Slovenija

Medicop: Vse naše storitve so bile opravljene strokovno, brez napak in v skladu s pogodbo

Ljubljana, 17. 03. 2016 06.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
N.Š./24UR ZVEČER/STA/U.Z.
Komentarji
656

Potem ko je v reanimacijskem prostoru šempetrske bolnišnice umrl pacient, ker je prišlo do usodne zamenjave plinov, in je Medicoengineering s prstom pokazal na podjetje Medicop, so od tam sporočili, da so izvajali zgolj inštalacijo medicinskih plinov, ne pa samega priklopa medicinske opreme. Zato ne morejo biti odgovorni za napačno priključitev in tragične posledice, pravijo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kdo bo prevzel odgovornost za napako?
    03:13
    Iz 24UR: Kdo bo prevzel odgovornost za napako?
  • Iz 24UR: V isti sobi umrli štirje ljudje
    02:14
    Iz 24UR: V isti sobi umrli štirje ljudje
  • Iz 24UR: Nadzor v bolnišnicah
    02:26
    Iz 24UR: Nadzor v bolnišnicah
  • Iz SVETA: Zemenjani cevi
    01:56
    Iz SVETA: Zemenjani cevi
  • Iz SVETA: Kdo je kriv?
    01:03
    Iz SVETA: Kdo je kriv?
  • Iz SVETA: Urgentni centri preverjali napeljavo
    00:59
    Iz SVETA: Urgentni centri preverjali napeljavo
  • Iz SVETA: Kdo bo prevzel odgovornost?
    00:56
    Iz SVETA: Kdo bo prevzel odgovornost?
  • Iz SVETA: Umrli pacient
    01:35
    Iz SVETA: Umrli pacient
  • Iz 24UR ZVEČER: Kdo je kriv za fiasko na šempetrski urgenci?
    12:04
    Iz 24UR ZVEČER: Kdo je kriv za fiasko na šempetrski urgenci?

Potem ko je v šempetrski urgenci umrl pacient, ki so mu namesto kisika dovajali smejalni plin, so iz podjetja Medicoengineering, ki je bilo odgovorno za vgradnjo in dobavo medicinske opreme, danes sporočili, da je včerajšnji pregled sklopk pokazal, da je Medicop napačno povezal cevi v novogoriškem urgentnem centru: "Bela cev je priključena na modro in modra na belo, kar je povzročilo napako v izpustih na sklopkah. Priklope je izvajal Medicop. Napaka je odpravljena," so zapisali.

Kot so še pojasnili, je "v praksi izvajalec medicinskih plinov izvajal vse meritve, vključno z zapisnikom in izjavo "Preizkus skladnega delovanja plinskih sklopk". V celoti, od priključka do porabnika, kar je moralo biti del Dokazila o zanesljivosti".

Medicoengineerig in Medicop sta kot podizvajalca sodelovala pri gradnji šempetrske urgence, ki so jo gradila podjetja IMP, Kolektor Koling in CPG.

Medicoenginering: Bela cev je priključena na modro in modra na belo, kar je povzročilo napako v izpustih na sklopkah.
Medicoenginering: Bela cev je priključena na modro in modra na belo, kar je povzročilo napako v izpustih na sklopkah. FOTO:

Medicop: Priklopov stativov v šempetrski bolnišnici nismo izvedli

Iz Medicopa so danes sporočili, da je njihovo podjetje v procesu gradnje in opremljanja šempetrske urgence izvajalo zgolj inštalacijo medicinskih plinov, ne pa samega priklopa medicinske opreme. Niso bili niti pooblaščeni niti pogodbeno zadolženi za izvedbo fiksnega in končnega priklop kateregakoli anestezijskega stativa, še manj pa zadolženi za izvedbo procesa, s akterim se anestezijski stativ da v uporabo, pravijo.

"Podjetje Medicop tako ni bilo pogodbeni partner za anestezijski ne katerikoli drugi stativ. Pogodbeni partner, zadolžen za anestezijski stativ, pa bi moral opraviti končne priklope, funkcionalna testiranja in ugotoviti skladnost s standardi. Podjetje Medicop na objektu skladno s pogodbo in pooblastili ni opravljalo testiranja na sklopkah za medicinske pline, vgrajene v stative, ki so bili dobavljeni s strani drugega dobavitelja. Iz vsega navedenega izhaja, da podjetje Medicop ni in ne more biti odgovorno za napačno priključitev in tragične posledice," pišejo v sporočilu za javnost.

Medicop se že 35 let ukvarja z medicinskimi storitvami, katerih glavnina so instalacije medicinskih plinov. Reference podjetja Medicop segajo v 65 državah in v 35 letih nismo nikoli imeli nobenega tovrstnega primera. Na določenih objektih je podjetje Medicop poleg instalacij medicinskih plinov izvajalo tudi priklop opreme in nenazadnje tudi testiranje le te, vendar ne v primeru UC Šempeter pri Novi Gorici, kjer je bilo to pristojnost in odgovornost nekoga drugega. podjetje Medicop

Pojasnili so še, da je Medicop po pogodbi s podjetjem Kolektor Koling izvedel inštalacijo medicinskih plinov. Po končanih delih na inštalacijah so že v septembru 2015 izvedli vse teste v skladu s pogodbo in iz dokumentacije je razvidno, da so bili opravljeni uspešno. Dela so bila zaključena 9. septembra lani, tlačni preizkus pa opravljen 23. septembra lani. Medicop je bil zadnjič prisoten na objektu 23. oktobra lani, ko je izvedel šolanje uporabnikov. Glavni izvajalec del in uporabniki so izvajali testiranja na objektu med 15.decembrom lani in 15. januarjem letos. Do 15. marca letos nihče ni obvestil podjetja Medicop, da bi z inštalacijami bilo karkoli narobe. Tega dne je tudi podizvajalec Medico Engineeringa izjavil, da so bile meritve opravljene in so bile v skladu s standardi.

