Slovenija

Cerar: Ne morem dovoliti, da mi koalicijski partner na eni strani demonstrira proti vladi, v kateri sedi

Ljubljana, 07. 07. 2016 11.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Le 10 minut je trajal sestanke vrha koalicije. Kratkemu sestanku naj bi botrovalo nezadovoljstvo premierja Cerarja s stališči Mladega Foruma SD glede Luke Koper. Ne morem dovoliti, da mi koalicijski partner na eni strani demonstrira proti vladi, v kateri sedi, je bil jasen Cerar.

Le 10 minut je trajal sestanke vrha koalicije.
Le 10 minut je trajal sestanke vrha koalicije. FOTO: Damjan Žibert

Vrh koalicije na današnjem sestanku pred sejo vlade še ni uskladil odprtih vprašanj v povezavi z ukrepi za davčno prestrukturiranje. Kot je povedal predsednik SD Dejan Židan, je sestanek trajal le 10 minut. Neuradno je prišlo do kratkega stika med predsednikom vlade in koalicijskimi partnerji, domnevno zaradi zadnjega dogajanja v Luki Koper.

Neuradno je premier Miro Cerar koalicijskim partnerjem na jutranjem srečanju jasno sporočil, naj se v zadevi Luke Koper začnejo obnašati odgovorno, enotno in državotvorno, kot se od koalicijskih partnerjev pričakuje, ter pri domnevnih nepravilnostih glede delovanja Luke v skladu s svojimi pristojnostmi tudi ukrepajo. V nasprotnem primeru je sodelovanje partnerjev nesmiselno, naj bi danes partnerjem še sporočil predsednik vlade.

Cerar: SD igra dvojno igro, razmislijo naj o prihodnjem delovanju

Premier Miro Cerar je prvaka SD Dejana Židana na jutranjem koalicijskem srečanju opozoril, da SD igra dvojno igro. "Želim, da razmislijo, kako naprej, saj na eni strani spodbujajo demonstracije in shode proti vladi z ostrimi besedami proti nosilcem oblasti, obenem pa sedijo v tej isti vladi," je povedal Cerar in dodal, da tega ne more dovoliti.

V podmladku SD Mladi forum so v odzivu na komentarje premierja Mira Cerarja v zvezi z dogajanjem okoli Luke Koper zapisali, da ne razumejo Cerarjeve jeze, saj od njega želijo le, da zamenja slabe sodelavce, kot je to že naredil v preteklosti. V odzivu so izpostavili, da je treba raziskati morebitne nepravilnosti v Luki Koper in obsoditi poseganje predsednika Evropske centralne banke Maria Draghija v delo preiskovalnih organov pri obravnavi morebitnih nepravilnosti pri sanaciji bančnega sistema. Poudarili so še, da so nekateri rezultati delovanja vlade uspešni in da se povečuje število delovno aktivnih.Podmladek SD je namreč podprl današnje proteste pred parlamentom v Ljubljani. Pri tem so tudi okrcali oblast ter zahtevali odstop ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča in državnega sekretarja Metoda Dragonje.

Premier verjame, da se bodo odločili tako, kot je prav. "A kot predsednik vlade ne morem dovoliti, da mi koalicijski partner na eni strani demonstrira proti vladi, v kateri sedi. To je dvojna pozicija, to je nesprejemljivo," je bil v izjavi po srečanju s predstavniki delavcev Luke Koper oster Cerar. Zato je zjutraj koalicijski sestanek tudi prekinil in jim dal čas, da ta premislek opravijo.

Ob tem je Cerar pojasnil, da ima ta premislek dolgoročnejši pomen. Do kdaj bodo premislili, je njihova stvar. "Ta hip poteka shod pred vlado tudi na njihovo pobudo. To ni dobro. A kot predsednik vlade gledam predvsem naprej," je dejal. Cerar upa, da bo tudi SD prepoznala nevzdržnost svoje dvojne pozicije in v prihodnjih dneh spet zavzela v vladi jasno pozicijo, "kot se spodobi".

Podmladek SD, Mladi Forum, je namreč podprl današnje proteste, ki so jih zanetili dogodki v zvezi z Luko Koper. Okrcali so tudi oblast ter zahtevali odstop ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča in državnega sekretarja Metoda Dragonje.

