Slovenija

Dve poročili o izbrisanih

Ljubljana, 23. 02. 2011 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Opozicija opozarja na neutemeljeno povečanje števila izbrisanih "zaradi nestrokovnega dela ministrstva za notranje zadeve". Koalicijski člani komisije njegovim trditvam oporekajo.

Parlamentarna komisija, ki preiskuje štetje izbrisanih, je sprejela končno poročilo, ki so ga pripravili koalicijski poslanci, in končala z delom. Opozicijski poslanci bodo k poročilu, ki ga bo zdaj obravnaval državni zbor na plenarni seji, priložili ločeno mnenje, je po seji komisije pojasnil predsednik komisije Robert Hrovat (SDS).

Protest izbrisanih februarja 2009
Protest izbrisanih februarja 2009 FOTO: Damjan Žibert
Amnesty International Slovenije, Civilna iniciativa izbrisanih aktivistov in Mirovni inštitut pred 19. obletnico izbrisa opozarjajo, da izbris in njegove posledice ostajajo nerazrešene. Lani sprejeta zakonodaja se je po njihovi oceni izkazala za neživljenjsko.

Opozarjajo, da je bilo po uradnih podatkih v roku pol leta po sprejemu zakonskih sprememb vloženih samo 115 prošenj izbrisanih, ki še nimajo urejenega statusa. Razlogi za tako nizko odzivnost izbrisanih so po njihovi oceni v restriktivnosti zakonodaje, zapletenem upravnem postopku in v težavnem dokazovanju dejstev.

Razprava o končnem poročilu komisije, ki se je na svoji zadnji seji danes zbrala za zaprtimi vrati, je bila po Hrovatovem mnenju zelo polemična in je "tekla na podlagi politične pripadnosti". Koalicijski poslanci se namreč niso strinjali s predlogom končnega poročila, ki ga je pripravil Hrovat, in so pripravili svojo različico poročila, ki so ga nato s štirimi glasovi za in tremi proti tudi potrdili.

"Koalicijsko" poročilo ugotavlja, da komisija ni ugotovila politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij za prirejanje ali politično motivirano štetje izbrisanih. Iz delno opravljenih zaslišanj prič in pridobljene dokumentacije izhaja, da pri pridobivanju podatkov političnim funkcionarjem in uslužbencem ministrstva za notranje zadeve ni moč očitati opravljanja nevestnega dela in naklepnega prikazovanja višjega števila izbrisanih, še piše v poročilu.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali podpredsednik komisije Anton Anderlič (LDS) ter člani Darja Lavtižar Bebler (SD), Franco Juri (Zares) in Anton Urh (DeSUS), je tako zaključeno sramotno poglavje slovenske zgodovine. "Po 20 letih interpelacij, parlamentarnih preiskovalnih komisij, odločb ustavnega sodišča in referendumu o izbrisanih je končno nastopil čas, ko jih lahko izbrišemo z naslovnic časopisov ter to nesrečno in sramotno poglavje naše zgodovine prepustimo zgodovini, upravnim organom pa omogočimo, da odpravijo vsaj tisto škodo in krivice, ki jih je danes še moč popraviti," so poudarili.

Poslanci SDS, SLS in SNS bodo po Hrovatovih navedbah k sprejetemu končnemu poročilo priložili ločeno mnenje z ugotovitvami, ki jih je Hrovat zapisal v svojem predlogu končnega poročila. V njem ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) očita malomarnost pri obravnavi človekovih pravic. Kot poudarja, je prišlo v letu 2009 do neutemeljenega povečanja števila tako imenovanih izbrisanih zaradi nestrokovnega dela MNZ. Niso namreč upoštevali dejstva, da informacijski sistem MNZ ni bil usklajen s podatki iz upravnih enot, pojasnjuje.