V podjetju Medicop pravijo še, da obžalujejo tragični dogodek, vendar zanj ne morejo prevzemati ne krivde in ne odgovornosti, saj so svoje dolžnosti opravili strokovno, skrbno in v skladu s pogodbo ter najvišjimi standardi. "Vsekakor pa si bomo prizadevali, da pristojnim pomagamo, da se razišče tragičen dogodek ter da se v Sloveniji implementirajo standardi, ki bodo zagotavljali, da do takšnih primerov ne bo nikoli več prišlo."

Potem pa je tu še tretja družba Dagri Inženiring iz Celja. Tudi oni se odgovornosti otepajo in kažejo na druge. "Mi smo fizično zmontirali stative na strop. In to je bilo v bistvu naše delo. Priklope in elektro in telekomunikacije in plinov so delali pa drugi. Kolikor jaz imam podatke, je Medicop to naredil," je za oddajo 24UR povedal Damjan Gril.

Na zdravstvenem ministrstvu trdijo, da so ob primopredaji urgence dobili dokazila o pravilni namestitvi plinov

Glede na to, da Medicoengineerig in Medicop odgovornost valita eden na drugega, so na ministrstvu za zdravje pojasnili, da je treba odgovor na vprašanje, kdo je torej odgovoren za priklop stativa in njegovo pravilno delovanje, poiskati pri izvajalcu gradnje oz. pogodbenem partnerju, ki je prevzel izvedbo navedenih del.

Pojasnili so, da so izvajalci del ob primopredaji objekta zanesljivost dokazovali s potrdili, certifikati, izjavami, meritvami in drugim. Priložena so bila tudi dokazila glede pravilne namestitve medicinskih plinov. Vso dokumentacijo je ministrstvo že predalo policiji.

Nova urgenca je sicer pred začetkom obratovanja morala dobiti tudi uporabno dovoljenje, še prej pa uspešno prestati tehnični pregled. Komisijo, ki je opravila tehnični pregled, je imenovala Upravna enota Nova Gorica. "Komisiji je bila predana vsa dokumentacija o zanesljivosti objekta. V navodilih za obratovanje in vzdrževanje strojnih inštalacij objekta so bila priložena tudi dokazila glede pravilne namestitve medicinskih plinov," so še pojasnili na ministrstvu.

Policija: Intenzivna preiskava poteka

S PU Nova Gorica so danes sporočili, da v zvezi s tem primerom še vedno poteka intenzivna kriminalistična preiskava. "Novogoriški kriminalisti preverjajo in dodatno zbirajo obvestila, prav tako preverjajo tudi ravnanja odgovornih oseb. V okviru predkazenskega postopka so kriminalisti z več osebami že opravili razgovore in zasegli določeno dokumentacijo. O svojih ugotovitvah kriminalisti obveščajo tudi pristojno državno tožilstvo v Novi Gorici, ki tudi usmerja predkazenski postopek," so zapisali.

Splošna bolnišnica Nova Gorica - 2
Splošna bolnišnica Nova Gorica - 2 FOTO: Aljoša Kravanja

V skladu z sedanjimi usmeritvami pristojnega novogoriškega državnega tožilstva v Novi Gorici aktivnosti kriminalistične policije potekajo v smeri utemeljevanja suma uradno pregonljivega kaznivega dejanja Povzročitev splošne nevarnosti po določilu petega odstavka 314. člena Kazenskega zakonika. Zaradi interesa kriminalistične preiskave drugih podrobnosti v tej fazi predkazenskega postopka javnosti ne morejo posredovati drugih pojasnil, so še dodali.

Direktorica bolnišnice: Prvi smo, ki želimo javnosti dati jasne odgovore

"Pretreseni smo in se še kako zavedamo svoje odgovornosti do nam zaupanih pacientov in jo v okviru naše dejavnosti tudi v celoti vedno prevzemamo," pa pravi direktorica šempetrske bolnišnice Nataša Fikfak, a pravi, da bolnišnica odgovornosti za napake ne more sprejeti, saj ni bila investitor gradnje.

Poudarila je, da so nepravilnosti v napeljavi plinov zdaj odpravljene in je delo v urgentnem centru za paciente ter zdravstveno osebje varno. Notranji nadzor po njenih besedah poteka po standardih in predpisih, z zaključki pa bodo seznanili pristojne inštitucije. "Potek dogodkov v reanimacijskem prostoru in vzročna povezava s smrtjo je v postopku strokovne presoje, tako da izjav do zaključka postopka ne bomo dajali, tudi v izogib moralnega pritiska na svojce, s katerimi smo ves čas v kontaktu in s katerimi iskreno sočustvujemo. Vse, kar je v naši moči, bomo storili za pomoč svojcem ob njihovi neizmerni bolečini zaradi izgube bližnjega."

