Slovenija

ZEMLJEVID: Preverite, ali je na seznamu mesarjev, ki so zavajali kupce, tudi vaš mesar

Ljubljana, 07. 07. 2015 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Uprava za varno hrano je objavila seznam slovenskih mesarjev, ki so zavajali kupce. Po seznamu spornih pekarn in gostiln, so sedaj na spletu objavili še seznam mesarij, kjer je uprava odkrila nepravilnosti. Med kršitelji so se znašli veliki in mali mesarji, prav tako trgovske verige.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Inšpektorji razkrili seznam zavajajočih mesarjev
    02:15
    Iz SVETA: Inšpektorji razkrili seznam zavajajočih mesarjev
  • Iz 24UR: Seznam mesarjev
    02:59
    Iz 24UR: Seznam mesarjev

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je danes objavilo seznam mesnic in razsekovalnic mesa, v katerih so inšpektorji Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin med aprilom in majem izvedli poseben nadzor nad označevanjem in sledljivostjo prašičjega in perutninskega mesa. Večina kršitev je sicer že odpravljenih.

Veterinarji so v času od 22. aprila do 31. maja izvedli poseben pregled v 40 razsekovalnicah prašičjega mesa, štirih razsekovalnicah perutninskega mesa in 69 mesnicah. Osem mesnic so pregledali skupaj s Finančno upravo RS, ki je preverjala izpolnjevanje zahtev iz svoje pristojnosti.

Skupaj so tako izvedli 113 pregledov, v 60 primerih pa so ugotovili kršitve zakonodaje, od tega v 13 razsekovalnicah za rdeče meso in v 47 mesnicah. Pregled se je nanašal na sveže, in ne predpakirano meso. Kot so ugotovili, so ponekod zavajali, da je meso slovensko, čeprav ni bilo.

Inšpektorji tokrat niso zasledili tako velikih kršitev, da bi na policijo ali tožilstvo podali prijavo zaradi suma kaznivega dejanja goljufije, so pojasnili na upravi. Na podlagi ugotovljenih neskladnosti so sicer izrekli 28 opozoril, izdali 23 ureditvenih odločb, s katerimi so odredili odpravo ugotovljenih nepravilnosti, in sedem plačilnih nalogov.

Kazni se razlikujejo glede na to, ali gre za pravno osebo, samostojnega podjetnika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost. Za posamezni prekršek za pravno osebo v primeru napačnega označevanja je najmanjša kazen 2000 evrov, za odgovorno osebo pravne osebe in za samostojnega podjetnika pa najmanj 800 evrov, še navajajo.

Osredotočali so se na pravilno označevanje mesa

Direktorica inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Andreja Bizjak je v izjavi za medije v Ljubljani pojasnila, da so se inšpektorji tokrat bolj kot na zagotavljanje sledljivosti osredotočili na pravilnost označevanja. Kršitev pravil glede slednjega je bilo več, vendar to ne vpliva na zdravje ljudi, ampak gre za zavajanje potrošnikov.

Kot je pojasnil generalni direktor uprave Janez Posedi, od 1. aprila velja drugačna ureditev glede označevanja porekla mesa. "Da lahko nekdo govori o poreklu mesa, morajo biti izpolnjeni trije pogoji - žival mora biti rojena, vzrejena in zaklana v isti državi. Samo pod tem pogojem je mogoče uporabljati termin poreklo," je povedal.

Zaradi nove ureditve so v tem delu pričakovali nekaj težav, čeprav so nosilce dejavnosti vsaj dvakrat v zadnjih šestih mesecih opozorili, da morajo slediti novi ureditvi. "Vseeno smo zaznali, da na tem področju obstaja deficit. Mi tovrstno kontrolo sicer izvajamo redno, tokrat pa je šlo za usmerjen nadzor prav zaradi spremembe zakonodaje," je pojasnil.

Označili poreklo, pa čeprav jim ni bilo poznano

Ugotovitve kažejo, da je stopnja neskladnosti z zakonodajo na področju sledljivosti in označevanja mesa visoka, zato bo uprava za varno hrano nadaljevala s svojimi aktivnostmi na tem področju.

Sedem od nosilcev živilske dejavnosti ni imelo zagotovljene sledljivosti v obratu oziroma mesnici. V kar 19 primerih nosilci živilske dejavnosti niso mogli dokazati rojstva živali, a so kljub temu uporabili oziroma označili meso s ''poreklom'', kar se sicer lahko uporabi le, če je bila žival rojena, vzrejena in zaklana v isti državi. Prav tako mnogi inšpektorjem niso mogli dokazati, da je meso, ki ga dobavljajo trgovinam in mesnicam, res slovensko.

Inšpektorji so še ugotovili, da je bilo v sedmih primerih navedeno drugo poreklo mesa v prodajni vitrini, kot pa v dokumentih, ki so spremljali pošiljko mesa v mesnico. Nekatere mesnice so denimo zavajale, češ da je meso slovensko, a je bilo iz tujine.

Na seznamu kršiteljev trgovske verige, večji in manjši mesarji

Po pregledu seznama smo v uredništvu 24ur.com ugotovili kar nekaj obratov, kjer so inšpektorji odkrili več nepravilnosti. Takšna je trgovina Eurospin na Premrlovi ulici v Ljubljani, pa Sparova trgovina Zeleni dvor na Savski cesti v Ljubljani. Na seznamu je tudi več Mercatorjevih in dve Tuševi trgovini.

Preverite odzive trgovcev

Tokratni inšpekcijski nadzor razkriva, da veliko mesa, ki ga kupujemo, trgovci uvozijo iz velikih tržnic, kjer meso ni označeno in tako nihče ne ve njegovega pravega porekla.
Tokratni inšpekcijski nadzor razkriva, da veliko mesa, ki ga kupujemo, trgovci uvozijo iz velikih tržnic, kjer meso ni označeno in tako nihče ne ve njegovega pravega porekla. FOTO: Thinkstock

Iz Tuša so sporočili, da sta bili pri zadnjem nadzoru ugotovljeni dve pomanjkljivosti pri označevanju mesa, ki sta se zgodili zaradi človeške napake in nikakor ne vplivata na varnost živil. Ugotovljene nepravilnosti so takoj odpravili.

V E Leclercu so pojasnili, da je v njihovem primeru prišlo do napačnega navajanja porekla svinjskega mesa, zaradi napake s strani dobavitelja oziroma jih je le-ta zavedel. "Dobavitelj je namreč na dobavnici, ki je spremljala svinjsko meso, navedel naslednje podatke: rojstvo DE, reja SI, zakol SI. Na deklaraciji, ki je prav tako spremljala omenjeno svinjsko meso, pa je napisal: poreklo Slovenija. Zaposleni na oddelku mesnice so napako opazili in mislili, da je glede na to, da je bila žival rojena v Nemčiji, poreklo torej Nemčija. Slednje so tako na deklaracijo za svinjsko meso tudi napisali," je sporočil francoski trgovec in dodal, da so po naknadnem preverjanju podatkov pri dobavitelju ugotovili, da je prišlo z njegove strani do napake na spremni deklaraciji in da je bila žival tudi rojena v Sloveniji. Inšpektor jih je zaradi tega zgolj opozoril.

Na seznamu se nahajajo vsi kršitelji, tudi tisti, ki so napake že odpravili. Po trenutnih podatkih kršitve odpravljajo še v vsaj dveh primerih, v večini ostalih primerov pa so dokaze o odpravi kršitev že tudi preverili v obratih, je pojasnila Bizjakova.

"V nobeni od ugotovljenih pomanjkljivosti ni prišlo do načrtnega zavajanja potrošnikov v smislu, da bi bilo v Mercatorjevih mesnicah meso iz tujine označeno kot slovensko. Ugotovljene napake so se v nekaterih primerih nanašale na tehnične napake na prodajnem mestu (tj. napaka pri označevanju posameznih izdelkov), pri drugih za pomanjkljivo navajanje deklaracij s strani dobavitelja ter v nekaterih primerih za različna pojmovanja izrazov v EU in slovenski zakonodaji. Omenjene pomanjkljivosti v nobenem primeru ne predstavljajo poskusa zavajanja ali sistematične kršitve označevanja mesa," so nam sporočili iz Mercatorja. Takoj po izvajanju rednega inšpekcijskega nadzora so te nedoslednosti izvajanja navodil že odpravili in še poostrili interni nadzor nad doslednim in pravilnim označevanjem mesa in upoštevanjem internih navodil, so še dodali.

Tudi iz Spara so sporočili, da so vse pomanjkljivosti že odpravili. "V okviru naše trgovske dejavnosti redno preverjamo skladnost dostavljenega svežega mesa, s spremno dokumentacijo in se dosledno vedno držimo predpisov in veljavne zakonodaje. Ob prevzemu svežega mesa v Sparov distribucijski center in v trgovine, dosledno preverjamo dobavnice in drugo spremno dokumentacijo ipd. V primeru, da ugotovimo nepravilnosti, o tem takoj obvestimo pristojno inšpekcijsko službo (Uprava za varno hrano) in meso takoj vrnemo dobavitelju. V Sparu Slovenija vedno delujemo v skladu z zakonodajo ter za dobrobit in varnost naših kupcev," so zapisali.

Mesarji: inšpektorji so se spotaknili ob malenkosti

Številni mesarji, ki so se znašli na tem seznamu, vztrajajo, da so na seznamu pristali zaradi manjših napak, ki ne vplivajo na kakovost mesa in na varnost potrošnikov. Po njihovem mnenju so se inšpektorji spotaknili ob malenkosti namesto, da bi se lotili tistih, ki na skrivaj koljejo v svojih garažah. Prav tako so mnenja, da seznam ni reprezantativen, saj niso pregledali niti polovice obratov. »Ni pošteno, kar delajo. Udariti bi morali po šušmarjih,« je prepričan eden od mesarjev, ki se je znašel na seznamu. Že več kot 20 let se ukvarja z mesarstvom, pa se nihče še ni spotaknil ob njegovo označevanje, zdaj pa je dobil več kot 3000 evrov kazni, ki jo je tudi plačal in meso označil tako, kot zahtevajo inšpektorji in zakonodaja.
 

Seznam nosilcev dejavnosti, pri katerih so bile ugotovljene kršitve

Nosilci živilske dejavnosti (BŽD) niso zagotovili sledljivosti v obratu/mesnici:
1. MDK d.d., Agrokombinatska cesta 63, 1000 Ljubljana
2. Eurospin, Premrlova ulica 14, 1000 Ljubljana
3. Mesarstvo Bradač s.p., Ljubljanska cesta 45,1330 Kočevje
4. Eurospin EKO, Kočevje, Ljubljanska 36a, 1330 Kočevje
5. TUŠ Supermarket Ruski car, Dunajska cesta 211, 1000
6. TUŠ Supermarket Grosuplje, Gasilska cesta 1,1290 Grosuplje
7. Celjske mesnine d.d., Obrat PE Diskont, Cesta v Trnovlje 10a, 3000 Celje (sledljivost pomanjkljiva le v HACCP dokumentaciji, za meso je sledljivost zagotovljena)

Dokumenti, ki so spremljali pošiljko v obrat/mesnico, niso vsebovali vseh podatkov/ali pa so napačni o pošiljatelju, prejemniku ali živilu kot to zahteva Uredba (ES) 931/2011:
1. Mesarstvo Blatnik, Selska 46, 1291 Škofljica
2. Eurospin, Premrlova ulica 14, 1000 Ljubljana
3. Mesarstvo Bradač s.p., Ljubljanska cesta 45,1330 Kočevje
4. MESARSTVO POZNIČ D.O.O. Partizanska 54, 3320 Velenje
5. Interspar Velenje, Šalek 112, Velenje
6. Mercator d..d, SP Podlubnik, Podlubnik 139, 4220 Škofja Loka
7. Mercator d.d. Hipermarket Koper, Dolinska cesta 1a, 6000 Koper

Poreklo mesa (oziroma označba živila) je bila v obratu/prodajni vitrini drugače kot je bilo na dokumentih/etiketi, ki so spremljali pošiljko mesa v obrat/mesnico:
1. Mesarstvo Blatnik, Selska 46, 1291 Škofljica MDK d.d., Agrokombinatska cesta 63, 1000 Ljubljana
2. Spar Domžale, Breznikova ulica 15, 1230 Domžale
3. Mercator Velenje,Šaleška cesta 1, Velenje
4. EUROSPIN EKO d.o.o., PE Novo mesto, Kočevarjeva ulica 5
5. Spar d.o.o., HM Krško, Cesta krških žrtev 141, 8270 Krško
6. Mercator d.d., TC Vrhnika, Robova cesta 6, Vrhnika
7. Spar Zeleni dvor, Savska cesta 10, 1000 Ljubljana

Pred mesom v prodajni vitrini je bilo napačno označeno /ni naveden dobavitelj/proizvajalec:
1. Mercator d.d.-Market Ravenka Beltinci, Ravenska c.2,9231 Beltinci
2. Mercator Velenje,Šaleška cesta 1, Velenje
3. Mercator d.d., PE 115543, Supermarket Slovenske Konjice, Slomškova ulica 1a, 3210 Slovenske Konjice
4. Mercator d.d., PE 104777, BLAG.ŽANA SUPERMARKET, Mestni trg 2, 3310 Žalec
5. Spar Novo mesto, Belokranjska cesta 3, 8000 Novo mesto
6. Mesarstvo Mlakar, Kolodvorska 1, Krško
7. Mercator d.d., Hipermarket Koper, Dolinska cesta 1a, 6000 Koper

Meso v prodajni vitrini/na deklaraciji oz. živilu ni bilo označeno glede porekla ali vzreje ter zakola živali:
1. Eurospin, Premrlova ulica 14, 1000 Ljubljana
2. Spar Zeleni dvor, Savska cesta 10, 1000 Ljubljana
3. Maks Mesnica d.o.o., Linhartov podhod 3, 1000 Ljubljana
4. Eurospin EKO d.o.o., Eurospin Velenje, Celjska cesta 4, Velenje
5. Mercator d.d. Hipermarket Koper, Dolinska cesta 1a, 6000 Koper
6. Mercator d.d.,Hipermarket Postojna, Tržaška c. 59, Postojna
7. Eurospin Tolmin, Trg Tigrovcev 3,5220 Tolmin
8. Lenč d.o.o., Zelenova ulica 8, 1000 Ljubljana

Meso v prodajni vitrini/v obratu ni imelo navedbe (oziroma je bilo navedeno napačno) lota/sarže, tako, da ga ni bilo mogoče povezati meso z vhodnimi dokumenti:
1. Mercator Supermarket Brdo, Cesta na Brdo 19, 1000 Ljubljna
2. Mercator d.d. Hipermarket Koper, Dolinska cesta 1a, 6000 Koper
3. Pohorske mesnine, Hotinjska cesta 19, 2312 Orehova vas
4. Eurospin, Premrlova ulica 14, 1000 Ljubljana
5. TUŠ Supermarket Ruski car, Dunajska cesta 211, 1000 Ljubljana

Nosilci živilske dejavnosti niso mogli dokazati rojstva živali oz. je bilo drugačno od ostalih podatkov, a so kljub temu uporabili oz označili meso s “poreklo”, ki se lahko uporabi le, če je bila žival rojena, vzrejena in zaklana v isti državi:
1. Eurospin EKO, Kočevje, Ljubljanska 36a, 1330 Kočevje
2. Mercator d.d.-Market Ravenka Beltinci, Ravenska c.2,9231 Beltinci
3. Mercator d.d., Hipermarket M.S.,Plese 1,Murska Sobota
4. Spar Slovenija d.o.o.,Interspar Murska Sobota, Nemčavci 1D,9000 Murska Sobota
5. Eurospin EKO d.o.o., PE Murska Sobota
6. Panvita MIR d.d., Gornja Radgona
7. Podplatnik d.o.o.,Mesnica Ljutomer,Stari trg
8. SPAR Černelavci- Štefana Kovača 43, M.Sobota
9. Panvita MIR d.d. Mesni center Ave Murska Sobota
10. Mesnine Žerak d.o.o., Strmolska 11, 3252 Rogatec
11. LEDAS d.o.o., Lava 7, 3000 Celje
12. Strašek d.o.o., Stari trg 11. 3210 Slovenske Konjice
13. KZ Laško z.o.o., Sevce 16a, 3272 Rimske Toplice
14. Spar Novo mesto, Belokranjska cesta 3, 8000 Novo mesto
15. SPAR Slovenija d.o.o., Interspar Koper,Ankaranska cesta 3A, 6000 Koper
16. E Leclerc, Maridis trgovina d.o.o., Tržaška cesta 67a, 2000 Maribor
17. Spar Zeleni dvor, Savska cesta 10, 1000 Ljubljana
18. Spar d.o.o., HM Krško, Cesta krških žrtev 141, 8270 Krško
19. Eurospin, Premrlova ulica 14, 1000 Ljubljana

Označba mesa na prodajnem mestu oz. mesu je imela samo navedbo države npr. SLOVENIJA, slovensko meso, ni pa bilo razvidno ali gre za "poreklo SLOVENIJA" ali "vzrejeno v SLOVENIJI":
1. Interspar City park, Šmartinska cesta 152g, 1000 Ljubljana
2. Spar Domžale, Breznikova ulica 15, 1230 Domžale
3. Mesarstvo Bradač s.p., Ljubljanska cesta 45,1330 Kočevje
4. Spar Zeleni dvor, Savska cesta 10, 1000 Ljubljana
5. Interspar Velenje, Šalek 112, Velenje
6. Supermarket Jager Šmarje pri Jelšah,Rogaška cesta 2a,3240 Šmarje pri Jelšah
7. Martin Boček s.p., Mesnica Boček, Slomškova ulica 2, 3215 Loče pri Poljčanah
8. Mercator d.d., Pe 66, supermarket Obala 142, 6320 Lucija
9. Mercator d.d SM Logatec

