Sedlarjeva bi odstopila, če bi najprej podal odstop Štefanec

"Mislim, da nisem dosegla nič, če ne bom tega naredila za gospodom Štefanecem," na vprašanje o svojem odstopu odgovarja namestnica predsednika KPK Alma Sedlar. A Štefanec poudarja, da bi zanikal vse delo in uspehe komisije, če bi odstopil.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Novo vodstvo KPK - 2

Štefanec ne bo odstopil. (Foto: Miro Majcen)

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec meni, da bi zanikal vse dosedanje delo in uspehe komisije, ki so razvidni tudi iz letnega poročila, če bi zaradi sedanjega dogajanja odstopil. Njegova namestnica Alma Sedlar pa, kot pravi, z odstopom nima težav, če bi to rešilo položaj. "Ampak mislim, da nisem dosegla nič, če ne bom tega naredila za gospodom Štefanecem," meni.

Kot je danes dejal Štefanec, se zaveda, da se med ljudmi pojavljajo problemi, ki jih rešujejo. Toda glede na to, da se lahko povsem brez težav in normalno pogovarja o delu komisije, nima "prav nobenega razloga, da bi odstopil". "S tem bi pravzaprav pokazal svojo slabost," je dejal. Prav tako je omenil, da ga tudi nihče ni opozoril, da je delal nezakonito. "Nezakonito je delal nekdo drug," je pristavil.

Štefanec pravi, da s Sedlarjevo lahko sodeluje

Na vprašanje, ali bi bila rešitev odstop katerega od drugih članov senata, je Štefanec odgovoril, da o tem ne želi špekulirati, saj je to odločitev vsakega posameznika. Namestnice Sedlarjeve, kot pravi, ni nikoli pozival naj odstopi in je tudi ne bo. Toda če Sedlarjeva smatra, da je tako težko delati na komisiji, jo poziva, da o tem premisli. S sodelovanjem s Sedlarjevo sicer, kot je dejal, nima težav, "čeravno bi si želel to sodelovanje na bistveno višjem nivoju".

Sicer Štefanec meni, da ni res, da komisija ne dela ali da ne dela dobro. "Res pa je, da vsi ti problemi mečejo slabo luč," je dodal. Želi si, da bi komisija s proaktivnim delovanjem poskušala spremeniti stališče javnosti, da tovrstni problemi onemogočajo ali omejujejo njeno delo.

Glede vpletenosti predsednika republike Boruta Pahorja, ki je senat KPK imenoval, je Štefanec dejal, da predsednik republike, kot je v pismu senatu zapisal tudi sam, nima nobenih pristojnosti za kakršnekoli spremembe v komisiji. Razrešil bi jih lahko, če bi za to obstajali zakonski pogoji. Toda predsednik republike je znan po tem, da premisli o tovrstnih odločitvah. "Mislim, da ne bo klical senata na odstop," je dejal.

Namestnika KPK - 10

Alma Sedlar (Foto: Damjan Žibert)

Sedlarjeva: Mislim, da tu problem nisem jaz

Sedlarjeva pa je na vprašanje, ali spoštuje predsednika KPK Štefaneca, odgovorila, da spoštuje funkcijo predsednika komisije, drugega pa da ne more komentirati. Glede tega, kaj bi storila, če bi Pahor člane senata pozval k odstopu, je dejala, da nikoli v življenju ni trdila, da si želi na tej funkciji dočakati upokojitev ali da ne bi mogla delati kje drugje.

Z odstopom torej, kot je poudarila, nima težav "kadarkoli, če bi to karkoli rešilo". Toda v tem primeru so po njenih besedah konflikti posledica nekaterih stvari, na katere opozarja, ker se z njimi ne more strinjati. "Mislim, da tu problem nisem jaz," je dejala. Po njenem mnenju z odstopom ne bi dosegla nič, če tega ne bo naredila za Štefanecem.

Na vprašanje, kako bi ona rešila položaj, je odgovorila, da je treba to vprašati predsednika KPK, "ker on ima ta pooblastila, ki jih tudi svojim namestnikom dodeljuje in odvzema, ker mu to omogoča trenutna zakonodaja". Kot je opozorila, ni nadzora nad KPK, zato se mogoče tudi nekoliko več obračajo na odločevalce in medije. Če se namreč pojavi sum, da KPK krši zadeve, za katere naj bi bila pristojna sama, se po njenih besedah "ne moreš nikamor obrniti, ker je KPK edina takšna institucija". "Če predsednik republike Borut Pahor ne ve, kako rešiti situacijo, vem jaz še manj," je odgovorila.

Sama se sicer zavzema za nekatere spremembe zakonodaje, ki po njenih besedah sicer mogoče ni tako slaba, kot se zdi. Radikalni posegi tako po njenem mnenju ne bi bili primerni, saj je nujno zaščititi neodvisnost institucije. "Če pa imaš možnost nekoga imenovati in mu daš pooblastila boga, potem bi moral imeti tudi možnost, da mu ta pooblastila - če si jih preveč po svoje razlaga - tudi odvzameš," je pojasnila.

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 44
 
proletarec1 16.10.2015 11:20:42
SAMA ŽLEHTNOBA SIKA IS TE BABURE!!!!!!
wolfterier 16.10.2015 16:13:46
Oba naj odstopita,potem pa v službo na NLB,Praprotnik in Kos ju nujno potrebujeta.Denarja je namreč še nekaj za razdelit,a ne,Medja !
Več komentarjev