Slovenija

Poštarjem je prekipelo: 'Od zime se je izboljšalo samo vreme'

Koper, 09. 05. 2017 17.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Kopru so se na protestnem shodu zbrali člani Sindikata poštnih delavcev KS90. Na protestu so izrekli podporo predsedniku sindikata Saši Gržiniču, hkrati pa so upravo pozvali, naj se z njimi znova usede za pogajalsko mizo. Na Pošti Slovenije odgovarjajo, da se pogajanja nadaljujejo z drugim sindikatom.

Sindikalist Saša Gržinič pravi, da veliko zaposlenih odhaja iz pošte, saj se razmere ne izboljšajo. Hkrati pa dodaja, da vodstvo ne prepozna problema in ga ne skuša rešiti.
Sindikalist Saša Gržinič pravi, da veliko zaposlenih odhaja iz pošte, saj se razmere ne izboljšajo. Hkrati pa dodaja, da vodstvo ne prepozna problema in ga ne skuša rešiti. FOTO: POP TV

Nekaj več kot 100 članov Sindikata poštnih delavcev KS90 se je danes zbralo na protestu v Kopru. Poleg članov sindikata in zaposlenih so bili prisotni tudi njihovi podporniki, med njimi predstavniki Puntarjev in sindikata žerjavistov. Protest so organizirali zaradi odločitve uprave Pošte Slovenije, da sindikat izloči iz nadaljnjih pogovorov za izboljšanje položaja delavcev na pošti, zaradi grožnje o odpovedi delovnega razmerja predsedniku sindikata in tudi drugim 'napadom' na sindikalne zaupnike. Na protestu so izrekli podporo predsedniku sindikata Saši Gržiniču, hkrati pa so upravo pozvali, naj se z njimi znova usedejo za pogajalsko mizo.

Iz Pošte Slovenije so v odzivu sporočili, da ''dosledno spoštujejo vse pravice delavcev do sindikalnega udejstvovanja in izvajanja sindikalne dejavnosti''. Poudarili so, da se bo podjetje še naprej trudilo za nadaljevanje socialnega dialoga in za čimprejšnjo uskladitev odprtih vprašanj. ''Pri tem si bo še naprej prizadevala za vključenost vseh deležnikov, tako sindikatov kot vseh ostalih zaposlenih. Pogajanja pa Pošta Slovenije nadaljuje z reprezentativnim sindikatom – Sindikatom delavcev prometa in zvez pri ZSSS,'' so pojasnili in dodali, da pri pošti pravice zaposlenih zastopajo štirje sindikati, in sicer Sindikat delavcev prometa in zvez pri ZSSS, Sindikat poštnih delavcev KS 90, Sindikat delavcev Pošte Slovenije in Neodvisni sindikat Slovenije. ''Ko bo Sindikat poštnih delavcev KS 90 ali kateri od ostalih sindikatov v  podjetju predložil ustrezna dokazila glede reprezentativnosti, bo Pošta Slovenije za pogajalsko mizo povabila tudi slednje.''

Pri Pošti Slovenije sindikatu KS90 očitajo, da usklajenega dogovora obravnavanih zahtev ni želel podpisati in zato se pogajanja nadaljujejo le z enim sindikatom. ''Ker je Sindikat delavcev prometa in zvez pri ZSSS reprezentativni sindikat, bodo pravice iz dogovora, sklenjenega z njim, veljale za vse zaposlene v Pošti Slovenije.''

Glede groženj oziroma pisnega opozorila Gržiniču pa so pojasnili, ''da opozorila ni podala zaradi izvajanja sindikalne dejavnosti oziroma v zvezi s sindikalnim delom, temveč izključno zaradi kršitev, ki jih je Gržinič kot delavec storil v okviru delovnega razmerja v Pošti Slovenije''. Drugačne očitke zavračajo.

Na protestu se je zbralo nekaj več kot 100 članov Sindikata poštnih delavcev KS90, poštarjev in njihovih podpornikov, med njimi predstavniki Puntarjev in sindikata žerjavistov.
Na protestu se je zbralo nekaj več kot 100 članov Sindikata poštnih delavcev KS90, poštarjev in njihovih podpornikov, med njimi predstavniki Puntarjev in sindikata žerjavistov. FOTO: POP TV

Sindikat: Pošta ne prepozna nezadovoljstva

Predsednik KS 90 Peter Majcen je ob robu zbora zatrdil, da je bilo pred začetkom pogajanj z vodstvom pošte zbranih več kot 3000 podpisov z zahtevo za ureditev razmer. "Izraženo je bilo veliko nezadovoljstvo med zaposlenimi in čudi me, da vodstvo pošte tega nezadovoljstva ne prepozna in ne skuša delovati v pravi smeri," je razmišljal Majcen.

Medtem je predsednik Sindikata poštnih delavcev KS 90 Gržinič prepričan, da gre pri Pošti Slovenije za zavajanje iz razloga, ker sindikalni predstavniki niso podpisali ponujenega dogovora, tega pa niso storili, ker niso imeli mandata svojih članov. "Ne zdi se mi prav, da jaz sam oz. šest oseb v sindikatu odloča o 6000 zaposlenih, kar pa je hotel narediti drug sindikat," je pojasnil. Od delodajalca želijo doseči, da jih priznajo kot sogovornike in povabijo nazaj za pogajalsko mizo, je dodal Gržinič. Kot je navedel, jih podpirajo tudi drugi poštni sindikati, razen Sindikata delavcev prometa in zvez, medtem ko jih je podprlo veliko sindikatov po Sloveniji, tudi ZSSS.

Že dlje časa je znano, da so na pošti številni zelo nezadovoljni, saj že dolgo niso več le poštarji, ampak morajo med drugim tudi prodajati oziroma ponujati številne druge dobrine, ki jih imajo na poštah. V Pošti Slovenije sicer pravijo, da so v preteklih mesecih izvedli več ukrepov za izboljšanje delovnih pogojev, vključno s povečanjem števila zaposlenih. A glede tega Gržinič pravi, da se je od zime izboljšalo samo vreme, saj veliko zaposlenih odhaja. "Zaposlujejo nove ljudi, vendar od petih dva ostaneta, trije pa dajo odpoved," je opisal stanje na pošti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (180)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dj-Pohar
10. 05. 2017 19.59
+1
pri -10 stopinah v snegu in vetru ti prpele casopis do vhoda da ga ti lahko na toplem ob čaju na udobnem kavču listaš. Kar jim dajo je premav! Podpiram!
vestalka1
10. 05. 2017 13.20
+9
Poštarji si krvavo zaslužijo vsak euro. Pa še polno reklamnih navlak dobijo za dnevno raznašanje...v dežju in mrazu, za minimalno plačo. Vsaj pošteno jih plačajte. Podpiram jih.
SDS_je_poden
10. 05. 2017 14.01
-1
Sej jih podpiramo vsi, ki premorejo vsaj malo empatije. Potem so pa tu portalski biseri, ki bi človeka izželi, izsesali, uničili, ker imajo razvojne motnje podkrepljene z žlehtnobo in foušijo.
Karantanija
10. 05. 2017 12.41
+1
Najslabše je pa s takimi, ki se jim v poštnem nabiralniku vedno nekaj "izgubi". Takim je potrebno vročiti osebno!
macek_garfield
10. 05. 2017 12.41
+1
ce bi prodajali cigarete in ostali tobak, flaske z zganjem, kondome, pomlajevalne kremice bi biznis laufal, tako je tkao kot je pa to
tantadruj1
10. 05. 2017 13.24
+1
to je pošta. na pošto greš po logistično storitev. v štacuno greš pa v šoping, v tvojem primeru v kiosk.
Nekdo tam
10. 05. 2017 12.23
-2
Zakaj mi ne sprejemate mojih komentarjev in to že zadnjih 3 dni??? Kaj je z vami 24ur...
Nekdo tam
10. 05. 2017 12.24
+0
SDS_je_poden
10. 05. 2017 10.37
+3
A ni bila pošta sponzor zadnje volilne kampanije SDS-a?
sandi101
10. 05. 2017 10.33
-1
kako bi vas razumeli. pa saj vidite, da slovenijo vodijo tajnice in trgovci, ki so po politični liniji preko prijateljev politike naredili šnel kurze , dobili 7. stopnjo izobrazbe in taki telebani vodijo tudi ,pošto,banke. aja,pošto vodijo nesposobni policaji, ki so jih pri 40. upokojili.
hladni_tus
10. 05. 2017 09.01
+4
Na naši pšti se dogaja tudi neverjeten kriminal s strani poštnih uslužbencev.. Pošiljka je bila poslana iz Ljubljane v Koper. Prispela je na Upravno enoto Koper, ker pa je bila pritožba, katera je bila na do neba po korupciji smrdeči UE nezaželjena, so na koverto napisali nek drug naslov, in ker korupcijske lovke segajo globoko na Pošto, je pošta romala nazaj v Ljubljano na nek napačen naslov. Nezaonita odločba Upravne enote Koper je tako postala pravnomočna !!!!! Za se usrat, s kakšno mafijo je posla !!!!
macro
10. 05. 2017 09.19
+3
na naši pošti se dogaja tudi to, da če je izdelek poškodovan in je bil zavrnjen, ne nujno da ne deluje, le lepotna napaka si ga delavci nesejo domov.
kahelc
10. 05. 2017 09.39
+2
Sem ze videl tole, kolega je delal v mestnem logu je potrdil.
mufic
10. 05. 2017 08.34
-18
Stravkajo ker jom je 1200 evrov premalo na mesec.Kdo bi vas razumel.
SDS_je_poden
10. 05. 2017 10.36
+9
Niti v sanjah ne dobijo 1200 eur. Ti nihče ni povedal, da je lagati grdo?!
helvecijaner
10. 05. 2017 08.27
+2
Poštarčki birokracija in JU vam požerejo kot vsem ki niso v tej odganizaciji pol plače. Skratka zanič vlada ,država in peš folk trpijo. Tisti, ki ste si jih izvolili za kolovodje vam pa sedaj maslo s kruha kradejo. Še enkrat glasujte za LEVAKE pa nebo več SLO prva samo na lestvici korupcije.
vertex
10. 05. 2017 08.33
+2
Koga pa ti volis,goliglavega opankarja ki je celo zivljenje prisesan na drzavo
helvecijaner
10. 05. 2017 09.45
-1
Stranko SDS in tu ni samo on in če bi bil je bolj sposioben kot SMC in SD skupaj. Pa tudi njegova politika je sedajšnjemu času edina alternativa.Ti pa voli dalje kot doslej bo prej konec z anarhijo.
vertex
10. 05. 2017 09.56
+1
ja so se drugi v stranki poleg njega,isto fdv nakladaci brez kancka izkusenj v gospodarstvu,sposoben je za ukvarjanje z letom 1945
helvecijaner
10. 05. 2017 19.07
+1
vertex. Uživaj v svoji zablodi.72 Let laži in zgodovine povojnih pobijalcev rodi tipe kot si ti.
resslovenka
10. 05. 2017 08.22
+15
Ko sem bila v Angliji so stavkali poštarji en teden. Pa da vidite kako so jim hitro porihtali zahteve. Ampak tam je skndikalno gibanje čisto nekaj drugega. Pri nas oblast in sindikati farbajo ljudi , da je prav sramotno. Zato pa so naši delavci samo strošek. Država si odtrga levji delež od njihovih plač, sindikat (če je delavec učlanjen) svojo članarino, ostane pa tringelt. In potem nam razlagajo , kako , da smo na boljši poti. Malo morgen. Preživet mesec s 500 ali 600 uri je umetnost. Pa še srečo imajo delavci, če jim zaposlovalci te izplačajo redno. Prispevke pa tudi. Vse to se pri nas dovoli. Ponovno bi bilo potrebno uvesti SDK in pravila igre nasploh. Pa seveda, posloviti se od dosedanjih praks in sivih eminenc , ki so jih uvedli. Takrat bom verjela, da je Slovenija na pravi poti. Prej pa ne!
macro
10. 05. 2017 08.52
+2
si v Angliji tudi videla kaj vse na pošti prodajajo? Od pisarniškega materiala, papirja, zvezkov, flumastrov, kulic in kartuš pa vse do USB ključka. Tudi kakšna igrača se najde vmes.
macro
10. 05. 2017 09.44
+4
Zakaj pa minusi? Oddaja paketov in prevzem je samo ena storitev, ki jo delajo. Kje bi po vašem mnenju kupili pisarniški material? V papirnici?.. samo papirnice prodajajo tudi knjige in lončke za kavo in zvonce za na kolo? hmm....
giovanni2
10. 05. 2017 19.27
Videl sem tudi kaj v Sloveniji na pošti prodajajo.
macro
10. 05. 2017 08.18
+5
poštarjem odvzet pakete, pisma, kuverte in reklame, da bodo končno pričeli delat to za kar so plačani. Podpiram jih tudi v tem ker želijo lepše vreme.
vestalka1
10. 05. 2017 13.13
Res je....še dodatni kup navlake jim dajo za raznašat, ne plačajo pa jim ne .
macro
10. 05. 2017 15.12
tantadruj1
10. 05. 2017 08.05
+5
zamenjajte vodstvo, začnite se ukvarjati z logistiko, omogočite praktično dostavo paketa na pošti, ker sedaj če neseš 10kg težek paket ga ali drsaš po tleh ali držiš v vrsti v rokah. potem ga pa še uslužbenka mora nositi sem pa tja ker ni okenca kjer bi to na valje dal in bi šel direkt na vago, da bi lahko izdala račun za poštninom od tam pa na voziček. katastrofa od organizacije. in dajte že enkrat nehat nategovat folk ki vas vpraša kako bi to poslal, tako da mu ponudite VEDNO NAJDRAŽJO varianto dokler sam ne pogrunta da ga lupite brez veze. kitajsko robo si pa domov nesite. jaz na pošto grem opravljat poštne storitve, ko bom za šoping se odpravim v štacuno.
Ariana Ayra Lionwood
10. 05. 2017 10.08
+4
poštni uslužbenici (brez uprave) niso nič krivi...služijo kruh enako kot ti, glede na zneske od prodaje dobijo plačano več ali manj, pa tudi niso krivi da morajo vedno ponuditi še druge stvari za kupiti...so mame in očetje z družinami doma...če že moraš koga kriviti krivi tiste na visokih stolčkih, ki držijo vse niti v rokah, ne pa malih delavcev, pa lp
tantadruj1
10. 05. 2017 13.28
+1
vem da jih silijo. vem pa tudi da si nekateri ne delajo probleme stari babici zaračunat neke cunje ki jih ne rabi in ima majhno penzijo. videno v prispevku. tako da, mimogrede, se v življenju sam odločiš kaj boš počel in kaj ne. jaz recimo tega ne bi. pa če bi me silili recimo drogo prodajat tudi ne bi. kdor drži vrečo je sokriv. pika. to da so neprijazni pa ni stvar vodstva. ok? ker tiste ženske na šalterju nimajo nobene veze s tistimi, ki nosijo pošto to sta dva različna svetova. in ne samo da je na toplem in je naduta in neprijazna, še lena je, in ne ve kaj počne. če veliko delaš s pošto to vidiš. v primerjavi s svetovnimi poštami je to katastrofa. naj grejo solato prodajat. ok??
tantadruj1
10. 05. 2017 13.35
+1
če nisi razumela: če oni nimajo pietete do drugih in jim gre za denar, potem nikomur ni treba imeti pietete do njih in mirno lahko gleda samo na svoj denar. torej, naj pocenijo poštne storitve in naj jim še malo znižajo plače. tako gre to zob za zob.
?asjeza
09. 05. 2017 22.53
+43
jst sem na zavodu .........pa sem danes na oglasni deski videl novo prosto delovno mesto za pismonoša v kopru........pisalo je ne nestabilen urnik minimalna prepostavka plače je 3.50 na uro se pravi minimlano 500 eur........dela se vsakemu vremenu.........sem reku na zavodu na to delo se pa ne bom prijavu sej nism osel da bi delal k suženj naj se kak migrant prijavi
macro
10. 05. 2017 08.33
+0
po tvoji čudni matematiki je ja. 20 ali 21 x 8 in 4 do pet sobot po štiri ure je približno med 618 do 688 evra. Pa še malica in prevoz.
Ariana Ayra Lionwood
10. 05. 2017 10.12
-1
bencin in popravila vozil si morejo poštarji v večini sami plačati...saj dobijo za to nekaj denarja zraven, ampak kaj veliko pa tudi ne...
komarec
09. 05. 2017 22.39
+4