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (315)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kreatiw
08. 07. 2015 17.51
-1
Sem vedla da bo pomanjkljiva objava saj iz Posavja ni nič objavljenega kaj pa v Brežicah in Dobove? obe privat mesnice, od kod jim meso, kje ga predelujejo na kak način? ko sem izvedla me je skoraj kap enkrat sem ga kupila pri njih pa so mi otroc imel probleme. Za te ni zakona da jih pregledajo nabavijo meso nekje na samem kar je vredu poberejo drugo pa vržejo ali pa kam zakopljejo in po tem to prodajajo v mesnici in še ostalim na okoli. Golaže in klobase da te kap smrdijo da ti pride takoj po zaužitju na slabo. Mož je kupil lansko leto suhe klobase da jih imamo za delavce to so bile take samo staro meso a mesar dejal da je popolnoma sveže ma dajte no lagat in varat ljudi. Sami prevaranti in švercerji so mesarji v Brežicah in Dobovi. Ne nasedajte njihovi ponudbi.
Ferdo Crni
08. 07. 2015 10.47
+4
Še tole - te deklaracije me prav nič ne zanimajo. Če ima mesar dobro, sveže in kvalitetno meso ter za zmerno ceno zaradi mene lahko napiše da je iz burundija pujs. Sploh ne gledam.
Ferdo Crni
08. 07. 2015 10.45
+0
Tole je nič drugega kot mafijska posla perutninske industrije (Pivka in Ptuj). Totaslno prozorno.... Dva napada sta se zgodila na konkurenco - eno je poreklo puskov, drugo pa hrenovke, kjer zanimivo niso preverjali perutninske hrenovke. Kdor pa je imel "čast" ogledati si obrat v perutnini ptuj nikoli več ne bo jedel perutnine.
zokyy
08. 07. 2015 10.28
+0
IN KJE PIŠE DA JE GLIH SLOVENJSKO MESO NAJBOLJŠE?
strel?ek
08. 07. 2015 16.06
+1
nikje ne piše,vsak svojega konja hvali,a ne..
Principat
08. 07. 2015 09.13
+4
ne mrem verjeti , kako je lenuh Posedi obrnil voditelja in folk slovenije ,, pa gre se samo za pravilno označevanje , če pa ste ga dobro poslušali pa je v obrazložitvi zašel , kot da še sam ne razume kaj so 1.aprila sprejeli ,, čudno vsa evropa živi , ta evropska vasica pa je spet bolj papeška od papeža
rzui
08. 07. 2015 09.09
+28
kdaj bo seznam tistih ki so ukradli miljarde,a bo jutri
murinar
08. 07. 2015 09.21
+10
Preveč jih je vprašaj arharja kramarja medijo itd...
Tago
08. 07. 2015 09.01
+4
In enako je pri vseh reklamah za razne bifiduse,activie in drugo 'zelo zdravo' hrano v kateri je sled jogurta,umetna sladila,ki tako 'zelo' pomagajo organizmu.Ja,podjetjem,ki jih v majhnih količinah kot zdravilo prodajajo tistim,ki temu nasedajo. Dajte si sveže sadje v jogurt pa ga pokusite kako sladko je.Potem pa pomislite na umetni sladkor,ki ga dnevno zaužijete v teh pripravkih,da bi bili bolj zdravi.Eno figo je res.
masai mara
08. 07. 2015 08.56
+6
Ista zgodba je briskimi cesnjami .. slovenskimi marelicami..slivami..ki nam jih albanski trgovci ponujajo ob slovenskih cestah ze takrat ko se sploh zrele niso ...seveda s kombiji GO registrsih tablic ki so popoldan parkirani pred veletrznico v Sentvidu
eiffel
08. 07. 2015 08.52
+2
Večinoma so v bližini avtocest...
kreatiw
08. 07. 2015 17.53
Niso niso so kar v centrih mest na zelo lepih lokacijah tako da ljudje ko gremo iz službe da se pri njih ustavimo in ker ne vedo kam stare stvari prodat nas vlečejo za nos da se na drug način obogatijo. Prevaranti. V trgovino pa je vredu vsaj vidim da je meso.
masai mara
08. 07. 2015 08.51
+1
Od kar so Mercator prevzeli hrvati gre vse samo se navzdol in iz napisanega je jasno da je Mercator tudi najvecji krsilec..ze dolgo ne hodim vec tja..
murinar
08. 07. 2015 09.23
+1
Principat
08. 07. 2015 10.15
+5
Mercator so zapravli SLOVENCI ,, izgovor je vsak dober , a ni VEČJA razlaga skrita , da ga NOBEDEN tujih trgovskih verig sploh ni HOTEL ,, agrokor je rešil riti UPRAVI , prodajalci so pa itak vsi tlačani pri Mercatorja in to z VELIKIM mobingom
mitja123123
08. 07. 2015 08.41
+7