"Ravnanja nekaterih predstavnikov oblasti v zadnjem času so sprožila izjemen odpor ljudstva. Laži, sprenevedanja, naključne interpretacije napačnih podatkov in nenazadnje nespoštljiv odnos predsednika vlade do ljudi, delavcev, državljank in državljanov. Za nas je to nesprejemljivo," so med drugim navedli v podmladku.

Po Židanovih besedah je že iz zgodovine delovanja podmladka znano, da je njihov podmladek "dokaj bojevit in na trenutke revolucionaren". Vodstvo stranke nikoli ni posegalo v delovanje podmladka, pač pa je samostojna organizacija v SD in gojijo svojo tradicijo. "Tudi sedaj stranka nima namena, da bi posegala v delovanje podmladka," je dejal.

Cerar pa je danes še ocenil, da je shod pred vlado pretežno politično motiviran in gre za poskus spodkopavanja vladne politike, za katero pa čvrsto stoji.

Židan: Slovenija ne potrebuje prepirov med politiki

Po Židanovih besedah je že iz zgodovine delovanja podmladka znano, da je njihov podmladek "dokaj bojevit in na trenutke revolucionaren". Vodstvo stranke nikoli ni posegalo v delovanje podmladka, ki je samostojna organizacija v SD in goji svojo tradicijo. "Tudi sedaj stranka nima namena, da bi posegala v delovanje podmladka," je že dopoldne dejal Židan.

Tudi predsednika vlade je informiral o tem, da forumi znotraj SD avtonomno delujejo. "To razumemo kot demokratično pridobitev. Vem pa, da je v nekaterih drugih strankah lahko tudi drugače," je v odzivu na Cerarjev poziv k razmisleku o nadaljnjem delovanju za STA navedel Židan in še poudaril, da v SD spoštujejo koalicijsko pogodbo.

Prvak SD upa, da se bodo politične strasti umirile, saj "Slovenija ne potrebuje prepirov med politiki, pač pa čim več uspešnih dejanj".

Uradne in previdne izjave takoj po sestanku 

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je sicer že dopoldne pojasnila, da se je koalicija končala prej kot običajno zato, ker so odprta bistvena vprašanja davčnega prestrukturiranja in dokončne politične volje za to, da bi to temo danes zaprli, ni bilo.

Čeprav so uradne izjave koalicijskih partnerjev previdne, pa naj bi kratkemu sestanku botrovalo nezadovoljstvo premierja Cerarja s stališči Mladega Foruma, podmladka SD. Ti so se na svoji spletni strani pridružili današnjim protestom pred vlado po dogodkih v Luki Koper, okrcali oblast ter zahtevali odstop ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča in državnega sekretarja Metoda Dragonje.

"Ravnanja nekaterih predstavnikov oblasti v zadnjem času so sprožila izjemen odpor ljudstva. Laži, sprenevedanja, naključne interpretacije napačnih podatkov in nenazadnje nespoštljiv odnos predsednika vlade do ljudi, delavcev, državljank in državljanov. Za nas je to nesprejemljivo," so med drugim navedli v podmladku.

Kustec Lipicerjeva je na vprašanja v zvezi s tem odgovorila s pričakovanji do koalicijskih partnerjev. Pohvalila je delo vlade v prvi polovici mandata pod vodstvom SMC ter izrazila željo, da bodo lahko enotno in stabilno delovali tudi v drugi polovici mandata. "S tistimi, ki jih vodijo takšni motivi," je pristavila. Po njenih besedah je namreč za prihodnost države pomembno, da jo vodijo politični akterji, ki so stabilni, trdni in zavezani k javnemu dobremu.

"Če obstajajo drugačni pogledi, so legitimni, a v tej vladni koaliciji nimajo prostora. Vsaka stranka se sooča z določenimi premisleki, izzivi in odprtimi vprašanji, a je to stvar njene notranje demokracije," je sporočila koalicijskim partnerjem. Vlada in SMC po njenih besedah od partneric pričakujeta, da v koaliciji delujejo enotno, stabilno, zavezano in odgovorno.

Če pri partnerjih obstajajo kakšni pomisleki, jih morajo stranke najprej razčistiti v lastnih vrstah, je še dodala Kustec Lipicerjeva.

Jabolko spora na sestanku naj bi bila Luka Koper.
Jabolko spora na sestanku naj bi bila Luka Koper. FOTO: Aljoša Kravanja

Še vedno neusklajeni glede davčnih sprememb

Kot so povedali na ministrstvu za finance, za zdaj lahko povedo samo to, da do formalne uskladitve osnutka predlogov v okviru t. i. mini davčne reforme ni prišlo, konkretnih spreminjevalnih predlogov na predlog ministrstva za finance pa ni bilo.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je po sestanku povedala, da so partnerji ugotovili, da je pripravljen ustrezen kompromisni predlog, ki je strokovno podprt, potrebuje pa še izmenjave nekaj političnih stališč. Po njenih besedah se vsi zavzemajo, da do tega pride čim prej. A ker so odprta še nekatera bistvena vprašanja, danes niso nadaljevali.

Židan je po sestanku predsednikov in vodij poslanskih skupin koalicijskih strank izrazil upanje in prepričanje, da se bo koalicija glede "razbremenitve delovnih ljudi" dogovorila.

Še enkrat je ponovil, da so se koalicijski partnerji že prej uskladili glede razbremenitve izplačil za delovno uspešnost, kot so nagrade ter božičnice in 13. plače. Ta plačila se tako po Židanovih besedah ne bodo štela v dohodnino, bodo pa od njih obračunani socialni prispevki.

Židan je ob tem povedal, da pri izplačevanju delovne uspešnosti ne bo šlo za prostovoljno odločitev poslovodstva. Za SD, ki je pripravila tudi svoje predloge dohodninske razbremenitve, sta po Židanovih besedah sprejemljivi obe opciji, ki sta na mizi. Bodisi se bo z zakonom predpisalo, da delovno uspešnost, če jo podjetje izplača, dobijo vsi, ali pa se bo te pogoje predpisalo s kolektivno pogodbo.

Glede dohodninske lestvice, kjer so od zadnjih usklajevanj ostala odprta vprašanja, pa je prvak SD povedal, da jo še usklajujejo. V SD si želijo, da bi bilo čim več ljudi deležno razbremenitve, in menijo, da koalicija lahko doseže dogovor.

V stranki se jim zdi zelo pomembno, da tisti, ki dobijo minimalno plačo in delajo nadure ali opravljajo kakšno dodatno delo, ne padejo v višji dohodninski razred. Meni, da so se že kar približali tistemu, kar glede te problematike predlagajo sindikati, zato vidi možnost za kompromis. SD bi si želel še kakšno dodatno rešitev tudi za srednji razred.

V razpravi o tem, ali se v okviru sprememb stopnjo najvišjega dohodninskega razreda zniža s 50 na 47 odstotkov, pa Židan ne vidi kakšnega finančnega učinka. Po njegovih besedah ne bi smeli iti v razbremenjevanje tistih, ki njim gre najbolje, saj tisti, ki jim gre slabše in jih je še vedno veliko, tega ne bi razumeli.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (629)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

