FIT 24UR
Oglas

Sedenje je bolj nevarno od kajenja, pravijo zadnje raziskave!

Ljubljana, 05. 04. 2016 06.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sedite več kot 3 ure na dan? Potem sodite v rizično skupino ljudi, ki jim sedenje uničuje zdravje in produktivnost. Ampak brez panike, rešitev je enostavna ... in zabavna.

Človeško telo ni narejeno za dolgotrajno sedenje. Kar mi imenujemo običajen dan v pisarni, znižuje našo produktivnost, povzroči bolečine v hrbtu in prinaša resne zdravstvene težave.

Dolgotrajno sedenje ljudem povzorča številne težave. Enostavna rešitev menjava položajev dela, iz stoječega v sedečega in nazaj. Switch Stance predstavlja alternativo namenskim »stoječim« mizam vrednim tudi preko 1000€.
Dolgotrajno sedenje ljudem povzorča številne težave. Enostavna rešitev menjava položajev dela, iz stoječega v sedečega in nazaj. Switch Stance predstavlja alternativo namenskim »stoječim« mizam vrednim tudi preko 1000€. FOTO: Sedenje

Znanstveniki vedno znova ugotavljajo, kako neprimerno je dolgotrajno sedenje za človeško telo. Vse več ljudi se zaveda teh nevarnosti in sitnosti, zato iščejo različne rešitve.

Ni čudno, da v pisarnah po svetu in tudi pri nas vidimo vedno več ljudi, ki za računalnikom delajo stoje, za t. i. "standing deski".

Gre za mize, ki so višje od običajnih, in omogočajo udoben, ergonomski položaj pri delu. Tiste najboljše imajo celo možnost reguliranja višine, tako da lahko v dnevu večkrat spremenimo položaj dela iz stoječega v sedečega in nazaj, kot priporočajo zdravniki.

Že 2 uri stanja na dan (ne nujno naenkrat) bistveno zmanjšata tveganje za nastanek določenih zdravstvenih težav, ki jih prinaša prekomerno sedenje. Switch Stance je plod slovenskega znanja, ki drage, namenske mize za 1000€ zamenja z izdelkom za 19€.
Že 2 uri stanja na dan (ne nujno naenkrat) bistveno zmanjšata tveganje za nastanek določenih zdravstvenih težav, ki jih prinaša prekomerno sedenje. Switch Stance je plod slovenskega znanja, ki drage, namenske mize za 1000€ zamenja z izdelkom za 19€. FOTO: Sedenje

Ampak takšne mize so lahko izjemno drage. Za boljši model z regulacijo višine lahko brez težav odštejemo tudi več kot 1000 €. Poleg tega, menjava pohištva povsod niti ni mogoča ali praktična.

Zato so iznajdljivi Slovenci na Kickstarterju predstavili Switch Stance, prvi prenosni, zložljivi standing desk iz kartona za pičlih 19 €.

Projekt Switch Stance, plod slovenskega znanja je danes začel zbirati denar na platformi za množično financiranje Kickstarter. Kliknite tu in si oglejte video ali preberite več o tem, kako lahko na enostaven način poskrbite za svojo hrbtenico kar med delom.

"Switch Stance smo zasnovali kot poceni in prenosno alternativo več 100 € ali celo 1000 € vrednim lesenim stoječim mizam. Prepričani smo, da za naše zdravje, udobje in višjo produktivnost ni treba plačevati astronomskih zneskov." Pravijo, da smo ciljna skupina ljudje, ki na dan sedimo več kot 3 ure, še posebej pa ciljajo na manjša podjetja, ki želijo svojim ekipam zagotoviti optimalne delovne pogoje, zato bodo Switch Stance opremili z logotipom kupcev.

"Miza je izdelana iz kartona. Ampak ne iz navadnega kartona, za maksimalno nosilnost in stabilnost smo izbrali zelo trd karton, ki brez težav zdrži tudi težje predmete. Posebna zasnova nosilnih delov zagotavlja optimalno stabilnost. Switch Stance smo testirali s kupom različnih predmetov in prepričali smo se, da brez težav prenese vse, kar postavite nanjo."

Namesto drage in težke stoječe mize lahko za stoječe delo uporabite Switch Stance. V nekaj potezah ga lahko zložite in nesete s seboj, ali pospravite v kot, ko ga ne potrebujete. Nekateri z njim spremenijo kuhinjsko mizo v pravo domačo pisarno.
Namesto drage in težke stoječe mize lahko za stoječe delo uporabite Switch Stance. V nekaj potezah ga lahko zložite in nesete s seboj, ali pospravite v kot, ko ga ne potrebujete. Nekateri z njim spremenijo kuhinjsko mizo v pravo domačo pisarno. FOTO: Sedenje

In kaj je pri Switch Stancu avtorjem najbolj všeč?

"Mize z regulacijo višine so komplicirane, velike in predvsem drage. Koncept stoječega dela sem podrobno spoznal ravno nekaj tednov po tem, ko sem na novo opremil domačo pisarno. Seveda ni imelo smisla, da bi zamenjal skoraj novo mizo, ki sem jo komaj spravil skozi ozke hodnike, zato je bilo treba najti drugo rešitev. Po več mesecih razvoja, testiranja in načrtovanja s pomočjo 3D programov je nastal Switch Stance.

Ne le, da omogoča praktično enake funkcionalnosti kot drugi "standing deski". Je tudi do 50-krat cenejši. Poleg tega se zloži v neverjetno majhen paket, ki ga z lahkoto vzamemo s seboj ali pa pospravimo v kot, ko ga ne potrebujemo.

Sedenje vsem, ki več ur skupaj sedimo za računalnikom, povzroča veliko težav, tudi takšnih, ki se jih trenutno mogoče sploh ne zavedamo, ampak bodo udarile ven čez nekaj let. Zato smo razvili rešitev, ki jo lahko uporabi res vsak, na Kickstarterju bo cena za prve kupce pičlih 19 €, torej res ni več izgovorov, da ne bi preizkusili takšnega načina dela."

Switch Stance je od danes na voljo na platformi za množično financiranje Kickstarter. Za prvih 100 kupcev so cene še posebej ugodne, zato pohitite.

Switch Stance je plod slovenskega znanja, tudi izdelan bo v domačih krajih. A avtorji projekta pravijo, da ciljajo predvsem na ZDA in EU države. Prvih 100 kosov je na voljo po posebej ugodni ceni. Avtorji projekta pravijo, da bodo z oglaševanjem v tujini začeli z nekaj urnim zamikom, saj so izdelke po ugodni ceni namenili predvsem slovenskim kupcem.

Nov slovenski projekt lahko podprete s klikom na to povezavo: http://www.switchstnc.com/kickstarter.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni