Slovenija

Vizjak: Demonstracije ne bodo rešile ničesar

Ljubljana, 16. 11. 2012 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V soboto se bodo v prestolnici zbrali številni, ki se ne strinjajo z vladnimi varčevalnimi ukrepi. Policisti so pripravljeni, minister za delo Vizjak pa poudarja, da demonstracije same po sebi ne bodo rešile ničesar. Med protestniki bodo tudi nekateri politiki.

Plakat za jutrišnje demonstracije
Plakat za jutrišnje demonstracije FOTO: ZSSS
Demonstracije bodo potekale na Kongresnem trgu, in sicer med 11. in 13. uro.

Da je država v krizi in da je treba čim prej sprejeti ukrepe, ki bodo preprečili, da slovenski narod pade na kolena, je jasno vsem. A mnenja se krešejo pri vprašanjih, kdo je odgovoren za nastale razmere – ljudje, politiki, neodgovorni gospodarstveniki, finančne elite in drugi? Prav tako ne najdemo skupne besede pri tem, kako naj se rešimo iz nastale situacije. Kdo naj plača nastalo škodo? Kdo naj varčuje? Komu rezati plače in za koliko? Koliko evrov je potrebnih za dostojno življenje? Kaj storiti z otroki, ki v klopeh slovenskih osnovnih šol sedijo lačni? Kaj storiti z mladostniki, ki se izpisujejo iz srednjih šol, saj nimajo za dijaški dom ali za vozovnico? V podobnih razmerah živijo tudi nekateri študenti. Kaj z mladimi, ki nimajo služb, prav tako s starejšimi, ki so ostali na cesti? In še in še.

Organizatorji demonstracij: Varčevanje bo še poglobilo krizo

Policisti so sporočili, da so organizatorji pridobili ustrezna soglasja za izvedbo dogodka.
Policisti so sporočili, da so organizatorji pridobili ustrezna soglasja za izvedbo dogodka. FOTO: 24ur.com

Da se ne strinjajo z načinom, kako nas aktualna vlada rešuje iz krize, so nekatere družbene skupine in sindikati že večkrat poudarili. Tokrat pa se bodo odpravili tudi na ulice. Jutrišnje demonstracije, ki se bodo odvijale v prestolnici od 11. do 13. ure, pripravljajo tri sindikalne centrale, študenti in upokojenci. Prepričani so namreč, da politika varčevanja države ne bo popeljala v boljše čase, temveč bo položaj še zaostrila. Revščina se bo po njihovem mnenju še poglobila.

Kaj ni dobro?

Glede na to, da proračuna predstavljata velik pritisk na socialno državo, so sindikati zelo ostri do vladne odločitve, da zniža davek od dohodka pravnih oseb z 20 na 18 odstotkov, nato pa do leta 2015 na 15 odstotkov. Na ta račun naj bi se namreč prilivi v javno blagajno zmanjšali za 200 milijonov evrov.

Na sindikalni strani izpostavljajo, da petodstotno krčenje mase plač za javne uslužbence predstavlja poskus, da se delavce iz zasebnega sektorja, ki so po propadu podjetij ostali brez dela, potolaži tako, da na cesti pristanejo še učitelji, medicinske sestre, negovalke.

Kot poudarjajo sindikati, to ne bo povečalo konkurenčnosti oz. privabilo tujih vlagateljev. Dokaz za to je Nemčija, kjer je ta davek 31-odstoten, pojasnjujejo. Za konkurenčnost je treba krepiti znanje, inovacije, varstvo in zdravje pri delu ter spoštovati delavske pravice in kolektivne pogodbe, dodajajo.

Ko gre za prihodkovno stran proračuna, bi morala država več narediti na izterjavi davčnega dolga, ki ga je čez 800 milijonov evrov, in se spopasti s tabu temami, kot so davčne oaze, menijo delojemalci. Ob tem pozivajo tudi k dodatnemu zaposlovanju davčnih inšpektorjev.

Skrbijo jih tudi "eksperimenti", kot sta ustanovitev t. i. slabe banke in Slovenskega državnega holdinga. Bojijo se namreč, da bo to vodilo v razprodajo in uničenje še tistih delov gospodarstva, ki še funkcionirajo. Moti jih še nova socialna zakonodaja, ki naj bi dokazljivo povečevala revščino.

Zelo so kritični tudi, ker se je vlada odločila, da reformi pokojninskega sistema in trga dela, v katerih so odprta še vsa ključna vprašanja, pošlje v DZ neusklajeni s socialnimi partnerji. To naj bi okrnilo socialni dialog.

Pri demonstracijah (aktivno) ne bodo sodelovale vse sindikalne centrale

K udeležbi na sobotnih demonstracijah poziva tudi Skupnost fakultete za družbene vede (FDV). Prav tako jih podpira Mirovni inštitut. Demonstracijam se pridružujejo tudi ŠOU v Ljubljani in izbrisani, združeni v društvu izbrisanih aktivistov.

V Konfederaciji sindikatov Pergam Slovenije in Konfederaciji sindikatov 90 Slovenije se sicer strinjajo, da varčevalni ukrepi, ki so bili sprejeti in se napovedujejo tudi za leti 2013 in 2014, niso pot k zagonu gospodarstva ter razvoju Slovenije, in ukrepe, ki razgrajujejo socialno državo, zavračajo. V tej luči omenjeni sindikalni centrali proteste podpirata. Ker pa pogajanja o pokojninski reformi in reformi trga dela še potekajo in je dogovor še možen, se za aktivno sodelovanje v organizaciji sobotnih demonstracij nista odločili.

Tudi v Slovenski zvezi sindikatov Alternativa ocenjujejo, da je pri pogajanjih o obeh reformah še vedno mogoče doreči ključne rešitve, zato v protestih ne bodo sodelovali.

V Zvezi delavskih sindikatov Slovenije – Solidarnost pa pojasnjujejo, da njihovi člani večinoma prihajajo iz zasebnega sektorja in se zato v organiziranje demonstracij, ki jih razumejo predvsem kot boj za javne uslužbence, niso vključili. Protestom kljub temu ne nasprotujejo.

Vlada demonstracije označila za pogajalsko taktiko, pri delodajalcih brez podpore

Delodajalci večinoma ocenjujejo, da so demonstracije sicer legitimno, a neodgovorno dejanje. Zdi se jim, da se organizatorji demonstracij premalo zavedajo, v kakšnem položaju je država. Kot poudarjajo, namreč Slovenija živi predvsem na račun zadolževanja, zato so reforme in krčenje javne porabe neizbežni. Demonstracije tega ne bodo rešile, verjamejo.

Na vladni strani medtem proteste glede na vsa odprta vprašanja v družbi in predvideno krčenje mase plač za javni sektor razumejo kot normalno reakcijo oz. pogajalsko taktiko. Nekaj normalnega pa je po mnenju vladnih predstavnikov tudi, da vlada vztraja pri racionalizaciji delovanja države. Skladno s tem upajo, da bo na sindikalni strani dovolj razuma in odgovornosti za sprejetje nujnih reform.

Vizjak: Demonstracije ne bodo rešile ničesar

Tako je bilo leta 2007, ko so sindikalisti pripravili demonstracije za višje plače.
Tako je bilo leta 2007, ko so sindikalisti pripravili demonstracije za višje plače. FOTO: Aleksa Čupić
Demonstracije so sicer del širšega projekta sindikatov v Evropi, kje so demonstracije potekale v sredo. Čudno bi bilo, če bi Evropa demonstrirala, Slovenija pa ne. Minister za delo Andrej Vizjak

Demonstracije same po sebi ne bodo rešile ničesar, so pa lahko opozorilo sindikatov, ki ga bomo v vladi vzeli zelo resno, je dan pred napovedanimi demonstracijami dejal minister za delo Andrej Vizjak. Sindikate je ob tem pozval k nadaljevanju konstruktivnega dialoga in opozoril pred posledicami, ki bi jih prinesla blokada vladnih reform, ki so nujne.

Meni, da je treba najprej sanirati bančni sistem, da bo ta spet začel financirati gospodarstvo, prav tako pa je treba izboljšati sistem upravljanja z državnim premoženjem. "Vse to pa se zaradi trenutnega kaosa ne more zgoditi," je poudaril Vizjak. "Če se bo zgodila blokada, bodo te rešitve spet na mizi, le da bodo bolj boleče," je opozoril. Prepričan pa je, da izhod iz krize ni mogoč brez nepriljubljenih ukrepov, zato je nejevolja ljudi po njegovem mnenju več kot logična. Izpostavil je, da vsi, ki bodo demonstrirali proti varčevanju, sicer nimajo "alternativnih scenarijev, ki bi bili izvedljivi in realni".

Kdo od politikov pride na demonstracije?

