Slovenija

'Sem policist, z družino životarimo in udeležil se bom protestnega shoda proti beguncem ...'

Ljubljana, 26. 09. 2015 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
0

Po Facebooku je zaokrožil zapis domnevnega policista: "Imam tri otroke in hendikepirano ženo. Stiskamo se v podnajemniški luknji, životarimo. Zanimivo je gledati uboge begunce z najnovejšimi iPhonei, medtem ko se moram jaz ubadati s stisko, ali bom lahko nahranil štiri lačna usta ..." Napovedal je, da se bo s sodelavci udeležil shoda proti beguncem. Je storil kaj narobe?

Skupina Radikalna Ljubljana je v teh dneh na svojem Facebook profilu objavila pismo, ki naj bi ga napisal anonimni policist. Ta naj bi tudi napovedal udeležbo petih avtomobilov policistov na petkovem shodu 'Slovenija, zavaruj meje'.

Moški v pismu pravi, da ima tri otroke, hendikepirano in brezposelno ženo, na mesec pa z vsemi dodatki zasluži okoli 700 evrov. "Žena nikakor ne pride do službe, s takšno plačo le s težavo shajamo, životarimo. Stiskamo se v podnajemniški dvosobni luknji, ne bom se zlagal, če bom rekel, da je na našem krožniku meso le poredkoma. Žena se mora večkrat oglasiti na Karitasu," piše. Pred nekaj dnevi je moral biti več kot 16 ur ob slovenski meji, da je varoval našo državo: "Zanimivo mi je gledati uboge begunce z najnovejšimi iPhonei, medtem ko se moram jaz ubadati s stisko, ali bom sploh lahko nahranil štiri lačna usta. Drage Slovenke in Slovenci, je to pravično???" se sprašuje.

Zaradi integracije "ti. beguncev" se bo v Nemčiji zniževala minimalna plača, saj ti ljudje niso enako produktivni kot mi, še dodaja pisec pisma. "Kot dobro veste, je tako, da kar naredi Nemčija, mora posledično tudi EU in verjemite, tudi mi bomo to morali storiti." Beguncev ni malo, pravi, ni jih pa toliko, da bi morali zaradi njih nasrkati ravno tisti, ki že tako ali tako prejemajo plače, s katerimi se enostavno ne da preživeti, kaj šele živeti. "Ugotovil sem, da begunska kriza ni padla z neba. Gre za natančno ustvarjen načrt, kako že tako obubožanim evropskim državljanom znižati minimalno plačo," je še zapisal in zaključil, da se bo iz teh razlogov tudi sam skupaj z 20 kolegi policisti podal na protestni shod.

Shod nasprotnikov beguncev - 6
Shod nasprotnikov beguncev - 6 FOTO: Aljoša Kravanja

Policija: Če je to res napisal policist, gre za kršitev

Pa je to sploh dovoljeno? V Policiji so ob tem zapisali, da razumejo stisko policistov in imajo predstavniki policije kot posamezniki seveda pravico do lastnega mnenja, kot tudi udejstvovanja v svojem prostem času, se pa od njih - skladno s Kodeksom policijske etike - pričakuje, da tako pri opravljanju svojega dela kot v zasebnem življenju varujejo lasten ugled in ugled policijske organizacije.

"Ne moremo potrditi, da je avtor izpostavljenega zapisa v resnici policist. Policija kot institucija se zato od navedb in shoda odločno distancira in obenem pojasnjuje, da bi zapis, v kolikor bi se izkazalo, da je njegov avtor v resnici policist, pomenil kršitev določb o obveščanju javnosti, ki v 34. členu Zakona o organiziranosti in delu v policiji jasno določa, kaj so vsebine obveščanja policije, kot tudi, kdo jih lahko podaja. Skladno z usmeritvami za delo policije na področju odnosov z javnostmi pa prav tako ni dopustno, da informacije, komentarje, fotografije itd., ki so povezani z delom policije, objavljajo posamezniki v policiji na način, da ustvarjajo vtis, da gre za uradne informacije in stališča institucije," so zapisali.

Shod v podporo beguncem - 9
Shod v podporo beguncem - 9 FOTO: Damjan Žibert

Oba shoda sta minila mirno

Kot je znano, sta včeraj v Ljubljani skoraj hkrati potekala shoda za in proti beguncem.

Na Prešernovem trgu se je ob 17. uri začel shod v podporo beguncem 'Festival odprtih meja za vse'. Udeleženci so se v povorki sprehodili do Miklošičevega parka, nosili so transparente z napisi: 'Mostovi, ne zidovi' in 'Pozor, meja'. Da bi bolje ponazorili situacijo, so most zaprli z vrvjo, za katero so povedali, da je meja. Ljudi, ki so ga hoteli prečkati, so spraševali, ali imajo dokumente. "Ker želimo pokazati, da je postavljanje meja nesmiselno in nehumano," je povedal eden od udeležencev.

Kako je potekal shod v podporo beguncev, si lahko pogledate v spodnji fotogaleriji:

Shod nasprotnikov beguncev pod sloganom 'Slovenija, zavaruj meje' pa se je ob 17.45 začel na Trgu republike. Tam se je zbralo okoli dvesto udeležencev, ki so se nato premaknili pred stavbo vlade. Tam so vzklikali: "Za Slovenijo zaprite meje!". Nato so se podali po ulicah in še naprej vzklikali: "Stop islamu!", Slovenija, prebudi se!", "Za Slovenijo!" in "Mi, Slovenci!"

Na Prešernovem trgu se je zgodil incident med tremi temnopoltimi moškimi in udeleženci shoda, ki so jih začeli provocirati. Eden od temnopoltih moških se je provokatorjem uprl, posredovala je policija, ki je preprečila pretep oz. stopnjevanje napetosti. Temnopolti moški se nato ni umiril in se je zoperstavil policiji, zato ga je ta popisala in odpeljala na pridržanje. Na PU Ljubljana so povedali, da je bil v incident vpleten državljan Nigerije.

Kako je potekal shod proti beguncem, si lahko pogledate v spodnji fotogaleriji:

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni