijo o svoji plati resnice, ki je - kot poudarjajo - prevečkrat zamolčana ali zmanipulirana zaradi interesov kapitala. Skozi delavnice kreativno in zabavno ponujajo alternative, ki ne temeljijo na odločanju peščice, vojnah, potrošnji in izkoriščanju slehernega delavca. Sejem poteka brez izgredov, slišati pa je, da se ob Bushevem obisku vendarle obetajo tudi protesti in zaprtje avtoceste. Na dan vrha EU-ZDA je namreč napovedano protestno zborovanje v Kranju. Protestniki za ta dan napovedujejo tudi akcije okoli Brda in blokado avtoceste ter protest pred vojašnico v Cerkljah. Protestna zborovanja naj bi bila tudi v nekaterih drugih slovenskih mestih.

Lipa: MZZ klečeplazi in hlapčuje

Oglejte si nedeljski TV klub, v katerem bo gost kar sam predsednik ZDA George Bush, saj naša ameriška dopisnica Nataša Briški z njim pripravlja ekskluzivni intervju.

Poslanska skupina Lipa je medtem opozorila na veto, ki ga je Bush 8. marca vložil na zakon o prepovedi mučenja in pozvala Janšo, naj zavzame stališče do mučenja, pridobi stališče članic EU ter pozove predsednika ZDA k umiku omenjenega veta. Menijo namreč, da bi slovenska vlada na ta način prispevala k lastnemu mednarodnemu ugledu in k zagotovitvi minimalnih standardov uveljavljanja mednarodnega prava, ki ga ameriška administracija vztrajno krši.

Obenem so MZZ obtožili "politike klečeplazenja in hlapčevanja do ZDA". O tem naj bi pričal podpis vilniuške izjave, v kateri je deset držav kandidatk za vstop v Nato izrazilo podporo ZDA pri napadu na Irak. Tako naj bi zunanji minister Rupel kršil več členov slovenske ustave, ki med drugim v 124. členu določa, da "pri zagotavljanju varnosti izhaja država predvsem iz mirovne politike ter kulture miru in nenasilja", pa tudi številne odredbe mednarodnih pravnih aktov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja