Slovenija

'Očitki so neutemeljeni'

Ljubljana, 11. 05. 2009 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Novi prvi mož Elesa naj bi se želel znebiti direktorjev, ki niso po njegovem političnem okusu. Zaradi domnevnega šikaniranja je padla prva ovadba. V Elesu vse očitke zanikajo.

Na Elesu naj bi prihajalo do šikaniranja.
Na Elesu naj bi prihajalo do šikaniranja. FOTO: Reuters

Direktor pravnega, kadrovskega in splošnega sektorja Robert Rožič je ''zaradi šikaniranja in kršitve temeljnih pravic delavcev'' podal kazensko ovadbo zoper Eles in zakonitega zastopnika Milana Jevšenaka. Začelo naj bi se 6. aprila z nastopom dela novega zastopnika, ki ga je imenovala vlada po razrešitvi dotedanjega direktorja Vitoslava Türka. ''V ponedeljek dopoldne je Jevšenak sklical kolegij direktorjev sektorjev, na katerem je povedal, da nam je preklical vsa pooblastila in da vodstvena ekipa Elesa kot taka – razen nekaterih izjem – zanj osebno ni primerna. Dodal je, naj pričakujemo, da si bo naredil ekipo svojih ljudi.''

Kmalu zatem naj bi Jevšenak Rožiča poklical v pisarno, ''kjer mi je začel razlagati, kakšen strokovnjak je, kakšen življenjepis ima, kaj je delal v preteklosti na Elesu in kako je odšel iz Elesa zaradi Türka. Ko sem mu povedal, da me njuni medsebojni spori sploh ne zanimajo, je zahteval, naj pristanem na sporazumno razveljavitev pogodbe o zaposlitvi.'' Na vprašanje, zakaj, naj Rožič ne bi dobil argumentiranega odgovora, čeprav sumi, da razlog tiči v njegovi politični pripadnosti. Jevšenak naj bi mu takrat pojasnil, da mu je odvzel pooblastila, Rožič pa naj bi ga opozoril, da ga ne more kar tako zamenjati. ''Ker nisem pristal na sporazumno razveljavitev moje pogodbe o zaposlitvi, sva sestanek zaključila.''

Ob vseh pritiskih name sem mu (Milanu Jevšenaku, op. a.) jasno povedal, da krši zakon in druge interne akte. Da, odkar mi je vzel vsa pooblastila, še vedno nimam nobenega dela, da osem ur na dan sedim v pisarni brez dela, da se nekateri zaposleni bojijo v javnosti pogovarjati z menoj in da bom ukrepal v skladu z zakonodajo zaradi diskriminacije in šikaniranja oziroma mobinga in 'bossinga'. Odgovoril mi je, naj uživam v delu brez dela in da on ve, da to potihoma uniči človeka in ga pripravi do tega, da sam zapusti podjetje. Robert Rožič

Po sestanku naj bi Rožiču res preklicali pooblastila, mu prenehali pošiljati elektronsko pošto, vodenje naj bi potekalo mimo njega, ''tako da sploh nisem imel več informacij glede delovanja sektorja, ki sodi pod mojo pristojnost in za poslovanje katerega še vedno materialno odgovarjam''. Praktično naj bi ostal brez dela. Pritiski naj bi se nato stopnjevali. Jevšenak naj bi Rožiču grozil, da bo zamenjavo dosegel na drug način. ''Zopet mi je odločno in avtoritativno predlagal, naj dam sam odpoved. V nasprotnem primeru bodo z revizijo že našli kakšno mojo napako ali pa bo mojo zamenjavo dosegel z reorganizacijo sektorja na način, da bo ukinil moje delovno mesto (kar se po meni znanih informacijah na Elesu že pripravlja).'' Rožič naj bi mu dejal, da ni storil napake, Jevšenak pa naj bi mu odgovoril, da se da povsod odkriti napake. ''Da je vsakega lahko diskreditirati, najlažje pa je ukiniti določen sektor, da se dosežejo želene zamenjave.''

