Slovenija

Sindikat poklicnih gasilcev: tovarne z nevarnimi odpadki bi morale poklicne gasilce zaposliti

Ljubljana, 21. 07. 2017 16.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sindikat poklicnih gasilcev ob nedavnih požarih opozarja, da inšpektorat za varstvo pred naravnimi nesrečami, ki deluje v okviru uprave za zaščito in reševanje na obrambnem ministrstvu, premalo stori na področju preventive. Njihovi člani menijo, da bi morale imeti tovrstne tovarne zaposlene poklicne gasilce.

Predstavniki sindikata poklicnih gasilcev ob vseh nedavnih požarih v tovarnah za predelavo nevarnih odpadkov opozarjajo, je premalo storjeno na področju preventivne varnosti, za kar je po njihovih besedah odgovoren inšpektorat za varstvo pred naravnimi nesrečami, ki pa deluje v okviru uprave za zaščito in reševanje na obrambnem ministrstvu.

Prebivalci iz cele Slovenije, kot tudi predstavniki Sindikata poklicnih gasilcev so že leta opozarjali na pomanjkljivo urejeno področje same preventive naravnih nesreč.
Prebivalci iz cele Slovenije, kot tudi predstavniki Sindikata poklicnih gasilcev so že leta opozarjali na pomanjkljivo urejeno področje same preventive naravnih nesreč. FOTO: Damjan Žibert

Sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc je novinarjem danes pojasnil, da so zaradi bližine obratov za predelavo nevarnih odpadkov, ogroženi mnogi prebivalci iz cele Slovenije, ki so pristojne službe na tovrstno nevarnost opozarjali že vrsto let. Tudi v sindikatu po njegovih besedah že dlje časa opozarjajo inšpektorat za varstvo pred naravnimi nesrečami, da naredi premalo predvsem na preventivi tega področja.

Kot je dejal Švarc, v sindikatu inšpektorat in pristojno ministrstvo opozarjajo, da bo do požarov verjetno še prihajalo, bojijo pa se tudi morebitnih žrtev med prebivalstvom. Mnogi delodajalci v industrijski sferi zasebnega sektorja se želijo po njegovih besedah namreč izogniti strošku, ki bi ga imeli z zagotavljanjem primerne preventive, torej zaposlene poklicne gasilske ekipe.

"So le redke izjeme, kjer je to urejeno, drugje pa tega ni," je pojasnil Švarc in poudaril, da bi tovarna, kot sta Kemis in Ekosistemi, morala imeti po njihovem mnenju zaposlene tudi poklicne gasilce, ki bi lahko poskrbeli za preventivo in se odzvali v prvem trenutku.

Na portalu 24ur.com smo poročali, da sta bila, tako požar v tovarni Kemis kakor tudi aktualni požar v podružnici tovarne Ekosistemi, oba označena za okoljski katastrofi, posledice nastale škode pa seveda še zdaleč niso znane. V gasilski akciji pri Kemisu je sodelovalo skupno več kot 200 gasilcev, približno toliko pa jih je v zadnjih 24 urah na pomoč priskočilo tudi v boju proti rdečemu petelinu v podružnici tovarne Ekosistemi na Dolenjskem.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
22. 07. 2017 09.41
+2
To imamo vse od obljub o drugi Švici.....ogromen minus na kontu in bruto družbenem prihodku glede na zahod razvitejše države...posledično namerno gori kar more
ferencz 1
22. 07. 2017 08.25
+4
Ni to jim n ebi pomagalo. Če sami lastniki kurijo te smeti!
Jožajoža
21. 07. 2017 20.35
-6
saj imajo zaposlene poklicne gasilce, pa ti nič ne delajo in na delavnem mestu pijejo in spijo.
piko112
21. 07. 2017 21.00
+2
Morajo biti ustrezno tudi opremljeni ena taka obleka je pa čez 1000 evrov potem pa še dihalni aparati in še do vozila prišli nismo.
Erik Nov
22. 07. 2017 09.08
+2
Jozajoza ko ti bo gorelo ne klici pijanih gasilcev pomagaj si sama. Ce bi vedel kdo si bi se to tudi zgodilo
Ramzess
21. 07. 2017 18.38
-2
Zaposliti poklicne gasilce, ne poklicne gasilce zaposliti.
dostojevski II
21. 07. 2017 18.04
+19
Sindikat poklicnih gasilcev: tovarne z nevarnimi odpadki bi morale poklicne gasilce zaposliti... SOCIALIZMA NI VEČ !!!... V socializmu so imele tovarne (Iskra, Litostroj, Sava..) poklicne gasilce, vratarje- varnostnike 24/7 na plačilni listi..V kapitalizmu pa so delavci, gasilci, varnostniki.. le strošek...
sodelujem
21. 07. 2017 18.48
+2
Točno tako, samo da so se jih losali po večini še v socializmu---z lepimi ogromnimi odpravninami.!Z pomočjo sindikata.!