Predsednik SD Igor Lukšič pa je napovedal, da se bo demonstracij udeležil, pri tem pa ga bodo spremljali tudi drugi predstavniki stranke. "Mislim, da bo vsaj z naše strani tako jasno izraženo stališče, da se z aktualno politiko ne strinjamo, da stvari ne gredo v pravo smer in da imamo tu kot stranka drugačne predloge, ki so za Slovenijo boljši," je poudaril.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
18. 11. 2012 15.26
kako ne bodo,na slikah bomo videli face,vedeli bomo kdo so neozdravljivi lenofobisti,katerim ni pomoči
BURGA
18. 11. 2012 11.30
+1
To, da demonstracije ne bodo spremenile ničesar, seveda ni res. Vizjak menda ja ve, da ljudje demonstriramo zato, ker z nečem nismo zadovoljni in tega ne moremo oblastnikom povedati drugače, kot na ulici. Demonstranti morajo jasno povedati, kaj oblastniki ne delajo prav. Ti (oblastniki) morajo potem napake odpraviti ali pa odstopiti, če tega niso sposobni. Če ni demonstracij, oblastniki mislijo, da smo vsi zadovoljni. Zakaj pa demonstrirajo ljudje po celem svetu? Zato, ker današnji sistem, katerega vodijo klero kapitalisti, ne najde poti naprej.
albundy
17. 11. 2012 19.49
+1
pa se je le začelo,kr je bil že čas
cirenij
17. 11. 2012 08.17
+1
Naredili bi nekaj, če bi odnesli tega in še nekaj ministrov. Tako pa res nič, ne glede na udeležbo.
24Ppkur
17. 11. 2012 07.47
-1
sindikalisti na ta način le opravičujejo svojo plačo ....
Tonček Balonček
17. 11. 2012 07.15
+7
Demonstracije ne bodo rešile ničesar, treba je štrajkati!! A PAhor tudi pride, mogoče bo danes nastopal v vlogi miličnika ali specialca!
albundy
17. 11. 2012 19.48
+1
pitaj boga,kaj je bil danes....morda je kje gnoj kidal iz hleva a?
rengla
17. 11. 2012 05.48
+3
Ja gospodje sindikalisti kje ste pa bili pred tridesetimi leti,kdaj so propadale firme in se je še kaj dalo naredit.Lepo in prav da bojo shodi,kaj hočete naredit, lopovčšina je zdaj pa še večjo revščino.Sindikat kateremu revežu ste že pomagali mi prosim povejte...
galop
17. 11. 2012 01.59
+5
Vizjak ,glavno da sediš na toplem in zelo dobro plačanem stolčku.Plačuje te ljudstvo ,a očitno ti to ni jasno.
albundy
17. 11. 2012 19.50
+2
čuj,tale vizjak ima bujno domišlijo.....treba bi ga blo....
Natalia5
17. 11. 2012 00.34
+12
Gospod Janša in ministri, prosim Vas, da čim prej odstopite in poberete svoja šila in kopita iz parlamenta. Državi in njenim državljanom delate samo škodo. Prevzemite odgovornost za svoja dejanja, ki so pahnila Slovence v revščino. Nehajte se sprenevedati in kriviti druge za napake, ki ste jih vi in vaša sanjska ekipa storili že v preteklosti. ODSTOPITE!!!!!!!!!!!!!!!!!
York
17. 11. 2012 00.21
+12
Gospod Vizjak, demonstracije niso namenjene reševanju nečesa, ampak resno opozorilo vladi, da je v službi naroda in ne sama sebi namen!
albundy
17. 11. 2012 19.50
+1
Raubšic
16. 11. 2012 22.12
+6
Semolič: "Mi smo slovenski pionirji, najboljši borci, borci za prostost, mi vsi in naši komandirji storili bomo, kar veli dolžnost!"
MeaParvitas
16. 11. 2012 21.24
+18
Kot sem že enkrat napisal, sem popolnoma prepričan, da nam vladajo oz. poskušajo vladati psihopati. Po navedbah svetovnega izvedenca za psihopatijo, Roberta D. Hara, so najznačilnejše lastnosti psihopata: patološka zaverovanost vase, površinski šarm, patološka lažnivost, manipulativnost, čustvena plitvina, odsotnost kesanja, hinavščina, odsotnost empatije, nesposobnost priznavanja odgovornosti za lastne napake ipd. (vir: Snakes in Suits:When Psyhopaths go to Work). Takle mamo. Na mestih, ki odločajo o našem življenju in prihodnosti naših otrok so "pacienti". Če poslušamo, kakšne nebuloze kvasijo v parlamentu, bi ga lahko spremenili v dislocirano enoto Psihiatrične klinike. Danes je eden poslancev SLS izvjavil, da bi morali premisliti o davku na nezdravo prehrano in sladke pijače. Ne ve, da nekateri ne vedo, kaj bi sploh dali v usta, ne glede na to ali je zdravo ali ne. Jaz bi uvedel progresivni davek na neumne in žaljive izjave. Adijo pamet.
Roman Hren
16. 11. 2012 20.35
+18
Res je, demonstracije ne bodo rešile ničesar. Namen demonstracij mora biti, da se rešimo tistih, ki so nas v te razmere pripeljali! Dokler nas bodo reševali krivci, rešitve ne bo! DOL Z JAHOR-izmom, dol z neodgovorno politiko, ki uničuje državo, dol s kriminalci, ki se skrivajo v tej politiki in za njo, dovolj uničevanja in prilaščanja družbenega premoženja! Odgovarjati morate za vse , kar ste v 20 letih uničili!
Raubšic
16. 11. 2012 21.18
-6
Pol pejd pa namemsto na kongresca kar v Murgle, Milan pa naj forum povabi-.
dostmam9
16. 11. 2012 19.58
+4
Kožuharca je na kanalu A rekla, da je potrebno dati nazaj seniorje, ki so uspešno vodili diplomacijo že v jugi, da je treba poslušati stare prdce iz udbofakultet, da je treba dati mladim priložnost, še posebno onim ki so v žlahti z KPS žlahto. V resnici pa je le nekaj nakladala in ni vedela, kaj naj pove, ker se pač ni vsega zapomnila kar so ji strici naročili, ampak najbolj pomembno je to, da morajo priviligiranci, dobivati še naprej visoke pokojnine in dodatke in da udbovcem že po defoltu pripada več, in da bodo protestirali, ker to pa nikamor ne gre, da bosta ona in Kučan živela od 1000 €, saj potrebujeta velikoooo več. Toliko je povedala, da ni nič povedala, niti to ne ve ali prihaja ali odhaja, le to ve, da ima sedaj premalo ojrov in da je Tuerk gotof, če ne bo izvoljen, in da se Kučanu že roke tresejo in......, bla, bla bla. Vsi priviligiranci jutri pridejo protestirat, le Tuerk si ne upa, ker bi si narod lahko kaj narobe predstavljal. A tudi če ne pride je gotof.
prašek
16. 11. 2012 20.25
+12
A bo Janša tudi prišel !!!! On si menda vse upa !!!
Raubšic
16. 11. 2012 20.56
+1
Smo napisali, s čem si Janša rok ne maže, pa so nam njegova visokost Ajdemi Pobriši pobrisali.
MeaParvitas
16. 11. 2012 20.59
+11
Bo držalo, Janez se boji samo samega sebe:-) Neprestano ga preganja njegov alter ego iz socializma.
sinhron
16. 11. 2012 19.42
+10
če bi demonstracije organizirali SDSin NSI bi že bila pripravljena jajca , tlakovci in molotovke za parlament , ker pa jih organizirajo kulturni ljudje bo to samo opomnik slabega dela te vlade .
Raubšic
16. 11. 2012 21.01
-1
tirolec
16. 11. 2012 19.39
+1
Narod je očitno dovolj neumen, da sledi takim sindikalnim tajkunom, ki skrbijo le za svoje lastne koristi in napihujejo leporečje, a malo naredijo....s Kožuhovo vred, ki ji je prav malo mar za upokojence in ostale socialno šibke....A kdor zna leporečiti in opevati ter tudi kritizirati (kar gre dobro v ušesa), je vse to le ena velika igra, igra, igra....., ki se očitno pri nevednem narodu odlično prime...., da gredo -za čepico in majico- na cesto. Žalostno, da ljudje ne premorejo inteligence, da bi spregledali vso to manipulacijo....
sinhron
16. 11. 2012 19.45
+4
in potem zaposlili vodjo demonstracij na ministrstvu za gospodarstvo .
tirolec
16. 11. 2012 20.12
+0
ja normalno in ne pozabimo, da vsi ti kandidirajo znova za Državni svet...smo pač narod hlapcev....
topolino54
16. 11. 2012 19.37
-1
Sizifovo delo!
jagoda02
16. 11. 2012 19.14
-9
BOLJE ,DA GRESTE NA BUREK BOSTE VSAJ SITI TAKO BOSTE PA SAMO OB DENAR IN ŠE ĆAS BOSTE ZAPRAVILI .KORISTI NEBO NOBENE.
korintos1
16. 11. 2012 19.15
+5
Raubšic
16. 11. 2012 20.57
+2
Raubšic
16. 11. 2012 21.02
-2
Boschtjan Zupanchich
16. 11. 2012 21.19
+4
odpisan2x
16. 11. 2012 18.32
+3
majstr ne bot tko prepričan
odpisan2x
16. 11. 2012 18.31
+1
majstr ne bot prepričan