K odgovornosti posameznikom in ustanov bodo pozvali, ko bodo znani rezultati preiskav, ki so teku, še pravi Fikfakova. Pojasnila je tudi, da medijem niso posredovali nobenih fotografij oz. kopij dokumentacije, saj tega ne morejo storiti pred zaključkom preiskave. "Ker je ta tragičen dogodek pretresel ne samo nas, ampak tudi prebivalstvo naše regije in širše, smo mi prvi, ki želimo javnosti podati jasne odgovore. Takoj, ko bodo znana nova dejstva, bomo javnost z njimi tudi seznanili," je zaključila.

Veriga odgovornih

Odvetnik Boštjan Verstovšek je sicer sinoči v oddaji 24UR ZVEČER ocenil, da verige odgovornih ni težko identificirati. "V prvi vrsti je odgovoren izvajalec, ki je te cevi očitno napačno spojil, takoj za njim ima še večjo odgovornost tisti, ki je bil pristojen za strokovni nadzor, saj je očitno v celoti odpovedal, ker če bi opravil svoje delo, do tega zagotovo ne bi prišlo, potem pa je tu še odgovornost investitorja oziroma naročnika in uporabnika, ki je zatajil pri prevzemu. Če bi bil prevzem kvalitetno opravljen, se to prav tako ne bi moglo zgoditi."

Direktorica bolnišnice Fikfakova je na to dejala, da zaenkrat zaradi svojega dela odgovornosti ne bo odstopila, saj preiskava še poteka: "Glede na to, da smo mi sami prvi obvestili o napaki, je to gotovo tudi znak, da svoj del odgovornosti že prevzemam." Kot je dejala, so prevzeli objekt, za katerega so nadzorni pregledi zatrjevali brezhibnost: "Podlag za dvome ni bilo."

Anesteziolog Konrad Kuštrin pa je opozoril na objektivno odgovornost ministrice Milojke Kolar Celarc. Med drugim je bila urgenca zgrajena v veliki naglici, da se je še ujelo rok, preden bi izpuhtela evropska sredstva, s katerimi je bila pokrita več kot polovica investicije. "Treba je vedeti, da je ministrstvo strahovito pritiskalo na bolnišnice, da bi ti urgentni centri začeli čim prej delovati. Jasno je, da so bili izvajalci pod pritiskom, in pri hitenju se delajo napake."

Kuštrin zato meni, da bi morala ministrica odstopiti, a je ta že včeraj popoldne dejala: "Ministrstvo tukaj ne more nositi odgovornosti. To je bila lahko človeška napaka, čeprav ne želim špekulirati."

Od odprtja urgence so v reanimacijskem prostoru oživljali osem oseb, pri čemer je bila reanimacija uspešna v štirih primerih. Vzroke smrti v teh primerih bodo ponovno vzeli pod drobnogled, čeprav so bili že pripisani drugim vzrokom. V reanimacijski sobi so sicer trije stolpi iz katerih prihaja plin in zaenkrat ni znano, iz katerega so pline dovajali drugim pacientom.

Kolar Celarčeva je bila sicer tista, ki je podpisala primopredajni zapisnik, Kuštrina pa ne preseneča, da ne bo odstopila: "Gre za gospo, ki z ministrstvom za zdravje očitno nima nobenega opravka, saj se neprestano ograjuje od vsega, kar se v zdravstvu dogaja. Do zdaj tudi ni izpeljala nobene obljubljene reforme in od predsednika vlade pričakujem, da bo ustrezno ukrepal in jo odstavil."

Verstovšek pa je glede vloge ministrice dejal, da je njena izjava "sramotno izogibanje", saj to ni prva težava, ki se pojavlja v zdravstvu. V aferah se tudi ponavljajo isti izvajalci: "Vsakič s hujšimi posledicami, zdaj smo že pri smrti."

Meseci testov v nemških bolnišnicah, pri nas strokovni nadzor le floskula

Verstovšek je še opozoril, da se funkcionalni testi v novih nemških bolnišnicah izvajajo devet mesecev, preden gre bolnišnica v uporabo. Kot je dejal, je prepričan, da v konkretnem primeru test ni bil ustrezno opravljen, saj v nasprotnem primeru do tragedije ne bi prišlo:"Moral bi obstajati zapisnik z osebami, ki so ta test izvedle." Fikfakova je na to dejala, da so zapisnike, ki obstajajo, predali kriminalistom.

Verstovšek je še poudaril, da v konkretnem primeru odgovornosti medicinskega osebja ni. Meni pa, da je tragedija tudi posledica razmer v zdravstvu in dejstva, da se v podobnih zgodbah vedno pojavljajo stari igralci: "Razmere v gradbeništvu še nikoli niso bile tako slabe kot danes. Ti delavci niso več delavci, ampak sužnji. Ljudje, ki delajo 15 ur na dan, delajo napake. Strokovni nadzor pa je pri javnih naročilih večkrat floskula."

Kuštrin, ki kot predsednik Fidesa že dolgo opozarja na korupcijo v zdravstvu, pa je dejal, da pri nas obstajajo privilegirana podjetja in kršitve pri javnem naročanju: "Tisti, ki so odgovorni, da bi v zdravstvu naredili red, tiščijo glavo v pesek, posledice pa so takšne, kot so."

