Slovenija

Še zadnji dan za prijavo škode po spomladanski pozebi

Ljubljana, 23. 08. 2017 06.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izteka se zadnji dan za prijavo kmetijske škode, ki jo je povzročila spomladanska pozeba. Kmetje jo lahko prijavijo na svojo občino s pomočjo obrazcev, ki so jih dobili od Uprave za zaščito in reševanje.

Kmetje, ki so utrpeli škodo zaradi spomladanske pozebe, to še danes lahko prijavijo.
Kmetje, ki so utrpeli škodo zaradi spomladanske pozebe, to še danes lahko prijavijo. FOTO: Bralka Anja

Kmetijska gospodarstva, ki so letos spomladi utrpela škodo po pozebi, lahko to še danes prijavijo na svojo občino. Prijava škode je predpogoj za vključitev kmetijskih površin v končno oceno škode, na podlagi katere bodo kmetje lahko uveljavljali ukrepe za pomoč po pozebi.

Na obrazce za prijavo škode, ki jih je kmetijam konec julija poslala Uprava RS za zaščito in reševanje, morajo nosilci kmetij vpisati podatke o odstotku poškodovanosti posameznih kultur ter priložiti dokazila, kot so slike, cenilni listi zavarovalnic in podobno.

Kmetom, ki morebiti niso prejeli obrazcev, na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano svetujejo, naj se obrnejo na predstavnike občinske komisije na občini.

Končno oceno škode po aprilski pozebi bo potrdila državna komisija za ocenjevanje škode, pri čemer bo upoštevala podatke o prizadetih območjih in poškodovanosti kmetijskih kultur, ki so jih ugotovili javna služba kmetijskega svetovanja pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije in Slovensko zavarovalno združenje. Upoštevala bo tudi podatke o poljščinah in površinah iz uradnih evidenc kmetijskega ministrstva ter karte dnevnih minimalnih temperatur zraka za Slovenijo.

Ker je določena območja prizadela tudi toča in suša, je zaradi zahtev evropskih predpisov za priglasitev pomoči po letošnji pozebi treba natančno ločiti škodo, ki je nastala zaradi pozebe, od škode zaradi toče in suše.

Občinske in regijske komisije za ocenjevanje škode po naravnih nesrečah bodo v sodelovanju s kmetijskimi inšpektorji do 15. septembra na terenu opravile kontrolne oglede poškodovanosti kmetijskih kultur.

Interventni zakon o odpravi posledic aprilske pozebe v kmetijstvu je DZ potrdil v juliju. Poslanci so se strinjali, da kmetje pomoč nujno potrebujejo, čeprav je po mnenju mnogih ta zakon, ki ureja postopke ocene škode ter nujne ukrepe za odpravo posledic pozebe, le prvi potrebni korak.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

leond1
23. 08. 2017 10.39
+2
če spijaviš škodo pride 100strokovnjakov povračilo škode dobijo tisti ki so pri koritu
sinhron
23. 08. 2017 08.08
Ali kdo preverja prijavljeno škodo na terenu ?