Po njegovih trditvah je pravo število izbrisanih 18.305 in ne 25.671. Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je tako odgovor na interpelacijo v zvezi s tem utemeljila "na netočnih številkah", pravi poslanec, ki meni, da bi morali tožilstvu naznaniti sum kaznivega dejanja opravljanja nevestnega dela. Ob tem je izpostavil tudi ugotovitev komisije, da ta trenutek nihče ne ve, kolikšno je število izbrisanih. Po njegovem mnenju je izbrisanih toliko, kot je izdanih dopolnilnih odločb. Teh pa je, kot pravi, med 6500 in 7000. Če je bila komu storjena krivica, je to treba prek individualne obravnave dokazati in krivico nato popraviti, je ponovil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gordo
23. 02. 2011 19.50
v naši vladi je nekdo močno obrisan
guna
23. 02. 2011 19.14
Izbrisanih bo toliko, kot jih bo leva politična opcija potrebovala na volitvah, da bodo za 1% zmagali.
Inspire
23. 02. 2011 14.48
To niso "izbrisani " temveč " prebrisani" enako kot K.K. , ki rabi volilce , če želi priti še kdaj v parlament . Bog nas obvaruj enih in druge !
korintos1
23. 02. 2011 14.34
SEBAJ: pri nas so izbrisani v službo hodili, živeli v svojih hišah, doktorja imeli zastonj, avte vozili, jih registrirali, pa vozniško tudi imeli. Ti ovo shvačaš?
siupamoizvedetiresnico
23. 02. 2011 13.59
Št. izbrisanih vztrajno narašča, če bo kdo kresalko čez eno leto vprašal koliko je izbrisanih bo že nekje našla dovolj ljudi (pa makar usred kosova), da bo zadostovalo za parlamentarni prag.
Tonček Balonček
23. 02. 2011 13.31
buksil, ti še vedno klatiš neke neumnosti v stilu agitpropa! A si ti živel perd 20 leti tukaj? Pa kakšen staus bi si urekjeval enkdo, ki recimo v ljubljani dela trideset let, živi v državi, od katere potni list ima in plačuje vs edavke in prispevke. A ti sploh veš, d ače si izbrisan, vsi tvoji vplačani prispevki za penzijo dobijo noge! Kam gredo, ne vem! PA tudi nihče tega jasno ne pove! A ti ljudje so zdaj recimo po 40 letih redne zaposlitve brez delovne dobe? A če s ebo Janković odcepil od Slovenioje, bomo tisti, ki ga ne bomo zaprosili, izbrisani?
bunto
23. 02. 2011 13.10
Med izbrisanimi so tudi, Radič, Jelinčič, Žarnič, Barovič, Marušič, Srečko, ki je trunutno v svoji pisarni za rešetkami je tudi slovenec. Pa saj nas vodijo sami izbrisani.
buksl12
23. 02. 2011 12.07
Nevem kaj bi rati tile izbrisani. Kdor je hotel si je brez problema uredil status,tisti ki pa tega niso hoteli pa sedaj iščjo kako bi prišli do odškodnin.Norčujejo se iz nas državljanov ki plačujemo davke,tile izbrisani pa lepo delajo na črno in še podpore lepo dobivajo na naš račun.Kdor si ni uredil dokumentov pravočasno se pa naj vrne lepo domov v svojo deželo.
dexxter
23. 02. 2011 11.38
Izbrisani se norčujejo iz večine ki so svoj status uredili pravočasno
Tonček Balonček
23. 02. 2011 10.12
In kako bo torej potekal popis prebivalstva, če niti tega ne vedo, koliko so jih zbrisali? A so s eti izbrisani tudi razmnoževali, je kdo umrl, s eodselil? A ger za mrtve duše?
alkimistos
23. 02. 2011 08.25
Kresalka med izbrisanimi nabira volilce...ostalih 2 miljona slovencev ki smo izbrisani zaradi trio-adijo koalicije jo seveda ne zanima. Koliko časa bomo morali še gledati kako nam uničujejo državo..
a91p
23. 02. 2011 08.24
pa doober je. dost jih že mam. kot je že omenjeno so imeli možnost katero državljanstvo bodo imeli. bi pa takrat študirali pa dans nebi bllo problemov.. mi je vseen za njih. njihov problem. :)
Alojz Železnik 1
23. 02. 2011 08.23
Berem "Še vedno se prerekajo glede števila izbrisanih" in se sprašujem, ali jih je vsak dan več?
indal
23. 02. 2011 08.15
Izbrisani so imeli v času osamosvojitve in razpada SFRJ možnost in čas, da se odločijo, katero državljanstvo želijo! Če pa so izdajalci ali dezartanti, so pa veseli da so sploh živi! Ali izbrisane zastopa odveniška pisarna Senica&Co. z Katarino Kresal v ozadju? Nič drugega kot molža države in posledično nas davkoplačevalcev!
Iza8
23. 02. 2011 08.07
Ob takšnih politikih,ki jih imamo,bomo kmalu vsi izbrisani...
kiki46
23. 02. 2011 08.07
vsi bi radi odškodnino. Nevarnost je, da nas bi bilo na koncu 2 milijona izbrisanih