V konkretnem primeru so sicer odgovorni znani z imeni in priimki, meni Verstovšek. Za svoje višje funkcije so tudi bolje plačani. "Morda niso neposredno odgovorni, ker niso sami napeljevali cevi, so pa odgovorni, da izberejo pravo ekipo, da znajo voditi projekt in da steče ustrezen nadzor. In na ministrstvu za zdravje ekipa očitno ne funkcionira že desetletja, ker so vedno težave."

Po njegovem bi morala ministrica odstopiti, njena naloga pa je bila tudi, da "počisti sloj ljudi, ki delajo z izvajalci in nadzorniki, ki svojega dela ne opravljajo": "Kako je lahko nekdo, ki je sprožil afero z operacijskimi mizami, ponovno vsa ta leta spet v igri in ga spet vidimo v tej zgodbi."

In kakšen bi moral biti nauk tragedije? Kuštrin meni, da je ta dogodek tisti, ki bi moral biti prelomnica v odnosu posameznikov do odgovornosti za svoje početje.

Ministrica Milojka Kolar Celarc ne želi špekulirati, kdo bi moral opraviti nadzor nad napeljavo.
Ministrica Milojka Kolar Celarc ne želi špekulirati, kdo bi moral opraviti nadzor nad napeljavo. FOTO: POP TV

Ministrica ne želi špekulirati

Ministrica Kolar Celarčeva se je dogodka danes znova dotaknila na novinarski konferenci, sicer namenjeni predstavitvi predloga novega zakona o lekarniški dejavnosti. Ponovila je, da dogodek obžaluje. Dodala je, da jo je dogodek tudi osebno zelo prizadel, ker si sama in celotno ministrstvo močno prizadevajo za varnost bolnikov, za uvajanja standardov kakovosti zdravstvenih storitev in varnosti.

Poudarila je, da ne drži, da strokovnjaki niso sodelovali pri določanju tehničnih standardov in izbiri opreme. Medicinsko opremo in standarde za vse urgentne centre je namreč izbirala skupina v projektnem svetu, v kateri so bili anesteziolog, travmatolog, kirurg, internist in vodja urgenc.

Urgentni center Nova Gorica je bil dokončan oktobra lani, ko je tudi že bil tehnični prevzem. Njegova gradnja pa je v povprečju trajala toliko, kot pri ostalih centrih, je na nekatere očitke odgovorila ministrica.

Na ministrstvu imajo po njenih besedah za vsako gradnjo vso potrebno dokumentacijo in dokaze, kako se je gradilo in kako je potekal postopek. Pri tem je Kolar Celarčeva zagotovila, da je vse potekalo v skladu z vso veljavno zakonodajo, kot investitor pa so poskrbeli tudi za nadzor, kot so projektantski nadzor, gradbeni nadzor, nadzor za varstvo pri delu.

