Slovenija

Simona Šarlah z OŠ Vojnik je učiteljica leta

Ljubljana, 08. 05. 2024 14.11 | Posodobljeno pred 11 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

AmCham Slovenija je v okviru iniciative "Učitelj sem! Učiteljica sem!" razglasil učiteljico leta 2024. To je postala Simona Šarlah, učiteljica nemščine, državljanske vzgoje in etike ter filozofije iz Osnovne šole Vojnik. Izpostavili so predvsem njeno zagovarjanje dinamičnih in interaktivnih učnih metod ter "poudarek aktivnemu poslušanju in kritičnemu razmišljanju".

"Učitelji, ki jih izpostavljamo v iniciativi, so navduševalci, saj spodbujajo učence in dijake, da vidijo svet s svojimi očmi. Vsaka od današnjih treh superfinalistk je svojstvena, vse pa druži neizmerna srčnost," je pred razglasitvijo povedala mag. Mojka Mišič, direktorica komuniciranja in zagovorništva ter vodja iniciative "Učitelj sem! Učiteljica sem!". Iniciativa, ki je leta 2019 nastala pod okriljem platforme Partnerstvo za spremembe, širi dobre prakse učiteljev in učiteljic, ki svoje delo čutijo kot poslanstvo, ki z izjemno predanostjo iščejo najboljše v učencih in ki so lahko vzor bodočim generacijam učiteljev in učiteljic, so zapisali v sporočilu za javnost. 

Največ glasov je letos zbrala učiteljica Simona Šarlah iz Osnovne šole Vojnik in si tako prislužila naziv Učiteljice leta 2024: "Skupaj lahko sobivamo le s sodelovanjem, spoštovanjem, kulturno komunikacijo, sočutjem in empatijo. Ker sooblikujemo mlade, moramo širiti prave vrednote," je povedala ob razglasitvi.   

V obrazložitvi so zapisali, da je "Simona Šarlah zagovornica dinamičnih in interaktivnih učnih metod. Kot učiteljica nemščine, državljanske vzgoje in etike ter filozofije daje velik poudarek aktivnemu poslušanju in kritičnemu razmišljanju. Pri svojem pedagoškem pristopu izpostavlja pomembnost razprav in argumentiranega dialoga ter spodbuja razvoj vrednot in vrednotnega sistema, ki učence oblikujejo v aktivne posameznike in celovite osebnosti. Pripravlja jih na življenje v dinamičnem svetu, ki zahteva tako samoiniciativnost kot sodelovanje."

 

Danes je poleg tega potekal tudi AmChamov poslovni zajtrk, kjer so razpravljali o umetni inteligenci in spremembah, ki jo prinaša. O posledicah uporabe umetne inteligence za gospodarstvo, družbo in državo, pripadajočih zakonodajnih okvirih, morebitnem nelagodju, ki ga prinaša nagli razvoj umetne inteligence, in potrebnih spremembah v izobraževalnem sistemu spregovorili Dimosthenis Anagnostopoulos, generalni sekretar za informacijske sisteme in digitalno upravljanje na grškem ministrstvu za Digitalno upravljanje, Jaka Repanšek, Tomaž Valjevac  in dr. Nadya Zhexembayeva. Dogodek sta moderirala Jure Tepina, odgovorni urednik spletnih vsebin na POP TV in vodja digitalnih vsebin, CME Adria, ter dr. Ada Guštin Habuš, direktorica AmCham Young, AmCham Slovenija, primer dobre prakse uporabe umetne inteligence pa sta predstavila dr. Primož Cigoj iz PC7 in Gregor Kovačič iz  Zavarovalnice Triglav. 

Inovativnost, ažurno sledenje naglim spremembam in implementacija umetne inteligence v poslovne procese so ključni za uspešno delovanje v globaliziranem svetu, so si bili enotni govorci. 

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

25petelinov
08. 05. 2024 20.24
-1
1918
08. 05. 2024 20.14
-2
čestitke dobri učiteljici!
Potouceni kramoh
08. 05. 2024 18.39
+3
Bezveznjakovići to je vse.Ko Miss Slovencljev ali EU ali sveta.Najboljši in najlepši niso na podiju ampak med nami hodijo dnevno.
V SHESHELJ
08. 05. 2024 17.08
+7
Zanima me, kdo je šolski kuhar leta, kdo je šolska čistilka leta in kdo šolski hišnik leta? Aja to je J sektor kateri nima pravo glasa...brez katerih pa nobena šola ne more. O teh ni nič govora?
Delavec_Slo
08. 05. 2024 16.33
+4
Mi ne zgleda!
Slavko BabIč
08. 05. 2024 16.31
+7
kaj ima ameriška zbornica pri nas razglašati slovenske učitelje!
Potouceni kramoh
08. 05. 2024 21.13
+2
SlepiSlovenc
08. 05. 2024 16.10
+0
Se vidi da nimako kaj delati
Kimberley Echo
08. 05. 2024 18.46
+0
Glede na to, da si slep, seveda nimaš kaj videti.