Pa kaj vam je ljudje ali ste že vsi bolni ali vas je vročina zdelala. Objavo tovrstnih podatkov glejte pozitivno, je veliko bolje kot da se ne objavi nič oz. ne izveste ničesar, šele v tem primeru bi vas lahko skrbelo. To bi šele lahko bil alarm da nadzor ne deluje...adijo pamet
Salezobale
08. 07. 2015 07.17
+3
Malek kaj si ti na črno klal? . ja gospod veterinar a vam lahko dam kako kilo? hahha
Darko32
08. 07. 2015 06.28
+1
No iz tega seznama vidim, da gre za čisto korupcijo med veterinarji in to potrjuje cel seznam. Tukaj se psotavlja drugo bolj nevarno poglavje in to je: KAko so ti veterinarji sledili živalim, k iso recimo bolane. NAgajajo tistim kmetom, ki imajo samo do 5 glav živine. Večji pa stisnejo malo v žep tudi šefu veterinarjev in imamo ta seznam, k ije odraz stanja morale tudi v javni upravi. ZAto raje kupim meso pri tistem prodajalcu, ki navede, da je recimo iz Austrije in tako vsaj veš, da te ni obgoljufal. ZAto nebi obsojal mesarjev ampak veterinarje, k iso z svojim delom in pohlepu po denarju ogrozili varnost ljudi in ta seznam potrjuje prav to. NI KAJ SMO PA RES MANDELCI.
Sistematik
08. 07. 2015 05.49
+3
Je ja logično, da v naši mali Sloveniji ni mogoče toliko slovenskega porekla. Zdaj so se sfokosirali na meso, kaj pa vse ostalo...moka, jajce, mleko, ribe, zelenjava, sadje.... Ni konca ne kraja...
BURGA
08. 07. 2015 05.36
+3
V kapitalizmu je edino merilo denar in zato ne more biti drugače kot je. Kitajci so dojenčeke zastrupljali (mleku so dodajali neke strupe) v želji po zaslužku.
MaunelNeuer
08. 07. 2015 00.29
+2
tak pač je v naši preljubi Sloveniji
BURGA
08. 07. 2015 05.37
+10
231koak
07. 07. 2015 23.39
+11
kaj ma veze, kdo ga redi, če pa vsi pitajo živali na podoben način...rastni hormoni in tako naprej
John Kitajcek
07. 07. 2015 23.39
-9
in zakaj ste se zdej spravl nad mesarje kot da so zakrivili lakoto v svetu?
EnVzdevek
08. 07. 2015 07.09
+1
John kitajcek ne zastopiš pointa zakaj se gre, potem pa kupuj "umetno" meso iz neke "larifari" drzave z polno nekih hormonov in podobno, če si tako proti inšpekciji, ki so jo uvedli
flower*
07. 07. 2015 22.57
+14
Vsi ki ste pametni. Kr kupite čevapčiče v hoferju ali pa lidlu. Pa mi potem povejte kakšni so ..nula od nule..zgleda velik čevap ..nakoncu pa ko spečeš dobiš mini-čevap. Rajši kupim pri privatniku katerega poznam in spoštujem kvaliteto ne pa neki nizkocenovnih trgovin ker danes vsi samo še na ceno gledajo. Kaj je pa notra pa praktično nobenega ne zanima..važno da je akcija pa poceni.
Cambi7
07. 07. 2015 23.09
+5
AIe flower, koliko privatnikov pozna povprečen potrošnik? Še zmeraj tujci, posebno Italijani kupujejo meso pri nas, in prav nič jih ne briga poreklo!! Očitno imamo boljše dobavitelje, PA ni važno od kod!
gongash
08. 07. 2015 00.15
+0
tukaj se ne da kupiti dobrih čevapov meljejo not vse kar jim pride pod roke, najboljše imajo balkan ekspress ali pa v ljubljani v štepanjskem v čevapdzinici deset v pol.
Darko32
08. 07. 2015 06.16
+1
flower* Poglej pri privatnikih vidim en problem, ki niso krivi za njega in to je korupcija v veterini. Namreč tukaj ni čisto jasno kako sledijo živalim, ki so recimo bolane in jim veterinar požigosa papirje in prikrije izvor živali. Če natančno pogledaš seznam vidiš, da je sledljivost izredno slaba. Pustimo admionistracijo. V naravi pa vidimo, da najbolj goljufajo okrog LJUBLJANE z sledljivostjo in to je izredno zanimivo. Ko sem potoval okrog sem si postavil vprašanje okrog prehranjevanja živali na poplavljenih območjih. Namreč če travnike poplavi Ljubljanica je potem na travnikih vsa svinjarija in potem se te travnike kosi in hrani to travo živalim. Mislim, da tukaj nemoreš pričakovati kvalitete. Zato naredimo priemrjavo. Če imaš zgoraj navedni primer in to kar ti praviš je bolje, da kupiš tiste čevapčiče, ker boš po drugi strani dobil isto kvaliteto za 50% ceneje. ŽAl.
Vse strokovnjak
07. 07. 2015 22.42
+26
Inšpektorji na gorenjsk sploh ne hodijo, ker vedo da tam ne dajejo podkupnin.