Ministrica ni želela špekulirati, kdo bi moral opraviti nadzor nad napeljavo. "Preiskovalci bodo pregledali dokumentacijo, nočem vnaprej špekulirati. Bilo bi zelo nekorektno in neodgovorno, da bi v tej fazi, ko niso znana vsa dejstva, kako je do tega prišlo, imenovali fizične osebe ali kogarkoli, ker bi s tem povzročili veliko večjo škodo in tudi možnosti odškodninske odgovornosti," je dejala.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (656)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slabavest1
18. 03. 2016 15.10
Kaj pa na nacrtno sabotazo nihce ne pomisli. Pri nas je vse mogoce.
mallonge
18. 03. 2016 08.38
Kriv ne bo noben, ker za to nimajo sklenjene avtorske ali vsaj podjemne pogodbe. To bo uspešen argiument tudi za sodišče.
HOOONDAAA
17. 03. 2016 22.45
+9
V tem primeru in še bog ve v kolikih ne bo nobeden kriv. Tako pač je v naši državi.
RageAgainstTheMachine
17. 03. 2016 22.45
+12
Tole na sliki je ena velika šlamparija!
Dara54
17. 03. 2016 22.21
+16
A je sploh kdaj kdo za kaj kriv v zdravstvu? Če se bodo sorodniki pokojnega pritožili ali zahtevali odškodnino, bo pa vse zastaralo - preden bodo odkrili krivca? Kaj pa če se je napeljava sama pomešala - po čudežu?
c00kies
17. 03. 2016 22.18
+15
Tak strokovno so napeljali cevi, da so belo spojili z modro in modro z belo. Kaj je tu strokovnega mi naj nekdo pove? Človek je mrtev zaradi "strokovnosti"?
c00kies
17. 03. 2016 22.19
+18
Ramzess
17. 03. 2016 22.37
-9
To ima anestezist čez, torej ima odgovornost, ... če je kaj narobe , je kriv ali sokriv.
+5
Šef zdravniške zbornice in novinar na RTV sta prišla do zaključka da je zadeva sistemski problem. Torej krivda vlade in ministrstva za zdravstvo. Kot sam ves čas trdim!
akmt
17. 03. 2016 22.09
+14
Kaj je v sloveniji se narejeno tko kot mora bit ? Povsod je blazna slamparija.in kot obicajno nihce ni nicesar kriv Krivca se ne bo naslo Zato pa kaznujte VSE
akmt
17. 03. 2016 22.06
+13
Vse vpletene kaznovat! Kaj se.majo zdaj za izmotavat in en na drugega prelagat
askralj
17. 03. 2016 22.04
+9
Juha se nikoli ne poje tako vroča kot se skuha. Na koncu bo kot pri zidarju, mediji vsake tolko poročajo pritiska se ne sme delat narod se naj sprijazni z nedotakljivimi ki si lahko vse dovolijo
ni_mi_vse_eno
17. 03. 2016 21.53
+12
Vsi so vse pravilno storili. Samo čistilka ni pobrisala prahu, zato se ni dobro ločila modra barva od bele. Ona je vsega kriva in prevzeti bo morala odgovornost
Apostol1
17. 03. 2016 21.50
+18
Policija ,mimogrede nimam nič proti policajem ampak zapirajo v preiskovalne zapore vsakega ,ki ima malo preveč travce po domače povedano in tudi tu bi morala pozapret vse tiste ,ki so imeli s to zadevo toliko opravka da se lahko vse skupaj učinkovito razišče in ni vrag če se vmes ne bi znašli tudi krivci ki bi bili odkriti veliko prej kot pa sedaj ko se bo vse skupaj vleklo verjetno kar leto ali več in navsezadnje bo pa stvar zastarala tako kot v primeru lastnika diskoteke lipa kjer so umrli mladi ljudje.
Bojan-F
17. 03. 2016 21.32
+6
Ker me zadeva zanima iz profesionalnih in osebnih razlogov, sem pregledal vse, kar je bilo o nesrecnem dogodku objavljeno na 24 ur in javnem servisu ...
Bojan-F
17. 03. 2016 21.35
+7
... "hitenje" je samo floskula ... (ne samo) profesionalna etika ti narekuje, da necesa, kar ni mozno narediti, ne mores obljubiti z figo v zepu ... sicer pa je eno leto za tak objekt cisto dovolj casa ...
Bojan-F
17. 03. 2016 21.37
+12
... plan je bil ocitno napravljen po zidarsko, kjer je za instalacije in tehnologijo zmanjkovalo casa ... kar se niti ni za cuditi, saj sta tako CPG kot Koling brez referenc ... sta bila pa poceni ...
kiboko
17. 03. 2016 21.38
+7
In kaj si ugotovil, zakaj anesteziolog Kuštrin ni preveril delovanja opreme?
srebrnibreg
17. 03. 2016 21.41
+6
kib- Kuštrin je ugotovil, da je odgovorna ministrica, ker ni pregledala naprav in isto meni nekaj pametnjakovičev tu na portalu in zato mora odstopiti.
Bojan-F
17. 03. 2016 21.44
+8
... za zahtevne objekte mora biti t.i. commissioning skrbno pripavljen ... commissioning je planiran, dokumentiran in voden inzenirski pristop do zagona in predaje postrojenja, sistema, ali opreme koncnemu uporabniku, ki zagotovi varno funkcionalno okolje v okviru potrjenega projekta in pricakovanja kupca ... da nebi nakladal o tuji praksi, kaj takega se v Leku ali Krki ne more zgoditi ... resorno ministrstvo glede tega ocitno nima izdelanih smernic ...
Bojan-F
17. 03. 2016 21.51
... commissioning se zacne z idejnim projektom oz. ze v tisti ekspertni skupini, o kateri je govorila ministrica ... spremlja vse faze projekta ... precej pred zakljuckom del aktivno vkljuci tudi tehnicno in strokovno osebje koristnika ... da nebi vlekel tujo prakso, novogoriski HIT je to redno delal ... in se konca mnogo kasneje po tehnicnem prevzemu in pridobitvi uporabnega dovoljenja, ko se izvaja monitoring in morebitne prenastavitve parametrov ali celo popravki ...
Bojan-F
17. 03. 2016 21.51
Netajkun
17. 03. 2016 21.53
+5
Kuštrin je pozval ministrico k odgovornosti , ker so tako forsirali dokončanje projekta . . in ker je podpisala pogodbo z izvajalci in nadzorniki . In ko se mudi , se hitreje naredi napaka , ki se jo tudi spregleda . . . s čimer se ne strinjam . Časa je bilo dovolj ( edino vprašanje je , če so izbrali prave izvajalce ? )
Netajkun
17. 03. 2016 21.55
+2
srebrni , sicer ne vem . . s čim se ukvarjaš , sklepaš pa bolj po šofersko ali skladiščniško .
Bojan-F
17. 03. 2016 21.56
+5
... ministrstvo zdravja ne pozna instrumenta commissioninga niti dobre prakse vodenja projektov ... po pediatricni kliniki, legioneli in pozarnih loputah ni zacutilo potrebe po teh sredstvih zagotavljanja kvalitete je zato objektivno odgovorno ...
srebrnibreg
17. 03. 2016 21.58
+1
Netajkun- enostavni pri meni deluje logika pa pa politična zaslepljenost kot pri vas. Danes sem že omenil, da sem bil proti zamenjavi kar treh ministrov desne vlade, ker so jih hoteli menjati zaradi tuje krivde.
Bojan-F
17. 03. 2016 22.02
+6
... ker na slepo prepisujemo evropsko zakonodajo imamo pac zakon o javnem narocanju, kjer lahko prideta zraven tudi podjetji kot sta CPG in Koling, ki ocitno nista bili v stanju zahtevnosti objekta primerno splanirati dela ... in ker ministrstvo nima razdelanih kriterijev, tudi ne zna pretvoriti rizika nizke cene v potencialne stroske (contingecies), ki jih ima dober gospodar vedno (!!!!) v budgetu ...
Netajkun
17. 03. 2016 22.05
+3
Sploh pri meni je politična ZASLEPLJENOST na višku . . . ker vedno volim drugo stranko ( na volitve pa redno hodim , ker jih jemljem kot državljansko dolžnost . . . takoj bi podpisal za obvezno udeležbo . Če bi razmišljal drugače . . pa sploh volil ne bi . Torej sem več kot očitno svečkar in zaslepljenec , he he he !
Bojan-F
17. 03. 2016 22.05
+5
... uporabnik je neodgovorno in pasivno spremljal izvedbo projekta ... tu sta na tapetu g. Bizjak Robert in g. Kustrin Konrad ...
Bojan-F
17. 03. 2016 22.10
+8
... nadzor ni prepoznal nevstreznega plana del kot rizik ... podizvajalce ni nihce koordiniral ... slika, ki jo je poslal medijem Medicoengineering je irelevantna ... izza onega monterja bi moralo biti vsaj se enih 10 ljudi, ki bi tiste cevcice drzali v rokah ... ce je slika prava pa ni v cast druzbi Medicop ... takih Cu razvodov ne delajo najslabsi fusarji ...
Bojan-F
17. 03. 2016 22.15
+5
... in se to ... cudim se, kako so se danes po reanimaciji lahko sprehajali vsakojaki ljudje ... kako je lahko Medicoengineering imel pristop do strojnice ... a kriminalisti niso pomislili tudi na moznost sabotaze, kar glede na stanje v sempeterski bolnisnici po eni strani in razmerami med dobavitelji medicinske opreme na drugi sploh nebi bilo nemogoce ...
Bojan-F
17. 03. 2016 22.19
+4
... in kot vedno se je Inzenirska zbornica Slovenije s javnimi pooblastili pri projektiranju, izvajanju in nadzoru skrila v misjo luknjo. STOP
neodvisnikomentator
17. 03. 2016 22.19
+6
Končno, da pokomentira stvar nekdo, ki se spozna na postopke. Bravo @Bojan-F. Kot si napisal, v Leku in Krki bi se to skrajno težko zgodilo, ker če vsega vgrajenega ne dokažeš z dokumenti in ne prestaneš sprotnih kontrol, zadeve ne pripelješ do uspešnega konca. Poleg tega delajo s preverjenimi izvajalci in dobavitelji, takeli pacači, kot so drekali po teh bakrenih ceveh ne pridejo niti blizu kapijam omenjenih podjetij. Vsaj iz lastnih izkušenj pa lahko rečem, da se na tak ''farmacevtski način'' dela še na marsikaterem drugem poslu, le seveda visoke standarde del je treba imeti na vseh nivojih, kar pa v končenm pomenu obratovanje brez težav in kakšnih nevarnosti za (u)porabnike.
starima?ek 1
17. 03. 2016 21.24
+3
Kuštrin podpornik SDS in velik nasprotnik ministrice,ki je dregnila v zdrravniški lobij zaradi zaslužkov treba je na vsak način zrušit .
kiboko
17. 03. 2016 21.27
+6
taurus111
17. 03. 2016 21.39
+8
Kuštrin, Birtić itd so res člani SDS, to ni slučaj. Dejstvo je, da so se zastonj izšolali za human poklic dohtarja, sedaj pa izsiljujejo za še višje plače. Kaj takega se ta starim zdravnikom ne bi nikoli zgodilo, ker so imeli dušo in srce, ne pa materialnih pretenzij? Kadija tuži Kadija sudi. Rešitev je za napako iz malomarnosti rubit dohtarju vse premoženje?. Kdo bo pa presodil? NIKO. Ostane le pravica bolnika, da lahko izbira bolnišnico v kateri se bo zdravil....
MsPikapiki
17. 03. 2016 21.39
+2
Zadeva res smrdi, v političnem boju si nekateri privoščijo tudi nezakonite ali če hočete kriminalne postopke, za dosego svojih ciljev.
MsPikapiki
17. 03. 2016 21.40
-1
Jožajoža
17. 03. 2016 21.10
+1
je pa res, da ima vsaka bolnica ,javna ustanova,banka.....dva vhoda. eden za izbrance in eden za nas hepane. in ta soba je namenjena za nas hepane, ki se preživljamo na račun države. en celo hočejo, da prečkamo prehod pri rdeči. tudi primer radan je pokazal, da v navadnega človeka lahko vbrizgaš vse, kar je poceni ni deluje za veke. bolan človek je pač breme družbe
taurus111
17. 03. 2016 21.07
+3
Ko pelješ avto na tehnični pregled, ga ne opraviš, če ti ugotovijo napako. Isto velja za ispušne pline, vse je računalniško vodeno in ni milosti.? Tako je prav, ampak, ko gre človek po pomoč v Š. bolnico je že na pultu številka, potem čaka na pregled, pa ga pregleda praktikant, dr. za pljuča mu da napačno diagnozo,na žalost pacient po enem letu umre. Potem pride na urgenco poškodovanec,ker nimajio ispravnih aparatur dajo napačen plin, pacient spet umre itd štorije' Direktorca in sindikalist Kustrin pa nič!( ampak se posipajo z pepelom). Ironija je ta, da ko Zidar in Bavčar rabijo "kvazi " pomoč ni nobenih problemov. Torej prej, ko prestopite prag te bolnice poiščite , drugo mnennje!
kiboko
17. 03. 2016 21.40
+2
Noben taksist ne dovoli, da mu taksi servisirajo ne da bi bil zraven. Potem pa še vse preveri. Zdravnik pa pri v dvorano po prenovi in brez testa priklopi pacienta ... kaj nam to pove?
+7
Tale ministrica (SMC) se je še par dni nazaj javno preko TVja hvalila pri odpiranju bolnice kako so dokazali da znajo nekaj naredit kvalitetno in v roku. Takrat je tam pripisala zasluge sebi. A sedaj pa teh zaslug ne bo spet pripisala sebi?! To je kot Cerar. Ko SLO raste je to njegova zasluga. Ko SLO pada, so krivi drugi. Pripisujejo si pač kar jim odgovarja, Zasluge sebi, odgovornosti pa nobene.
srebrnibreg
17. 03. 2016 21.08
+0
Samo napiši mi vsaj 5 držav na svetu kjer ministri opravljajo tehnični prevzem objekta. Hvala že v naprej.
+9
V vsem civiliziranem svetu se temu reče "objektivna odgovornost". Tega pri nas ni, torej se ne moremo čudit niti ministrici niti tebi. Lastnik je država. Država organizira prevzeme preko svojih izvajalcev (tudi direktorji so med njimi).
kiboko
17. 03. 2016 21.28
-2
Res ni naloga ministrce, da preverja kako so cevi povezane.
+6
ne. Njeno delo je organizirat sistem ki bi preprečil napake v povezavi cevi.
kiboko
17. 03. 2016 21.29
-2
Ne poznam primera iz civiliziranega sveta, da bi minister odstopil zaradi tehnične napake pri montaži v bolnišnici.
kiboko
17. 03. 2016 21.29
-3
+3
Kaj je pa njeno delo?! Prejemanje provizij? Kdo s strani lastnika, torej države, je za to odgovoren če ne ona?! Kaj je njena (objektivna) odgovornost?!
srebrnibreg
17. 03. 2016 21.31
-1
Bilder vidiš tu se jaz res v primerjavi s tabo drastično razlikujem. Bil sem proti zamenjavi Božiča, Radovana in Erjavca, ko so jih hoteli zaradi takšnih tujih napak menjavati pa čeprav so bili iz meni nepriljubljenega političnega pola. Eni pač nismo politični slepci kot vi eni.
+2
Ko se je prevrnil trajekt v Južni Koreji, je odstopil minister. Isti dan. Kaj ima minister tam z eno privat ladjo??Seveda ima ker je odgovoren za regulativo. Zato pa je morda južna Koreja tehnološka in gospodarska velesila, mi pa imamo banana državico?! Da se ve kaj je to objektivna odgovornost, je treba imet vsaj osnovno izobrazbo iz nekega resnega šolskega sistema.
srebrnibreg
17. 03. 2016 21.35
-1
Ne bi to pisal, če bi bili na vladi tvoji sektaši.
kiboko
17. 03. 2016 21.35
+2
Njeno delo je vodenje ministrstva. Nič ni narobe s predpisi, nekdo svojega dela ni kakovostno opravil. To je bil izvajalec ali osebje bolnišnice.
+1
Vsako delo mora imet nadzor. Zato obstajajo prevzemi. Ona je organizirala prevzem! Torej?! Kdor je organiziral in podpisal prevzem - je kriv! Tako se to dela po vsem civiiziranem svetu.
srebrnibreg
17. 03. 2016 21.42
+1
Kdo pa podpiše prevzem. Naročnik ali izvajalec pregleda oziroma prevzema?
+3
Lastnik ima svojega pooblaščenca ali to naredi sam. Prevzeme ne dela izvajalec. On izvaja. Prevzeme dela lastnik. Lastnik je država, torej ministrstvo za zdravstvo. Zato pa je bila tam ministrica na prevzemu. Ni bila tam zato da potegne dnevnico. Seveda ima tudi izvajalec interno kontrolo ampak to je drugo. V bolnišnicah pa morajo prevzeme naredit še inšpekcije. kar je tudi drugo. Pa notranji nadzor same bolnice. To je pa delo direktorja ampak šele ko je objekt prevzet s strani lastnika.
srebrnibreg
17. 03. 2016 21.47
-3
Bilder. Torej jaz dam zgraditi stanovanjski blok in kot lastnik sem jaz dolžan podpisati tehnični prevzem čeprav ne vem kaj je zidarska žlica in kaj je 10 amperska varovalka?
+5
JA! Drži! Nisi ga dolžan podpisati dolžan si pa organizirat vse prevzeme. Po zakonu. Ti kot lastnik za to odgovarjaš!