premovic.bato
09. 07. 2016 13.43
Kaj ne mores dovolit. Delavci so te izbrali, ti pa sedaj njim obracas hrbet in scitis prevarante, enake sebi.
NapovedovalecPrihodnosti
08. 07. 2016 19.39
+1
Bravo Miro tako se dela.Ne boš menda popustil še tem v Luki kot si policiji?Policaji so štrajkali zelo dolgo,da jim ni bilo potrebno nič delati sedaj pa,ko si jim popustil so pa na enak način pričeli izsiljevati še ti v Luki.Odpovedi vsem po vrsti so edina rešitev za Luko Koper in zaposliti samo delavne slovenske delavce.
korintos23
09. 07. 2016 09.23
+1
Delavne slovenske? A se še kje najde kateri?
premovic.bato
09. 07. 2016 13.45
S tem si verjetno misli vladne usluzbence. Oni so se edini ki bi za denar naredili vse. Celo lastno mater bi prodali za en cent.
ooResnicA
08. 07. 2016 17.41
+1
....predno bo listje iz dreves padlo tote nesposobne vlade ne bo več!!
brezveze13
08. 07. 2016 15.49
+0
ta vlada je toliko sposobna in samovšečna da že sama po sebi pluva
zulj001
08. 07. 2016 15.30
+2
Židan je malo v koaliciji ,malo v opoziciji ,kako mu bolje paše,saj njegovi nevedni volivci tega ne opazijo.......
wolfterier
08. 07. 2016 16.05
+2
Nevtralenxxx
08. 07. 2016 14.28
+3
PRAŠEK, a še vedno prodajaš na pol pismene nebuloze tukaj.
marvid5
08. 07. 2016 13.18
-3
Kdor ne misli in govori tako kot hoče Cerar in Merklova mora biti tiho.Juhuhu demokracija je tu.Se človeku kar stoži po enopartijskem sistemu,kjer je lahko vsak delavec izrazil svoje mnenje.
wolfterier
08. 07. 2016 16.06
+0
In letel iz službe v Kočevje na prevzgojo,nje...
ooResnicA
08. 07. 2016 11.07
+1
....če bi pred 20leti vse prodali bi imel narod 100% višje plače pa nebi se nonstop predrkaval kdo bo kje v nadzornem svetu......bruhhhhhh
prašek
08. 07. 2016 11.12
-2
Pred 10 leti je Ivan nekaj takega poizkusil, ko je poklonil Mercator svojim dobrima prijateljema Bošku in Igorju ! Kako se je pa to izšlo, pa vsi vemo !
MoreLife
08. 07. 2016 11.21
+0
Vse prodali in kupovali tuje anede. To je pravi način za ozkoglede ljudi brez prihodnosti! Namesto da bi ljudje stvari vzeli v svoje roke in delovali pošteno med seboj. Saj smo ja vsi Slovenci, živimo v isti državi in kakor si bomo naredili, tako bo. prelaganje odgovornosti na vlado je traparija....samo govorijo, vlečejo denarce, naredijo pa za državljane skoraj nič!
Netajkun
08. 07. 2016 13.28
+0
tistih 150 mio € od prodaje Mercatorjevih deležev KAD-a in SOD-a . . so bila ena redkih sredstev , vplačanih v državni proračun . . . običajno se samo dokapitalizira in rešuje . Še županovih 7 mio € ( za drugi nakup delnic Mercatorja ) je končalo na slabi banki in v breme vseh
Netajkun
08. 07. 2016 13.31
+1
In da ne pozabimo . . Igor , Boško , itd . . . . so bili takrat vizionarji ( po Mladini ) , ki združujejo slovensko prehransko industrijo in industrijo pijač ( in jo branijo pred tujci )
wolfterier
08. 07. 2016 16.07
-1
prašek
08. 07. 2016 11.06
-2
En nadvse lep dan želim vse tovarišem in tovarišicam !
prašek
08. 07. 2016 11.07
-2
prašek
08. 07. 2016 11.09
-1
Kaj se je pa mlademu forumu SD odpeljalo ?????
prašek
08. 07. 2016 11.09
-1
Saj lahko SD izstopi iz koalicije, nihče jih ne zadržuje !
prašek
08. 07. 2016 11.10
-4
Če ne izstopijo, pa naj se obnašajo tako, kot je treba .
Netajkun
08. 07. 2016 18.33
+0
Če SD izstopi . . vlada pade ( v nekaj mesecih )
mallonge
08. 07. 2016 21.03
+0
rdoswit55
16. 03. 2019 18.51
DAEMONIUM
08. 07. 2016 10.58
+3
Vsi na vrhu so isti, celo guverner banke, skratka vsak. Sloveniji čim pride na položaj kjer lahko krade potem tudi krade. Slovenski vladi bi morebiti zaupal le, da jo vodi vlada iz Dunaja, pa ne da so kot ljudje boljši, ampak imajo tako zakonodajo, da to prepreči te kraje ki se pri nas dogajajo že 25 let! Vsi se spomnemo Talerja in avstrijskeg ter češkega poslanca v Bruslj,u ko so jih lobirali oz podkupovali in to naskrivaj snemali. Avstrijec in Čeh sta se vsedla za tri leti-zato ker sta sramotila državo, naš Taler pa bi tožil novinarje, ker so ga na skrivaj snemali saj mu to slovenska zakonodaja omogoča. Šele na pritisk javnosti so potem LDSovci čez kakšno leto odigrali kvazi sojenje, kjer je bil pogojno "kaznovan". No in takšni lopovski državi ni mogoče zaupati, in nobene škode ne bi bilo, če bi že včeraj crknila, ne pa da čakamo, da se ta gnila Evropa končno sesuje sama vase in nazaj vzamejo svoja zgodovinska ozemlja Madžari in Italijani, ostanku pa itak ne bo preostalo dugega kot da se priključi Avstriji!
ooResnicA
08. 07. 2016 10.49
+0
.....kam se je pa luki čoko skril?
ooResnicA
08. 07. 2016 10.47
+2
.....toto vlado drži skupaj samo hinavščina in sovraštvo do JJ.....
JJZGEODPRASKAKATJO
08. 07. 2016 10.44
+2
LEVAKI DOBROJUTRO
NapovedovalecPrihodnosti
08. 07. 2016 19.33
+1
Moraš pozdraviti z kikirrriiiiikiiii tako jim je všeč in takoj razumejo.
ROMELS
08. 07. 2016 10.41
+2
Ta židani se je pred dobrim mesecem in pol mudil na obisku v Kopru.Posledice so tu.
BroNo1
08. 07. 2016 10.38
+2
Igrajo vsi tako igro, da bodo lahko v vsaki vladi, samo poglejte Erjavca! V bistvu je vse skupaj en lari fari, lač so tam, da imajo plačo, koga briga prepričanje, morala, denar je bil in bo vladar sveta!!!
korintos23
08. 07. 2016 10.40
+0
BroNo1
08. 07. 2016 10.45
+1
To je res ampak valda smo vidli v 25 letih isto sranje drugo pakovanje. Ni ni več morale v Slo, važno da tamle nekaj zaslužijo in svaljkanje iz enega sestanka na drugega. Koristi ni in je čisto vseeno, kdo zasede prestol...
Abrams
08. 07. 2016 10.37
+0
Pa kaj nas zanima Luka Koper. Dejmo že enkrat nehat s tem socializmom. Če dobr zaslužjo, pol nej tud kej dajo. Recimo deželna banka SLO je zgradila gimnazijo. Luka koper pa nej zgradi drugi tir. Ne da oni pobirajo smetano, če pa se slučajno zaj... bo pa država (beri državljani) plačala. Tega naj bo enkrat za vselej konec !!!!
MoreLife
08. 07. 2016 11.25
-2
Luka Koper in primorci so se vsaj združili in pokazali politikom, da slovenskih podjetij ne damo več. V ozadju Luke Koper so dogovori vlade z arabskim svetom...zato pa jo želijo imeti, da bi jo lahko za male pare prodali...ampak nekateri pač tega nočete dojeti! Kje ste bili ljubljančani na včerišnjem protestu? Saj se gre v končni fazi tudi za vas...razen če ste se distancirali in se imate za bolj pomembne od ostalih!?
wolfterier
08. 07. 2016 16.13
+4
Koliko je zaposlenih v luki in koliko jih DELA v luki...večino fizikanerjev preskrbijo''zunanji sodelavc'i '' in poberejo smetano.?Dem'onstrirajo tisti s 3000E plače !!! In nosijo rdeče zastave,nje...
staridida
08. 07. 2016 10.25
+1
Bo prišel z Meseca odrešenik Luka, bo vse rešu....
BroNo1
08. 07. 2016 10.41
+3
Ta je šele, levo roki, če bi bil za delat, ne bi rinil v politiko. Kaj lažjega neki povedat pa je, kajne mladič, delat pa ne!?
razocarani
08. 07. 2016 10.14
+2
da da mirko malo si sel predalec ,otroci morajo imati varstvo ,,ti pa razpusceno dete brez kulture MORALE ,POSTENJA vse po svoji nori bucki ,,a si hodil samo sedet na pravno fukateto ,,,je ta sola res tako bedna da proizvaja take pokvarjence kot si ti ,,in vse to placujemo davkoplacevalci ,,joj mirko kaksno kazen si ti zasluzis ,,zal je taki kot si ti niste zapisali v kazenski zakonik ,,si pa lahko mislis kaj si zasluzis za svije noro pocetje ,,
bmwgs
08. 07. 2016 10.18
+2
Če si sami pišejo zakone in učijo na fakultetah pol se tak ve kako je .
bmwgs
08. 07. 2016 10.13
+5
Židan je zavozil kmetistvo do kraja.
korintos23
08. 07. 2016 10.41
?udežni de?ek
08. 07. 2016 09.47
+4
ormoš naj reši da bodo imele čebelice kaj jesti
korintos23
08. 07. 2016 10.41
+0