Dejal naj bi mu, da bo prej ali slej sam zapustil podjetje. Tarča novega šefa naj bi bili tudi drugi direktorji, ki naj bi jih nagovarjal k podpisu pogodb za drugo delovno mesto. ''Nekaterim je na njihovo delovno mesto enostavno pripeljal druge ljudi, tako da niso imeli več niti pisalne mize, kaj šele drugih potrebnih pripomočkov za delo.'' O nepravilnostih naj bi bil obveščen tudi nadzorni svet. Rožič, ki je po 14 dneh domnevnih pritiskov na bolniškem dopustu, se boji, da se bo šikaniranje nadaljevalo, vendar ''kot pravnik zaupam v pravno državo, zato se bom proti mobingu oziroma 'bossingu' še naprej boril z vsemi pravnimi sredstvi.''

V Elesu obtožbe zanikajo

V Elesu so pojasnili, da je Jevšenak v prvih dnevih po imenovanju za zastopnika družbe opravil delovne pogovore z vsemi vodilnimi delavci v Elesu, tudi z Rožičem. "Ker se njuna pričakovanja in zahteve niso ujemale, zastopnik pa ima vsa pooblastila, da si izbere ekipo, s katero bo lahko uresničil zastavljene cilje, mu je skladno s sistematizacijo ponudil drugo delovno mesto," so navedli.

Vsi pritiski name in ponižanja, ki jih čutim, negativno vplivajo na moje zdravje. Zato sem od petka, 17. aprila, na bolniškem dopustu. Robert Rožič

Kot so pojasnili, Rožič nima pravosodnega izpita, ki je v zahtevi za zasedbo prvotnega delovnega mesta, zato so mu ponudili delovno mesto pravnika. Po navedbah Elesa se je Rožič strinjal, da gre v drug sektor in zamenja delovno okolje, vendar pa je pogojeval, da vsebuje nova pogodba enako plačo in ugodnosti kot stara, ki jo je konec novembra 2008 sklenil z nekdanjim direktorjem Vitoslavom Türkom. "Po tej edinstveni pogodbi v družbi mu namreč ostajajo vse pravice tako glede višine osebnega dohodka kot ostale bonitete nespremenjene, ne glede na spremembo delovnega mesta," so poudarili.

Jevšenak je Rožiču dal ustno strokovno nalogo – analizo Borzenovega pravilnika o organiziranju trga, ki se dotika tudi Elesa –, Rožič pa je ocenil, da to ni primerno zanj, zato mu jo je Jevšenak dodelil še pisno z roki izdelave, so pojasnili. Dodali so, da je Rožič nato odšel na bolniško, zatem na dopust in znova na bolniško, kjer je še danes. Tako njegova prvotna pogodba o delu še vedno ostaja v veljavi.

Kazenska ovadba zoper Eles
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BorisBrtoncelj
24. 11. 2010 17.17
Osebno sem imel možnost spoznati Rožiča, ko je bil direktor pravnega področja na Elesu,saj naše podjetje že več let dela tudi za Eles.Z zagotovostjo lahko trdim, da je eden najbolj sposobnih direktorjev, ki jih je kadarkoli imel Eles.Pri njemu je na Elesu vladal red in disciplina, vsi so vedeli kaj imejo za nardit in ni trpel lenuhov in delomrznežev, ki jih je na Elesu ogromno. In dogovorov se je držal !!! Kolikor vem od nekaterih ljudi iz Elesa, Rožič tudi sedaj,ko ni več na Elesu uspešno fura svoj posel,menda celo v Ameriki in zato vem, da vsi ki pljuvate čez njega, ste mu fauš ali pa ste tisti lenuhi iz Elesa, katere Rožič ni trpel.
Zigi78
11. 05. 2009 16.55
Sej prov da mal čistko nardijo.Po mojih podatkih iz prve roke je bilo v prejšnih 4 letih na elesu na novo zaposlenih (mislim vodstvena dela)kar nekaj članov Nsi z primerno izobrazbo vendar brez znanja za delo ki ga upravljajo z zelo dobro plačo(naredili več škode kot koristi)Zato je čist primerno da se jih znebijo.Sam tiho naj bodo in naj jih bo sram.Barabe bele
von.smallhousen@gmail.com
11. 05. 2009 16.12
eno so pritiski zaradi dela, drugo je pa je-anje v glavo ker nimaš rdeče kapice.
F12
11. 05. 2009 15.58
bogi revež mora v bolniško. potem pa ne opravlja svojemu zdravju primernega poklica, če ne prenaša pritiskov.
Celjan79
11. 05. 2009 15.45
Kako so si sploh upali zapisati kaj takega na teh internetnih straneh. Zdaj bo moral nekdo na zagovor k politkomisarju. To se namreč ne dogaja po spremenjenih standardih gospoda Pahorja.
von.smallhousen@gmail.com
11. 05. 2009 15.16
Poznam tega Jevšenaka, pravi sadist je! Ni kaj prida, splošno nepriljubljen v domačem kraju,kot velik arogantnež in nesramnež. V Zagrebu je s protiuslugami dobil doktorat in se je zmeraj znal spravit k koritu. V bistvu politični kameleon. Živela sŁovenija!
antilevak
11. 05. 2009 14.35
haha poptv mi je zbrisal komentar ker sem zgolj napisal resnico da jim palček dal ukaz o izbrisu novice
Tonček Balonček
11. 05. 2009 14.32
Rožič je na bolniški zaradi delovne izgorelosti in duševne izčrpanosti, naj pošljejo detektive. Sicer je pa član SDS, na volitvah 2004 je celo kandidiral za poslanca.
srozen
11. 05. 2009 14.06
Rožič živi v mojem kraju in vem kako podporu uživa tu, tako da ne bluzit nekaj na pamet!
kosir_maks
11. 05. 2009 14.03
čudno , da je bila novica sploh toliko časa na naslovnici ,
exterminator
11. 05. 2009 13.57
Poznam tega Rožiča, prav mu je! Ni ga kaj prida, splošno nepriljubljen v domačem kraju,kot velik arogantnež in nesramnež. Bil je zastopnik za mobitel, imel agencijo za prodajo nepremičnin in se je zmeraj znal spravit k koritu. V bistvu politični kameleon. Živel novi direktor!
Uroš Palhartinger
11. 05. 2009 13.48
Vse bolj je jasno da brata Türk nista na istem bregu reke...
Uroš Palhartinger
11. 05. 2009 13.47
Kadrovska čistka znotraj Foruma 21...
nezanimiv
11. 05. 2009 13.32
Ste že uspeli dobiti ime zdravnika, ki je podpisal bolniško?
Felix1
11. 05. 2009 12.49
Komunistične metode na pohodu. Pahorček pa glavo v pesek. Pa "novinarčki s kluba 571"? NIČ???
akolar2
11. 05. 2009 12.28
Tipične manire učencev komunističnih aparačikov-kdor ni znami je proti nam in tega se je potrebno znebiti -tako ali drugače. Tovariši to so dosežki demokracije, ki je pri nas vladala 45 10 let.
kosir_maks
11. 05. 2009 12.24
V času ko nam vladajo zagovorniki revolucionarnega nasilja in povojnega klanja se take stvari NE morejo dogajat !! POP tv ... takoj na zagovor k palčku v Murgle !!!
azkn
11. 05. 2009 12.21
Vprašajte Rožiča , kako je prišel v Eles, kako mu je lizing privatnega avta odkupil Eles. Njegovo lastno šikaniranje svojih podrejenih v Elesu pa je bilo vsakodnevno saj jim je preko telefona grozil z edelovnimi knjižicami. Njegovi službeni izleti v Ameriko pa da ne govorimo. Navaden vsesplošni škodljivec državnemu podjetju. Že v prejšnji službi je bil kazensko ovaden zato se ni za čuditi kakšne podle namere ima glede blatenja g.Jevšenaka- ODŠKODNINA potem pa lepo v drugo podjetje. Mislim, da bi g. Janša moral umiriti svoje ljudi. Pa še enkrat vsem bralcem - to je državno pojetje.
CKKPJ_Milko
11. 05. 2009 12.07
Dragi est....veš vodenje podjetij ni enako vodenju politične stranke ali pa društvu PGC.... Torej po tvoje bi moral tudi ti oditi v kolikor ti zamenjajo tvojega vodjo....oziroma bi morali sedaj kar vsi zaposleni v ELES-u oditi.... Ja tako se je delalo 1945....
est
11. 05. 2009 11.54
Vsak sposoben vodja, če želi biti uspešen, si v svoj team vzame ljudi, za katere smatra, da mu bodo v pomoč pri vodenju. Ostali, ki so bili zvesti prejšnjemu, pa bi morali ponuditi ostavke in oditi z njim. Če bi bil omenjeni M.J. sposoben na svojem delovnem mestu, bi ga novi vodja zagotovo opazil, tako pa v bolniško, bomo še mal blefiral, saj narod štrom plača.