srebrnibreg
17. 03. 2016 21.48
-3
+4
Težko se boš ti z mano kosal o tehničnih zavedah. Nisem jaz iz FDVja. To o čemer ti fantaziraš sem jaz delal po vsem svetu ko si ti topli zrak mešal na račun davkoplačevalcev.
srebrnibreg
17. 03. 2016 21.48
-4
Je bil opravljen tehnični prevzem ali ni bil? Izgleda, da si na Barju v grmovju dobil diplomo. Pa vsak svoj cent sem zaslužil z lastnimi rokami in žulji in si ga še služim ne na račun davkoplačevalcev.
+2
Bil. Saj je bilo ravno po TVju. Ministrstvo za zdravstvo skriva kdo od njih ga je podpisal. Torej?! Ti si služil s svojimi rokami a 24 ur na dan si na forumu? Jaz imam vsaj razlog zakaj pišem na forumu ker delam na compu.
srebrnibreg
17. 03. 2016 21.51
+0
Torej je ministrica svoje delo opravila saj je organizirala prevzem in ta, ki je prevzemal je za to pooblaščen in drago plačan pa seveda tudi ON odgovoren ne ministrica. Pa poglej si kdaj sem prišel danes na comp. Sicer sem pa kljub bolezni danes bil na delovnem mestu sedaj se pa ob gledanju tekem zabavam na compu.
+2
Saj oni so ga prevzemali. Ministrstvo za zdravstvo je prevzelo. In podpisalo. Saj tu je ravno problem. Niso to naredili kot bi morali. Če niso za to kvalificirani pa tega nebi smeli počet. Pa so počeli!
srebrnibreg
17. 03. 2016 21.56
-3
No v glavnem kriva je ministrica, ker ni sama lastnoročno pregledala vse šlaufe, kable, cevi in ostalo opremo in mora odstopiti. Evo, prepričal si me čeprav se ob tem režim.
srebrnibreg
17. 03. 2016 22.03
-5
Če so pri nas vsi takšni strokovnjaki kot ti nam v naši državi še predobro gre in dobro, da nismo še v kameni dobi in ja. Tudi takšen otrok je pametnejši od tebe pa LP.
+4
Nisi gledal RTVja!? Ravno sta novinar in šef zdravniške zbornice ugotovila isto kot sam trdim. Krivo je ministrstvo. Torej?!
Finfer
17. 03. 2016 21.04
+5
Koliko našega denarja bodo nakradli razno razni paraziti ki se skrivajo za temi fantomskimi firmami iz davčnih oaz s pomočjo pokvarjenih birokratov zaposlenih na ministrstvu za zdravje !!
dostojevski II
17. 03. 2016 21.03
+8
Anesteziolog Konrad Kuštrin pa je opozoril na objektivno odgovornost ministrice Milojke Kolar Celarc.......DEJ KUŠTRIN SPOKEJ ! Ministrica je kriva, ko so pacientu namesto kisika dovajali smejalni plin ?! Je ministrica tista, ki ob takem početju gleda na aparature, ki beležijo pacientove življenske funkcije, je ona tista, ki bi morala reagirati ?!
MsPikapiki
17. 03. 2016 21.16
+3
Ministrica je kriva, da v bolnišnici 3 mesece niso opazili, da s plini n ekaj ni vredu. Politizira ob tragični smrti, prizadet je.
srebrnibreg
17. 03. 2016 21.20
+2
Vse s ciljem napada na vlado. Treba je izkoristiti vsako ponujeno priložnost pa čeprav na račun človeškega življenja.
Netajkun
17. 03. 2016 21.22
+5
Potem tudi vlada 2004-2008 zagotovo ni kriva . . niti za € slabih kreditov . . . saj ni gledala kreditnih map , zavarovanj , višin . Je minister kriv , če so " pacientom " odvajali enormne vsote nezavarovanih kreditov . . . ali minister ob takem početju gleda na znake , ki beležijo usihanje življenskih znakov takih podjetij in tajkunov . . je minister tisti , ki bi moral reagirati ?! . Zdaj pa poišči svoje zapise izpred nekaj časa ( na to temo ) in primerjaj !!! ( sicer tudi sam ne kličem ministrice k odgovornosti , obstajajo tudi pooblaščene osebe . . plačane za nadzor in pravilnost . . z imeni in priimki )
srebrnibreg
17. 03. 2016 21.26
+0
Netajkun- torej, če bi Kolarjeva sama pregledala vso napeljavo in tudi vse izvedbe del bi ugotovila napake, ker minister mora vse vedeti tisti pa kateri je strokoven in prevzame tudi odgovornost za pregled pravilnosti pa ne? Minister po tvojem mora še enkrat sam pregledati vso tehnično izpravnost?
Netajkun
17. 03. 2016 21.33
+1
Ne . . . nikakor ne , srebrni . Preberi si zadjni vrstici v oklepaju . Ministrica je s podpisom pogodbe . . pooblastila tudi odgovornega za NADZOR gradnje in izvedbe projekta ( in ga tudi dobro plačala ) . . in on je ugotovil , da je vse v najlepšem redu ( seveda si priklopa ni niti ogledal , drugače bi nedvomno opazil ) . Dopuščam pa tudi možnost , da se je zamenjalo naknadno . . . nikoli ne veš , mogoče bi lahko malo privili tudi vodjo Tehnične službe v na Urgenci . . on odgovarja za nepooblaščene vstope . Počakajmo leto ali dve . . mogoče pa le ugotovijo .
srebrnibreg
17. 03. 2016 21.37
-3
Še enkrat- kaj je sedaj kriva ministrica, če je nekdo šaril po sistemu ali ima barvno slepoto pa ne loči barv. Bo morala vsak dan najprej preverjati v vseh bolnišnicah opremo, da ni slučajno kaj narobe?
Netajkun
17. 03. 2016 21.42
+1
Joj , a si res tako ( ) , ŠE ENKRAT . . . ne krivim ministrice !
scernig
17. 03. 2016 20.59
+2
tu dobijo vsi masne provizije zato pa krivca ne bo