"V Kopru so se na protestnem shodu zbrali člani Sindikata poštnih delavcev KS90. Na protestu so izrekli podporo predsedniku sindikata Saši Gržiniču, hkrati pa so upravo pozvali, naj se z njimi znova usede za pogajalsko mizo. Na Pošti Slovenije odgovarjajo, da se pogajanja nadaljujejo z drugim sindikatom." In to naj pomeni, da je poštarjem prekipelo. Na takšno prekipevanje se vodilni lahko samo nasmehnejo in jih ne šmirglajo niti 2 posto.
Blue30
10. 05. 2017 05.43
-1
Teoreticno ce en dan nihce ne bi prejel poste...ne bi bilo dobro.
Tomaz1980
09. 05. 2017 22.16
+73
Po nekaj "cvetkah" kar se tiče komentarjev lahko samo rečem.... Slovenija ne bo prišla nikamor, če bomo drug po drugem tolkli kako naj delamo in KOLIKO TRDO moramo garati za zaslužen denar!!! Res sramota od sramote! Mi bi se MORALI podpirati in si vlivati pogum, ne pa da bi jih morali pošiljati na fronto skoraj!! Pa dajte no.... Ali ste vsi znoreli tu gor ali kaj???? SRAMOTA!!! Poštarji podpiram vas in NE SE PUSTIT!!!!
RDPESA
09. 05. 2017 22.50
+25
vikendaš
10. 05. 2017 08.07
+1
Tako je, če vam pokradejo vso lastnino, ki smo jo imeli vsi.Delavci so trenutno na dnu, vodilni pa uzivajo z visokimi plačami.
tantadruj1
10. 05. 2017 08.35
+0
lastnino smo imeli vsi, samo škoda da je bila na kredit nikoli poplačan. iluzija se prej kot slej zaleti v realnost.
vikendaš
09. 05. 2017 21.56
-8
pa kaj ti več kakšne besede so prave če si na ič
suleol
10. 05. 2017 08.43
suleol
10. 05. 2017 08.43
toxicox
09. 05. 2017 21.35
+24
za minimalca garam ko črnc pa še tega doplača država da te lahko še bolj olupijo
vertex
09. 05. 2017 21.56
-4
vikendaš
09. 05. 2017 21.59
-5
srebrnibreg
09. 05. 2017 22.01
+8
Levakov ni bilo v prvi DEMOS-ovi vladi katera je s svojimi zakoni uničila slovensko gospodarstvo.
komir10
09. 05. 2017 22.23
+2
Verbena
10. 05. 2017 08.25
+4
DEMOS je pač bil ena mavrica ...v 27-članskem vladnem kolektivu so bila tudi imena za katera bi še kako lahko rekli , da so levi ( če že moramo osebe , ki se gredo politike , opredeljevat ) ... Kranjec ali Pirnat sta samo dva , ki se nimata za desnega ...ampak , levi ne počnejo nič slabega , zato jih menda v Demosu ni bilo ..hm , zanimivo, zakaj je Drnovšek , ki je menda bil levi , v svojo drugo vlado povabil tudi Peterleta , ki je bil celo zunanji minister ... ko sem še bila aktivna navijačica nogometa , sem vedno zaploskala tudi nasprotni ekipi , ko je "mojemu " moštvu zabila lep gol ... nisem bila tiste vrste navijačica , ki je odobravala naš gol , če je bil narejen s pomočjo prekrška , ki ga sodnik slučajno ni videl.. tudi ko se navija , je dobro bit objektiven ... zaploskati svojim in jim znati tudi zažvižgati , če naredijo kaj nedovoljenega ...vidim pa , da eni navijaštvo jemljejo povsem drugače ...
DonDonDan
09. 05. 2017 21.28
-9
Komunistična buržoazija je odvrgla vse maske. Samo bedaki jih še niso spregledali. Janša dela reklamo za knjigo Zdenka Rotarja "Padle maske". Rotar je sicer veliki Kučanov prijatelj, vsaj bi je !!!!!!!!!!!
CyberWorm90
09. 05. 2017 21.39
+5
noriško kraljestwo : )))on je pa noriški kralj : )))
CyberWorm90
09. 05. 2017 21.41
+10
po domače powedano je janšot kralj norcou pa to : ))))
DonDonDan
09. 05. 2017 21.24
+2
Vsi bomo počas prišli na vrsto, n'č bat ! Ko u stari Jugi ! Režimci so use sf'kal, oni so dobr živel, raja pa naf'kala !!!
vikendaš
09. 05. 2017 21.42
+0